13596
H001.jpg
  • Hypo #2209
    hu hat ez azert nem igy volt de mint midnenutt ott is vannak hulyek ahogy itthon is, de azert ott meg minig inkabb demokracia van mint mondjuk iranban
  • [NST]Cifu
    Irak esetében arról szólt, és nem tudom mi lenne egy szarrá bombázott Iránnal...

Tételezzük fel, hogy tényleg csak az olaj miatt támadták meg Irakot. Kik a mai Iraki olajkitermelés nagyágyúi? BP (anglia), Exxon (amerikai), Royal Dutch Shell (hollandia), Eni (olaszország), Lukoil (oroszország) és a China National Petroleum Corp. (kína). Amint látható elég vegyes felhozatal és gyakorlatilag fel is soroltuk az összes jelenlegi piaci nagyágyút. Ezért megérte az USA-nak az egész? A cirka 3'000 (háromezer) milliárd dollárnyi ráfordítás, amennyibe az Iraki beavatkozás és 7 éves ott tartózkodás került az amerikai adófizetőknek? Akár még úgy is, hogy a becsült Iraki feltáratlan olajkészletek értéke ma piaci szinten ~9'500'000 milliárd dollárt ér, de ugye annak csak egy részét termelhetik ki az egyetlen nagyobb jelenlévő amerikai cég?

Az atom kérdés meg az, hogy nekik miért nem lehet? Ti írtátok, hogy nem érdekük használni! Akkor?

Atom mint atomfegyver? Mert bizonytalansági tényező, és sok ország nem szeretné, ha Irán kezébe ilyen hatalom lenne. Akár katonai, akár politikai.

Tényleg elég egy ország megtámadásához ( már, ha bekövetkezik ) annyi, hogy mások politikai ereje csökken, ha emezé nő?

Iránt egyedül Izrael fenyegette csapásméréssel. Csak a katonai létesítményeivel kapcsolatban, tehát nem hagyományos értelemben vett megtámadásról volt szó, hanem az Iraki Ozirak reaktor elleni csapásméréshez hasonló esetről.

Ez esetben pedig az oldalak ismét érdekesen néznek ki:

-Irán nem szomszédos Izraellel, de támogat két Izrael ellenes katonai szervezetet (Hezbollah és Hamasz). Irán többször is nyíltan fenyegette meg Izraelt azzal, hogy elpusztítja.
    -Izrael aligha akarhat bármit is Irántól - leszámítva, hogy ne támogassa a két ellene működő szervezetet és ne fenyegesse lehetőleg a létét (Izrael sose tett semmi ilyesmit Iránnal szemben).

Egyszóval sok dolgot elítélek én is Izraellel kapcsolatban (többek között valahol elítélem az Izraeli atomfegyverprogramot is), de e téren bizony Izraelnek adok igazat.
  • Big Bad Ryder
    Ezt már kitárgyaltuk, olvass vissza.
  • Solt
    Jelen esetben Izrael és az USA egy kutya...

"a fanatkisukat rohadtull nem erdeklik a kovetkezmenyek"

A kneszetben is ülnek vallási fanatikusok! Legutóbb a saját arab kisebbségük politikai képviselőit akarták kitenni a parlamentből... végleg! Ilyenkor senki nem aggódik a demokrácia ellen?
  • Hypo #2205
    Iran es Izraelrol volt szo, es mint tudjuk a fanatkisukat rohadtull nem erdeklik a kovetkezmenyek, ego en iranra fogadnek vagy azokra kiknek kiszolgaltatjak
  • Solt
    Ez csak feltételezés... Amerika már kettőt ledobott, pedig ők a demokrácia bajnokai! Honnan tudjuk, hogy többet nem fog?
  • Solt
    Már ne haragudj, de nem tudom, hogy te mit szólnál hozzá, ha valaki rendszeresen és következmény nélkül uwu kedves stílusában társalogna veled? Egy ideig elmegy, hogy az ember átnéz rajta, de azért mindennek van határa!

