Tíz éves a Flash - az Adobe újabb tízre számít
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A flash kb annyira erõforrás zabáló mint a JAVA. Mindkét platform köztes kódot fordít, amelyet egy értelmezõ (na jó, javanál JIT fordító) futtat. Egyszerûen más a célja mint a C++ programoknak. Célja a platformfüggetlenség. A linux desktop meg nem tényezõ, tessék sokan linuxot használni, majd lesz rá normális flash player. Csúnya profitorientált világban élünk - ez van. Amúgy a flash sebességét erõsen befolyásolja az is, hogy full vektorosan renderel, antialiasolva, és mindezt szoftverbõl (hogy általános maradhasson). A flash8 már ebben is adott lehetõséget, meg lehet mondani hogy az az alkalmazás egyes részeit bitmapként renderelje, természetesen így pixelre lesz igazítva, nem subpixelre. Az hogy ezt sokan nem használják az nem a flash hibája. Ha valaki C++-ban egy 1millió elemû rendezett tömbön lineárisan keres az se a C++ hibája, hanem a fejlesztõé.
Biztosan ezért ez a legelterjedtebb böngészõ plugin.
"A flash videót inkább ne említsük.
A procit is sokkal jobban eszi egy ffmpeg kodeknél, és a minõsége is sokkal rosszabb azonos bitrátán."
Az On2 codec amit a flash 8 player már támogat az egyik legjobb jelenleg alacsony bitrátájú streamre. A 6-7-ben szereplõ sorenson codec az tényleg tré volt, meg ami site még ezekben tárolja a videokat, az gyenge minõségû.
A htmles megjegyzéseidhez meg annyit, hogy látod, a flash fejlõdik, évente jelenik meg belõle egy új, általában nem gyenge fejlesztésekkel. A html halála meg az exploder, ami jelenleg is a legelterjedtebb böngészõ, de hány évente lesz belõle új, és amikor új támogat minden html újdonságot?
Amit pedig itt mûveltek az szánalmas. Az internetet épp a haladó szellemû gondolkodás vitte elõre, gondolj csak bele, mi lett volna, ha olyan emberek kezébe kerül, mint te? Dinamikus tartalomról és így fórumokról nem is álmodnánk, statikus oldalakat néznék egész nap (amíg meg nem unnánk). Vannak hibái a flash-nek, ez egyértelmû, de minek nincsenek? Tényleg sok helyen fölösleges a használata, ahol sokkal gyorsabban lehetne ugyanazt a színvonalat hozni a html+css párossal, de pl. egy termékbemutató oldal lehet ugyanolyan hatásos flash nélkül?
Miért nem szabad? Mert egy honlapnak elsõdleges célja a tájékoztatás, a gyors információszerzés. Itt megint az történt, hogy a fejlesztõk átestek a ló túlsó oldalára. Mi az hogy majd' 20 mp-ig tölt be egy nyamvadt weblapot?!? Addig háromszor elolvasom a gyûrûk ura trilógiát bazze ^^ Engem pl frusztrál hogy ilyen sokáig tölt, és ezzel gondolom nem vagyok egyedül. Közhelyes, de nagyon igaz: rohanó világban élünk, és az idõ pénz. És teljesen feleslegesen ne vesztegessék az én idõmet!
Egyébként csicsásnak csicsás (van aki szépnek nevezi...), kedves kis zene is szól mellette, csillog-villog stb. De mire odáig érnék hogy megtudjam amit meg akarok, addig máshol már régen utánanéztem...
A többi érvet meg elõttem leírták, bár úgy látom téged nem nagyon érdekelnek az érvek (szerintem el sem olvastad), csak azért írsz ide hogy fikázhasd a fikázókat... (és ezáltal te magad is azzá válsz :::😊)))
A flashnek is megvan a maga szerepe és helye az interneten, nagyon hasznos találmány. Nem ezt vitatom. De az igaz hogy az esetek 90+ százalékában értelmetlen és fölösleges az alkalmazása, pláne amilyen gány munkáktól hemzseg a net...
