86
-
feamatar #86 kukacos: azt kell mondjam tévedsz. Sajnos vannak még egy páran(szerencsére kevesen) akik hasonlóan gondolkodnak mint ő. Multkor találtam egy lapot, magyar birodalom 950 AD térkép. Erre kb egész Eut a mi kezünkbe nyomta. Szerintem sokat nyomhatták a Europa Universalist...
Ha végignézem a történelmet most talán a legjobb élni... Eddig minden rendszerben statisztikai alapon vmi olyan osztályba jutottam volna ami nem korrekt.Még Mátyás király idejében sem lettem volna jobbágy.
A családom nem gazdag ugyan, de nem is tanult emberek a szüleim, kemény melósok ők, és ahhoz képest sokat elértek. Van házunk meg minden ami gy emberséges léthez kell. Sok dolog van amit nem engedhetek meg magamnak(májustól pl közlekedés:-)),de egy két dologgal itt nyugaton sok ember nincs tisztába.
Mi még mindig a világ szerencsésebb felén vagyunk. Egy mesterségesen fenntartott jóléti társadalom tagjai. Tudatosan ástunk magunknak egy vermet amiből fáj kimászni és inkább behunyjuk szemünk.
Ez nem az állam hibája, hanem a választóké. Kenyeret és cirkuszt a népnek. Nem ma találták ki. Mi mulatságot akartunk és megkaptuk. Nyugaton az utóbbi 60 évben itt pedig az utóbbi 16 évben pazaroltunk sokat. Elvárjuk hogy az állam mentesítsen minket terhek alól. Ennek ára van. Vazz 13ik havi nyugdíj??? Mire fel??? VAn a mi jár, az elesettnek támogatás hogy fel tudjon állni. MI jelenleg csak pénz dobunk ki az ablakon. ÉS minden alkalommal amikor Kínából származó árut veszünk egy elnyomó diktatúrát támogatunk míg a mi cégeink nem bírják a versenyt és becsődölnek. A probléma nem az állammal van. Ha valaki egy demokráciában hatalmat akar, akkor a népet kell kiszolgálnia: a nép pedig csak 2 dolgot szeret: az ételt és a dicsőséget.
A harci robotokról: ez egy kezdődő technológia, melynek 2 fő alkalmazási területe lehetséges az elején: speciális felhasználás és támogatás.
a mnodern hadviselés fontos eleme a heterogén sokoldalú hadsereg felépítése. Az USA ez alapján alkotta meg a JSF, az új gyalogos ruházati meg még pár projectet.
A vietnami és főképp az afgán háborúk óta bebizonyosodott hogy a klasszikus tömeghadseregek fölött eljárt az idő. Ennek köszönhetően az USA is jelentősen csökkentette a haderejét. Az F22 fejlesztésénél a költségek minimalizálása nagyon fontos feladatot jelentett, az új generációs vadászgépekig egy új generáció fejlesztése többszörösét emésztette előzőnek(F4 és F15 között elképesztő a különbség) Tehát ellentétben halgatyó állításával a fegyverkezésre szánt összeg erősen csökkent, holott az ütőképesség látványosan nőtt.
A modern hadsereg fő ismérvei:
-relatív költséghatékonyság
-mobilitás
-széles körű alkalmazhatóság
Az USA hadseregében( és persze sok más államéban is ) ezeket figyelembe véve kezdődött el a hadsereg átalakítása.
A harci robotok alkalmazása egy ilyen hadseregben:
-Figyelembe kell vennünk hogy a technológia még gyerekcipőben jár.
-Mozgékonyságát és tűzerejét tekintve a páncélos és a gyalogos osztagok között van.
-A modern hadsereg célja a különböző fegyvernemek egymást kiegészítő leghatékonyabb alkalmazása.
Tehát:Gyalogság nélkül valószínűleg az rpgk és hasonló páncéloselhárítók hamar megsemmisítenék(ezen páncél se segít, páncéltöbblet=méret többlet=kisebbmozgékonyság>>tank kategóriának minősíteném). Viszont gyalogsági támogatás mellett, kihasználva a robot adottságait, nagyon hasznos eszköz lehet.
pl:páncélos elhárítás, tűzfedezet, visszavonulásnál biztosíthat, ember számára veszélyes esetek(pl: ha tudják hogy nincs a házban páncéloselhárítás, meg előre robot és jól van), a robot erősebb szenzorai felderítésben, aknakersesésben, robbanószersemlegesítésben segíthetnek.
Bázisok védelmére aktuális, a robotok együttműködhetnek, közös érzékelőrendszerük és külső érzékelőrendszerük lehet. Ellenállhatnak környezeteti és vegyi ártalmaknak.
A fejlesztési időtartam akár 10-15-20 év is lehet. ÉS rengeteg kívánalomnak kell megfelelni. Mesterséges intelligenciák még nagyon egyszerűek, jelentős fejlődésre van még itt szükség. Emellett kellően mozgékonynak kell lenniük( felborulhat, elakadhat, lépcsőzhet stb) s további kívánalmak...
Ezek a robotok egy hadsereg részét képezik, nem maguk a hadsereg, ahhoz hogy az emberi faktor háttérbe szoruljon hadseregben legalább 100 év...
Emellett( ahogy a repülésnél, űratásnál, internetnél, és másoknál tapasztalhattuk, a katonai fejlesztés a civil szférában is fejlődést indukál!!!! -
lee56 #85 lol, ez teccett :) -
kukacos #84 Mondjuk persze az értelmes vita nem fórumműfaj, inkább beszívós szeánsz ez. Körbeülünk, és hülyeségeket böfizünk, aztán mindenki mond rá valamit, aminek semmi köze az eredeti böfihez. -
kukacos #83 Nem tűnt fel, hogy kicsit kiürült a topik? Próbáltam elmagyarázni, hogy a beszéded alapját képező feltételezéshalmaz nem közös tudás. Nincs értelme valami olyasmiről szónokolni, aminek az alapvetéseiről sem egyezel meg a legtöbb emberrel. A szomorú határvonal, amit te már átléptél, amikor az illető már azt hiszi, hogy igenis, a feltételezéseim igazak, aki pedig nem fogadja el, az pedig nem érdekel/buta/vak/őrült. Így aztán tartalmi vizsgálat nélkül utasítod el a sajátodtól különböző véleményeket, azok már nincsenek is hatással rád. Csapdahelyzet, amiből már nagyon nehéz újra megtalálni a közös emberi beszédet, az illető kommunikációja folyamatosan beszűkül. Egyre kevesebbekhez fog szólni, akik egyre kevésbé értik.
