Húsz éven belül elkészülhetne az űrfelvonó
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Már olvastak nekem kiskoromban valami paszujról. 😊)
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Mellesleg az iteni hírben is ceruza vastagságút írtak az eredeti hírben szereplõ ceruzahegy vastagságú szál helyett... 😞
"Az elsõ szálat egy mûhold vinné fel..."
hahaha<#nevetes1>#nevetes1><#nevetes1>#nevetes1>
Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Ezzel mégis mi a bajod?
Gracie Barra
Gracie Barra
És hogy hova rögzítik? Egy 1km magas épületet tervezgetnek, ahhoz.
Gracie Barra
Gracie Barra
Gracie Barra
A többi ok, de ezzel nem tudom mi a baj... :F
"Így elsõ ránézésre valszeg tömeges fajkipusztulást okozna"
"Elégne a légkörben. Mint ahogy a mûholdak is szoktak."
"azért gondoljatok bele, hogy kb 8 (nyolc) földátmérõvel kilógna a földbõl.
na meg hova fogják rögzíteni? leöntenek egy kis betont? (felkapja, mint a huzat)"
"csak nehogy megváltoztassa a föld pályályát.
kicsit bemozgatja , aztán jól nézünk ki."
Köszönöm nektek😊))
[merlinw.org]
A másik probléma ami most felötlött bennem, hogy kieresztésnél bizony a coriolis erõ szépen felcsvarná a kötelet útközben a föld felé, illetve a geostac pályától kifelé, és bár lehet idõvel kifeszülne, de nem rövid ideig tartana az biztos.
És ha raksz a végére egy kisebb súlyt, akkor már nem olyan vészes. Bár nyilván nem lesz egyszerû, de szerintem nem kivitelezhetetlen.
"ja, azonkívül már az elsõ kábelnek ugyanazt kell tudni elviselni (teherviselésbõl), mint a végeredménynek. elbírni a saját súlyát megtartani a mûholdot a túlvégen, stb..."
Ez nem igaz. A kábel minden egyes szálának csak a saját súlyánál valamivel többet kell megtartania.
Az ellensúlynak nem kell már kezdetben ugyanakkorának lennie. (Ráadásul a GEO-hoz való közelítéssel/távolítással könnyen szabályozhatják az ellensúly felfelé húzó erejét, anélkül, hogy magát a tömeget változtatnák.)
Minél nagyobb ez a plusz teherbírás, annál hatékonyabb a felvonó, és egyszerûbb a megépítés.
A Hold "némileg" nagyobb hatást gyakorol ennél a földre, és még élünk.
"na meg hova fogják rögzíteni? leöntenek egy kis betont? (felkapja, mint a huzat)"
Valamiért úgy gondolom, hogy ez a legkissebb probléma. Elõbb szakad el a szál, mint hogy kikapjon egy mondjuk 100k tonnás betontömböt a helyérõl, mert eleve bizonyos teherbírásra tervezik az ûrfelvonót.
Na, még agyalj rajta egy kicsit.
csak nehogy megváltoztassa a föld pályályát.
kicsit bemozgatja , aztán jól nézünk ki.
azért gondoljatok bele, hogy kb 8 (nyolc) földátmérõvel kilógna a földbõl.
na meg hova fogják rögzíteni? leöntenek egy kis betont? (felkapja, mint a huzat)
nagyon kipihenhették magukat a tervezõk!
Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius
Baromi ronda ez az új dizájn!
ha szabad végével lefele leengeded , mit tapasztalsz? cibálja a szél mit állat. ha könnyû és vékony, akkor azért nem jó, vastag és nehéz meg nem lehet.
az ûrben lévõ részével szerintem sincs baj, de ami földközelben van az már gázosabb.
elkapják, ha már kilóg a felhõk alól?
szerintem ezy csak elméleti cikk. a megvalósítás kidolgozásán még jó páran meg fognak izzadni. még a nagyrabecsült nasas szakértõk is.
ja, azonkívül már az elsõ kábelnek ugyanazt kell tudni elviselni (teherviselésbõl), mint a végeredménynek. elbírni a saját súlyát megtartani a mûholdot a túlvégen, stb...
Ez nem így van. Csak egy bizonyos magasságban egyezik meg a kettõ, ha a felszínhez viszonyítva állandó helyzetû a keringõ test poziciója. Épp ettõl speciális a GEO.
