1111
Elgondolkodtató matematikai, logikai feladatok, feladványok
  • SASboy
    A csikkszedő

Egy csikkszedő négy csikkből tud magának egy cigarettát sodorni. Egy este talál 16 csikket. Hány cigarettát tud elszívni aznap este?
  • Guilty01
    264#-el teljesen egyetértek. Viszont a Monty Hall paradoxon továbbra is áll,csak az áll az alkura nem lehet átjátszani. A lényeg hogy ott valóban 1 nyeremény van,a többi pedig egyenrangú(értéktelen),tehát ha ott a kecskét akarnánk megnyerni,akkor nem kéne cserélni. Bár ez az áll az alkus még mindig idegesít...alig tudtam aludni:)
  • NonsenS
    Akkor lehet, hogy mégsem igaz a Monty Hall paradoxon? De most tényleg. Amit a #264-ben írtam. Most akkor érti valaki???
  • j0nNyKa
    hmm, tetszik a gondolkodasod, es total bekavartal vele :D
  • Dougie
    így már értem, szóval akkor 50-50? hát lehet,
    akkor újabb kérédés mi van akkor ha a kecskésnél a kecskét akarod megnyerni? :)
  • Thanatos
    pedig ez csak egy has tipp volt igy elsőre :DDD
  • NonsenS
    Szerintem azt mondja, hogy választunk egy táskát, amiben van egy célnak kitűzött összeg. Ennek az esélye 1/25. Utána mindet kinyitogatjuk és marad egy másik táska a másik összeggel (600 000 vagy 50 m). Namármost ha az elején ő másik táskát tűzött ki célul, az sem a választását, sem az utolsó táskát, ami marad, nem befolyásolja. Tehát ha 600e-t vagy 50m-t választ az elején (de még ő maga sem tudja, hogy mit, vagy ketten választják ugyanazt a táskát, de az egyik ennyit, a másik annyit akar benne tudni), szóval akkor a végén az esélyek 1/25 és 1/24. Nade ha te 50m-t választottál, és marad egy táska, akkor az 50m-ra 24/25 az esély. Viszont ha te 600e-t választottál, akkor a 600e-re 24/25 az esély. Ha a táskák kinyitásának sorrendje nem függ a Te eredeti választásodtól (márpedig logikailag nem függ), akkor ugyanannyi az esélyed arra, hogy jó (50m) táskát és hogy rossz (600e) táskát válassz. És akkor megint ott vagyunk, ahol a józan ész kopog
  • France men
    áááááááá ti mindent tudtok =)
  • Thanatos
    belerakom a zsák buzát zsákostul a msáik zsákba :D legalábbis én ezt tenném :P
  • Dougie
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    gondolom a zsákokat egymásrahúzod
  • Thanatos
    ez tényleg jó de énis ismerem :)
  • France men
    Van egy tele zsák búzád. Hogyan teszel belőle búzát egy másik, ugyanekkora zsákba is, úgy, hogy mindkettő egyszerre tele legyen?
  • Dougie
    "Magyarul hogy a 600 000-t akarjuk megnyerni a többi egyenrangú"
    ezt a részét nem értem
    illetve értem, de akkor az már egy másik helyzet

szóval cserélni kell a végén, mert hogy elsőre az 50 milliósat választottad annak 1/25 az esélye továbbra is - és hogy nem, annak 24/25 szóval a másikban lesz
  • NonsenS
    Szép elmefuttatás. Ez a paradoxon paradoxonja:)
  • France men
    wazz ez jó csak 5 perce láttam egy oldalon a megoldását ugyhogy nem lövöm le.. ; )
  • Dougie
    tessék, ezen lehet agyalni:

