384
Hogy ismered hazánk történelmét? Most kiderül! Válaszolj a kérdésekre, és ha sikerül kitalálni, írjál be új feladványt!
-
Freeda Krueger #344 Hát nem is tudom.
Tőlük határozottan három szigetnevet vártak amikből aztán lett a mai Margitsziget. -
polarka #343 Margit sziget, Budai kis sziget -
Freeda Krueger #342 Keresztlányom kapta a kérdést egy vetélkedőn.
Mely 3 szigetből lett a Margitsziget? -
Vardar #341 Huh, Jávorkáról most így nem tudok nyilatkozni. Én Czelder Orbán, Nagyszegi (Leuka) Gábor kettősre gondoltam. Te jössz. -
Freeda Krueger #340 Esze Tamás az egyik az biztos,a másik ha jól kutakodtam,Jávorka Ádám. -
Freeda Krueger #339 Értem...
-
Vardar #338 Fodor köznemes volt. A könyv ugyan pár helyen nem lát el elégséges információval, de ahol nincs leírva ott az y alapján gondolom, hogy nem jobbágy. És találtam még egy tisztet aki nem nemes, de szerintem róla senki se hallott:D Úgy, hogy a 3 tiszt közül 2nek kellene a neve és egyikük nevében sincs y. -
Freeda Krueger #337 Esze Tamás és Fodor László tán? -
Vardar #336 Én úgy tudom, hogy brigadéros és afelett. Szerintem ott csak 2 ember van. De van egy remek könyvem(Mészáros Kálmán: II. Rákóczi Ferenc tábornokai és brigadérosai), leellenőrzöm benne. -
Freeda Krueger #335 Ez tábornokot jelent vagy a brigadéros is ideillik? -
Vardar #334 Tényleg. Na mindegy. Akkor, valami érdekeset... Ki volt a Rákóczi szabadságharc két, nem nemesi származású főtisztje? -
polarka #333 Nyugodtan. Még a lengyelekre és a havasalföldiekre gondoltam. -
Vardar #332 Akkor én teszek? -
polarka #331 Majdnem. 2 (sztem) fontosabb lemaradt, de elég pron összegyűjtötted:) -
Vardar #330 Pápai állam: IV. Jenő, V. Miklós, III. Callixtus
Velence, Genova
Albánia: Szkander bég
Szerbek: Brankovics György(később már nem)
Német-Római Birodalom: III. Konrád(nem támadt ránk:D)
Karamán Emírség(?): ?
Bizánc: VIII. János, XI. Konstantin
Pelloponnésszoszi államocskák: Akháj fejedelemség, Moreai, Athéni Hercegség
Bosnyákok
szerintem ennyi, mindenkit beleírtam akiknek bajuk volt a törökökkel:D -
polarka #329 Nah jó.
Mely országok(ha lehet vezérekkel/vezetőkkel) segítették közvetve vagy közvetlenül Hunyadi török elleni háborúját? Ha valamelyik vitatható, akkor indoklással, h hogyan. -
Vardar #328 Te jössz. -
Freeda Krueger #327 protestáns -
polarka #326 evangélikus
passzolok -
Vardar #325 Milyen vallású volt Dessewffy Arisztid? -
polarka #324 kitaláltad
Most te jössz. -
Vardar #323 Hát mert aki megválaszolta az előzőt, az tehet újat. -
polarka #322 Miért? -
Vardar #321 Mi a kérdés?:D -
#320 gondolom a boszporusz átlövése. -
#319 mmint mi? -
#318 Ez nem 1x-ri eset ha jól tévedek hanem valami hagyomány^^ -
#317 "A török íjász legendáról annyit, hogy az íjak max 150-200 métert tudnak belőni (nem célzottan, hanem maximálisan), a Boszporusz pedig valami 800 méter a legkeskenyebb részén is. "
lőttem hosszúíjjal 337 méterre. -
#316 számszeríjat az első világháborúban is használtak. meg rambo:) -
#315 a török legendánál ott van a KÖNNYÍTETT vessző is... pl.: ha nincs hegye, akkor kb -2 g könnyű fából készítik, stb.
