Tíz éves a Flash - az Adobe újabb tízre számít
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Néha amugy én is visszamászok még a fára (irc) 😄 de már nagyon nagy a pangás, ami meg van oda is betette magát a pistike counterstrike eredményeit ecseteli...
Aki hülye, haljon meg.
Ez most igy hulyén hangzik, csak fáradt vagyok... na majd holnap nekiesek irni 😉 bövebben. De aki kicsit is ért a nethez, ne adj isten nem otthon barkácsolhanem céges szinten, az eléggé rühelli. Bár egy jó tétel amivel mr. ügyfelet le lehet huzni <#awink>#awink>
Aki hülye, haljon meg.
Egyébként ez se nem AJAX, se nem XHTML, és még csak nem is valid, ezzel tisztában is vagyok. Mint mondtam, elsõ szárnypróbálgatásaim egyike. Ma már sokmindent máshogy csinálnék rajta. Tõled viszont még nem láttam semmit, amitõl elhinném, hogy érdemes veled vitáznom.
Van egy kék tó a fák alatt, Ha belet eszem, lehűti a lábamat.
Ha flash-ben csináltam volna, ahhoz nem kellett volna túl nagy tudás, de túl sok munka se. Egyébként a 2005-ös PHP Konferenciára készült, ma már Webkonferencia néven fut. Voltam az idein is, csak nem volt verseny, viszont számos érdekes elõadás volt. Flash-rõl nem nagyon beszéltek, AJAX-ról és diszkrét JavaScriptrõl igen. A cucc a tavalyira ment, (mellesleg elég kezdõ voltam még webfejlesztés terén, bugok is vannak a szerveroldali részben, meg a határidõk is ugye, plusz mellette egyetem). Itt megnézheted a konf. programját. Láthatod, hogy 1 elõadás volt flash témakörben, azt is egy meglehetõsen fiatal kolléga tartotta (bár meg kell hagyni, nem túl rosszak az általa készített lapok, leszámítva a flash-intrókat
jópofa, de firefox alapbeállítással használhatatlan (ha gépelek valamit, rögtön elindul a keresõ)...bezzeg ha flash kimenetben lenne...😄
www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"
Elõtte 3 mondattal hasonlítgattál. Szóval legalább magadnak ne mondj már ellent.
"blakshep: biztos vagyok benne, hogy te nem vagy állat. Utoljára egyébként ekkor állatoztak le, emiatt. (Mondjuk elég régi technológiákat használ, ha lesz idõm, újraírom, de most el vagyok halmozva AJAX-os melókkal egy jó darabig.)"
Nem jól mûködik rajta a backspace (töröl, de ha utána gépelsz visszarakja a kitörölt karaktereket is). Ha ez problémát okozott, akkor inkább printtel nem is próbálkozom... AJAXban is csak ennyi hibát produkálj, ki is hal hamar :-P
Na, azért nem kell ahhoz pár hónap. Ti is írtátok, hogy tele van tutoriállal. Pistike fog egyet, átírja benne a szöveget és már kész is a hómpézs. Pistikét nem érdekli, hogy nem flashel kellett volna csinálnia, a szabványok pláne, hogy az alapvetõ esztétikáról már ne is szóljunk (sárga háttéren, piros vagy fehér betûk pl...). Izeg-mozog, haverok ámulnak, neki ez jó. Az a gond (nézõpont kérdése, van aki ebbõl profitál, lásd IWIW), hogy a net egyre jobban elterjedt, elérhetõ már szinte mindenki számára. Ezért nagyon sok olyan ember is jelen van aki kb annyit tud róla, hogy ha fizet érte akkor "van a gépében net".