"Nem azt írtam hogy a legnagyobb találmány"
Márpedig azt írtad, meghazudtolod saját magadat -><#lama>#lama>
Zénó, a NEMZETI NINJA! http://ninja.freeblog.hu/ Saját, napi frissítésű, kézzel rajzolt képregényblog!
végül te valamit nagyon félreértesz, itt most nem a webes nyelvek összehasonlításáról van szó, hanem arról hogy mennyi mindenre jó a flash
jó éjt kockafej 😉
Megtudhatjuk, hogyan jöttek ki ezek a számok? Esetleg a hasadra ütöttél? Nagyobbat kellett volna, hogy fájjon.
Miért a legnagyobb internetes találmány? Szerintem a legnagyobb internetes találmány a HTTP protokoll, nélküle te se vernéd itt a nyálad. Van valami indokod, vagy higyjük el, mert Te mondod?
"Szánalmas minden fikázó, de nagyon!!"
Miért is? Szerintem a Linuxot fikázók szánalmasak, mert azt sem tudják, mit fikáznak, mivel közelrõl még sosem látott Linuxot a nagy többsége. Eddig 0 érvnél tartunk.
"A Flash kismilió dologra jó, Interaktív tartalmak weboldalakra, bemutatók (pl Nokia oldala) reklámok, flash játékok, elég csak megnézni a Honfoglalót példának... tehát nem csak szép de nagyon hasznos is!!"
A JavaScript kismillió dologra jó, nézd meg bármelyik Web2.0 címkével ellátott weboldalt. De hogy pontosabb legyek: az AJAX technológiát kihasználó lapokat. A Honfoglaló akár asztali alkalmazás is lehetne, a Honfoglaló nem weboldal, hanem egy flash-alapú kvízjáték. Ha megnézed, maga a játék a weboldaltól teljesen elkülönülõ ablakban nyílik meg.
Ha te szeretsz órákat várni, mire letöltõdik egy flash-es reklám, a te bajod, én speciel nem reklámokat nézegetek a neten.
A flash játékok megintcsak nem weboldalak, sõt, nem is szerves részei weboldalaknak, csak beemelt kisalkalmazások, amiket a weboldaltól teljesen függetlenül is lehet futtatni. Továbbá ugyanolyan vagy magasabb értékû játékok a flash-nél komolyabb technológiával is elkészíthetõk, tehát ilyen téren körülbelül annyira értékes, mint mondjuk a Dark Basic környezet.
Ezek lettek volna az érveid? Kellemesen megmosolyogtatóak voltak így 11 körül.
Röhögjél nyugodtan, állítólag egészséges.
Van egy kék tó a fák alatt, Ha belet eszem, lehűti a lábamat.
Hogy te is megértsd: nem a flash-sel vagy a flash zártságával van bajom, és még az sem zavarna, hogy Linux alá nem elérhetõ. Az viszont borzalmas, hogy mióta létezik, még mindig legalább 99 teljesen helytelen és értelmetlen alkalmazása jut 1 normálisra. Ha mindenütt normálisan használnák, nem lenne semmi baj, mert kit érdekel, hogy nem szabványos egy megvalósítás, ha van rá egyenértékû szabványos alternatíva. Magyarul lehet flash-es menü, ha elérhetõ egy ugyanolyan értékû (akár vízuálisan is megközelítõ színvonalú) változat, amihez nem kell flash. De az esetek 99%-ában ez nem így van, és amíg ez meg nem változik, addig a flash-nek nincs helye a weben. Asztali alkalmazásokban van, mert ha nem fut egy ilyen Linux alatt, akkor keresek/írok alternatívát.
De csak hogy mutassak valamit én is: a Pixoh-t te miben írnád meg?
Most már elegem van a sok baromból, aki itt nevetséges dolgokkal fikázza a Falsh-t...
Az általad idézett oldal nem alkalmazza.
Sajnos nem is valid - HTML szempontból - pedig az is megoldható lenne.
Sajnos az automatikusan induló háttérzene "túlkiabálja" a felolvasószoftvert, a világos hátteren megjelenõ szöveg pedig kissé ront az élvezhetõségbõl - akár csak a 10 másodpercen túl megjelenõ tartalom.
Kár.
amúgy ha nemvetted volna észre nem vitázom veled, mert sztem aki szerint ki kéne irtani az összes flash tartalmat a webrõl, illetve nem képes felfogni, hogy a webet nemcsak masszív kockák használják, az nem érdemes rá...ezért a csipetnyi alpári...nah jóéjt
www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"
Elismerem, hogy szép, de használhatatlan. Elsõre látványos a sok animáció, de mikor huszadszorra is 30-40 másodpercet kell várni, és 3-4 oldalt végiglapozni, mire egy apró információt megtalálok, inkább idegesítõ, és már kapja is az X-et. Igazából már akkor bezártam, mikor megszólalt a zene, de aztán direkt a te kedvedért adtam neki egy esélyt, mielõtt leszóltam.
