Húsz éven belül elkészülhetne az űrfelvonó

← ElőzőOldal 6 / 6

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

~36000km(GEO)/200kmph=180h -> 7,5 nap nálam.
NEXUS6
Ahhoz hogy hülyeséget csináljunk, própálkozzunk vele nem kell hülyének lenni.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

NEXUS6
Ha LEO-ra 3 óra (200 km-el számoltam), akkor nekem geostacra olyan 22 nap jön ki.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

még jo hogy nem rézkábelbõl készül, mert ellopnák
Bazz, lyuttatását? Erre még a péntek sem lehet mentség... <#wilting>
Egyébként én a mûholdak pályára lyuttatását úgy gondolnám, hogy felviszik olyan magasságba, ahol a kerületi sebesség megegyezik annak a pályának az egyensúlyi kerületi sebességével, ahova el akarják juttatni a tárgyat, és ott "ledobják".
Ekkor elvileg különösebb plusz energia nélkül páyára kellene állnia, nem?
Ha jól számolom egy hét a geostat pálya, és ha jól vettem ki, akkor ez a minimum, aminél érdemesnek gondolják a megvalósítást.
valamit
milyen király horgászzsinór lehetne nanoszálból 😊

http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f

Hogyhogy miért esne vissza?
Azért mert alacsony földkörüli pályán maradáshoz jóval kissebb keringési idõ párosul, mint 1 nap (geostac pálya)
Tehát ha ezen az alacsony fölkörüli pályán valami lekapcsolódik a felvonó kábelérõl, és izzít be valami rekétameghajtást, akkor elkezd zuhanni.
Szerinted melyik anyag nem képes hajlani 100e km hosszúságnál?
FtranX
sztem a kötél körül lenne a világ legszigorúbban ellenõrzött légtere. 😊

FtranX
A föld sugara ~6300 km. +100 km nem oszt nem szoroz sem tömegvonzásban, sem "kerületi sebességben".

mikloss
Ez egy merev valami vagy hajlani is tud? és mi lesz ha rálõnek nem esik szét stb...

Az integrált pluralista szocializmusban az alternatív demokrácia objektív frekventáltsága stagnált. mikloss... Hagyomány és minőség 1989 óta.

Molnibalage
Hát én ezt az egészet máshogy tudom. A BME Polomertechnika tanszék vezetõje közölte, hogy még a közelébe se vagyunk annak a szilrádságnak ami kell és az eddigi ehhez hasonló nanocsöves cuccokból még miliméteres nagységrendben sem tudnak elõállítani stabilat és sokat. A felvonó így is többe kerülne valszeg, mint a leggazdagabb orászágok éves GDP-je... Szóvel ez még NAGYON, NAGYON messze van.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

<#hehe> ez is 20 év múlva fog megvalósulni.
Pont, mint a Mars-expedíció, a Holdállomás, a magyar euró...

nincs, nem is lesz...

Miért is esne vissza?
100 km körüli magasságban már nincs akkora tömegvonzása a földnek, hogy csak úgy visszaessen. Nem beszélve arról, hogy ugyanakkor van elég komoly kerületi sebessége az adott tárgynak mondjuk 500km magasságban.

Aszondja, hogy geostacionárius pálya. Az ha jól emléxem 36000 km. Tehát nem 100000.
"Es semmi teher nincs, csak a szal sulya."

"a felvonó egy bázisból, egy irdatlan hosszúságú kábelbõl és egy geostacionárius pályán elhelyezett ellensúlyból tevõdik össze"
és mekkora ellensúlyról van szó?

a szenet csak a példa kedvéért írtam, a lényeg, hogy nem elhanyagolható súlyról van szó, amit a másik végén "rögzíteni" kell.

ne kössetek bele a "rögzíteni" szóba!!
Falconer
Az elso szalnal csak egy kisebb motorral huznak fel a masodik szalat, amit el kell birnia. Meg gondolom a muholdon lesz a motor, hogy annak a sulyat se kelljen cipelni. Es amikor felment egy dupla hoszu szal, leert a foldre, akkor a szalra magara raraknak egy masikat, es szepen megy felfele....
Es semmi teher nincs, csak a szal sulya.