"csak örülnek, hogy a nanocsõ szalag amibe miliárdokat ölnek talán jó lesz valamire"
Szvsz a nanocsõ felhasználási lehetõségeivel, ha sikerül viszonylag olcsón elõállítani nem lesz semmiféle baj.
Függõhidak fõ tartókábelének is ideális volna, vagy magas házak felvonóinak mozgatására.
Mindkettõ olyan terület, ahol már igencsak végén járnak az acél nyújtotta lehetõségeknek, és ezért kompromisszumokra szorulnak.
ha 1mm-es kábelvastagságról beszélhetünk az elsõ szál kibocsátásakor, akkor az 78,5 m3 térfogatot jelent.
ja, és egyben, mert nem tudom elképzelni, hogy 100km-nként megállnak megcsomózni...
Azt értem, hogy arrébb fújná a kötél alsó (légköri) részét, de nem értem milyen átfordításról beszélsz.
Ez mi? Pont a két ellentétes erõ miatt létezik olyan hogy geostacionárius pálya. A gravitációs vonzóerõ a lift minden egyes pontjában megegyezne a mozgás sebességébõl adódó sugárirányú erõvel.
Az említett magaslégköri szelek igazából azért "fújnak" mert a Föld elfordulását a légréteg nem követi teljesen. Ez szerintem is lehet probléma, viszont elégni baromira nem égnek el. A másik: a légkörön kívül esõ rész nem tud lezuhanni, hacsak valami meg nem változtatja a kerületi sebességét. Azon a részen amit lassít a légkör, ott kell a brutál szakítószilárdság, de gondolom jo elõre számolnak azzal az eshetõséggel, hogy mi van ha eszakad a cucc. (szvsz baj 😄)
Sionnach meg szerintem jót ír, a cikkben is ilyesmi van megfogalmazva: "A kábelt súlyának mozgása tartaná feszesen", azaz valóban a feszességet az egyensúlyi állapottól való csekély eltérés biztosíthatja.
Végül még annyi, hogy mivel pályázatokat várnak a témára, egyelõre senki nem tudja hogyan lehet megcsinálni, csak örülnek, hogy a nanocsõ szalag amibe miliárdokat ölnek talán jó lesz valamire 😊
Gracie Barra
Fellövik a mûholdat, benne a kábellel (vagy egy részével), geostac pályára állítják lakatlan terület(pl óceán) fölött, elkezdik leengedni a kábelt, közben feljebbviszik a mûholdat, hogy a gravitációs támadáspontja (súlyközéppontja) maradjon a geostac pályán. Miután leért a földi rögzítõ ojjektumra és lefogatták, hogy ne fújja el a szél, meg a terroristák, a mûholdat feljebb viszik, hogy a centrifugális erõ nagyobb legyen mint a gravitációs. Azaz a mûhold el nem dobott parittyaként funkcionálva kifeszíti a kötelet. Ráteszik a liftet és örülnek. 😊
Megtudhatod, hogy pont ugyanazok az erõk hatnak, csak más méretekben.
Gracie Barra
Ott pl. megtanulhatod, nem ugyanazok az erõk hatnak egy repülõ modellre méretarányosan mint nagy testvérére..
Gracie Barra
Tudod mi az a modellezés?
Gracie Barra
Gracie Barra
Mondjuk a 100 000 000 m és a 2m között van 50 millioszoros különbség...
A kábel nagy tömegébõl adódó nagy tehetetlenség miatt talán még menekülésre is volna idõ a veszélyzónában.
Gracie Barra
Így elsõ ránézésre valszeg tömeges fajkipusztulást okozna'
😉))
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Mind2 miatt. Az egész tömegközéppontja geostat pályán van, tehát 0 gravitáció. De az alsó részét lefelé húzza a gravitáció, a felsõ tészét meg kifelé húzza a centripetális erõ. Azaz két ellentétes erõ hat a két végére, így tulképp húzza szét a kötelet.
Gracie Barra
Ugyanis már párezer km-re kieresztett kábelné (mert valószinûleg folyamatosan eresztik ki a GEO-tól fölfelé és lefelé) a kábel földközeli végére jóval nagyobb gravitáció hat mint a távolabbi végére, ezért ez állandóan pont a föld középpontja felé állítja be a kötelet, és ha a tömegközéppontja pont GEO-n helyezkedik el körpályán az egyenlítõ fölött, akkor a kötél földközeli vége pontosan egy adott pontra fog mutatni már leeresztés közben is.
Azért ez nem atomfizika. 😊
Gracie Barra