384
Hogy ismered hazánk történelmét? Most kiderül! Válaszolj a kérdésekre, és ha sikerül kitalálni, írjál be új feladványt!
  • Scottt
    Hát én úgy tudom, hogy Trau várába menekült.
  • Vardar
    Senkinek semmi ötlete? Akkor holnap estig várok aztán újat kérdezek. Pedig ezt is rendes órán tanultuk.
  • Fonti
    Nincs biztos adat arrol hogy IV.Béla hol vészelte át a tatárjárást.1241.
    május 18-án Zágrábba van a családjával együtt.A következő biztos adat
    az 1242.márcus eleje,amikor Szplitbe érkezik.Nincs adat tehát jóformán
    nyolc honaprol.
  • Vardar
    Pluskat: ÖÖÖ. szerintem meg nem.
    Berselius: Hogy te ezt mire írtad arról gőzöm nincs nem vagyok kéménytörténész:D
    A füstpénz 3 fontos dologban különbözött a kapuadótól ebből az egyik úttörő volt. Ebből csak egyik a családonként való adózás. Azt még elárulom, hogy az a másik kettő, hogy kiket adóztattak.
  • Pluskast
    Őőő szerintem neked kellene kérdezni :)
  • Berselius
    A füstpénzt minden ház kéményenként fizette, függetlenül attól, hogy a kémény milyen minőségű volt (a füstöskonyha rendkívül népszerű lett ebben az időben ). A kapuadót minden olyan kapú után fizették, amely alatt átfért egy jól megrakott szekér (ekkoriban történt az, hogy a rokon családok egy telekre költöztek, így egy kaput használtak).

Így tehát lehet, hogy amire te gondolsz az az, hogy a kapu, ha alacsonyan volt a teteje, akkor nem fizették az adót, amit sokan meg is tettek, vagy összekölztöztek a családok, míg a füstadó esetében a kémény lebontása rontotta a ház kényelmét, meg aztán elég büdös is lett tőle, ezért ez alól nehezebb volt kibújni, és így ez jövedelmezőbb volt.
  • Vardar
    Ez az egyik.
  • Hegeace
    Abban hogy a kapuadót telkenként szedték Károly Róbert idejében, a füstpénzte pedig háztartásonként Mátyás idejében
  • Vardar
    Miben különbözött a füstpénz a kapuadótól?
  • Vardar
    Idézek saját történelem tankönyvemből.
    "Olmützben békét kötöttek (1475). Kölcsönösen elismerték egymás cseh királyságát, s az országot megosztották: Mátyásé lett ... ; Ulászlóé Csehország. ...: III. Frigyes nem ismerte el Mátyást cseh királynak, ezért a magyar király haddal támadt ellene (1477). Frigyes még abban az évben békére kényszerült, elismerte Mátyást cseh királynak s választó fejedelemnek.

I. Bélára 1063-ban Dömösön szakadt a trón.
  • Hegeace
    stimmt
  • Vardar
    I. Béla
  • Hegeace
    Töriről az rémlik az h Mátyás, Zsigmond "nyomdokaiba" akart lépné de a Német-római császári címig nem jutott el de már választófejedelem volt.

És akkor a kérdés: Melyik királyunkra "szakadt rá" a trón ?
  • Muki100
    Szerintem Mátyás csak megosztva volt cseh király, de a szertartáson végigment.
  • Berselius
    kérdezzen inkább Hegeace, hogy nehogy megossza az agykapacitásunkat a két kérdés :)
  • Vardar
    Akkor Berselius és Hegeace is kérdezhet.
  • Hegeace
    ha jól emlékszem Mátyás is volt cseh király bár közel sem vagyok benne biztos
  • Berselius
    Ha Orseolo Péterre gondolsz, ő nem volt velencei dózse, csak annak a fia.
  • Vardar
    1 embert szerintem kihagytál.
  • Berselius
    Hát, ha jól tudom, és ha a déli egyéb területeket (például Ráma) leszámítjuk, az Árpád-házi királyok idején ilyen nem volt.
    Az Interregnum idején Vencel királyunk volt egyszerre cseh, lengyel és magyar király egy kis idejig, de aztán 1305-ben Ottó elüldözte. Ottó Alsó-Bajorország hercege, tehát uralkodója volt.

