384
Hogy ismered hazánk történelmét? Most kiderül! Válaszolj a kérdésekre, és ha sikerül kitalálni, írjál be új feladványt!
-
#104 Szerintem meg nem volt.+FAV -
Vardar #103 Szerintem pedig volt. Ha akarjátok megmondok mindent és kérdezek újat. -
#102 Tudtommal (az életrajázt olvastam) Görgey-nek nem volt nemesi előneve. Kisnemesi családból származott az biztos, de nemesi előnévvel nem rendelkezett. -
Vardar #101 Van nekem egy gyönyörű könyvem és aszerint sokkal hosszabb. És Dr. professzor írta.
Ez csak a bónusz kérdés:)
TÉK-ed volt -
Realtibi #100 Gróf Guyon-Debaufre Richárd ----- ez volt a teljes neve a wikipédia szerint
a trök hadseregben is szolgált,Kursid pasa néven -
Vardar #99 Aha. Nagybányai(még van valami másik is) Felőlem használhatod a Googlet. -
HUmanEmber41st #98 Úgymint Vitéz Nagybányai Horthy Miklós?
( Csak az ő nevét tudom, goglizni meg nem ér..:D ) -
Vardar #97 Nem. Nemesi előnév mint pl. taktaharkányi Baldacci Manó(ilyen nincs). -
Berselius #96 gróf, ha jól értem a kérdést. -
Vardar #95 Ok. Mi volt Görgey Artúrnak, Dessewffy Arisztidnek és Török Ignácnak a nemesi előneve?
Bónusz: Mi volt Guyon Richárd teljes neve? -
#94 Helyes volt a válasz, csak nem voltam net közelben az utóbbi pár nap. Kérdezz -
Vardar #93 Én meg már válaszoltam, csak a kérdés feltevője nem mond semmit. -
#92 Végül is igazad van nem válaszoltam meg kérdést most. Akkor kérdezzen más az én kérdésem meg el van felejtve. -
Vardar #91 Csak egy elvi kérdés. Te milyen alapon kérdezel? -
#90 Pontos megfogalmazást kérnék -
#89 Nem nem:) -
Vardar #88 Vámok, adók....? -
#87 Mik voltak az úgynevezett kissebb királyi regálék? -
Vardar #86 Siegfried. Nem vagyok jó németes de azt, tudom, hogy Szigfridnek kell kiejteni. Késő van nem Googlezek. -
#85 Kérdés: Hogy hívták a "németek Maginot vonalát"? -
blackgamer #84 plusz a papír se stimmelt meg a rajta lévő képet se sikerült tökéletesen másolni
-
#82 1925-ben Jankovics Arisztid Hágában próbált beváltani hamis 1000 Frankosokat, de lebukott. Sajnos arra nem emlékeztem, hogy konkrétan mi volt a gond a hamisítványokkal, úgyhogy rá kellett keresnem:
"Bár vigyáztak arra, hogy a hamisítványok használtnak tűnjenek (taposták, gyűrték őket), arra nem gondoltak, hogy Franciaországban a magasabb címletű bankjegyekből már két darabot is erre rendszeresített vékony tűre szúrnak fel. A használt bankjegyeken több tűszúrásnak kell lennie. A hamisítványokról azonban hiányzott a tűnyom." -
blackgamer #81 kérdés:
Az I. világháború utáni magyar állami frankhamisítási (Franciaország gazdaságát gyengíteni próbáló) kisérlet miért fulladt kudarcba? -
blackgamer #80 Beethoven, Martonvásáron is alkotot, asszem ki van rakva múzeumba a zongorája (csak olvastam valahol régebben), az óvoda pedik Brunszvik Terézhez köthető, a gyengéd szál pedig húgához Jozefin-hez a legújabb kutatások szerint (link) -
Berselius #79 Most én kérdezek:
Melyik zeneszerző volt az, akit gyengéd szálak fűztek az első magyar óvoda megalapítójához? -
Berselius #78 Szamosújváron született, 1932. február 18-án. A család eredetileg örmény származású, ezért örmény katoloikus szertartás keretében búcsúztatták el 2005-ben. -
Tothenkopf #77 Hol született Pongrátz Gergely a Corvin-köz főparancsnoka és milyen nemzetiségű családban? -
#76 Igen helyes. Tegyél fel most te valami kérdést:) -
Tothenkopf #75 "Az első magyar katona, aki nemcsak harcolt, hanem életét is áldozta az amerikai függetlenségért, Kováts Mihály (1724-1779) ezredes volt, aki Franklin segítségével került át az Újvilágba. A huszártiszt részt vett George Washington tábornok lovassági alakulatainak megszervezésében és kiképzésében. Kováts az észak-amerikai függetlenségi háború kiemelkedő katonája volt."
forrás -
Tothenkopf #74 Kováts Mihály -
#73 Hogy hívták az amerikai függetlenségi háború egyetlen híres magyar katonáját? -
#72 Na mivel nem válaszól senki így én teszem meg:) Nagy körút Üllői út kereszteződése, Corvin Köz a mozi és környéke, Práter utca, Kisfaludy utca (ez a három VIII. kertület ahol a leghevesebb támadások voltak a Corvin köznél kétszer is vissza verték a ruszkik támadását). És mivel én újpesti vagyok ezért még megemlíteném, hogy Újpesten is komoly harcok folytak a Könyves Kálmán gimmnáziumot - mivel ez volt az újpesti ellenállás gócpontja - a ruszkik a földdel tették egyenlővé, újból fel kellett építeni. -
#71 Az én kérdésem 1956os forradalommal kapcsolatos, Budapesten hol voltak a legfontosabb fegyveres ellenállási gócpontok? -
#70 Helyes a megfejtés -
#69 A ius primae noctis az első éjszaka joga, mely minden földesúrnak kiváltsága volt (nem feltétlen élt vele) a kora középkorban. A házasodó menyasszony jobbágyot, az esküvő után nem az ura vitte ágyba hanem a földesúr :) Bár most a sorrendre nem vennék mérget lehet előbb volt a kufirc aztán az esküvő de inkább előbbire emlékszem. -
#68 Annyit hozzát tennék, hogy ez az "elv" nemcsak a középkori Magyarországon volt megtalálható. -
#67 De felteszek inkább egy másik kérdést az előzőt törlöm nem volt egy jó kérdés. Mi volt a ius primea noctis? -
#66 Nem:) -
blackgamer #65 pallosjog? -
Realtibi #64 Huh, igy beleolvastam a hozzászólásokba elég sok oylan dolgot ovlastam amiröl eddig nem is tudtam.
Jo a fórum