Azt pedig beláthatod, hogy az utóbbi kitiltása előtt eléggé szabadon garázdálkodhatott. Elég visszaolvasni itt, és egyéb topikokban is.

Én amióta sg-n vagyok, ( jó pár éve ) még soha nem kaptam felkiáltó jelet! Nem hiszem, hogy én lennék a fórum képtelen magatartás megtestesítője!
  • F E R I
    "Csak ugye az egész dolog abból indult ki, mármint ez a beszélgetés, hogy igaza van-e USA-nak, hogy szopatja Iránt, vagy lehet hogy abból, hogy miért lehet USA-nak és miértnem Iránnak atomja, vagy ilyesmi, és a legtöbb ideíró szavaiból azt lehetett érezni, hogy USA jól teszi amit tesz, és egyetértenek USA-val, vagyis inkább USA-val mint Iránnal."

Sztem itt legtöbben azért támogatják jobban az USA-t mint Iránt, mert az USA nem fenyeget NYILVÁNOSAN másik államot teljes eltörléssel, megszüntetéssel mindezt fűszerezve egy kis vallással és ebből fakadó fanatizmussal. Ha nem hangoztatná minden egyes fórumon azt, hogy Izraelt márpedig így vagy úgy, de el kell törölni (most függetlenül attól, hogy melyik államnak mi sorolható a számlájára, mert mindegyik bűnös szvsz vmilyen szinten) fele annyira se "izgulnának" úgy rá a témára, mert mint te is tudod USA-ban elég erős az izraeli lobbi...
  • Hypo #2201
    Hat azert Iran elobb vetne be atomot, mint izrael, tudod az ongyilkos merenlyok is buszkek arra amit tesznek.....
  • Solt
    "Ez nem az olajról szól, ismétlem."

Irak esetében arról szólt, és nem tudom mi lenne egy szarrá bombázott Iránnal...

Az atom kérdés meg az, hogy nekik miért nem lehet? Ti írtátok, hogy nem érdekük használni! Akkor? Tényleg elég egy ország megtámadásához ( már, ha bekövetkezik ) annyi, hogy mások politikai ereje csökken, ha emezé nő?
  • [NST]Cifu
    Természetesen a figyelmeztetést tudomásul veszem, és, ha mindig ilyen gyorsan reagálsz a dolgaira, akkor nem fogok reflektálni a személyeskedéseire...

Egyáltalán nem kell reflektálni a személyeskedésre, sőt, alapból nem kell személyeskedni. Ez még eszetekbe sem jutott (akár Uwu-nak, akár neked)?

Egyszerűen is megoldhatom, mert aki személyeskedik, az kap élből egy hét kitiltást, és akkor legfeljebb meggondolja legközelebb, hogy megéri-e a tudományosban ilyen hangnemben bárkihez is hozzászólni. A baj az, hogy túl vajszívű vagyok. Pedig néha elkap a diktátorosodi, és szívem szerint kivágnék mindenkit végleg, aki nem képes magát kulturált magyar nyelven kifejteni magát...
  • [NST]Cifu
    Még egyszer megkérdezem, hogy mivel is "szopatja" Iránt az USA?

-Katonailag nyíltan az ország vezetése nem fenyegette.
    -Az USA embargót nyilvánított ki az USA és Irán gazdasági kapcsolatára, sem exportálni, sem importálni nem lehet amerikai cégnek Iránba(ból) és ebben részt sem vehet. Ez még 1985-ben jött létre, az Irak-Iráni háború "tankerháború" néven ismerté vált esetei miatt (támadások a tankhajók ellen). Ezeket 1995-ben Bill Clinton erősítette meg, majd George W. Bush az iráni atomprogrammal kapcsolatos hírek miatt teljes körűvé szélesítette.
    -A nemzetközi szankciókat (ötöt, szám szerint) az ENSZ BT hagyta jóvá, egyik állandó BT tag sem emelt ellene kifogást, még Irán gazdasági partnere, Kína sem. Ezek a szankciók az Iráni atomprogrammal kapcsolatos visszásságokra voltak válaszok.
    -Az EU szintén az iráni atomprogram miatt csatlakozott az USA-hoz a gazdasági szankciókhoz.