\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)

Nohab
Lehet ,hogy egy kábel egy ceruzavastagságú és azokból épül fel az 1m nem?
Falconer
De ez nem szenrud, ember 😄
A szen az jo hogy nehez, de nem a koszenet kell nezni, lol 😄DDD

\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)

pTk
de izé, minek olyan hosszu kábel? 😊 nem 100000 méterrõl van szó?

nanocsõ szálakból felépülõ, 1 méter széles szalagból készülõ, ceruza vastagságú, áttetszõ kábel.

ezt látja maga elõtt valaki? nekem valahogy nem áll össze, hogy is nézhet ki.
IvanovicsTech
Biztos megtudják oldani,elvégre a NASA-nál azért nem hülye gyerekek dolgoznak.

Mercedes CLK 270

egy egy cm átmérõjõ, 100000km hosszú szén rúd súlya:

17796 tonna !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
" több mint 100 000 kilométer hosszú szálhoz "
???
ez a sok vékony kábel hossza?
vagy az egy vastagé?
ez a hold-föld távolság majdnem negyede...

Ezt a marhaságot még hányszor akarja a cikkíró elsütni?
Ha ilyen erõs ez a kötél, akkor ennyi erõvel rácsomózunk egypárat a Holdra, aztán közelebb húzzuk, hogy jobban lehesse vizsgálni, meg hogy ne kerüljön annyiba egy Hold exopedíció<#idiota><#idiota><#idiota>

"Az elsõ szálat egy mûhold vinné fel, melyhez újabb szálakat adnának már a kábel kezdeményen felmászó egységek alkalmazásával, egészen addig, míg el nem érik a kívánt vastagságot."

és már az elsõ szál elbírná a felmászó eszközöket?
milyen súlya lehet egy ilyen kötélnek?
micsoda elõnye lehetne a hídépítésben és sok más területen?<#wow2><#merges2><#wow3>
égig érõ nanobab...
<#nevetes2><#nevetes2><#nevetes2><#nevetes2><#nevetes2><#nevetes2>
új extrém sportok születhetnek.
-bunge jumping 5 km magasból
-szabadkezes mászás 10 km magasra
-ejtõernyõs ugrások 20 km-rõl.
NEXUS6
"Az alacsony földkörüli pályát körülbelül 3 óra alatt érnék el."

Na ja aztán meg rakétával fel kéne gyorsítani a kozmikus sebességig hogy vissza ne essen a Földre. Tök költség hatékony.
Max annak lenne értelme hogy goestac pályára menjenek fel vele, de az ilyen sebességgel egy hónapig tartana.

Teljesen értelemes dolog.😉))

Amíg le nem kapja egy terrorista.

Gracie Barra

A jelenlegi küldetésszámmal lehet, hogy 50 évig eregethetnénk az ûrsiklókat, de az ürfelvonóval nem lennénk ennyire korlátozva.

Az élettartama meg szvsz korlátlan, ami az elöregedést illeti, mert mind a kábelt, mind a fenti ellensúlyként szolgáló állomást lehet könnyen cserélni felhasználva magát az ûrfelvonót.
És hányszázmilliárdba kerülne ez az ûrfelvonó? Mert az egy dolog, hogy olcsón mûködik, de fel is kell ám azt építeni. És lehet, hogy az árából 50 évig eregetjük az ûrsiklókat.

Gracie Barra

Jó, gondolom 100e km-en elég nagy lenne az ellenállása a kábelnek... 😞
Az a jó az ûrfelvonóban, hogy ha valahol a felsõ részen elszakad a kábel, akkor vagy 3-szor körbetekeri a földet.

Felvonó elektromos ellátása: Úgy tudtam a nanoszálak vezetik az áramot.
← ElőzőOldal 6 / 6