3567
digi
  • BaliBoy
    Hát azért annyira nem egyszerüek azok a szálak. :))
    Először is el kell önteni, hogy hullámhosszúságú fényt akarnak át küldeni rajta. Majd választani kell a mag köré egy kisebb törés mutatójú anyagot amire azért van szükség, hogy a magból ne lépjen ki a fény. Aztán fogják ezt a két anyagot és együtt húzzák őket. Majd végül bevonják őket egy külső polietlén védőburokkal. Az sem mindegy (márcsak anyagi szempontból sem), hogy lépcsős, gradiens vagy egymódusú törésmutatójú-e. Aztán nagyon fontos, hogy mekkora a csillapítása (hiszen alapvetően azért jó az üvegszál mert kicsi, tehát ehhez kell ragaszkodni, hogy így is maradjon és minél tisztább legyen az mag), a diszperziója, levágási hullámhossza, numerikus apertúra... Szóval annak a kis szálacskának az elkészítése mögött igen komoly technológia van. :)
  • bertino
    elfelejtettél idézni abból, amire válaszolsz
  • Dj Faustus #117
    Azért az a kábel más jellegű átvitelre van tervezve. Sokkal kisebb sávszélességet kell átvinnie, kisebb távon, semmi környezeti hatásnak kitéve.
    No meg nem olyan egyszerűen kezelhető, mint egy mezei UTP-kábel, hogy megblankolom, sorrendbe rakom a szálakat, majd rákrimpelem az RJ-45 csatit oszt' kész.
  • Dodo55
    Amúgy néztem most a boltban ilyen digitális audio optikai kábelt, az volt vagy 1mm vékony, meg volt egy kicsit vastagabb, azon át is lehetett látni, mert átlátszó műanyag külseje volt.
    De a lényeg, hogy gondolom a kábel szinte ugyan ez, csak vastagabb, meg más a csatlakozója(illetve a vége).

Ezt csak azért mondom, mert tök egyszerűnek nézett ki, mintha egy sima gumi vagy műanyag izé lenne(csak gondolom üvegszál van a közepében, vagy olyasmi), aztán meg mondják itt sokan, hogy milyen drága.

Csak én látnám ilyen egyszerűnek, vagy tényleg olcsó, és hazugság, hogy milyen drága? (Gondolom azért az eszközök hozzá nem olcsók, de máshoz sem, engem most konkrétan a kábel érdekel)

Ja, meg azt hallottam, hogy itt fehérváron megtiltották a kábelezést 2005 január 1.-től, azért sietett úgy 2004-ben a UPC a föld alatti kábeleivel. Ez mennyire igaz? Gondolom teljesen így biztos nem.
  • precision
    azt sokan megköszönnénk :)
  • Mo.Organ
    Szia a terjeszkedés folyamatos, mind pesten a kerületekben mind vidéken egyaránt.
    Sajnos pesten nem tudom mi a terv, de majd kérek információt és majd elmondom nektek.
  • precision
    Mo.Organ: Van bármi infod arról hogy bp 8. kerületben lesz e egyáltalán diginet és ha igen mikor? Köszi a választ előre is. Akár privátban is jöhet :)
  • gpeeter
    Sziasztok.

Dunaújvárosi vagyok, nálunk már néhány utcában van digi net, remélem nemsokára hozzánk is elér, és akkor bemutathatunk végleg a upc-nek. :D
  • BaliBoy
    Thx ezeket én is el tudom olvasni ;).

De pl nézzétek meg ezt! Főleg az éves graffon látszik. Mi a lila, sötét zöld? És egyébként, hogy kell ételmezni, hogy Outgoing/Incoming. (lefordítani le tudom őket)
  • Dj Faustus #110
    "A Bix-en te tudod, hogy a különböző színű vonalak milyen adatokat mutatnak? Vagy vhol van jelmagyarázat?"
    A grafikon alatt ott a jelmagyarázat (a színek jelölik a megfelelő grafikont).
    Incoming - bejövő
    Outgoing - kijövő
    Daily (weekly/monthly/yearly) timerange marker or bandwidth limit - napi (heti/havi/évi) időtartam jelölő vagy sávszélesség-limit.
  • Cat 02 #109
    ott van alatta
  • BaliBoy
    Jah, így már értem...
    Hallgatni/nézni biztos lehet. :D
    Szolgáltatni... sztem igen. Hiszen lehet fix IP-t is kérni.