Van két egyforma kötelünk, amikről tudjuk, hogy ha meggyújtjuk a végét, akkor pontosan egy óra alatt ég végig, továbbá nem összehajthatók. A feladat az, hogy ha nincs nálunk óra stb. akkor hogy lehet ezekkel az eszközökkel a fentieket tudva kimérni pontosan 15 percet.
  • NonsenS
    Szerintem inkább a tavaszi napfordulókor kel fel ott a nap. Az északi féltekén ugye nyáron van magasan a nap. Tehát tavasztól őszig van fennt a nap. Szerintem akkor március 22.
  • France men
    Hát igen az É. sarkon egy évben csak egyszer kel fel a nap.. :)
  • Guilty01
    Légyszi segítsetek! A kecskés problémát át akartam vetíteni az áll az alkura de elkadtam:
    Tegyükfölhogy az 50 millió a cél,a többi nyereményt semmisnek(azonosnak) tekintjük. 25 táska van,ebből 1 van nálunk, többi 24 a többieknél nyílván. Szerencsénk van,a végén még 2 táska van játékban(sajátunkkal együtt),és még benn van az 50 milla meg mondjuk a 600 000(jelen esetben mind1,mivel az összeset egyenrangúnak tekintjük). Elvileg akkor 1/25-höz az esélyünk arra hogy nálunk van az 50 milla,és 24/25 h nála(a kecskés példa alapján. DE!! Mivan,ha ugyanezt eljátszuk a 600000-rel is? Magyarul hogy a 600 000-t akarjuk megnyerni a többi egyenrangú. Akkor megint azt kapjuk,hogy 24/25 az esélye annak,hogy a másik srácnál van...
    Kérdés: hol voltam hülye?(a választ még én sem tudom,de remélem elég elgondolkodtató:))
  • Dougie
    ha csak ennyi adat van megadva, akkor gondolom a nyári napforduló napja lesz, vagyis június 21., ha jól rémlik
  • France men
    Egy embernek szülinapja volt és megkérdezték tőle:
    - Emlékszik, hogy mit csinált éppen egy évvel ezelőtt?
    - Hát erre egészen vétletlenül pontosan emlékszem: Az Északi sarkon voltam éppen és a jégkunyhómból kikandikálva megcsodálhattam a napfelkeltét.
    Vajon mikor van az illető szülinapja?
  • Guilty01
    Dougie: igen.
  • NonsenS
    Mondjatok valami rejtvényt, amin lehet agyalni.
  • SASboy
    igen :)
    Dougie: azt nem tudom
  • Dougie
    és mennyi a valószínűsége annak hogy 9-szer egymásután fej jön ki? az 1/512, nem?
  • Thanatos
    ugyanannyi mint addig :) 50-50 ha nem számoljuk hogy élére esik, elkapja a siráj meg egyébb hülyeséget, jah és persze nem amaitt lesz 9szer fej mert cinkelt :P
  • SASboy
    rossz nyomon :)
  • Dougie
    1/1024 vagy rossz nyomon vagyok?
  • SASboy
    Fej vagy írás

Ha egymásután kilencszer feldobsz egy érmét, és mind a kilencszer fej jön ki, mennyi a valószínűsége annak, hogy tizedszer is fej lesz?
  • Dougie
    mivel a vizespohárba tiszta bort öntöttünk át, a borospohárba pedig nem tiszta vizet (hanem kissé boros vizet) így a borospohárban kevesebb víz lesz mint a vizespohárban bor
    vagy nem?
  • NonsenS
    Egy feladat:
    Van egy pohár vizünk és egy pohár borunk. Mindkettőben ugyanannyi folyadék van. Namármost a borospohárból kiveszünk egy kanálnyit (egységnyit) és átöntjük a vizespohárba. Ott jól elkeverjük, majd onnan kiveszünk egy kanálnyit (egységnyit) ebből a főként vízből álló keverékből és átöntjük a borospohárba.
    Kérdés: Melyikben lesz több: A vizespohárban bor vagy a borospohárban víz?

Tekintsünk el attól, hogy a bor is nagy részt vízből áll.
  • NonsenS
    Harmadik. Ezekkel már biztos le tudjátok tölteni:)
  • NonsenS
    Második próbálkozás
  • j0nNyKa
    van valami google free upload cucc, toltsd fel pl. oda
  • NonsenS
    Itt van a bunkósági teszt. Bocsi, ha épp nem tudjátok letölteni, javasoljatok valami jobb oldalt. Mindig állítsátok le a kérdések után és próbáljatok rá válaszolni!!
    Nagyon tuti!
  • Guilty01
    most újból átgondoltam a 100 ajtós példával...mégiscsak igaznak tűnik:)))
  • Casillas
    :DDDDD
  • Guilty01
    basszus,lehet h a kecskésnél 50-50% az esély mégis? az elején még azt hittem értem,de casillas-t olvasva elbizonytalanodtam.
  • j0nNyKa
    koszi mind2toknek
  • Casillas
    inkább töltsd fel valahova, egyszerűbb lenne neked is, nekünk is