harcu, minden íj csap :D egy ismerősöm gyerekíjjal lőtt, és neki is véraláfutása lett... és ha figyelembe vesszük, hogy átszalad a reflexből kilőtt vessző egy vértezetlen emberen, akkor a lovasíjak annyira nem is gyengébbek, bár meg kell hagyni hogy logikus, lehet hogy Nyugat -Európában használták... egyébként ha megnézzük a magyar vagy akár hun harcmodort, számított a távolság, mert nem bonyolodtak közelharcba az ellenséggel, hanem távolról szitává lőtték az ellenséget. Litániákon német és francia szerzetesek akkor új sort iktattak a könyörgésekbe: a magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket. -
#314 1813 Lipcse a népek csatája. Valamelyik német fejedelemség katonái használták:) -
harcu #313 Afganisztán, 1978, Rambo 2. Ja, hogy Európa... :) -
harcu #312 Pedig eléggé visszacsap, mikor kezdtem velük ismerkedni, az alkarom tiszta véraláfutás volt, úgy megcsapkodta az íj:)
Amúgy igen, nem newtonban, hanem fontban adják manapság meg az íjak erejét, a harciíjak olyan 70-80 fontosak lehettek, és ezek már képesek voltak átütni egy lemezvértet is.
A reflexíj egyébként azért sokkal praktikusabb a hosszúíjnál, mert rövidebb, így lehet lóról is alkalmazni. Nem hátrány egy lovas nemzetnél. A mongol íjak alsó része például rövidebb, mint a felső, szintén praktikussági okokból. Amúgy teljesítményre a hosszú és a reflexíj kb. egyforma, kb. ugyanolyan sebességgel lövik ki a vesszőt.
A lovasíjak egyébként gyengébbek, mint a gyalogosíjak, mert nem messzire, hanem sokat kellett vele lőni, kevésbé fárasztott.
A török íjász legendáról annyit, hogy az íjak max 150-200 métert tudnak belőni (nem célzottan, hanem maximálisan), a Boszporusz pedig valami 800 méter a legkeskenyebb részén is. -
Freeda Krueger #311 Talán a török kiűzetése ,vagy az angol forradalom.Tipp semmi több. -
#310 Amúgy tudja valaki, hogy melyik volt az utolsó háborús időszak ahol íjat is bevetettek? (Europára gondolok) -
polarka #309 Én meg először hallottam visszacsapó íjként róla:)
Volt nemrégen - asszem a Discoveryn - egy fegyvertesztelő műsor. Épp íjakat teszteltek/bemutattak, 2-t választottak ki az ott levő sok közül és hogy-hogy nem a reflex íjra úgy néztek, mint borjú az új kapura. Egy hosszú íjat és asszem egy skorpiót (jó, mondjuk ez nem íj) választottak. Aztán magasztalták a hosszú íjat, h mennyire jó, hiszen az angolok szétlőtték vele a franciákat. Mondanom sem kell, h nem néztem sokáig a műsort. -
#308 nagyra vannak vele, és emiatt nem veszik észre, hogy van annál jobb is... a reflex olyan erővel lövi ki a vesszőt, hogy egy vért nélküli emberen átszalad, egy lónak meg szétzúzza a koponyáját... a longbownak kell 75 kg húzóerő, a reflexnek 25 kg. A reflex titka a visszahajlítottságban van -tehát a "D" formából "C" lesz. érdekes... nevezik visszacsapó íjnak is... ezt mos tudtam meg -
polarka #307 Viszont érdekes, h még ma is mennyire izgulnak az angolok/amcsik a Longbowra. -
#306 bizony, vagy talán nagyobbat... egyszer egy török janicsár egy könnyített vesszővel és egy reflex íjjal átlőtte a Boszporuszt -
polarka #305 Kisebb erővel lehet ugyanakkora távra lőni.