Húsz éven belül elkészülhetne az űrfelvonó
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Gracie Barra
És az egyenlítõi pálya is önmagába záródik
Gracie Barra
Ha napjában kétszer keresztezi, akkor arról a magasságról volt szó vagy nem szabadon kering.
Ha pedig napjában többször haladna el a mûhold az egyenlítõnek ugyanazon 2 pontja fölött az azt jelentené, hogy önmagába záródó pályát ír le a test a föld körül, ami viszont egyéb külsõ hatás, vagy plusz energia befektetés nélkül szerintem nem lehetséges.
Nem, mert nem arról a magasságról van szó.
"Gond szerintem az ûrszeméttel lehet, amely a napszél, az árapály erõk stb miatt folyamatosan változtatja a pályáját, tehát nem lehet teljesen fix pontokkal számolni."
Ez nagy gond lehet. A ma fennt lévõ eszközök vagy olcsóak és pótolhatóak, vagy ki tudják kerülni az ûrszemetet. Az ûrlift viszont nem igazán ilyen. Tehát csak idõ kérdése, hogy el ne találja valami.
Gracie Barra
A Geoszinkron pályához viszont ugyanúgy meghatározott átlagmagasság kell, ezért nem lehet minden egyes mûhold geoszinkron.
Ettõl függetlenül a mûholdak szerintem fix pontokon keresztezik az egyenlítõt, viszont nem feltétlenül csak két ilyen pont van egy keringési ciklus alatt, hanem a számuk attól függ vogy mennyi a legkissebb közös többszöröse a föld forgásának, és a saját keringési idejüknek. Mert ennyi idõnként pontosan a kiindulási állapotba térnek vissza, és a ciklus kezdõdik elölrõl.
Gond szerintem az ûrszeméttel lehet, amely a napszél, az árapály erõk stb miatt folyamatosan változtatja a pályáját, tehát nem lehet teljesen fix pontokkal számolni.
Pont polárisnál a pálya mozdulatlan, a föld elfordul alatta. Az egyenlítõi pályánál pedig a mûhold gyorsabb a föld forgásánál. A kettõ között van átmenet. Na és ebben az átmenetben van egy ilyen pont, hogy pont együtt forognak (érdekes lenne, ha nem lenne😊).
De jobban nem tudom elmagyarázni, látni kéne.
Gracie Barra
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Gracie Barra
Gracie Barra
Hát ezt rosszul tudod 😊 miért követné bármi is a föld forgását a geostat mûholdakon kívül? Nem légkörben megy ami sodorná, nincs a felszínhez kötve sem. Ahhoz mindíg csak adott pontok fölött repüljön el egy mûhold, ahhoz valami szuperhajtómû kéne ami tolja a megfelelõ irányba az egészet nemgyengén, folyamatosan. Mindíg adott pontok felett csak a pontosan egyenlítõ fölött repülõ mûholdak mennek, hiszen a föld forog a mûholdak "alatt". Ez teszi lehetõvé, hogy a pl a kémmûholdak idõnként minden fölött átrepüljenek.
Most megnéztem Orbitronnal, pl az ISS halálpontosan a lakásom fölött a következõ 90 napban egyszer fog átrepülni, és még 4 szer 2-3 km-re mellettem. Szóval amikor pontosan átrepül fölöttem, és egy tornyot építenék telibetalálná. Ugyan ez érvényes az egyenlítõre is. És ez csak egy 90 napos elõrejelzés volt. Tehát a felvonót valószínûleg 1 évben többször is telibetalálná egy darab mûhold ha nem téritik ki megfelelõ idõben újra és újra. Szóval nagyon reális probléma. Persze ha egy számítógépes rendszer figyeli az összes mûholdat, és irányítja a kitérést, akkor nincs gond, csak kicsit több üzemanyaggal kell felküldeni a mûholdakat.
Gracie Barra
Szóval van ilyen pálya. Bár kb senki nem használja, szóval tulképp igazad van😊
DE: Ki figyei? Elõszöris a mûhold üzemeltetõje. Másodszoris a nasa-nál minden kosárlabdánál nagyobb objektumot folyamatosan figyelnek.
Hidd el, ez már ma is bevett gyakorlat, szóval 0 módosítást kell csinálni mához képest, hogy elmenjen a kötél mellett. Sõt, könnyen elõre kalkulálható a pályamódosítások pontos ideje a mûhold teljes idõtartamára.
De legrosszabb esetben a kötél is adhat ki rádiójelet amit észlelve a mûholdak automatikusan kikerülik.
Gracie Barra
Tehát ez a létezõ legutolsó probléma.
