Húsz éven belül elkészülhetne az űrfelvonó
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kara kánként folytatom tanításom.
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Az én kedvenc ûrbe juttatási módszerem a lieáris mágneses gyorsító.
Nem kell semmi újdonságot feltalálni, csak egy erõmû mellé beépíteni a hegyoldalba😊 A drasztikus gyorsulást persze csak a tárgyak bírnák ki és szükség lenne II, III fokozatra. De a legnagyobb tömegû rakétafokozatot simán ki lehetne váltani. Így nagyobb tömegeket lehetne fellõni kisebb kockázattal, majd földkörüli pályán összeszerelve kész is a Holdkomp 😊 A személyzet pedig valami repülõrõl indítható ûrsiklóval jutna fel a kész ûrhajóba. Ennek van értelme, pl nem okoz katasztrófát egy kötél elszakadása stb stb..
Ha arra gondoltok, h egyszerre több tonnát is szeretnének felküldeni a lifttel, (nem csak 1 kg krumplit az ISS-re) akkor valaki számolja már ki légyszi, mekkora oldalirányú erõ fog hatni kötelünkre, amikor a rakomány éppen félúton (~18 ezer km) van??? Ha sikerül leküzdeni a lejjebb vázolt építési nehézségeket és valami ( jelenlegi tudással csodának nevezném) csoda folytán helyére kerülne a kötél, simán elmetszené-összetörné az "útjába kerülõ" mûhódakat.. mert szerintem radiálisan is kb akkora terhelésre kell méretezni, mint axiálisan..
\"Nem vagyok én állat, hogy annyit igyak amennyi jólesik..\" \"A csokiautomata a legjobb barátom\"
ha a kommunális hulladékot és a veszélyes anyagokat hasznos holminak ítéled, akkor tudok neked pár tonnát küldeni.
az agyam lángol az ilyenektõl. mért kéne felvinni és ott szennyezni össze mindent. az emberek azt hiszik, hogy a környezetvédelem megáll a sztratoszféránál, és onnan már nem kell foglalkozni vele?
vagy egyszerûbb mindent belekúrni a napba? és innentõl le van tudva az egész?
szánalmas és gyarló lény az ember.
különbenis küzdenek a napelemes csupaszárny repcsikkel, 20 év múlva akár ki is válthatják a mûholdakat. amiket pont akkorra ugyancsak 13 forint felküldeni lifttel, szóval ez elég ellentmondásos helyzet és talán nem tesz jót az ezirányú fejlesztéseknek.
a redundancia (több szál) meg szintén olcsóbb lesz, ha már a gombolyagot is (a még egy szálas)lifttel tudják cígölni. persze az anyagköltség megmarad. viszont simán visszajönne a lóvé további országok gombolyagjainak felküldésével (gondolom nem 100 dollárért adnák kilóját a tehernek az elsõ idõkben...)
a 10 milliárd dollár meg lol összeg, majd meglátjuk mennyi idõ ketyeg el az ellenlobbi miatt. ûrlift után viszont szabad a pálya, kommunális hulladékot, veszélyes anyagokat, ûrfegyvereket és még csomó hasznos holmit lehetne felvinni.
de ehhez a kábelnek kéne, hogy komolyabb súlya legyen nem?
ez meg egy ultrakönnyû, ultravékony cérnaszál lesz, tehát csak kell valamiféle súly a végére, nem?
a magaslégköri szelek így is meg fogják cibálni sztem...
de nem tekerném fel egy dobra, hanem szimplán kiengedném a nagy semmibe.
és amikor kint van az egész (ugye nem nagyon mozog, mert ahogy kiraktam, úgy marad.) raknék a végére egy kis rakétát, amit merólegesre állítanék a földre.
aztán hadd szóljon. egészen a légkörig, vagy ameddig le tud jönni.