Talán mégis próbálhatnál egy kicsit nyitottabb lenni kifelé, és nem csak a saját képzelt világod építgetni, hanem meghallgatni másokat is. Különben ahogy öregszel majd, és az ötleteid vadulnak, egyre inkább egyedül leszel. Nem fogod szeretni, csak még jobban becsavarodsz.
Na ennyit a mai jócselekedetemről. További kellemes agymenést.
-
halgatyó #82 Persze az is elképzelhető, hogy a nagyon rossz népszaporulatú fejlett országok így próbálják majd megvédeni magukat a világ többi, erősen szaporodó és meglehtősen agresszív felétől. Ez az egyetlen cél, amivel 100%ban egyet tudnék érteni.
A probléma ott van, hogy -- több okból -- ez nem látszik túl valószínűnek. Hogy miért, arról nem akarok már több litániát írni. csak címszavakban:
Pusztán önmagukban a robotok nem oldják meg véglegesen a kérdést. Ugyanis a kínaiak, indiaiak milliárdjai között igen nagy számban található magas intelligenciájú ember. Ők is ki fogják fejleszteni a saját robotjaikat, de addig is meg fogják találni a védekezési (támadási) módszereket a mi, kezdetben még nem annyira fejlett robotjaink ellen.
Tehát a robotok fejlesztésén túlmenően egy sor egyéb fejlesztést is el kellene végezni ahhoz, hogy fennmaradhassunk. Ilyenek:
-- Atomenergiára való átállás,
-- Népszaporulat jelentős növelése,
-- A dolgozó középosztály megbecsültségének helyerállítása,
-- A termelői reálszféra megerősítése, a kamatpénzuralmi rendszer felszámolása.
Sajnos, ezeket nem látom. Márpedig ezek nélkül az egész harci marci robotfejlesztés teljesen alkalmatlan arra, hogy a kínaiakat és a többi milliárdokat megállítsuk. Így, ahogyan most állnak a dolgok, ezek a robotok csak a saját népeink, dolgozó rétegeink ellenei hatékony harcra lesznek jók. -
halgatyó #81 A robotok igen bonyolult készülékek. Gondoljunk csak bele, hogy kifejlesztésük mennyibe kerül, és hány alkatrészből állnak. És ezek az alkatrészek nagyon megbízhatóak -- annak kell lenniük -- kiváltképp ha harci alkalmazásra kerül sor.
Egy ilyen robot iszonyatos pénzekbe kerül. Most ne egy embrionális állapotban levő fejlesztésre adott -- visoznylag kis -- összegben gondolkodjunk, szerintem mire ebből használható eszköz lesz az dollár tízmilliárdokban mérhető.
Egy ilyen eszköz kifejlesztése csak akkor rentábilis, ha NAGYON NAGY SOROZATBAN készül.
Gondoljunk egy valamilyen autóra, például egy opel astra. Mire a termék sorozatgyártásra érett lesz, több évtizedes fejlesztése esett keresztül és sok millió példányban készül el, hogy elfogadható áron lehessen adni. Még így is több millió forintba kerül.
Sok autó csak úgy készíthető el rentábilisan, hogy sok alkatrésze más tipusokkal közös. Az autók fejlesztése nem 10 éve folyik, hanem 100 éve, és a világon eddig elkészített autók száma legalább több százmillió.
Mire akarok kilyukadni? Egy robot elkészítése sokkal-sokkal nagyobb feladat, mint egy autóé. Több alkatrészből fog állni, komolyabb megbízhatósági követelményekkel, nagyon bonyolult szoftverrel, stb.
És most jön a lényeg, két pontban:
1.) Mekkora sorozatban kell majd gyártani ahhoz, hogy elfogadható áron lehessen beszerezni? Nyilván óriási sorozatban. Sok millió vagy akár több százmillió példányban.
Ki ellen akarnak bevetni ennyi millió harci robotot?
2.) Mennyibe fog kerülni ez a rengeteg robot? Ki fogja azt megfinanszírozni, ÉS MILYEN CÉLBÓL? hmm... -
halgatyó #80 Pontosan így beszélnek azok az emnberek, akiknek a pillanatnyi jóléltük és sikereik elveszik a tisztánlátásukat. A magadfajta az az embertipus, akikre majd rá lehet bíznia sok ezr harci robot irányítását, amikor a tömegbe kell lövetni.
A mi tapasztalataink annyira különbözőek, hogy soha nem győzzük meg egymást. Amit írtam, az egyszerűen nem neked szólt. Remélem hogy másokban sikerült gondolatokat ébreszteni. Nem az a fontos hogy egyetértsenek velem. Arra pedig nagy ívben tojok hogy "eredeti" vagyok-e vagy sem.