1370-1382-ig I. (Nagy) Lajos lengyel király volt.
    Bár ellenkirály volt, meg kell említenünk II. (Kis) Károlyt is, aki 1385 és 1386 között egyszerre volt magyar ellenkirály és nápolyi király.
    Zsigmond: német és cseh király, majd német-római császár.
    Albert: cseh és német király
    I. Ulászló: lengyel király is.
    II. Ulászló: magyar és cseh király
    II. Lajos: magyar és cseh király
  • Vardar
    Pfff. Én személy szerint nem gondoltam, hogy ekkora veszekedés lesz belőle.
    Na de látom, hogy én következek, tehát a kérdésem:
    I. Istvántól II. Lajosig hányszor, kivel és ki által volt perszonál unióban Magyarország?
  • Pluskast
    Sőt Nápolyi király sem lett volna mivel a pápa nem engedélyezte a dolgot, illetve Lajos öccsének felesége ugyebár megölette férjét.

A kérdés felvetés egyébként jogos, nevezetesen, hogy mi számít nayghatalomnak. Mertugye Nagy Lajos lengyel király is volt, aztán ott van Zsigomnd aki azon kívűl, hogy német-római császár is volt még ezen felül cseh király is. Na és akkor az is kérdéses, hogy milyen szempontból nézzük a magyar király titulust? Merthát pl ott van V. Ferdinánd aki magyar király is volt és egyben spanyol király és német-római császár is.
    Szóval akik ezt a tankönyvben feltették kérdésként picit pontosabbak is lehettek volna.
  • Berselius
    Valójában Albert királyunk is Német-Római császár volt.
  • Vardar
    Trau szigetén.

"magyar uralkodója lett volna"
    Direkt erre kérdeztem rá:)
  • LegoTGR
    Mátyás nem volt Német-Római Császár. Az egyetlen magyar uralkodó, aki Német-Római Császár is volt Luxemburgi Zsigmond.
    III. Béla is csak despotes volt, I. Mánuel fogadta fiává, mivel nem volt örököse, de később született egy fia és Béla despotesi tisztét is felbontották.

A kérdésre a megfejtés pedig: Bakócz Tamás

Az én kérdésem: IV. Béla hol vészelte át a Tatárjárást?
  • kazmerke
    Hát nekem most ezek jutottak eszembe:
    Bizánci Birodalom (Mánuel uralkodása alatt) - III. Béla
    Német-Római Császárság - Hunyadi Mátyás
    Nápolyi Királyság - András (Nagy Lajos öccse, csak aztán jól megölték)
    ez az uccsó nem tom mennyire számít nagyhatalomnak...

Kérdésnek meg vmi könnyűt.
    Hogy hívták azt a paraszti sorból indult esztergomi érseket, aki a magyar történelemben a legközelebb jutott a pápai cím megszerzéséhez (asszem ezek így megfelelelnek)?
  • Vardar
    Magyar töriből kevés jó van...
    Mondj 3 olyan fontos nagyhatalmat amelynek magyar uralkodója lett volna és kik ezek?
  • Berselius
    Szerintem kérdezz valami újat, mert ezt senki se tudja...
  • blackgamer
  • Vardar
    Na akkor. Mondj 3-3-3 vezetőt a Budai Nagy Antal-, Dózsa György-féle parasztfekelésből és a Hegyaljai-felkelésből.
  • Berselius
    Ezer bocsánat, már későn vettek észre. Úgy gondoltam, kérdezek újat, de mivel te kitaláltad, tiéd a kérdezés joga.
  • Pluskast
    Az úriembert Jöns jakob Berselius-nek hívták. Viszont ő nem magyar volt.
  • Berselius
    Hogy hívták azt a híres kémikust, aki Dalton elvei alapján megalkotta a vegyjeleket, felfedezte (többek között) a tóriumot?
    Egész nevet kérek!
  • Vardar
    Kérdezzen valaki, mert nekem most nincs jó ötletem. Majd talán később.
  • Scottt
    Erről még én se,de mostmár ezt is tudjuk
  • HUmanEmber41st
    Aha. thx
  • Vardar
    Dr. Bona Gábor: Tábornokok és törzstisztek az 1848/49. évi szabadságharcban.
  • Pluskast
    Hm na erről én még nem hallottam. Márminthogy bárhol is így legyen leírva a neve.
  • Vardar
    görgői és toporczi Görgey Artúr, cserneki és tarkeöi Desewffy Arisztid, nemescsói Török Ignác
    Richard Guyon d'Beaufre et Gey
  • Pluskast
    Tedd azt