384
Hogy ismered hazánk történelmét? Most kiderül! Válaszolj a kérdésekre, és ha sikerül kitalálni, írjál be új feladványt!
  • Freeda Krueger
    Hát nem is tudom.
    Tőlük határozottan három szigetnevet vártak amikből aztán lett a mai Margitsziget.
  • polarka
    Margit sziget, Budai kis sziget
  • Freeda Krueger
    Keresztlányom kapta a kérdést egy vetélkedőn.
    Mely 3 szigetből lett a Margitsziget?
  • Vardar
    Huh, Jávorkáról most így nem tudok nyilatkozni. Én Czelder Orbán, Nagyszegi (Leuka) Gábor kettősre gondoltam. Te jössz.
  • Freeda Krueger
    Esze Tamás az egyik az biztos,a másik ha jól kutakodtam,Jávorka Ádám.
  • Freeda Krueger
    Értem...
  • Vardar
    Fodor köznemes volt. A könyv ugyan pár helyen nem lát el elégséges információval, de ahol nincs leírva ott az y alapján gondolom, hogy nem jobbágy. És találtam még egy tisztet aki nem nemes, de szerintem róla senki se hallott:D Úgy, hogy a 3 tiszt közül 2nek kellene a neve és egyikük nevében sincs y.
  • Freeda Krueger
    Esze Tamás és Fodor László tán?
  • Vardar
    Én úgy tudom, hogy brigadéros és afelett. Szerintem ott csak 2 ember van. De van egy remek könyvem(Mészáros Kálmán: II. Rákóczi Ferenc tábornokai és brigadérosai), leellenőrzöm benne.
  • Freeda Krueger
    Ez tábornokot jelent vagy a brigadéros is ideillik?
  • Vardar
    Tényleg. Na mindegy. Akkor, valami érdekeset... Ki volt a Rákóczi szabadságharc két, nem nemesi származású főtisztje?
  • polarka
    Nyugodtan. Még a lengyelekre és a havasalföldiekre gondoltam.
  • Vardar
    Akkor én teszek?
  • polarka
    Majdnem. 2 (sztem) fontosabb lemaradt, de elég pron összegyűjtötted:)
  • Vardar
    Pápai állam: IV. Jenő, V. Miklós, III. Callixtus
    Velence, Genova
    Albánia: Szkander bég
    Szerbek: Brankovics György(később már nem)
    Német-Római Birodalom: III. Konrád(nem támadt ránk:D)
    Karamán Emírség(?): ?
    Bizánc: VIII. János, XI. Konstantin
    Pelloponnésszoszi államocskák: Akháj fejedelemség, Moreai, Athéni Hercegség
    Bosnyákok
    szerintem ennyi, mindenkit beleírtam akiknek bajuk volt a törökökkel:D
  • polarka
    Nah jó.
    Mely országok(ha lehet vezérekkel/vezetőkkel) segítették közvetve vagy közvetlenül Hunyadi török elleni háborúját? Ha valamelyik vitatható, akkor indoklással, h hogyan.
  • Vardar
    Te jössz.
  • Freeda Krueger
    protestáns
  • polarka
    evangélikus

passzolok
  • Vardar
    Milyen vallású volt Dessewffy Arisztid?
  • polarka
    kitaláltad
    Most te jössz.
  • Vardar
    Hát mert aki megválaszolta az előzőt, az tehet újat.
  • polarka
    Miért?
  • Vardar
    Mi a kérdés?:D
  • degenerator
    gondolom a boszporusz átlövése.
  • Marcus Brutus
    mmint mi?
  • Scottt
    Ez nem 1x-ri eset ha jól tévedek hanem valami hagyomány^^
  • degenerator
    "A török íjász legendáról annyit, hogy az íjak max 150-200 métert tudnak belőni (nem célzottan, hanem maximálisan), a Boszporusz pedig valami 800 méter a legkeskenyebb részén is. "

lőttem hosszúíjjal 337 méterre.
  • degenerator
    számszeríjat az első világháborúban is használtak. meg rambo:)
  • Marcus Brutus
    a török legendánál ott van a KÖNNYÍTETT vessző is... pl.: ha nincs hegye, akkor kb -2 g könnyű fából készítik, stb.