A zsidókról nem véletlenül hallgattam. Ugyanis a tipikus (és hibás) sztereotipiákat felesleges ismételgetni. Ahány ember, azaz egyén, annyiféle. Azok, akik a társadalmakat lassan maguk alá gyűrik, valójában semmilyen néphez sem tartoznak. Legfeljebb akkor amikor szónokolni kell és egymásnak ugarasztani különféle csoportokat. És persze vannak néhányan (zs. vezetők vagy annak önmagukat kijelőlt alakok) akik nagyon gusztustalan módszerekkel próbálnak folyamatosan népet kovácsolni maguk alá. Erről ennyit. -
lee56 #79 Amit írsz az már azért egy sokkal fejlettebb katonai megoldás, és az még picit távolabb van, nyilván nem ez az alapkoncepciójuk a szingapuriaknak sem egyenlőre. Gondolom kézenálva ugrálva örülnek majd annak is, ha egy darab önállóan mozgó, tájékozódó, célt felismerő, és elpusztitani/megbénítani képes robotot látnak majd, a pályázat végén. Egyenlőre mégis a leg egyszerübb megoldás (persze ez is elég bonyolult még manapság) ha minden funkciót integrálnak a robotba, ami a feladata végrehajtásához szükséges, és pont ez lesz a gyenge pontja is, amint azt leírtam pár hsz-el lejebb.
"ezért a robotok tömeges bevetése sokkal hatékonyabb lehet mintha csak egy-egy übersoldat menne mindenhova." - ez kétségtelen, csak unreális egyenlőre (mind költségek, mind fejlesztések, mind jobb technológiák hiányában), ugylátszik nem én állok sci-fi hatás alatt :))
"A környék előre "bekamerázása"" viszont abban az értelemben megoldható jelenleg is, hogy mivel terroristák ellen lenne városi bevetésre, elméletileg bizonyos szinten ellenőrizhető környezetről van szó, igy már lehetséges lehet az előre rögzített célokra reagáló robot, érzékelőmentesen. :) -
kukacos #78 Évek óta nem nézek tévét. De értem én anélkül is, a nemzetközi helyzet fokozódik, minden mutatód lefelé konyul, hamarosan világvége, ja, és persze az elmaradhatatlan nemzethalál. A magyarázat pedig természetesen világösszeesküvés, háttérből mozgató hataloméhes pénzemberek, a zsidókat egyelőre valamiért udvariasan kihagytad, de úgyis tudjuk, miről van szó. Ebbe a nyilvánvaló trendbe illeszkednek az autonóm harci robotok is, csak a vak nem látja.
Bocs, hogy ilyen degradálóan nyilatkozok szerinted nyilván fontos és értékes gondolataidról, de van valami közös a hozzád hasonló elméletgyártókban és a B-kategóriás horrorfilmekben. Nem lenne baj, hogy illogikus a történet, az elején még megtette egy kis riogatásnak. De egy idő után már csak ugyanazokat a kliséket ismételgetik, szóval már csak nem is szórakoztató. Nézd, én, és sokan mások sem azt látják, hogy a világban minden rossz irányba haladna. Lehet, hogy azt hiszed, de a lányok bugyija sem attól fog lecsúszni, hogy elmagyarázod, milyen pocsékul mennek a dolgok. Nem vagy tőle sem eredeti, sem a szöveged nem lesz igaz. Beléd ki rúg naponta százszor? Pontosan hogy? Mesélj. Vajon melyik kisember frusztrált annyira, hogy szétfeszítse ezt a társadalmat, muszlim bevándorlókkal együtt vagy anélkül? Eltekintve persze a társadalomellenes dilinyósoktól, akik vallástól és országtól függően a Kossuth téren szónokolnak hasonló elméleteikről vagy bombát robbantanak. A többségnek megvan a nintendója (copyright Monty Python), és ez több mint elég. Én elég sokat láttam már a világból, jelenleg külföldön élek, sok helyen megfordultam már, sok embert ismerek, és mégis kicsit más az összbenyomás. De ha ugyanaz lenne, akkor sem próbálnék a benyomásaimra támaszkodva univerzális elméleteket gyártani. A világ ennél bonyolultabb. -
halgatyó #77 Itt most nem egyénekről akartam szót ejteni. Nekem is van munkám, házam, családom.
Az IMF-en nam az múlik, hogy egyénileg ki lesz a vesztes, hanem az, hogy egy ország szétrohad-e a privatizációs általános tolvajlásban és korrupcióban vagy se.
Kissé szocreál ízű optimizmusod nem új, 30-40 évvel ezelőtt is voltak emberek (többen is mint ma) akik hasonlóképpen vélekedtek. Ma egy részük munkanélküli, más részük nagyon is jól megvan.
A keresztény szót zárójelbe téve említettem, mint történelmi összetartó erőt és közös tulajdonságot, amikor a nyugat-Európai dolgozó középrétegekről írtam és a sokmillió, ijesztően nem beilleszkedő bevándorlóról. Nem azt kérdeztem, hogy Te milyen vallású vagy, de azért örülök hogy van akinek (ezidáig még!) sikerült kivédenie a bajokat.
Beírásod alapján nem Te tehetsz személyesen az általános hanyatlásról (és ellene sem). Nem sokat változtat a helyzeten az, hogy Te észreveszed-e a tágabb környezetben élők sorsát, amely utódaid sorsa is lehet könnyűszerrel. -
haxoror #76 Házicselédnek majd én is egy emberszabású robotot akarok!
Amíg emberekkel/emberekért békésen dolgozik, tehát nem kinyírni akarja őket hanem kiszolgálni addig pszichológiai okokból előny ha a robot hasonlít egy emberre.
Asimo erre jó példa, emberszabású tehát "megszokott" formája van, kisebb egy átlag embernél ezért nem tűnik(!) rémisztőnek és úgy általában aranyos! -
haxoror #75 De és itt jön a de, mivel harci robotokról van szó, ellenséges területen nem biztos hogy megoldható a be-kamerázása, akármien módon, szóval vannak helyzetek ahol muszáj, hogy mindent ott helyben tudjon a mashina, pl. épületekben...
Még mindig érződik a sci-fi hatása a megközelítésedre :) (Terminator)
A harci robotoknak nem kell különálló teljesértékű egységeknek lenniük, a robotok közötti kommunikáció kvázi azonnal lehetséges ami hatalmas előny az emberi-katonákkal szemben ezért a robotok tömeges bevetése sokkal hatékonyabb lehet mintha csak egy-egy übersoldat menne mindenhova.
