384
Hogy ismered hazánk történelmét? Most kiderül! Válaszolj a kérdésekre, és ha sikerül kitalálni, írjál be új feladványt!
  • Scottt
    Szerintem meg nem volt.+FAV
  • Vardar
    Szerintem pedig volt. Ha akarjátok megmondok mindent és kérdezek újat.
  • Pluskast
    Tudtommal (az életrajázt olvastam) Görgey-nek nem volt nemesi előneve. Kisnemesi családból származott az biztos, de nemesi előnévvel nem rendelkezett.
  • Vardar
    Van nekem egy gyönyörű könyvem és aszerint sokkal hosszabb. És Dr. professzor írta.
    Ez csak a bónusz kérdés:)
    TÉK-ed volt
  • Realtibi
    Gróf Guyon-Debaufre Richárd ----- ez volt a teljes neve a wikipédia szerint
    a trök hadseregben is szolgált,Kursid pasa néven
  • Vardar
    Aha. Nagybányai(még van valami másik is) Felőlem használhatod a Googlet.
  • HUmanEmber41st
    Úgymint Vitéz Nagybányai Horthy Miklós?
    ( Csak az ő nevét tudom, goglizni meg nem ér..:D )
  • Vardar
    Nem. Nemesi előnév mint pl. taktaharkányi Baldacci Manó(ilyen nincs).
  • Berselius
    gróf, ha jól értem a kérdést.
  • Vardar
    Ok. Mi volt Görgey Artúrnak, Dessewffy Arisztidnek és Török Ignácnak a nemesi előneve?
    Bónusz: Mi volt Guyon Richárd teljes neve?
  • GAthersw
    Helyes volt a válasz, csak nem voltam net közelben az utóbbi pár nap. Kérdezz
  • Vardar
    Én meg már válaszoltam, csak a kérdés feltevője nem mond semmit.
  • Pluskast
    Végül is igazad van nem válaszoltam meg kérdést most. Akkor kérdezzen más az én kérdésem meg el van felejtve.
  • Vardar
    Csak egy elvi kérdés. Te milyen alapon kérdezel?
  • Pluskast
    Pontos megfogalmazást kérnék
  • Pluskast
    Nem nem:)
  • Vardar
    Vámok, adók....?
  • Pluskast
    Mik voltak az úgynevezett kissebb királyi regálék?
  • Vardar
    Siegfried. Nem vagyok jó németes de azt, tudom, hogy Szigfridnek kell kiejteni. Késő van nem Googlezek.
  • GAthersw
    Kérdés: Hogy hívták a "németek Maginot vonalát"?
  • blackgamer
    plusz a papír se stimmelt meg a rajta lévő képet se sikerült tökéletesen másolni
  • GAthersw
    1925-ben Jankovics Arisztid Hágában próbált beváltani hamis 1000 Frankosokat, de lebukott. Sajnos arra nem emlékeztem, hogy konkrétan mi volt a gond a hamisítványokkal, úgyhogy rá kellett keresnem:

"Bár vigyáztak arra, hogy a hamisítványok használtnak tűnjenek (taposták, gyűrték őket), arra nem gondoltak, hogy Franciaországban a magasabb címletű bankjegyekből már két darabot is erre rendszeresített vékony tűre szúrnak fel. A használt bankjegyeken több tűszúrásnak kell lennie. A hamisítványokról azonban hiányzott a tűnyom."
  • blackgamer
    kérdés:

Az I. világháború utáni magyar állami frankhamisítási (Franciaország gazdaságát gyengíteni próbáló) kisérlet miért fulladt kudarcba?
  • blackgamer
    Beethoven, Martonvásáron is alkotot, asszem ki van rakva múzeumba a zongorája (csak olvastam valahol régebben), az óvoda pedik Brunszvik Terézhez köthető, a gyengéd szál pedig húgához Jozefin-hez a legújabb kutatások szerint (link)
  • Berselius
    Most én kérdezek:

Melyik zeneszerző volt az, akit gyengéd szálak fűztek az első magyar óvoda megalapítójához?
  • Berselius
    Szamosújváron született, 1932. február 18-án. A család eredetileg örmény származású, ezért örmény katoloikus szertartás keretében búcsúztatták el 2005-ben.
  • Tothenkopf
    Hol született Pongrátz Gergely a Corvin-köz főparancsnoka és milyen nemzetiségű családban?
  • Pluskast
    Igen helyes. Tegyél fel most te valami kérdést:)
  • Tothenkopf
    "Az első magyar katona, aki nemcsak harcolt, hanem életét is áldozta az amerikai függetlenségért, Kováts Mihály (1724-1779) ezredes volt, aki Franklin segítségével került át az Újvilágba. A huszártiszt részt vett George Washington tábornok lovassági alakulatainak megszervezésében és kiképzésében. Kováts az észak-amerikai függetlenségi háború kiemelkedő katonája volt."
    forrás
  • Tothenkopf
    Kováts Mihály
  • Pluskast
    Hogy hívták az amerikai függetlenségi háború egyetlen híres magyar katonáját?
  • Pluskast
    Na mivel nem válaszól senki így én teszem meg:) Nagy körút Üllői út kereszteződése, Corvin Köz a mozi és környéke, Práter utca, Kisfaludy utca (ez a három VIII. kertület ahol a leghevesebb támadások voltak a Corvin köznél kétszer is vissza verték a ruszkik támadását). És mivel én újpesti vagyok ezért még megemlíteném, hogy Újpesten is komoly harcok folytak a Könyves Kálmán gimmnáziumot - mivel ez volt az újpesti ellenállás gócpontja - a ruszkik a földdel tették egyenlővé, újból fel kellett építeni.
  • GAthersw
    Az én kérdésem 1956os forradalommal kapcsolatos, Budapesten hol voltak a legfontosabb fegyveres ellenállási gócpontok?
  • Pluskast
    Helyes a megfejtés
  • GAthersw
    A ius primae noctis az első éjszaka joga, mely minden földesúrnak kiváltsága volt (nem feltétlen élt vele) a kora középkorban. A házasodó menyasszony jobbágyot, az esküvő után nem az ura vitte ágyba hanem a földesúr :) Bár most a sorrendre nem vennék mérget lehet előbb volt a kufirc aztán az esküvő de inkább előbbire emlékszem.
  • Pluskast
    Annyit hozzát tennék, hogy ez az "elv" nemcsak a középkori Magyarországon volt megtalálható.
  • Pluskast
    De felteszek inkább egy másik kérdést az előzőt törlöm nem volt egy jó kérdés. Mi volt a ius primea noctis?
  • Pluskast
    Nem:)
  • blackgamer
    pallosjog?
  • Realtibi
    Huh, igy beleolvastam a hozzászólásokba elég sok oylan dolgot ovlastam amiröl eddig nem is tudtam.

Jo a fórum