Ha Irán úgy döntene, hogy aláveti magát és atomprogramját teljesen a nemzetközi ellenőrzéseknek, és azok mindent rendben találnak, akkor lehetne Iránt ez ügyben ártatlannak mondani. Ám Irán nem szándékozik alávetni magát ezeknek, illetve nem tesz le arról, hogy teljes egészében maga vezérelje az atomprogramjának minden részét. Volt például olyan orosz javaslat is, hogy a fűtőrudakat Oroszországban gyártsák le, és a kiégett elemeket ott hatástalanítsák (ez amúgy elég szokványos, a magyar fűtőelemek is ezt az utat járják be) - ám Irán ebbe sem ment bele.

Lehet, hogy kívülről, felületesen szemlélve úgy tűnik, hogy ez az egész az USA bosszúhadjárata, ám a helyzet az, hogy ez jelenleg első sorban az Iráni atomprogramról szól, és itt Irán az, aki nem hajlandó engedni jottányit sem...

Vajon így lenne ez akkor is ha Magyarországról lenne szó? Monsjuk ahogy Solt is írta, drágább lesz a víz mint az Olaj, mert akkor beszopjuk az kurvaélet.

Ez nem az olajról szól, ismétlem.
  • Solt
    Örülök, hogy közeledünk! :)

"bar akkor is viccesnek tartom az Iran a nagy bekeszereto nep a forradalmi ero es a feher zaszlo elharcosanak kikialtani, ahogy ok teszik, a valasztasok idejen meg egyszeruen kinyirtak az ellenzeket... igy eleg nehez segitsegert kialtani."

Nevetni fogsz, de én is viccesnek tartom! Az is gusztustalan ami ott megy, de ez még nem igazol semmiféle agressziót velük szembe! Főleg nem anyagi és politikai érdekből!

Semmi köze hozzá más országnak, hogy ők házon belül mit művelnek! El kell ítélni, szót kell emelni ellene, de amíg az iráni nép nem kér segítséget, addig semmilyen kívülállónak semmi köze a belügyeikhez!

Atomfegyvert meg nem akarnának, ha másnak sem lenne... történetesen, ha én lennék iráni, rettegnék az izraeli atomtól... és, ha én lennék izraeli, rettegnék az iráni atomtól...

A probléma egyszerűen orvosolható lenne... ne legyen senkinek!
  • Hypo #2196
    ok:) legutolso mondatodal egyetertek. en se ertem es nem is tamogatom.

bar akkor is viccesnek tartom az Iran a nagy bekeszereto nep a forradalmi ero es a feher zaszlo elharcosanak kikialtani, ahogy ok teszik, a valasztasok idejen meg egyszeruen kinyirtak az ellenzeket... igy eleg nehez segitsegert kialtani.
  • Solt
    Miután reagáltam a kedves szavaira, utána vettem észre, hogy figyelmeztetted! Általában szabadon garázdálkodik, és emiatt válaszoltam az ő stílusában...

Természetesen a figyelmeztetést tudomásul veszem, és, ha mindig ilyen gyorsan reagálsz a dolgaira, akkor nem fogok reflektálni a személyeskedéseire...
  • Solt
    Nekem konkrétan az a bajom, hogy egyébként normális emberek, hogy a fenébe tudnak egy gazdasági érdekek miatt háborút indító ország oldalára állni, ráadásul "élvezettel"!

Ha mondjuk Iránban kitörne egy forradalom a hatalom ellen, és az iráni nép hívására mennének oda katonák, azt mondom oké... de erről egyik esetben sincs szó... ez a demokrácia hintés nagyon álszent, és gusztustalan érv! ( szerintem )

A mi afganisztáni szerepvállalásunk nem tudom, hogy jött szóba, de én kifejezetten ellenzem, és ezt is undorítónak tartom!
  • csige791
    Csak ugye az egész dolog abból indult ki, mármint ez a beszélgetés, hogy igaza van-e USA-nak, hogy szopatja Iránt, vagy lehet hogy abból, hogy miért lehet USA-nak és miértnem Iránnak atomja, vagy ilyesmi, és a legtöbb ideíró szavaiból azt lehetett érezni, hogy USA jól teszi amit tesz, és egyetértenek USA-val, vagyis inkább USA-val mint Iránnal.