Az épületes példánál maradva a robotok gyakorlatilag azonnal mindent tudnak és látnak amit a másik robot lát szal elég ha egyetlen robot látja hogy mi van bent és ettől a pillanattól az ÖSSZES robot a környéken pontosan tudni fogja hogy mi-merre és hogy hol az ellen, nem kell hogy a behatoló harci-robot lássa hogy mi van bent, elég ha egy kisebb/olcsóbb felderítőrobot már bent van vagy egy megfigyelő "átlátva" a falon kintről ad infokat és a támadó robotok ezek alapján is megtalálhatják a célt.
A környék előre bekamerázása is történhet így, pár tucat repülő kisebb szonda teljesen le tudja fedni a területet és innentől a konkrét harcoló robotoknak nem is kell érzékelő.
A szondák a "szemek", a harci-robotok a "karok" és az "agy" ami koordinálja a támadást egy irányító egység pár-száz méterrel hátrébb egy páncélozott járműben szal az igazán drága technikának nem is kell a veszély közelében lennie, megfelelően gyors adatátvitelnél akár egy másik kontinensen is lehet a robot-raj "agya" és a tényleges veszélyzónában csak olcsó és könnyen pótolható "végtagok" mászkálnak a központ egyfajta messzire nyúló kézként.
Arról nem is beszélve hogy a központi rész is szét lehet bontani apróbb egységekre, egyfajta hálózat aminek hiába ütöd ki néhány részét attól még működőképes marad. -
Inquisitor #74 "alapvető hiba, hogy az egyszeri júzer (némi sci-fi előkép birtokában) antropomorfizálja a robotokat (van szeme, feje, keze ott ahol "kell")"
Valamilyen oknál fogva ehhez az elképzeléshez ragaszkodnak a dél-koreaiak (lakosság és intézmények robotizálása) és a japánok is. Valami olyasmi oka lehet, hogy valamilyen szinten a szociális(!) kapcsolat jó legyen ember és gép között, mert mondjuk egy mikrohullámú sütőnél, vagy egy fúrógépnél ez nem számít, de egy összetett gépnél, amin az életetd múlhat, ez úgy látszik fontos.
(Még akkor is ha a "zseme" vagy "szája" nem is olyan vagy nem is úgy működik, csak stilizált!)
Nem mellékesen ennek köze lehet ahhoz is, hogy ha valaha lesz A.I., akkor annak is több köze lesz pedagógiához és pszichológiához, mint a programozás tudományához.
P.S. Nézte már valaki az új Asimo bemutatót? Most már nem megy úgy, mint aki "besz*rt", futni is tisztességesen tud, megáll féllábon ha kell, kombinált mozgásokban is über ... szóval 5 év alatt elég sokat fejlődött ám!
http://robot.watch.impress.co.jp/static/2007/01/10/honda.wmv -
ericghar #73 Szia!
Azt, hogy valaki vesztesként vagy nyertesként kerül ki a "nagy-szerencsekerékből" az nem az IMF-en múlik.
Az, hogy valaki tanulás helyett bulizott, amikor takarékoskodnia kellett volna hiteleket vett fel - azt nem tudom sajnálni.
Én (és a környezetemben a haverok) rengeteget melóztak, és tanultak, hogy ne lógjon ki a fenekük a gatyából! És Én nem kerültem BAR listára, van hol laknom, mit ennem, és szép családom van.
És még valami - én keresztény vagyok, hiszek Jézusban, ennélfogva már nem lehetek "vesztes". Igaz? -
halgatyó #72 A lázadás nem jó szórakozás. Fárasztó, kockázatos és sokszor hiábavaló erőfeszítés.
Ne téveszd össze a mű-lázadó (többnyire gazdag szülőktől származó) "68-asokat" a mai, egyre romló életlehetőségektől feldühített kisemberekkel.
Hidd el, az emberek nem szórakozásból lázadnak. Hanem akkor kezdik el, amikor a lehetőségeik annyira beszűkültek, és a kiszolgáltatottságuk annyira megnőtt, hogy egymás után kell lemondaniuk a céljaikról, korábbi terveikről és álmaikról. Senki se redukálja le egykönnyen a céljait. De mostanában erre kényszerítik az embereket.
Az az ember, akibe naponta százszor büntetlenül bele lehet rúgni, és ezt meg is teszik azok, akik büntetlenül megtehetik, nos az az ember természetesen lázadozni fog, akkor is ha jobban él (MÉG pillanatnyilag) mint egy afrikai vagy egy albán.
A gond ott (is) van, hogy miközben egyre gyorsulva romlanak életfeltételeink, nem látjuk a mögöttes mozgató erőket. Nem látjuk, hogy ez a folyamat valah is megáll, mert nem látunk olyan erőket, amik megállásra fogják kényszeríteni.
Viszont nagyon is jól látjuk azokat az erőket, amelyek tovább akarják gyorsítani a leromlásunkat. Pl. óriási eladósodottság, szarrá privatizáslt ipar, stb..stb..stb.. de nemcsak Magyarországon romlik a heyyzet. -
halgatyó #71 Egy nemzetállam gazdaságilag mindigis életképesebb volt, mint az IMF által kézivezérelt és szétbomlasztott valami.
Természetsen az életképesség és a 100% önellátás nem keverendő össze. Kereskedni lehet. Ha van termelés egy országban, és nem privatizálták/lopták/rombolták szét az iparát.
Azt NEM írtam, hogy a cigányokat ki telepítette BE. Senki. Jöttek azok maguktól. De a nyugat-Európába betelepülő milliók mögött szervezett erőket sejtek. Akik egyrészt megakadályozták, hogy ezek az országok meg tudják válogatni, hogy kit engednek be (pár tzezer tanult főt), másrészt szervezték az egész népvándorlást? Mert honnan tudja az az afgán paraszt hogy Európába kell jönnie, aki írni-olvasni se tud, és térképet nem is látott, max. egy db kecskebőrre karcolgatva? Másrészt miből fedezi az utiköltséget az, akinek a Kandahártól 30 km-re álló, öklömnyi kövekből összerakosgatott és kecskebőrrel lefedett házikója átszámítva 5 dollárért adható el? (vagy kábszer eladásból, vagy valaki kifizette neki)
A nemzetállamok ideje lejárt volna? Kétségtelen, hogy a világ arc- és névnélküli irányítói nagyon sokat romboltak a dolgozó középosztályt megvédeni képes nemzetállamok struktúráján. Épp ennek köszönhető, hogy napjainkban Magyarországon a dolgozó kisember számára gyakorlatilag nincs érdekvédelmi lehetőség.