Ezek közül a "bátrabbak" nekiállnak valamit "alkotni" is. Sok így alkotott weboldalt leginkább a gyerekrajzokhoz lehetne hasonlítani. Van, hogy felismerhetõ rajta, hogy mit szeretett volna megjeleníteni, de mindenki csak mosolyog a megvalósításon. Az alkotója persze örül neki, mert azt õ csinálta. Elmondja minden pajtásának, azok is akarnak ilyet. Pistike megmutatja, hogy csinálta. Ugyan azt sem tudja mi az a vektorgrafika, de nem is érdekli. Nekem anno volt egy angoltanárom aki csinált Pascalban tesztprogramot. Mondom magamban, ilyen profi a tanár? Aztán mikor fel kellett rakni a gépre és nem volt rajta NC, csak DOS parancssor kétségbe esett... (ez régen volt) Az az általános gond, amit már írtam. Sok ember úgy használ eszközöket, hogy nem ismeri. Errõl nem a programozók, nem a fejlesztõ eszközök tehetnek. Bár ha belegondolunk mégis. Õk teszik felhasználóbarátabbá az informatikát és így a sok Pistike is nekiáll azokat használni, mélyebb ismeretek nélkül. Ennek a tendenciának issza a Linux is a levét. Egyre felhasználóbarátabb lesz/lett, elérhetõ mindenki számára, a géphez kevésbé értõk és próbálkoznak. Aztán ha mégsem tudja használni mert az nem úgy mûködik mint a win (micsoda meglepetés!), akkor jön az, hogy a Linux egy rakás sz.r. Ez a negatív reklám nem tesz jót. Bár van aki szerint jót tesz, mert a sok láma legalább elkerüli a Linux-ot. ;-)
Jó pár éve ha fórumon vagy IRC-n jártál szinte biztos lehettél benne, hogy ott csak olyanokkal találkozol akik komolyabban értenek az informatikához, mert a tömeg azt sem tudta, hogy van net... Ma meg már nagyon fel van hígulva minden. Bocs a hosszú hsz-ért.
Viszont valami roppant értelmes emberke írta, hogy ha annyira akarják a Linuxosok a flash plugint, miért nem írják meg. Nos, ha tud szerezni egy teljes fejlesztõi dokumentációt a Flash9-rõl, én szívesen megírom. Félek azonban, hogy ehhez az Adobe-nál kellene dolgoznom. Alternatíva még, hogy a Win-es plugint visszafordítjuk asm-be, ez viszont illegális, és évekig perelhetne érte az Adobe, hála a szoftverszabadalmaknak és a szerzõi jogi törvényeknek.
A flasht egyébként nem kellene az egekig magasztalni. A C és a C++ jóval régebbi és jóval tovább is fog élni, mint a flash. Nagyon sok olyan alkalmazás van, amit nem lehet egy mezei böngészõplugin szkriptnyelvével megvalósítani. A Java és a C azért jóval több programozási eszközt ad a kezedbe, mint egy szkriptnyelv. Kár a flasht ezekkel összehasonlítani, mindenki tudja, hogy melyik mire való és hogyan mûködik, épp ezért alapja sincs a hasonlítgatásnak.
blakshep: biztos vagyok benne, hogy te nem vagy állat. Utoljára egyébként ekkor állatoztak le, emiatt. (Mondjuk elég régi technológiákat használ, ha lesz idõm, újraírom, de most el vagyok halmozva AJAX-os melókkal egy jó darabig.)
Flash nyilván használhatna hardwaret renderelésre, ahogy pl a director shockwave plugin használ is (az is macromedia cucc). 2Dhez nem igazán szükséges, 3Dhez meg használ. A plugin mérete azért korlátozott, nem lehet sok 10-100 megás, tehát nem fogják belerakni hogy a videokártya/hangkártya prociját használja számolásra.
Htmlel összehasonlítva a 2x lassabb megjelenés meg most se igaz, mint ahogy a procizabálás sem. Ha a flash nem animál, akkor nem fogyaszt procit. Sokan felrójják a flashnek a kezdeti töltögetést, ellenben arról nem szól a fáma, hogy a html meg jóformán minden kattintást töltögetéssel büntet, amely töltögetés jelentõs része olyan formázó kód/kép (pl menük képei, ha normális fontot akarsz) ami már elõzõ körben is be lett töltve. Flashnél ezek 1x betöltõdnek, meg az egész oldal logikája is, utána meg csak adatért/1-1 képért nyúl a szerverhez.