A Bix-en te tudod, hogy a különböző színű vonalak milyen adatokat mutatnak? Vagy vhol van jelmagyarázat?
  • Dj Faustus #107
    "Mi az a streaming program?"
    Valószínűleg online rádiót/televíziót ért alatta (Shoutcast/Icecast/NSV/...).
  • BaliBoy
    Semennyire. Sztem. :)

banok: Mi az a streaming program?
  • Dj Faustus #105
    Forgalmi adatok
  • Cat 02 #104
    mennyire van leterhelve 1ébként ?
  • PíszLávJuniti
    a p2p (egyelőre) nincs korlátozva, és szerintem más sem, amit én láttam.
  • hunbasser
    szívesen,de nekem nem ez a lan csomag van...:S itt még ilyen nincs,remélem,hogy hamarosan lesz.
  • banok
    ha megkérlek kipróbálnál néhány streaming programot rajta? Korlátoznak-e vagy sem. :)
  • tommyg
    LOL
  • Mighty
    Neked is.

A DigiTV-nél mikor kezdik el a digitális adásra való átállást?
  • hunbasser
    má' hogy a f@szba ne menne? :D eszvéesz az a jó,ha nem kell ide sokat írni.ha sokat írnának,az valszeg azt jelentené,hogy sok a hiba :SSS
  • Mo.Organ
    De csöndben vagyunk, nem megy a net?
  • Mo.Organ
    BÚÉK mindenkinek
  • BaliBoy
    Ezeknek a hozzászólásoknak egy része már régebbi mint 1 éves, de a legutolsó is már majdnem 1 éves. DMCC azóta ugyebár már megszünt, felvásárolta a Digi. Az uncsitesóm még akkor köttette be a netet amikor DMCC volt. És eleinte ő is panaszkodott, hogy gyakorta volt szakadás, meg nem mindíg érte el a max sebességet. De azt mondja, hogy az utóbbi félévben már 1x sem tapasztalt semmilyen rendellenességet. Szóval úgy tűnik fejlődő képesek. :))
    Jah egyébként a hozzászólók értelmi szintje is hagy kívánni valót magaután:
    "Hali!

én csak rosszat halllottam a dmcc-ről de az összes többi kábelnetes szolgáltatóról (tvnetwork ) is.
    Egy ismerösömnek sikerült két gépre megosztani a netet , szerencsére abban a pillanatban müködött. smc routerrel, lényegében nem is kellett semmit beállitani rajta.
    kb két hétig müködgetett aztán megállt.
    router nélkül megy!, probáltam másik hálokarit, másik routert, és mégsem megy. mi lehet a gond?
    Kell valami spéci beállitás hozzá?
    Tudja valaki?
    köszi!"

jo hogy kaki, de hogy van az hogy router nelkul megy azzal együtt nem, pedig már müködött.