Nem mondtam, hogy nincs létjogosultsága. Azt viszont igen, hogy weben nincs.
Kicsiszív neked a jó édes...
Ez is egy nézõpont, más kérdés, hogy mennyi köze van a valósághoz... Szerinted miért a keresõrobotok tehetnek róla, hogy a flash egy zárt formátum, amelyhez gyakorlatilag minden alkalmazásnál külön pluginra van szükség, amit sok helyen nem is lehet installálni? (Pl. dolgoztál már olyan helyen, ahol figyeltek az IT biztonságra? És tudtál plugineket telepíteni?)
"legalább annyi eszköze van arra"
Tudnál néhányat említeni?
"hanem pl a mogyi félre idiótáknak"
Ha a te szinteden vitatkoznék, és anyáználak meg idiótáználak, boldogabb lennél?
Ha fizettél, hogy megtanítsanak gépelni, jobb, ha tudod, hogy átvertek.
Tudod, jobb helyeken érvekkel és nem idiótázással szokás vitatkozni. Elég szûkös a szókincsed.
jah, hát végülis mindent felhányhatsz txtben is, vagy tálalhatod egy
ilyen oldallal
lökjed nekem kicsiszivem azt a szakmai érvet, amiért nincs a másodiknak létjogosultsága...
www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"
Mi sem egyszerûbb, hát OCR-ezze be.<#taps>#taps>
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Azért engem érdekellne, hogy te hogy keresel egy bináris tartalomban ami adott esetben még encryptelt is, hog yne tudd visszafejteni 😊 Netán a szöveg elemeket i sképként tartalmazza.
használhatóság: szintén ugyanazok az eszközök adottak, viszont ezenfelül a kövület htmlhez képest (mégha cssel tuningolt) rengeteg plusz lehetõséggel bír, amit szintén megfontoltan kell használni, de megfelelõ kezekben csodákra képes 😊
keresõoptimalizálás: naigen, ezt aláírom többször is, sajna ebben a pontban tényleg jónagy hátrányban van ma még a flash...de ez leginkább a keresõmotorok hiányossága, õk nem fejlõdnek eléggé 😄 (najó még a flashben is vannak errefelé hiányosságok, de eljön pár plusz szabvány hozzá, a google is rágyúr a flash tartalomra, és vége a különbségnek 😊)
Section508, WAI: öö öszintén megvalva ezekrõl aztse tudom, hogy eszik é vagy isszák, megköszönném ha röviden felvilágosítanál 😊
az az elsõ sor meg nem neked szól, hanem pl a mogyi félre idiótáknak
széttagolva (js+kiszolgáló) egy elég bonyi flasht is meglehet oldani az url+változó átadással... persze nem sok ilyen oldal van... dupla munka
Waiting for me /me. Uplay: tom.solo Steam: tom_solo
Bocs, de azok a telibevert SZABVÁNYOK nem pont azért vannak, hogy minden böngészõben ugyanúgy nézzen ki? A sok kis wannabe meg írkálja a weblapjait mindenféle csiricsáré böngészõfüggõ elemet használva, így aztán van kereslet a szabványtól teljesen eltérõ tulajdonságokra is, amikre mellesleg létezik egységes, sokkal logikusabb és átláthatóbb alternatíva, de így mókásabb, hogy a legelterjedtebb böngészõ a legsz@rabb, és mindent tízszer annyi ideig kell rá portolni, mint amennyi ideig a szabványos elkészítés tart.
"lol, nekem telefonomra, symbian7re van flash playerem, nemhiszem, hogy pont linuxra ne lenne 😊"
Olvass már utána pls, hogy Linuxra melyik a legutolsó flash player, mielõtt hülyeséget beszélsz. A Symbianodat ingyen kaptad, vagy esetleg benne volt a telefon árában? Na ugye.
Joebacsi:
Bizonyára feltûnt, hogy nem az internetrõl, hanem a webrõl beszélünk, pontosabban a HTTP protokollra épülõ hálózatról. Ennek baromira semmi köze az arpanethez. És akár tetszik, akár nem, a HTTP és a WWW kifejezetten szöveges információk megosztására való.