Az, hogy 20-30 év múlva mivé fejlődnek ezek a robotharcosok, nehéz most megjósolni. Ám gondold meg: a kommunista blokk szétzilálódásával csökkent-e a korábbi ellenfeleinek felfegyverzettségi szintje? Vagy éppen nőtt. Ezen érdemes elgondolkodni.
Meg azon is, hogy a most is hivatalban levő amerikai vezetés a 21. századot a terrorizmus elleni harc évszázadának nevezte. Most eltekintve aatól, hogy ez erős túlzás, hisz 20 évnél többet nehéz előre jósolni, akkor is valamit jelent.
Egy dolog biztos: az ellenőrizhetetlen, abszolút hatalom még soha nem jelentett jót a népnek. Akik irányítanak különböző szinteken, azok SOHA NEM MAGUKTÓL JÓK. Ezek ilyen tipusú emberek. Olyan emberek -- pont ezért őket választották a hozzájuk hasonlók -- akikben belső fékek nincsenek, és akik mindig mindent megtesznek, amire csak lehetőségük van, hogy büntetlenül megtehetik.
Azon is érdemes elgondolkodni, hogy -- akár Magyarországon, akár a nagyvilágban -- hatalmas tőkekoncentráció zajlik. Rohamosn nőnek a különbségek ember és ember között, és asszem nem nehéz megjózolni hogy ez sokaknak nem fog tetszeni (a "vesztesek" száma egyre nő).
Ha te pillanatnyilag a "nem-vesztesek" közé tartozol, akkor hiába szövegeltem. Ahhoz, hogy megértsed amit leírtam, az élettapasztalataidnak meg kell változniuk. Nagy az esélye, hogy meg fognak változni, mert a nemvesztesek száma évről évre csökken. -
ericghar #70 "Tudom, tudom, a lázadás is marha jó szórakozás... "
Mi annak idején (15-16 évesen) a haverokkal "alternatív" világtérképet készítettünk. Szépen megosztoztunk az országokon. Hajj, de rég volt... -
halgatyó #69 Nézz körül magad körül és gondolkozz inkább. Nagyzolós dumák helyett. Meg a gagyitévé képernyőjének bambulása helyett. -
kukacos #68 Gatyókám, ez sajnos elégtelen. A következő felelésig házi feladatként javaslom, hogy hasonlítsd össze az átlagember életét egy olyan igazi, jó kis húzós, hataloméhes diktatúrában, mondjuk valamelyik csak átlagosan népirtásos közép-afrikai országban, meg a nyugati demokráciákban tengődő, "mocsokba tiport" keresztény középosztály lehetőségeit.
Tudom, tudom, a lázadás is marha jó szórakozás... -
ericghar #67 Szia!
Bocsánat, hogy kapkodva válaszolok, de éppen munkaidőben vagyok.
1. Egy homogén nemzetállam gazdaságilag nem életképes. Egy politikai "kínai nagy fal" csakhamar (társadalmi/politikai rendszertől függetlenül) Észak-Korea és a dél-amerikai banánköztársaságok sorsára juttatna bennünket.
2. Hozzád hasonlóan én sem akarok olyan országban élni, ahol megszabják, hogy ki a jó állampolgár és ki az aki nem-kívánatos személy. Meg, hogy hová utazhatok, kikkel találkozhatok, hol és milyen munkát végezhetek.
3. A cigányokat II. József, majd Mária Terézia telepítették le a 18. században(nem az ilyen-olyan tőke-maffiák... vagy a "zsidó-nagytőke), mivel éppen jobbágyság volt a népnek, és az ide-oda utazgatás a nemesség egyik kiváltsága volt. A törökök pedig azért mentek No.-ba anno, mert a kelet-európai országokból némi kommunizmus okán nem mehettek vendégmunkásnak a magyarok/szlovákok/lengyelek.
4. Az általag említett (és abban a formájában - szerencsére - sohasem létezett) "nemzetállamok" ideje lejárt. Az évszázados társadalmi konszenzuskereső hagyományokkal ugyanakkor homogén népanyaggal rendelkező országokban (itt főleg az általag valószínűleg fő példának tekintett Finnországra gondolok) sincs már meg ez. A haverom Finnországban dolgozik egy középvállalatnál gyakornokként. A gyakornokok mindegyike külföldi! A cég kultúrája szerint a sokféleképp gondolkodás segíti jobban a csoport-problémamegoldást és a csoportmunkát (ismétlem: Finnországban!!).
5. Ezek a robotok 20-30 év múlva a szárazföldi fegyver-rendszerek részei lesznek. Nem pedig valami általad vízionált Robot-Gestapo tagjai
Üdv, Erik -
halgatyó #66 Nem tudom, hogy mit hoz a jövő. Ez a mostani néhány harci robto meg távirányítású eszköz szerintem EMBRIONÁLIS ÁLLAPTA VALAMINEK.
Ez a valami teszi lehetővé, hogy a hatalom a kiegyensúlyozó-megosztó tipusból át tudjon állni nyers elnyomó hatalommá. Ennek a társadalmi hatásai nehezen megjósolhatóak, nem biztos hogy mind negatív. (például ha Magyarországon nem kellene nagylétszámú antiszociális családok terrorizálástól rettegni sok vidéki községben, az asszem inkább jó)
Ám összességében énszerintem nem lesz jó. Valamit nagyon elb**tak ott fönn, és most a mi bőrünkre akarják kijavítani. Hát ezen töprengtem, csak kihallatszott:-) -
halgatyó #65 A 21. század elejére azonban új szelek kezdtek fújdogálni a világban, és az európai hatalomgyakorlók (nomeg az egész észak-atlanti banda) úgy látszik, rájöttek, hogy csúnyán elszámították magukat. A legnagyobb melléfogásuk az volt, hogy muzulmán bevándorlók millióival lepték el a keresztény gyökerű országokat.
