1111
Elgondolkodtató matematikai, logikai feladatok, feladványok
-
#270 A csikkszedő
Egy csikkszedő négy csikkből tud magának egy cigarettát sodorni. Egy este talál 16 csikket. Hány cigarettát tud elszívni aznap este? -
#269 264#-el teljesen egyetértek. Viszont a Monty Hall paradoxon továbbra is áll,csak az áll az alkura nem lehet átjátszani. A lényeg hogy ott valóban 1 nyeremény van,a többi pedig egyenrangú(értéktelen),tehát ha ott a kecskét akarnánk megnyerni,akkor nem kéne cserélni. Bár ez az áll az alkus még mindig idegesít...alig tudtam aludni:) -
#268 Akkor lehet, hogy mégsem igaz a Monty Hall paradoxon? De most tényleg. Amit a #264-ben írtam. Most akkor érti valaki??? -
#267 hmm, tetszik a gondolkodasod, es total bekavartal vele :D -
Dougie #266 így már értem, szóval akkor 50-50? hát lehet,
akkor újabb kérédés mi van akkor ha a kecskésnél a kecskét akarod megnyerni? :) -
Thanatos #265 pedig ez csak egy has tipp volt igy elsőre :DDD -
#264 Szerintem azt mondja, hogy választunk egy táskát, amiben van egy célnak kitűzött összeg. Ennek az esélye 1/25. Utána mindet kinyitogatjuk és marad egy másik táska a másik összeggel (600 000 vagy 50 m). Namármost ha az elején ő másik táskát tűzött ki célul, az sem a választását, sem az utolsó táskát, ami marad, nem befolyásolja. Tehát ha 600e-t vagy 50m-t választ az elején (de még ő maga sem tudja, hogy mit, vagy ketten választják ugyanazt a táskát, de az egyik ennyit, a másik annyit akar benne tudni), szóval akkor a végén az esélyek 1/25 és 1/24. Nade ha te 50m-t választottál, és marad egy táska, akkor az 50m-ra 24/25 az esély. Viszont ha te 600e-t választottál, akkor a 600e-re 24/25 az esély. Ha a táskák kinyitásának sorrendje nem függ a Te eredeti választásodtól (márpedig logikailag nem függ), akkor ugyanannyi az esélyed arra, hogy jó (50m) táskát és hogy rossz (600e) táskát válassz. És akkor megint ott vagyunk, ahol a józan ész kopog -
#263 áááááááá ti mindent tudtok =) -
Thanatos #262 belerakom a zsák buzát zsákostul a msáik zsákba :D legalábbis én ezt tenném :P -
Dougie #261 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!gondolom a zsákokat egymásrahúzod -
Thanatos #260 ez tényleg jó de énis ismerem :) -
#259 Van egy tele zsák búzád. Hogyan teszel belőle búzát egy másik, ugyanekkora zsákba is, úgy, hogy mindkettő egyszerre tele legyen? -
Dougie #258 "Magyarul hogy a 600 000-t akarjuk megnyerni a többi egyenrangú"
ezt a részét nem értem
illetve értem, de akkor az már egy másik helyzet
szóval cserélni kell a végén, mert hogy elsőre az 50 milliósat választottad annak 1/25 az esélye továbbra is - és hogy nem, annak 24/25 szóval a másikban lesz -
#257 Szép elmefuttatás. Ez a paradoxon paradoxonja:) -
#256 wazz ez jó csak 5 perce láttam egy oldalon a megoldását ugyhogy nem lövöm le.. ; ) -
Dougie #255 tessék, ezen lehet agyalni:
Van két egyforma kötelünk, amikről tudjuk, hogy ha meggyújtjuk a végét, akkor pontosan egy óra alatt ég végig, továbbá nem összehajthatók. A feladat az, hogy ha nincs nálunk óra stb. akkor hogy lehet ezekkel az eszközökkel a fentieket tudva kimérni pontosan 15 percet. -
#254 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Szerintem inkább a tavaszi napfordulókor kel fel ott a nap. Az északi féltekén ugye nyáron van magasan a nap. Tehát tavasztól őszig van fennt a nap. Szerintem akkor március 22. -
#253 Hát igen az É. sarkon egy évben csak egyszer kel fel a nap.. :) -
#252 Légyszi segítsetek! A kecskés problémát át akartam vetíteni az áll az alkura de elkadtam:
Tegyükfölhogy az 50 millió a cél,a többi nyereményt semmisnek(azonosnak) tekintjük. 25 táska van,ebből 1 van nálunk, többi 24 a többieknél nyílván. Szerencsénk van,a végén még 2 táska van játékban(sajátunkkal együtt),és még benn van az 50 milla meg mondjuk a 600 000(jelen esetben mind1,mivel az összeset egyenrangúnak tekintjük). Elvileg akkor 1/25-höz az esélyünk arra hogy nálunk van az 50 milla,és 24/25 h nála(a kecskés példa alapján. DE!! Mivan,ha ugyanezt eljátszuk a 600000-rel is? Magyarul hogy a 600 000-t akarjuk megnyerni a többi egyenrangú. Akkor megint azt kapjuk,hogy 24/25 az esélye annak,hogy a másik srácnál van...
