384
Hogy ismered hazánk történelmét? Most kiderül! Válaszolj a kérdésekre, és ha sikerül kitalálni, írjál be új feladványt!
  • Marcus Brutus
    Még egyszerűbb... Miért volt (és ma is)praktikusabb a reflex íj, mint az angol hosszú íj????
  • polarka
    ≈356N
    Ma nem 40fontos íjakkal lődöznek, ami durván 180N?
  • Solt
    Na erre csak tippelek, de mintha valami 100 körüli értékről hallottam volna... :)
  • Pluskast
    A válasz helyes:) Az íjas kérdést meg majd megkérdezem a bátyámtől ő ebben profi :)
  • harcu
    Egy számomra kedves kérdés? Mekkore erő kellett egy X. századi átlagos magyar visszacsapó hadiíj felhúzásához? Az értéket N-ban kéretik megadni :) Segítség, ma kb. 40N erejű íjakkal lövöldöznek a hobbiíjászok.
  • harcu
    Úgy, hogy Kapitány úr, méltóztasson lejönni a tiszti étkezdébe, a vacsora tálalva...
    Vagy inkább mégiscsak Hausz Alajos?
  • Pluskast
    Na akkor egy kis egyszerű kérdés kedvcsinálónak és hogy ne álljon a topik.

Hogy hívták a Szent István csatahjó kapitányát?
  • degenerator
    igen leállt a topik
  • Scottt
    Én úgy tudom csak szimplán annyira seggek voltak, hogy minden központi hatalmak seregében szolgáló katona Hun volt neki.Valahol láttam egy IIvh-s(!!!)repülőgép festést amire azvolt festve, hogy The Hun Killer,alatt pedig jópár német jelzés(utalván a lelőtt gépekre)Szóval-.-" primitívek..
  • Freeda Krueger
    Igen.
  • Berselius
    Jah, és Fajsz is.
  • Berselius
    Solt(Zsolt, Zoltán, Zalán stb.) és Taksony, így emlékszem...
  • Freeda Krueger
    Egy egyszerü kérdés,hogy el ne tünjön a topik:
    Kik uralkodtak Árpád és Géza között?
  • Berselius
    Jah, azt én is láttam :)

Amúgy meg van egy I. világháborús békekötésről egy olyan kép, hogy mit akarnak az angolok 3 pontban, és abban az egyik, hogy: "Huns must go!" Azaz ezek mi vagyunk...
  • Solt
    Na neeee... ez viccnek is rossz! A Francia kis iskolás történelem könyvekben pont ezen logika mentén ijesztgetik velünk a gyerekeket! Azért, mert ők nem tudják a hun-t kiejteni, az ő fogyatékosságuk miatt nehogy már elhiggyük ezt az ogre - onogur - hongraise agyatlanságot! :)

Szkítának, Hun-nak, Avares-nek, Hunni-nak, Unnoi-nak, Türk-nek neveznek minket...
  • Vardar
    TV2ben volt is riport, hogy az ogre szó az onogur>hongraise-ből származik, szóval Shrek nemzeti hős:D
  • Pluskast
    Ha jól emlékszem ez a külföldi történetírásnak köszönhető, legfőbbképpen pedig a bizánci történetíróknak akik hunoknak neveztek minket. Ezzel kapcsolatos, hogy létezett a magyarokra az onogur elnevezés is amit aztán később a latin (Hungarus) illetve francia (hongroise) történetírás hibásan vitt tovább.
  • degenerator
    ungvár--->ungarn-hungary
  • uwu
    Akkor most kérdezek egy nehezet.
    Mi közünk a Hunukhoz? Miért hívják kicsi orszgunkat Hungary-nak?
  • Vardar
    Dobjon össze valaki egy újat. Be vagyok havazva, de nagyon.
  • Berselius
    Hát ez az összedobás eléggé elhúzódik...
  • Vardar
    Nem volt, ez volt benne a becsapás:D
    Rendben akkor mindjárt összedobok egy újat.
  • Freeda Krueger

Nekem 1930 jött ki,gondoltam hogy nem pontos 100
    százalékig.
    Leginkább a norvég királyné zavart.Volt ilyen?
    Érdekes volt,sokat kellet rajta dolgozni.
    Átadom a lehetőséget ha tudsz hasonlót szerkeszteni.
  • Vardar
    Jól van elfogadom bár nem pont az amire gondoltam. Az így kapott évnek 1940-nek kellene lennie. Sok volt benne a buktató. Te kérdezel.
  • Freeda Krueger
    üdv.
    Megprobálom.
    A bajnok király 1.Béla 884 éves lett volna,kabar királyunk ~940 éves lett volna,reneszánsz királyunk pedig 487.
    Legalábbis azt hiszem...
  • Vardar
    Nahát akkor mozgassátok meg az agytekervényeket!:D
    Az Árpád-ház uralkodási hosszából(csak a királyok) vonjátok ki az összes István és Béla uralkodási idejét, majd adjátok hozzá János Zsigmond magyar királykénti uralkodásának idejét és ezt szorozzátok meg az összes erdélyi vajdai/fejedelmi széket betöltő Báthoryk és Rákóczik számával majd adjátok hozzá norvég királynéink uralkodási idejét. Az így kapott évben hányadik születésnapját ünnepelte volna 1: Bajnok jelzővel ellátott királyunk, 2: egyetlen kabar királyunk 3: a reneszánszt meghonosító királyunk?
    Na várom az 1es 2es 3as válaszokat:D
  • Vardar
    Lehet egy kicsit matekos a kérdés?
  • Freeda Krueger
    Igen!
  • Vardar
    U-4 Singule sorhajókapitány vezetése alatt 1915 júl. 17.én.
  • Freeda Krueger
    Ő is ott nyugszik?Ezt például nem tudtam.
    Nem tudom lehet e ilyet is:Osztrák-Magyar tengeralattjáró amely elsülyestette a Giuseppe Garibaldi páncélos cirkálót.
    Ha nem illik a képbe keresek mást...
  • Berselius
    Én speciel Orseolo Péterre gondoltam, de ő is teljesen megfelel :). Kérdezz!
  • Freeda Krueger
    Pécs a város és Jannus Pannonius a személy.
  • Vardar
    Google első találata Győr b' meg:D
    Nem tudok se németül, se latinul.
  • Berselius
    Szerintem az Öt Templom Városát félreértetted...

Fordítsd le németre vagy latinra azt, hogy : Öt Templom.
    A város mai nevéről: Horvátul kemence, vagy vmilyen indoeurópai nyelven öt.
  • Vardar
    Szent László-herma és/vagy Boldog Apor Vilmos püspök?
  • Berselius
    Kérdezek én, mert nagyon leállt a topik:

Melyik magyar "híresség" fekszik az Öt Templom Városának legnagyobb temploma alatt?
  • Vardar
    Na akkor most kikérdez?
  • Pluskast
    Csak a pontosítás kedvéért az nem több száz évvel késöbb, hanem mégabban az évszázadban történt meg Nevezetesen I Szent László uralkodása alatt.
  • smith09 #266
    Szent IStván halála 1038. augusztus 15. volt.
    Szent István sírját pár száz évvel később pont augusztus 20.á tárták fel.
  • Berselius
    István neve napja: Ekkor halt meg és/vagy avatták szentté az első vértanút, Szent Istvánt.

Államalapítás: Ekkor halt meg és avatták szentté I. (Szent) István királyunkat.