harcu, minden íj csap :D egy ismerősöm gyerekíjjal lőtt, és neki is véraláfutása lett... és ha figyelembe vesszük, hogy átszalad a reflexből kilőtt vessző egy vértezetlen emberen, akkor a lovasíjak annyira nem is gyengébbek, bár meg kell hagyni hogy logikus, lehet hogy Nyugat -Európában használták... egyébként ha megnézzük a magyar vagy akár hun harcmodort, számított a távolság, mert nem bonyolodtak közelharcba az ellenséggel, hanem távolról szitává lőtték az ellenséget. Litániákon német és francia szerzetesek akkor új sort iktattak a könyörgésekbe: a magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket.
  • Pluskast
    1813 Lipcse a népek csatája. Valamelyik német fejedelemség katonái használták:)
  • harcu
    Afganisztán, 1978, Rambo 2. Ja, hogy Európa... :)
  • harcu
    Pedig eléggé visszacsap, mikor kezdtem velük ismerkedni, az alkarom tiszta véraláfutás volt, úgy megcsapkodta az íj:)

Amúgy igen, nem newtonban, hanem fontban adják manapság meg az íjak erejét, a harciíjak olyan 70-80 fontosak lehettek, és ezek már képesek voltak átütni egy lemezvértet is.

A reflexíj egyébként azért sokkal praktikusabb a hosszúíjnál, mert rövidebb, így lehet lóról is alkalmazni. Nem hátrány egy lovas nemzetnél. A mongol íjak alsó része például rövidebb, mint a felső, szintén praktikussági okokból. Amúgy teljesítményre a hosszú és a reflexíj kb. egyforma, kb. ugyanolyan sebességgel lövik ki a vesszőt.
    A lovasíjak egyébként gyengébbek, mint a gyalogosíjak, mert nem messzire, hanem sokat kellett vele lőni, kevésbé fárasztott.

A török íjász legendáról annyit, hogy az íjak max 150-200 métert tudnak belőni (nem célzottan, hanem maximálisan), a Boszporusz pedig valami 800 méter a legkeskenyebb részén is.
  • Freeda Krueger
    Talán a török kiűzetése ,vagy az angol forradalom.Tipp semmi több.
  • Pluskast
    Amúgy tudja valaki, hogy melyik volt az utolsó háborús időszak ahol íjat is bevetettek? (Europára gondolok)
  • polarka
    Én meg először hallottam visszacsapó íjként róla:)

Volt nemrégen - asszem a Discoveryn - egy fegyvertesztelő műsor. Épp íjakat teszteltek/bemutattak, 2-t választottak ki az ott levő sok közül és hogy-hogy nem a reflex íjra úgy néztek, mint borjú az új kapura. Egy hosszú íjat és asszem egy skorpiót (jó, mondjuk ez nem íj) választottak. Aztán magasztalták a hosszú íjat, h mennyire jó, hiszen az angolok szétlőtték vele a franciákat. Mondanom sem kell, h nem néztem sokáig a műsort.
  • Marcus Brutus
    nagyra vannak vele, és emiatt nem veszik észre, hogy van annál jobb is... a reflex olyan erővel lövi ki a vesszőt, hogy egy vért nélküli emberen átszalad, egy lónak meg szétzúzza a koponyáját... a longbownak kell 75 kg húzóerő, a reflexnek 25 kg. A reflex titka a visszahajlítottságban van -tehát a "D" formából "C" lesz. érdekes... nevezik visszacsapó íjnak is... ezt mos tudtam meg
  • polarka
    Viszont érdekes, h még ma is mennyire izgulnak az angolok/amcsik a Longbowra.
  • Marcus Brutus
    bizony, vagy talán nagyobbat... egyszer egy török janicsár egy könnyített vesszővel és egy reflex íjjal átlőtte a Boszporuszt
  • polarka
    Kisebb erővel lehet ugyanakkora távra lőni.