Vajon így lenne ez akkor is ha Magyarországról lenne szó? Monsjuk ahogy Solt is írta, drágább lesz a víz mint az Olaj, mert akkor beszopjuk az kurvaélet.
  • Hypo #2192
    ???? szemellenzodet le kene venni
  • [NST]Cifu
    Sosem született engedélyező BT határozat, max. az USA döntést hozott a támadásról.

Nincs szükség rá, hogy valakinek érvényes BT határozat legyen a kezébe ahhoz, hogy háborút indítson.

Ahogy már korábban többször leírtam, a nagyobb hatalmak megengedhetik maguknak azt, hogy félvállról vegyék az ilyesmiket. Lásd még Oroszország katonai beavatkozása Grúziában.

Ez már csak így működik a nagyvilágban.

A kérdésedre válaszolva: ha Magyarország valamiért túlságosan is piszkálná egy nagyhatalom csőrét, lecsapnának minket, mint a legyet. Utána meg kiáltozhatnánk igazságért...
  • [NST]Cifu
    Ugyanúgy, mint Uwu-nak, neked is megy a figyelmeztetés, hogy nem személyeskedünk.

Csak tudnám minek fárasztom magam...
  • csige791
    Az hogy mi mit keresunk afganisztanban hat ez jo kerdes ezt en se ertem:)

- de pont is leszarod.
  • Hypo #2188
    En nem mondtam hogy emiatt van a konfliktus, az eleg osszetett, anyagi, eroviszon es a tobbi amit mi nem is lathatunk. Ne felejsd hogy iran megerosodese hatassal van az ott levo allamokra, Szaud arabia az emirsegek, es a tobbi.

anno Szaddam is megerosodott es neki is ment kuwaitnak..

Az hogy mi mit keresunk afganisztanban hat ez jo kerdes ezt en se ertem:)

• Solt
    Én is ezt gondoltam rólad, ezért nem értem. Az eddigi hozzászólásaid nekem nagyfokú elfogultságot tükröznek!

"ami irant illeti, semmi baom az irani emberekkel, csak a rezsimmel, ami elnyomja az ottani embereket, akik szinten nem orulnek neki, csak hat nincs lheteoseguk ezt kinyilvanitani"

Ne haragudj, de továbbra is az a kérdésem, hogy ehhez nekünk, vagy az USA-nak mi köze van? Tudod hány olyan ország van, akire ez a szösszenet illik? Miért pont Irán?

Én is sajnálom az ilyen embereket, de te komolyan elhiszed, hogy a konfliktus emiatt van?
  • Hypo #2186
    nem hiszem hogy ennyire gyenge elmeju lennel, szived joga ugy latni, latod ettol jo nekunk te gondolhatod ahogy akarod es en is es egyikunket se csukjak le ezert.

ami irant illeti, semmi baom az irani emberekkel, csak a rezsimmel, ami elnyomja az ottani embereket, akik szinten nem orulnek neki, csak hat nincs lheteoseguk ezt kinyilvanitani
  • Solt
    Mondja ezt az, aki alig várja, hogy egy országot egy másik tömeggyilkos megtámadjon? Szééééép...

Nem vagy te egy picit elfogult az egyik irányba?
  • Hypo #2184
    Egeszsegedre
  • Solt
    Az keresztényi, hogy 500 forintért embert ölnek? Most már heti rendszerességgel... Szingapúrban kivégeznék őket! A vasúti fényjelzők akkumulátorainak az ellopásáért Franciaországban terrorizmus vádjával több éves börtön jár...

Rendet kell tenni addig, amíg megoldható erőszakmentesen! Látogass el az ország keleti felébe... elég feszült a helyzet... előbb utóbb botrány lesz!
  • Solt
    Álljunk már meg egy pillanatra! Mi az, hogy "De meg akkor is inkabb ez az elcseszett mint egy Shiita vallasi rezsim, de ahogy erzed."?