Alulbecsülték a szelidnek látszó keresztény középosztályt is. Talán azt gondolták, hogy akadálytalanul lehet őket tiporni a mocsokba. Talán nem számítottak ilyen gyűlöletre. Pedig az ál-kommunista tömb társadalmainak részletesebb tanulmányozásával észrevehették volna a dolgozó középrétegek lassú, de létező lázadását, lassú kisiklását a hatalom szorításából. Nem vették észre. Vagy bítak a totális sajtó-agymosási tudományukban? Ki tudja.
Nekem az az érzésem, hogy ezek a robotharcosok ezért fejlesztődnek ilyen ütemben, hogy az igazi hatalom arctalan és névtelen birtokosainak ne legen szükségük túl sok emberre.
Ugyanis ha a 3. tipusú hatalmat át kell alakítani 2. tipusúvá, annak súlyos kockázatai vannak. Mindig minden hatalom EMBEREKEN alapul. Híveken, katonákon, hűbéreseken, akármin, de mindig embereken. Akik a szolgálataikért egyre többet követelnek, és lassan az uralkodó csoport fejére nőhetnek. -
halgatyó #64 Ott, ahol nincsnek kb. egyforma ellenséges csoportok, ott bizony mesterségesen kell megosztani az országokat. A nemzetállam létéért sikraszállók ezért jelentenek szálkát a hatalom gyakorlói szemében, ezért gyalázza őket a sajtó 95%-a.
Magukat a nemzetálamokat is részben ezért kell leépíteni. Másik részben pedig azért, hogy kisebb méretű, ÖNMAGUKBAN ÉLETKÉPTELEN, érdekérvényesítésre alkalmatlan régiókra lehessen szabdalni az uralni kívánt területet (pl. Európa). Azt már nem nehéz elérni, hogy ezek a kis részegységek lehetőleg soha ne tudjanak összefogni. -
halgatyó #63 A hatalom gyakorolható (=megtartható) többféle módon. ELVILEG.
1.) A döntésképes, intelligens emberek közös megegyezésén és a hatalom mindenki által elfogadott intelligenciáján és jóakaratúságán is alapulhat(-na). Asszem mindenkiben valami ilyesféle ködös képzetek élnek, amikor a "demokrácia" szót olvassa valahol.
Sajnos, ez a rendszer nem stabil. Sőt: azzal az emberanyaggal, amivel ma rendelkeznek az országok, TELJESEN MŰKÖDÉSKÉPTELEN. Egy 200 fős marskolónia esetében elképzelhető, hogy jól működik és hosszú ideig stabil.
2.) Az elnyomás módszere. Kis létszámú, de igen jól felfegyverzett és harci képességű ("kiképzett") ember gyakorolja a hatalmat a minden visszavágási lehetőségétől megfosztott nagylétszámú dolgozó fölött. Sok ilyen volt már a történelemben, Spártától a Szovjetúnióig.
3.) A KIEGYENSÚLYOZOTT hatalom. Ne tévesszen meg senkit ez a szó! A "kiegyensúlyozott" szóhoz a képzeletünkben általában pozitív képzetek tapadnak. Itt és most azonban semmivel sem jobb társadalmi rendszerről van szó, mint a 2. pontban!
A manapság önmagukra "demokratikus" jelzőt aggató és fokozatosan egyre rohadékabbá váló országok ebbe a 3. csoportba tartoznak. Mit is jelent ez?
A kiegyensúlyozottság az "oszd meg és uralkodj" elv gyakorlati használatát jelenti. Ősi módszer ez is. A megosztás módszerei azonban néha erőszakosak és hihetetlenül aljasok.
Egyszerű módszernek látszik az, amit állítólag amerikában csináltak: felállt valami elöljáró a templomban (akkor még jártak, ezért mindenki ott volt, aki mozogni tudott) és kinyilvánította: ti, a középsortól balra, ti lesztek a demokraták! Ti pedig, jobbra, ti lesztek a republikánusok!
Lehet hogy ez csak egy urban legend, de elgondolkodtató.
A mai társadalmakban -- hosszú FEJLŐDÉS (igazi fejlődés!) eredményeképpen -- a 20 századra a nagy belső ellentétek eltűntek. Vagy legalábbis megpróbálták eltüntetni ezeket. Néhányan meg megpróbáltak újakat létrehozni (nemzetiségi ellentétek)
A 20. század végére tehát -- kiváltképp Európában -- nem volt elegendő belső ellentét az országokban (nemzetállamok) ahhoz, hogy azt kb. egyforma erejű csoport vetélkedése módján stabilan uralni lehessen. Hát akkor hozzunk létre. Létrehozták.
Nem akarom a részletekkel fárasztani az olvasókat. A magyarországi cigánykérdéssel, akik soha a büdös életben nem fognak a szarból kivakarózni, mert az a társadalmi funkció van rájuk kiszabva, hogy a dolgozó középosztály kegyensúlyozásában segítséget nyújtsanak a kislétszámú felső tízezernek. Sem a nyugat-Európába szándékosan bevándoroltatott muzulmán millióknak, akik a dolgozó (keresztény) középosztály kiegyensúlyozásában segédkeznek, tudtukun kívül, óriási ál-liberálbuzi sajtótámogatással megsegítve.
Elnézést a hosszú körmondatokért. Javaslom, hogy lassan és gondolkodva olvassa el az, aki meg szeretné érteni. Lehet hogy nem fog mindenki egyetérteni, de elgondolkodni érdemes. folyt. köv. -
halgatyó #62 Sokan mondták már, hogy az emberiség történelme a háborúk története. Én egy picivel másképp fogalmaznám: az emberiség történelme AZ URALKODÁS TUDOMÁNYÁNAK TÖRTÉNELME. A háború csupán egy eleme az uralkodás kérdéskörének.