Kérdés: hol voltam hülye?(a választ még én sem tudom,de remélem elég elgondolkodtató:)) -
Dougie #251 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!ha csak ennyi adat van megadva, akkor gondolom a nyári napforduló napja lesz, vagyis június 21., ha jól rémlik -
#250 Egy embernek szülinapja volt és megkérdezték tőle:
- Emlékszik, hogy mit csinált éppen egy évvel ezelőtt?
- Hát erre egészen vétletlenül pontosan emlékszem: Az Északi sarkon voltam éppen és a jégkunyhómból kikandikálva megcsodálhattam a napfelkeltét.
Vajon mikor van az illető szülinapja? -
#249 Dougie: igen. -
#248 Mondjatok valami rejtvényt, amin lehet agyalni. -
#247 igen :)
Dougie: azt nem tudom -
Dougie #246 és mennyi a valószínűsége annak hogy 9-szer egymásután fej jön ki? az 1/512, nem? -
Thanatos #245 ugyanannyi mint addig :) 50-50 ha nem számoljuk hogy élére esik, elkapja a siráj meg egyébb hülyeséget, jah és persze nem amaitt lesz 9szer fej mert cinkelt :P -
#244 rossz nyomon :) -
Dougie #243 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!1/1024 vagy rossz nyomon vagyok? -
#242 Fej vagy írás
Ha egymásután kilencszer feldobsz egy érmét, és mind a kilencszer fej jön ki, mennyi a valószínűsége annak, hogy tizedszer is fej lesz? -
Dougie #241 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!mivel a vizespohárba tiszta bort öntöttünk át, a borospohárba pedig nem tiszta vizet (hanem kissé boros vizet) így a borospohárban kevesebb víz lesz mint a vizespohárban bor
vagy nem? -
#240 Egy feladat:
Van egy pohár vizünk és egy pohár borunk. Mindkettőben ugyanannyi folyadék van. Namármost a borospohárból kiveszünk egy kanálnyit (egységnyit) és átöntjük a vizespohárba. Ott jól elkeverjük, majd onnan kiveszünk egy kanálnyit (egységnyit) ebből a főként vízből álló keverékből és átöntjük a borospohárba.
Kérdés: Melyikben lesz több: A vizespohárban bor vagy a borospohárban víz?
Tekintsünk el attól, hogy a bor is nagy részt vízből áll. -
#239 Harmadik. Ezekkel már biztos le tudjátok tölteni:) -
#238 Második próbálkozás -
#237 van valami google free upload cucc, toltsd fel pl. oda -
#236 Itt van a bunkósági teszt. Bocsi, ha épp nem tudjátok letölteni, javasoljatok valami jobb oldalt. Mindig állítsátok le a kérdések után és próbáljatok rá válaszolni!!
Nagyon tuti! -
#235 most újból átgondoltam a 100 ajtós példával...mégiscsak igaznak tűnik:))) -
#234 :DDDDD -
#233 basszus,lehet h a kecskésnél 50-50% az esély mégis? az elején még azt hittem értem,de casillas-t olvasva elbizonytalanodtam. -
#232 koszi mind2toknek -
#231 inkább töltsd fel valahova, egyszerűbb lenne neked is, nekünk is