384
Hogy ismered hazánk történelmét? Most kiderül! Válaszolj a kérdésekre, és ha sikerül kitalálni, írjál be új feladványt!
-
#384 pontosan. állítólag nagy sándor emelte a falat... -
polarka #383 Góg és Magóg mitológiai alakok a Bibliából. Több írásban is szerepelnek, van ahol népek, van ahol démonokként írják le őket vagy területek megjelöléseként használták. A Koránban van vmi történet, h fallal elkerítették Góg és Magóg népét, ahonnan az apokalipszisig nem juthatnak ki. Talán erre a kilátástalanságra utal. -
#382 de akkor erre felelj/etek: Mit jelent Ady Endre versében az, hogy
"Góg és Magóg fia vagyok én,
Hiába döngetek kaput, falat"?
http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/ady/gog.htm -
#381 gyors... azt hittem, nehezebbet mondok... -
Freeda Krueger #380 Fátimida dinasztia,Egyiptom 10. század.
-
#379 ááá szívesen állnék ott... nagyon inspirál és fennkölt lehet... azért gondoljunk csak bele... A Magyar Királyság közepe...
Egy kicsit nehezebb kérdés: honnan származik a magyar (koronázási) jogar kristálya? És ha ez megvan:
Melyik dinasztia készíttette?
Kis segítség, hogy mindenki tudja, miről van szó:
-
Freeda Krueger #378 Az más. -
polarka #377 És ez ugyanaz, mint a szárazmalom vagy az más? -
Freeda Krueger #376 Igen.
Bár van ahol mértani közepet írnak. -
polarka #375 A Magyar Királyság földrajzi közepét jelzi? -
Freeda Krueger #374 Talán nem túl ismert,de Szarvason.
A Magyar Királysággal függ össze,ott jelképez valamit... -
Vardar #373 Az első szélmalom itthon? -
polarka #372 Mert régről fennmaradt vagy vmi történet fűződik hozzá? -
Freeda Krueger #371
Például itt van ez:mitől érdekes történelmi szempontból ez a malom? -
Freeda Krueger #370 Tegyél....:) -
#369 következő? -
#368 Valóban szélütésnek is nevezik a gutaütést, de eredetileg a guta szó jelentését kérdeztem a régi magyar hitvilágban.
Ha nincs több tipp:
A guta egy betegséget okozó démon neve, amelynek felbukkanása okozta a régi hit szerint a "szélütést". -
Vardar #367 Szélütés. -
#366 Nem talált. -
#365 a guta lenne a szél?
a forgószélben levő boszorkányok ütnek meg. -
#364 Ha az előző kérdés elfért, íme egy új bár régi magyar hitvilághoz kapcsolódó:
Vigyázz, mert megüt a guta! Na de tudjuk-e mi is az a GUTA? -
#363 http://videa.hu/videok/vicces/regi-reklam-fobuha-mKjnAYHD0j1eXX5X
jelent valamit??
nem vmi lelkesítő
-
Freeda Krueger #362 Az.Nekem is ott mondták,de talán mégsem igaz.... -
#361 a FŐBUHA asszem a Fővárosi Bútor- es Hangszerkereskedelmi Vállalat volt. Dehogy ezzel ilyeszgették volna a gyerekeket... :) -
Freeda Krueger #360 Cégnév.A háború utáni évtizedekből. -
polarka #359 "Fald fel a falafelt, mert elvisz a Hunyadi! - mondta török szülő török gyereknek.
Korán tanították a török fegyelmet." -
Vardar #358 Hunyadi?:) -
#357 Hát nekem fogalmam sincs. Annyi jutott csak eszembe, hogy a guta meg ezek betegséget okozó démonok nevei voltak a régi babonás hagyományok szerint....Felénk nem mondanak ilyet...a mumust hallottam, Főbuhát még nem.
Cégnév? -
Freeda Krueger #356 Egyszerű,de most jobb nem jut eszembe:
Mit jelentett a Főbuha?
Régebben ijesztgették evvel a rossz gyerekeket:Ha rossz leszel elvisz a főbuha. -
#355 Igen, a csejtei vár megrohamozása. A per és vádak meg egyebek elég érdekes volt, de ez már a történet másik része.
Tessék tenni.:D -
Freeda Krueger #354 Talán nem ugyanarra gondolunk,de a Csejtei várat ő rohamozta meg és "letartóztatta" Báthory Erzsébetet,akit 600 leány meggyilkolásával és megkínzásával vádoltak ,meg majd befalazták vára egyik szobájába miután bűnösnek találták. -
#353 1610 Thurzó György megrohamoz egy várat melyiket és miért? -
polarka #352 Én most inkább nem. -
Freeda Krueger #351 Raktok? -
polarka #350 Sőt!
Úgy látszik bénák voltunk rákeresni -
polarka #349 Aham. Érdekes.
link1
link2 -
Freeda Krueger #348 Igen.
Megmondom és átadom,mert talán túl nyakatekert.
Festő-sziget és Fürdő-sziget,legalábbis ott ezt fogadták el. -
polarka #347 Akkor a Budai Kis szigeten kívül vmi más volt? -
Freeda Krueger #346 A Nyulak szigete meg még kettő,mi is nehezen találtuk meg. -
polarka #345 Gondolom az északi fele vmikor szintén külön sziget volt. Nem megoldásnak szántam, csak gondoltam 2 megvan a 3-ból. Bár a Margit-szigetet elég sokféleképpen nevezték a wikipedia szerint (is).