Ez a No Comment eset. Hogy a fenébe működhetett úgy a net, hogy nem konfigurálták a routert? (felhnév/jelszó) Aztán leírja, hogy router nélkül működik. LOL Arra nem is gondol, hogy esetleg a routerrel van a gond. És persze a szolgáltató a hibás.
  • BaliBoy
    Az ügyfélszolgálattal még csak annyi kapcsolatunk volt amikor megrendeltük a netet. Hát nem mondom azt, hogy a hölgy a legkedvesebb, legsegítőkészebb emberek közé tartozik. Ráadásul ha olyan technikai dologra kérdez rá az ember amire nincsenek betanítva, hát lefagynak. (én is azt kérdeztem, hogy publikus IP címet adnak-e, erre a válasz az volt, hogy persze, váltakozik az IP. ) És sajnos csak H-Sze 4-ig, csüt, pént 6-ig vannak nyitva az irodák. Viszont van 24 órás telefonos ügyfélszolgálatuk.
  • BaliBoy
    Nem kell tartanod ilyenektől. Publikus, dinamikus IP címet adnak. :)
  • Dodo55
    Nem akarlak ledöfni, csak mondtam, hogy ott főleg a kábelesről van szó, ami nem teljesen a saját rendszerük, mert nagyrészt a UPC kábelein keresztül megy az a fajta net.
  • bertino
    jovanna, csak találtam bakker, szilveszter előtt nehogy ledöfjémá' Oo
  • Dodo55
    De ott arról van szó, ami a TV kábelen jön.
    Ez a topic meg arról szól igazából, amit optikain nyomnak, az tök más, még ha ugyanaz a cég is a szolgáltató.
  • bertino
    pár negatív tapasztalatú ügyfelük gyűjtőhelye
  • Bagoly81
    jah az ügyfélszolgálatuk milyen? hibaelháritásnál jok? rendesek segitökészek? este 8 koris foglalkoznak az emberekkel? vagy csak 4 ig ameddig mindenki dolgozik utána nemfoglalkoznak senkivel..?
  • Bagoly81
    kapunk valamiféle dinamikus ip-t? vagy valami olyat min ösztoznak egy csomoan és port forvaldolással oldanak meg problémákat.
    nekem volt olyan netszolgáltatom. ahol igy oldották meg nemkaptam rendes ip-t ezért volt olcso. szoval aki ért hozzá picit leirhatná. p2p korlát van?
  • bertino
    félig válaszolva: ADSL szolgáltatója válogatja, hogy bont-e vagy sem, nálunk pl nincs bontás
  • PíszLávJuniti
    Egy bejelentkezésnek van meghatározott maximális ideje?
    Nem bont kötelezően x óránként mint az adsl?
  • Dj Faustus #84
    Egy pár tévedésre okot adható dolog elkerülése végett:
    1. A Diginet nem tisztán optikai. A gerinc (a házakig/háztömbekig) az optikai, de az ügyfélhez már csavart érpár megy. ETTH.
    2. A LAN itt az alkalmazott technikára (Ethernet, csavart érpár), és a sebességre épít. Méretre inkább MAN.
    3. Az hogy ilyet tudnak szolgáltatni, annak a városon (Budapest) belül kiépített (vagy kiépítés alatt álló) optikai gerinchálózat az oka. Mint előttem is mondták csak ott érhető el, ahol van városon belüli optikai gerinc.
    4. Az hogy mások nem ilyet szolgáltatnak annak az az oka, hogy máshol vagy nincs kiépítve a városon belüli optikai gerinc; vagy már adott egy működő kiépített infrastruktúra (kábeltv, telefon) - egy városon belüli optikai gerinc kiépítése plussz befektetés (mint pénzügyi, mind emberi, mind technikai). Gondoljunk arra, hogy a megemelt sávszélességhez megemelt betápvonal kell. Ha 10ezres/100ezres előfizetői bázis van az eléggé nagy sávszélességigény.
  • BaliBoy
    Az egy dolog, hogy mostmár nincs olyan. Legalábbis aki megteheti, hogy az optikait rendelje meg. A kábeles internetet meg már régóta szolgáltatja.
  • Spaw
    a LAN NET helyfüggő, csak olyan helyeken van ahol már ki van építve a rendszer.a digikábel oldalán kint van a címlista.
  • drowns41
    értem, de akkor ki az a hülye aki a másikat rendeli meg?
    nem értem benne a logikát
  • BaliBoy

Ezt nem nagyon értem. A hálókártya az amit a számítógépbe teszel. Na most ha azt mondod, hogy van egy olyan kártyád amin van egy WAN és 3 LAN port (összesen tehát 4 ajzat) és ezt teszed bele egy gépbe, akkor, hogy megy a másik 3 gépen a net amikor a nincs bekapcsolva a gép amiben a hálókártya van? Véletlenül nem kaptatok egy routert a UPC-től és arra gondolsz? Mert amit mondasz olyat még nem hallottam, bár nem is voltam soha UPC-s.