Az uralkodás nem más, mint egyik ember hatalma a másik fölött. Lehet ezt "demokratikus" meg hasonló szavakkal függöny mögé álcázni, de a lényeg pont napjainkban világlik ki egyre jobban. Az önmagukat "demokratikus" jelzővel felcímkéző hatalmak kezdenek sokkal elviselhetetlenebbek lenni, mint a "hagyományos" hatalmak.
A baj nem a demokrácia alapelveivel van, hanem azzal, ahogy az államok helyébe lépő maffiahatalom, a láthatatlan és egyre agresszívebben pénz- és hataloméhes irányítói réteg kisajátítja a demokrácia rendszerének intézményeit, elorozza fogalomrendszerét, visszaél vele, és egyre szorosabb pórázra fogja a társadalmat eltartó dolgozó rétegeket.
Azt is kimondom -- sok ember él a világon, aki egyetért ebben -- hogy van olyan élet, amely a halálnál sokkal rosszabb. (Bár ahogy az ál-liberálbuzi népbutítás egyre ijesztőbb méreteket ölt, ezt a gondolatot mintha visszaszorítani próbálnák... a jövő dönti el, milyen sikerrel) -
halgatyó #61 Amit most leírok, azt valamennyi ilyen témájú cikk után odaírhattam volna. Nem könnyű kiválasztani, hogy hova tegyem. Később is fognak még megjelenni hasonló hírek, akkor legfeljebb visszautalok ide. -
halgatyó #60 Ez a cikk már a sokadik ilyen harci marci... izé robot fejlesztésről szól. Az egész -- úgy tűnik -- tehát nem egyedi esemény, hanem egy jövőbe nyúló tendencia kezdete.
Ennek a tendenciának a TÁRSADALMI VONATKOZÁSAIRÓL eddig alig esett szó. Pedig ezek sokkal ijesztőbbek ill nagyobb hatásúak mint a techniakiak.
Nem a terminátor meg hasonlók. Egyáltalán nem kell a gépeknek uralkodniuk ahhoz, hogy az emberiség sorsa beteljesedejen. Ezek a robotok ugyanis kis létszámú ember (-formájú őrült rohadék) totális és korlátlan uralmát teszi lehetővé az egész emberiség felett.
A következő hozzászólásokban megpróbálok néhány gondolatot írmi erről a kérdésről. Csak címszavakban. A kérdéskör -- mint minden más -- két részre bontható: 1.múlt és jelen, vagyis az előzmények 2.a jövő.
Vagyis: mik azok a társadalmi jelenségek amelyek szükségessé teszik az ilyen fejlesztéseket, és ebből az is látható, hogy hová fog fajulni mindez. -
lee56 #59 Leesett, kösz :), ezesetben bocs a picit szarkaztikus vissza-hsz-ért ericghar-nak.
De és itt jön a de, mivel harci robotokról van szó, ellenséges területen nem biztos hogy megoldható a be-kamerázása, akármien módon, szóval vannak helyzetek ahol muszáj, hogy mindent ott helyben tudjon a mashina, pl. épületekben... -
haxoror #58 alapvető hiba, hogy az egyszeri júzer (némi sci-fi előkép birtokában) antropomorfizálja a robotokat (van szeme, feje, keze ott ahol "kell")
Még mindig emberben gondolkozol pedig egy robotnál teljesen más megoldások is lehetségesek :)
Az érzékelőnek nem kell a roboton lennie, egy robot egy (vagy NAGYON sok) tőle független kamera képét is használhatja látásra. -
haxoror #57 Akkor jöjjön egy kis képes szemléltetés hátha így világosabban látszik hogy mi a különbség egy éppenhogy működőképes kezdeti és egy későbbi kiforrott típus között:
Egy fegyvernek minnél egyszerűbnek (javítás + logisztika), mozgékonyabbnak, könnyebbnek, hatékonyabbnak (harci alkalmazás), és sokoldalúbbnak (redundancia) kell lennie.
AEG B.I (1914) - hát erre az általad felállított kritériumok nem voltak igazak :)
Csak felderítésre lehetett használni mert ezeket a korai típusokat nem lehetett még felfegyverezni se és már az sikeres küldetés volt ha menet közben nem zuhant le magától, ha két ellenséges felderítő találkozott az égen akkor csak integettek egymásnak mivel mást nem tudtak csinálni bár néha a lelkesebbek bepróbálkoztak hogy az oldalfegyverükkel átlövöldözzenek a másik gépre (nem túl sok sikerrel :)
Messerschmitt Bf 109 (1935)
21 év telt el a kettő között, az AEG B.I pilóta fia már ilyennel repült.
-
lee56 #56 Robotokról van szó, és a (többé-kevésbé közel-)jövő-ről..., és nem teljesen értem mire szerettél volna kilyukadni. -
#55 Asszed akinek mk. meg dr. betűkkel kezdődik a neve az már bármilyen harcigépet meg tud tervezni? (Ah de szeretnék megint olyan fiatal lenni, mint amikor még én is olyan naív voltam, hogy ezt elhittem!;))))
A robotgyártó cégeknek marhára érdekük eladni a terméket, szal ők nyomatják ezerrel a marketinget, meg a robotok amúgy is olyan trendi dolgok.
De valójában csak egydolog szól mellettük, az hogy még nem tudták harci körülmények között kipróbálni és így nem bizonyosodott be a használhatatlanságuk.
Egy fegyvernek minnél egyszerűbnek (javítás + logisztika), mozgékonyabbnak, könnyebbnek, hatékonyabbnak (harci alkalmazás), és sokoldalúbbnak (redundancia) kell lennie. Nos ezek a kütyük valszeg egyik kritériumot sem elégítik ki. Városi harcban én továbbra is a 8 áltisk végzettségű Kovács 2 Jánosra szavazok. Pl ha folyadékcserére szorul csak a fal felé fordul, aztán meg meghúzza az 100 Ft-os kulacsát, és nem kell visszaszállítani a javítóbázisra, hogy 20 technikus dolgozzon rajta.