1: Én nem mondtam, hogy az jó világ, választani pedig végkép nem választottam, úgyhogy maradjunk annál amit mondok!
    2: Aki benne él, honnan tudod, hogy annak nem tetszik?
    3: Mi a szar közünk van nekünk mások vallásához?
    4: Én nem tudok azonosulni sem ezzel a gusztustalan anyagias, erkölcstelen, önző, egoista világgal, és nem tudnék a másik végletével sem...

Van még ott pár kérdés amit kihagytál...

• Hypo #2181
    2cigany bunozoket taborb zarni es megvonni a magyar allampolgarsagot" ejj de szep keresztenyi szeretet....es a magyar bunozok, ja nekik lehet:)) lol

na de ez mar off topic..

remelem irannak hamar beverik a szajat
  • Hypo #2180
    Hat errol csak is MI tehetunk, a Mi vezetoink mi valasztjuk oket.
    Es a kiskapukat is MI hasznaljuk ki...ez van ilyen a vilag.
    De meg akkor is inkabb ez az elcseszett mint egy Shiita vallasi rezsim, de ahogy erzed.
  • Solt
    Miért is?
  • Solt
    Úgy érzed? :) Hááát... szerintem egészen más fenyegeti a demokráciát... abba már bele sem megyek, hogy ez minden csak nem demokrácia!

Ez az egyenlők, és egyenlőbbek látszat világa demokratikus ruciba bújtatva...
  • Hypo #2177
    jaj!!! a sotet oldal
  • Solt
    Ha Irán lenne a világ egyetlen állama, ahol az emberi jogok semmibe vannak véve, és ártatlanokat gyötörnek, akkor azt mondanám, hogy tegyenek ez ellen, bár azért egy tömeggyilkos ország szájából az emberi jogok védelme elég furán hangzik!

Ez a szöveg a részükről semmi más, mint propaganda, önigazolás, a gusztustalan gazdasági érdek palástolása!

A mi példánkra meg ott van 56! "Tartsatok ki, megyünk!" Szartak ránk... majd jönnek, ha az ivóvíz fontosabb lesz mint az olaj.

Ha pedig ennyire erkölcsös egy népség, akkor segítsenek a Tibetieken, és osszanak igazságot Kínával szemben...
  • Hypo #2175
    ??? hova hivtam volna?? a Vona ellen, vagy a jobbik ellen? Mert rajtuk kivul mas nem fenyegeti a demokraciat.
  • csige791
    Ha így gondolod akkor miért nem hívtad az USA-t az utóbbi egy-két évben?
  • Hypo #2173
    Bar ilyen egyszeru lenne a vilag ahogy te latod:)))

Pl ha MO-on elkezdenek olni az embereket meg betiltani minden demokratikus forumot akkor gondolom orulnel ha valaki esetleg megszuntetne ezt

Nem allitom hogy az USa szent, senki se az, de egy elnyomo rezsimnel ahol embereket bortonoznek be, ahol nem lehet sajat velemenyed....hat annal sokkal jobb.
  • csige791
    Mászóval, ha már nagyon nagyon kevés olaj lesz, akkor ha erejéből telik az EU-nak is nekimegy, a te nagy egyetértésedben. Végülis Terroristánk már van, ott van Budaházy, ő lesz a főbűnbak.
  • Solt
    Már ne haragudj, de mi közünk van nekünk, vagy éppen az USA-nak ahhoz, hogy más országoknak mi az államformája? Tök jó, hogy a lakosai dagadnak a jóléttől, csak az a baj, hogy a külpolitikájuk miatt meg százezrek hallnak meg, és milliók szenvednek...

Két ország közt én az alapján teszek különbséget, hogy miképpen viselkedik. Ha így veszem, akkor pedig az USA elég gyászosan áll...
  • Hypo #2170
    Ok ez a szived joga, en azert messze nem emlitenem az USAT egy lapon Irannal!!!

Mivel az egyikben azert demokracia van akarhogy is nezzuk.