:-)
Coriolis gyorsulás pedig minden olyan forgó rendszerben létrejön, ahol a vizsgált test, anyagi pont, akármi úgy mozog, hogy van a sugárirányú sebességkomponense. Ha fellépne, ahogy fel is kell neki lépni, akkor a kötelet mint egy spirálvonalat feltekerné. A kész liften pedig az emelkedõ, süllyedõ teher megpróbálna "lemaradni" vagy elõre "sietni", amit a kötélnek kéne megtartani. Valószínûleg ha kellõen nagy feszítõerõ van benne akkor képes is.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Bocs hogy belepofizok, de úgy rémlik, hogy a coriolis erõnek, mint járulékos erõnek van egy csomó feltétele pl az hogy az adott közegben surlódás legyen? Nekem meteorológiából még valami ilyesmi rémlik, amikor a ciklonok mozgását számolgattuk. Itt meg elég elhanyagolható tényezõnek tûnik a surlódás.
Ráadásul nem a Föld forgó gömb felületén mozogna, hanem arra merõlegesen, és végül is azzal együtt. szal a felület, mint vonatkoztatási rendszer és a mozgó test inercia rendszere között nem igen keletkezik differencia. De ha fellépne szerintem valami olyasmit csinálna, hogy körbe körbe elkezdené csavargatni a jármûvet, a kötél meg szépen megtekeredne.😉))
Jó meló lenne kibogozni, bár lehet hogy amikor lefelé jönne a lift akkor vissza tekerné.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Gracie Barra
Az ûrlift is ki tudja kerülni, csak annyi kell hozzá hogy a földfelszíni állomás mobil legyen. Olvastam olyan számítást miszerint a mostani ûrszemét-megfigyelési technikák alkalmazásával kb. 14 óránként kellene megváltoztatni a kábel helyzetét kisebb-nagyobb mértékben. Pontosabb követési eljárással persze sokkal ritkábban.
2. Ne felejtsd ki a gazdasági kérdéseket. Mennyibe kerül, van-e rá pénz és hogy megéri-e?
3. Azért van több szál, hogy 1-1 szál szakadása ne legyen probléma. Vagyis pont úgy képzelik el, ahogy írtad, szal np.
A gond akkor van, ha az összes szakad (terror, meteor stb.)
Gracie Barra
a fõ problémákat már felsorolták, amirõl te beszélsz az huszadrangú, bár sikerült meggyõznöd arról hogy igen sûrûn csapodnának bele kóbor mûholdak ha csak úgy kontroll nélkül hagynák õket repkedni.
a fõ problémák:
1. a kábel anyagának kifejlesztése
2. az építkezés minden csínyja bínja ...
3. a rendszer sérülékenysége (ha szakad repül a cdsába az egész)
az elsõ problémára csak reméljük hogy lesz megoldás, a második kettõ meg mérnöki probléma, amire akár be is lehet nyújtani pályázatot ...
én a biztonság kérdését szakaszokat áthidaló rednundáns szálakkal képzelem el, ha szakad akkor egy az érintett szakasz áthidaló szál/szálak veszik át ideiglenesen a terhelést, míg össze nem forrasztják újra a fõszálat
Tegnap kicsit matekoltam, és vagy én hibáztam, vagy nemtom, de roppant kicsi coriolis gyorsulás érték jött ki a rendszerre. Bár eléggé hosszú ideig hat a dolog, szóval lehet ilyen tekintetben mégsem elhanyagolható. :-)
Eleinte nehéz de bele lehet jönni, akkor aztán jöhetnek az apollo, ûrsikló, és a szojuz küldetések 😊
Nem kell lovagolni az elméleten, a gyakorlat kicsit más, nem valószínû hogy 20 év alatt lecserélik az összes mûholdat, hogy "felvonó kompatibilis" legyen, és van amit nem is lehetne, a feladatából adódóan. Pl egy kémmûhold, vagy bármilyen megfigyelõ mûhold hogy végezné a dolgát, ha sohasem repül át a célterület fölött? Ha meg átrepül minden felett, akkor meg már nem fix pontok fölött repül. És még ott van az alacsony földkörüli pályán a légkör lassítása, ami mindíg változtatja a pályát, és bármelyik többi pályán a nap, és a hold hatásai.
Gracie Barra