Ha hiszed ha nem én 2003-ban megmondtam hogy akkorát fogunk szopni Irakban mint állat!;))
Szal kérdezz nyugodtan... -
kukacos #54 Ezt ma a géppuskás állásban posztoló katonával teszi meg, és még hírszerzés sem kell, hogy tudja, hol az érzékeny pontja. -
kukacos #53 Te most tulajdonképpen kinek magyarázol? Nyilván azért foglalkoznak katonáék harci robotokkal, mert eleve teljesen elvetélt ötletnek tartják, és nem hiszik, hogy bármi harci alkalmazása lehetne. Vagy csak még nem jöttek rá azokra a nyilvánvaló pontokra, amiken el fog bukni az egész. De szerencsére itt vagy nekünk Te, aki szakértő lángelméje megmutatja a kivezető fény keskeny pászmáját a sötétségben tévelygő katonai stratégáknak...
-
lee56 #52 csak azt valamivel fejlettebb energiaforrás kifejlesztése tenné használhatóvá, ez már bőven a jövő :) -
lee56 #51 Igazából az önvédelemmel (pl lézer a rakéták ellen) rendelkező repülő felderítő/kis harci képességekkel ellátott robotokban több fantáziát látok... -
lee56 #50 Akkor átfogalmazom, hogy te is megértsd, a mesterlövész kilövi a robot szemét (vizuáslis érzékelőit), tegyük fel, hogy a robotnak nem korlátlanok az észlelési képességei, és nem lát át a falakon/tereptárgyakon, igy elég reális esélyt látok, rejtőzködő sniper gerillánk sikerére (városi környezetről van szó, ismeretlen ellenséges bevetési területen). Persze ehhez ismerni kéne a robot "anatómiáját", már ha fejlettebb robotról van szó, amin nem nyilvánvaló, hogy hol a "szeme", de ez sem lehetetlen... hírszerzés, kémek -> tervrajz megszerzés, elfogott/megbénított robot vizsgálata, megoldható) -
#49 "A fegyvertorony távfelügyelettel működik, tehát ez nem túl valószinű. De egyébként van egy tippem: kihúzzák a konektorból. :)"
Szal nincs autonom energia ellátása;))) Az jó mert akkor ezt a dugókihúzást az ellen is meg tudja csinálni!
"Nem is az a feladata. De ha kilőnek rá egy ilyen rakétát, akkor azt még pontosan rögzíteni fogja, hogy honnan is indították..."
És aról is szól a hír, hogy autómatizált tüzér (rak. aknavető, tarack stb) egységek is vannak a rendszerben? Mert ha nincs akkor sokat nem ér hogy rögzítik az indítás helyét, mert mire hagyományosan átadják az adatot addigra a támadó szépen odébbmászik.
"A repülő robotok már bizonyítottak. Az uszó és víz alá merülő robotok is. Most a szárazföldi robotokon a sor..."
Így igaz, a robotrepcsik, rakéták torpedók nagyon jól eltájékozódnak a levegőégben, ahol felhőkön kívül nincs semmi, és a célpontok is vagy megvannak jelölve, vagy más módon van róluk infójuk. De ehhez egy elemes holdjáró kifinomultsága is elegendő.
Egy bonyolult terepen eltájékozódni, felderíteni és a célpontot azonosítani, még ha a döntéshozatal, a végső parancs kiadása az ember kezében is van akkor is nagyon bonyolult rendszert követel meg. Ez még simán meghaladja a jelenlegi tudásunkat. De olyan 5-10 év és megvalósulhat. Majdha a háztartási robottól már tényleg elvárhatjuk a legalapvetőbb feladatok ellátását, akkor lesz alkalmas, hogy a katona alaptevékenységét meghaladó feladatokat is ellásson.
"Ez fejlesztési költség. A robotok sorozatgyártásakor a sorozatpéldányok elkészítési költsége lesz a mérvadó."
Na ja, csak ugye ha túl olcsó és elterjedt lesz, akkor a fekete piacon is bárki beszerezheti. És ez értelmetlenné teszi a kifejlesztését!
"De sose alszik, nem lankad a figyelme, és ami a lényeg: nincs veszélynek kitett baráti katona. Manapság politikai és gazdasági okokból is fontos tényező ez a fejlett országokban. Abban meg biztosak lehetünk, hogy nem az Etióp félkatonai szervezetek fognak eféléket üzembe helyezni. :)"
Neki nem lankad semmije, csak a kezelőszemélyzetnek. Eddig 1 ember volt felelős ugyan azért(hogy nézzen ki a fejéből az őrtoronyban), amiért most legalább 10 másik, ami azt jelenti hogy hatványozottabban több a hibázási lehetőség.
Egy fáradt őrkatonát bármikor leválthatsz, egy esetleges konstrukciós hibával felépített rendszer kijavítása, viszont hetekbe, hónapokba tellik. -
ericghar #48 háát.. mivel a fennt említett mesterlövészt már a peremvonali passzív védelem rég lebuktatja, így csak egy "PUKK" hangot fog hallani amikor lelövi egy tölgyfa.
alapvető hiba, hogy az egyszeri júzer (némi sci-fi előkép birtokában) antropomorfizálja a robotokat (van szeme, feje, keze ott ahol "kell") -
lee56 #47 Már a nevét is kitaláltam : AADS (Automatic Armed Defense System)
Éjjellátó berendezéssel, jó optikával, még bázisvédelemre is tökéletes lenne pl őrtornyokon, megfelelő páncélvédelemmel, azér ha már nem lenne olcsó mulatság, akkor már legyen faszán védve, mert az olyan "harci" robot amit akár messziről meg lehetne bénitani (pl mesterlövész kilövi a kameráit), az erősen lol kategória.