Az Arpanet egyébként nem katonai hálózat, csak katonaság által kifejlesztett kutatási célokat szolgáló hálózat. Nagyon nem ugyanaz.
És amíg az a tendencia uralkodik, hogy lustaságból és/vagy hozzá nem értésbõl olyan dolgokra használnak flash-t, ami szabványos, nyílt formátumokkal kevésbé fájdalmasan is lazán megoldható, addig a flash-nek nincs helye a neten. A flash-ben készült honlapok 90%-át símán meg lehet oldani szabványosan, a maradék 10% meg egyszerûen nem a netre való, hanem asztali alkalmazásokra.
"multimédia nem szorítja kia szöveges felületet, kibõvíti azt."
Magyarázd már el akkor, hogy miért kell komplett weboldalakat flash-ben csinálni? Továbbá miért kell olyan "bõvítésekre" is flash-t alkalmazni, amik szabványos, elérhetõ és ingyenes, platformfüggetlen stb. módon is megvalósíthatók?
"úristen, régen láttam már ennyire összetömörülni ennyi dilettáns, korlátolt gyökeret, akik még képesek egymást is gerjeszteni"
Régen láttam már ennyire tahóparaszt idióta barmot ilyen bunkó módon verni a nyálát, ráadásul szakmai érvek helyett csak üres szitkozódással vitázva.
Amíg a flash player legfrissebb verziója nem érhetõ el minden platformra ugyanolyan formában, addig a flash NEM platformfüggetlen. A JavaScript, a CSS, az XHTML, az SVG és a többi viszont az.
Tudom hogy nem nekem ment, de azért - khm - moderáljuk magunkat.
"lévén a flash beágyazásánál lehet változót küldeni neki..."
Akkor jó, valamelyest megnyugodhatunk.
"De ez nem jelenti azt, hogy a videóknak nincs helyük!"
Ha nem kellene ezernyi plugint telepíteni (ezért jó a Flash multimédiás dolgokra).
Kérlek olvass utána a témának - akadálymentesség, használhatóság, keresõoptimalizálás, Section 508, WAI - utána mondj bármilyen személyeskedõ megjegyzést.
"lol, nekem telefonomra, symbian7re van flash playerem, nemhiszem, hogy pont linuxra ne lenne 😊"
Van, de csak régebbi változat - és itt a bibi.
"sztem is minden ami túlmutat az eredeti célon az boszorkányság, mágjára vele!"
mogyi925 a "Takarodjon a flash a netrõl" hozzászólásával kicsit túllött a célon. 😉 A Flash remek eszköz - amire jelenleg használható: "videora, hangra, fontra, vektoros anyagokra, animációra, többréteges képekre". De akkor, amikor egyszeri információt - amit szövegben is remekûl lehet közvetíteni - kell közölni, rra ott egy (több) platformfüggetlen ingyenes eszközökkel is szerkeszthetõ leírónyelv.
a címsorba kiíráshoz meg js help kell...de minden megoldható 😊
ja, amerikai katonai szg-ek között (ha dereng valami az arpanetrõl ugye)...sztem is minden ami túlmutat az eredeti célon az boszorkányság, mágjára vele! legyen az a net, aminek lennie kell! kizárólag katonai hálózat! seggel a jövõbe powa 😄
ezaz srácok, gyerünk csak seggel a jövõbe!

De ez nem jelenti azt, hogy a videóknak nincs helyük!
Mondjuk a Discovery indítását hogyan írnád le?
Nem egyszerûbb egy 2 perces videó?
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
"Alapvetõen információközlésre van kitalálva - és a szöveg remekûl átalakítható képpé illetve hanggá is."
És vissza? :-)
Sajnos egyébként még mindig ott vagyunk, hogy például egy vak ember nem tud pizzát rendelni akárhonnan, mert a legtöbb helyen egy batár nagy flashben lehet összerakni a pizzát, hogy lássunk egy rajzot a készülõ kajáról, ami persze úgyse olyan lesz. De az egészet lazán le lehetett volna kódolni JavaScript-ben úgy, hogy mellette akadálymentes is marad. (Diszkrét JS, momentán pont ezzel foglalkozom.)
