"Nem tudom miért dobálóztok itt 100000km-el, az legfeljebb 100000 méter lehet, azaz 100km, de szerntem 40 km-től már baromira ritka a levegő (már szinte nincs is), a repülők nem is tudnak ennél magasabbra menni (még a vadászgépek sem), már ha jól rémlik."
Na igen, ezért beszélünk _űr_liftről. Az meg ugye a légkörön kívül kezdődik. Már miért kéne levegő neked ehhez az egészhez?
"Egyébként a tömegvonzást csak akkor kell térben számolni, ha a Földtől jelentősen távol lenne az objektum, amire hatással van! 100km nincs olyan távol, hogy a Föld gravitációs ereje jelentősen kisebb lenne!"
Fordított négyzetes arányosság van. Térben számolni? Azt sosem kell. Lineáris, teljesen. A két test tömegközéppontját összekötő egyenes az erők hatásvonala. De nem értem, hogy jön ez ide.
"Tekintettel arra amint a kollega is említette, a Föld kb 6300km sugarú! Gravitációs erő az egyenlítői távolságtól sokkal inkább függ. Azaz sokkal "könnyebb" felépíteni ezt a cuccost az északi vagy déli sarkon, mint az egyenlítőn."
Egyrészt a sarkok közelebb vannak a Föld középpontjához, mint az egyenlítő, tehát nem könnyebb, másrészt a geostacionárius pálya csak az egyenlítő körül van. Máshol nincs.