Gracie Barra
Az ürállomásra indítási ablakok is ilyenek, idõnként megfelelõ idõben, a megfelelõ helyen van az ûrállomás, bár itt nem kell olyan pontosság, de az ûrben idõnként pont ilyen megfelelõ helyen megfelelõ idõben lesz egy mûhold, és placcs neki a kábelnek, ha nem változtatja meg egy kicsit a pályáját. De újra és újra elõ fog állni ilyen eset. Nem azért nem törnek rommá a dolgok az ûrben, mert olyan nagy, hanem azért, mert a dolgok különbözõ magasságú pályán, keringenek, és normális pályán keringenek. Ha két dolog ugyanolyan magasságú pályán kering, keresztezik egymás pályáját(tök mindegy milyen dõlésszögû pálya), csak ugye nincs egyszerre a keresztezésnél mind2 soha, mert ugyanannyi utat tesznek nem kerülnek közelebb egymáshoz ezért nem ütköznek. De ez a kábel nem normális pályán keringeni, de a mûhold igen, úgyhogy el fogja találni.
Én csak annyiból foglalkoztam ezzel a dologgal, hogy belegondoltam, ha ez sikerülne, és nem is omlana össze 10 percen belül, akkor az mekkorát tolhatna az ûrfejlesztéseken, gyakorlatilag fillérekbõl. Nem kellene többet egy ennyire felkészülni a startokra, nem kerülne millárdokba a missziók küldése, hiszen jóval olcsóbban, és gyorsabban megépülhetnének az elsõ komolyabb ûrbázisok (esetleg ûrhajók késõbb) a GEO-n, pikk-pakk fillérekból fel lehetne juttatni az embereket a hajókra, ellátmányt, az eszközöket, nagyot dobna az ottani kisérletek tempóján, és jelentõsen csökkenne a kockázat is. Én nézegettem az ajánlott olvasmányt, a projekt költségvetése 10 millárd dollár, ami 10-15 évre lebontva nem olyan hûde sok, és ha bevállna, és sok épülne, akkor nagyon durván elõremozdítaná az amúgy és enélkül iszonyú költséges ipart.
De ha kisebb darabokból rakják is össze, össze lehet fogatni õket, a liftnek meg le kell majd tudnia kezelni a csatlakozási pontokat (lehet zakatolni fog mint a vonat 😊 )
Gracie Barra
De nem hisze, hogy a mûholdakra használnák, inkább egy ûrközpont ellátására. Az ûrlifttel fel lehetne vinni a marshajók darabjait is, meg mindent.
Gracie Barra
Gracie Barra
mer ugye ott van fizikából, hogyha kinyújtott kézzel pörög a jégtáncos, az nem olyan gyors, mintha behúzza a kezét.
jó tudom, nem olyan nagy a tömege, de azért valamennyit biztos számít.
ha abból indulsz ki, hogy bazi magas toronyházak legfelsõ szintjén nem úgy jár az atomóra, mint a pincében. minimális de akkor is.
MEO (közepes földkörüli pálya: 2000-35786km
GSO (Geoszinkron pálya): 35786km
Mindegyik tengerszinttõl számítva. A Föld átlag sugara pedig 6372km.
Gracie Barra
Gracie Barra
Nem merevítik, 'sima' kötél lesz. És nem is a föld forgatja. Simán csak keringeni fog a föld körül, mint a többi geostat mûhold. Így nem is kell 'forgatni' azaz hajtani. Maximum az eltéréseket korrigálni.
Gracie Barra
A repülõforgalmat más felé kell majd terelni, vagyis egy állandó tiltott légtér lenne körülötte, ami azt jeleni, hogy a helyszín közelében nem lehetne pl helikopteres mentést végezni, permetezni, tüzet oltani stb. Egy váratlan esemény miatt (vihar miatt, vagy egy túlbuzgó pilóta motoros sárkánnyal, vitorlázórepcsivel) beleütközehet a kábelbe és vagy csak a gép törik össze, vagy ha nagyobb gép, akkor a kábel is. Jó lesz utána javítani.
Mi van ha épp üzem közben sérül meg a kábel? Lesz egy ejtõernyõ az ûrhajón? Miért is ne?
Gracie Barra
Ja és van tapasztalatom, mert nem csak magolásból áll az egyetem, hanem egy rakás gyakorlati feladatból is.l
Gracie Barra
A Földátmérõ 8-szorosa? A cikk szerint az alacsony Föld-körüli pályán lenne a súly, ami 10-40000 km magasságban van tudomásom szerint, de semmiképp sem a Föld-Hold távolság felénél. A bolygót nem téríti ki a pályájáról, az biztos.
Majd ha valami tapasztalatod is lesz akkor oszd már az észt ne akkor amikor mégcsak az iskolapadot koptatod.
Baromi ronda ez az új dizájn!