"mogyi egyél vitamint mert ez így nem lesz jó. éppen a html tartalmak azok amelyek korlátozzák, hogy melyik böngészõvel, oprendszerrel nézheted csak meg. érted ha legelterjedteb html "player"(ie) sem igazodik normálisan a szabványhoz akkor az nem olyan frankó sztem."
Az önjelölt 'webfejlesztõk', akik pl. Frontpage-ben gányolnak, illetve a szabványokat távolról sem ismerõ script kiddie-k lehetetlenítik el a platformfüggetlenséget. Nézz csak be a prog.hu tudástárába illetve állásrovatába, hogy mennyi teljesen gyökér ember képzeli magát profi webfejlesztõnek. Láttam már fogyatékkal élõk számítógéphasználatát megkönnyítõ termékeket forgalmazó webboltot, amit kizárólag felolvasóprogrammal nem lehetett sehogyan sem használni. Pedig a HTML-ben benne van az alt és longdesc illetve title attribútum, csak tudni kéne használni.
A másik okot te is jól látod, hogy az ie tényleg nem böngészõ. Kb. 7 évvel le van maradva, és a 7-es sem tartalmaz túl sok értékelhetõ fejlesztést (a külcsínyt és a felületet leszámítva; a motor ugyanolyan gány).
A vitaminevéssel kapcsolatban: te meg sz@rjál sündisznót.
"vagy a net alapköveiben le van foglalva, hogy mindenképp csak szöveget lehet rajta terjeszteni és az is nézen ki jó rondán? "
Nézd, ha nem tetszik, hogy a net alapvetõen egy szöveg-alapú média, akkor akár el is táncolhatom neked egy flv videon, hogy miért nem való a netre a flash, de hidd el, ha így szöveges formában írom le, te is jobban élvezed, és én se fáradok el.
ügyesen alá kell tenni a linkeket.
Waiting for me /me. Uplay: tom.solo Steam: tom_solo
...és olyasmiket kérdeznek, hogy hol a <head>? Miközben ez az információ elérhetõ rengeteg oldalon.
"internet egyre inkább kereskedelmi termék lesz, ami az egész lényegét öli meg."
Ez a tendencia a 90-es évek közepén is megjelent. Akkor fedezték fel a cégek, hogy "jéééé a portékánkat reklámozni lehet a neten!". És jöttek a rossz beidegzõdések: <embed>, <bgsound>, stb...
"a net nem multimédiás platform, és baromira kár, hogy azzá kezd válni."
Alapvetõen információközlésre van kitalálva - és a szöveg remekûl átalakítható képpé illetve hanggá is.
"Azért kellett volna gondolni a beágyazott audio/video tartalmakra, mert így mindenféle külsõ szoftver pluginjére van szükség ezeknek a megjelenítéséhez."
Ezt az operációs rendszer/böngészõgyártóknak kellett volna elintézni.
A W3C megadta az <object> tag-et...
"Gondolhattak volna legalább valamilyen szintû képlettámogatásra is."
MathML - elvileg van, gyakorlatilag nem minden böngészõ támogatja.
"éppen a html tartalmak azok amelyek korlátozzák, hogy melyik böngészõvel, oprendszerrel nézheted csak meg"
A HTML (CSS, XML, XHTML, SVG, XSLT) nyelvvel semmi baj. A böngészõgyártó(k) nem tart(anak) lépést a fejlõdéssel.
Nekik is:<#boxer>#boxer><#banplz>#banplz>
Utálom az ilyen cégeket, akik sz*rnak a kompatibilitásra, nem képesek cross-platform libeket használni!
Valamiért az open-source fejlesztõk meg tudják úgy írni a programjaikat, hogy szinte az összes létezõ platformon elmegy, de a windows, linux, mac az alap.
vagy a net alapköveiben le van foglalva, hogy mindenképp csak szöveget lehet rajta terjeszteni és az is nézen ki jó rondán?
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
SDL supports Linux, Windows, Windows CE, BeOS, MacOS, Mac OS X, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, BSD/OS, Solaris, IRIX, and QNX. The code contains support for AmigaOS, Dreamcast, Atari, AIX, OSF/Tru64, RISC OS, SymbianOS, and OS/2, but these are not officially supported.
És akkor IGAZI C/C++ kód fut a gépen, nem ilyen erõforrászabáló sz*rok mint a flash!