Legalább egy nagyságrendnyi sebességkülönbség van a két kód között.
A flash baja meg az, hogy mindent a procival számoltat.
A videókari prociját is használhatná. Persze csak ha elérhetõ. Az ilyen procik nagyon könnyen tudnak vektoros dolgokat számolni, nem véletlen, hogy az ati szerint egy 9600-os is megtenné PPU-nak.
Az OpenGl pedig tényleg jó lenne.
Akkor már én is másként tekintenék a flashre, de most meg az van, hogy kb 2x lassabb egy oldal, ha van flash plugin, mint ha nincs, és ez bosszant.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
de azt is marhára bírom, hogy manapság ha olvasok egy híreket az oldalon rátok bökni a képre és megnézhetem egybõl helyben a videót egy kattintással, gond nélkül. ez egy éve még elképzelhetetlen volt
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
nemtom honann ez a fóbiád, de akár tetszik akár nem, a net átalakulóban van, és ez ellen nem tehetsz semmit. net kommerszebb berkeiben elég nagy igény van arra, hogy emberien nézzen ki egy szájt. felkeltse a figyelmet. de ez nem baj, mivel az olyan szájtokat ahol elsõsorban az információszerzés a lényeg nem flashben csinálják. a tévé mindig is szar volt, csak az a különbség, hogy neten gyakorlatilag végtelen számú másik csatornára kapcsolódhatsz. nem tetszik miért nézed?
és ez hülyesé, hogy flash miatt terjed a gagyi, flashez legalább rá kell szánj egy-két hónapot mire vmi mûködõképes dolgot összehozol.animgifes htmles szerkóval elég egy nap nagyon rosszat csinálni.
mellesleg a html marhanagy elõnyei(szövegformzás, javascript,css, xml,php kapcsolat stb.) mind elérhetõek flash alá is. egy jól megírt flash weblap szinte bármiben(fájlméretben is!) le tudja körözni az alternatív megjelenítési tecnikákat, és azért nem fejlõdik annyira rosszul sztem.(mx után jófelé mozdultak sztem)
A Qemu nevû processzor emulátor egy rakás procit tud emulálni, és a sebességcsökkenést 5 és 10 szeres közé teszik.
Nekem nem volt C64-em, nem tudom hány MHz-n ment, de 286-osom volt, és az 16-on. A C64 gondolom kevesebben (4?).
Úgyhogy egy elszúrt emulátorral(mert a qemu jól megírt emulátor) számoljunk 20x-os teljesítménycsökkenéssel.
Így 80 MHz jönne ki.
A "beégett"-et úgy érted, hogy robosztussága és szigorúsága miatt nem volt alkalmas arra, hogy a tizenkétéves pistike a géjportál-jellegû hópédzséhez két nap alatt összehányjon valami izgõ-mozgó menüt, ezért nem terjedt el széles körben, akkor igazad van. Végül is a fejlõdés és az elbutulás között közvetlen összefüggés van. Nevezhetjük fejlõdésnek azt is, ahol pl. általában a tévé tart mostanában. Húdefejlett, azannyát! Csak épp szórakoztatásra nem alkalmas... A net még alkalmas információszerzésre, de egyre jobb úton halad, hogy ettõl a képességtõl megszabaduljon.
Bár nem tudom, hogy egyéb vektoros engine-ök milyen gyorsan renderelnek, de pl. a firefox SVG-je elég gyorsnak tûnik.
Én pontosan attól tartok, hogy nem a renderelés veszi el a flash sebességét.
Magyarul egy teljesen objektumorientált, platformfüggetlen programozási nyelvet böhömsok szolgáltatással AZÉRT találtak ki, hogy egy vektorgrafikus objektumok leírására használt böngészõpluginnel versenyezzen! LMAO!!! Ez nagyon jó, rég röhögtem ekkorát, köszi.
Meg fogsz lepõdni: a C-t platformfüggetlen programozáshoz találták ki. (Történetesen a Unix kernelt portolták C-re, hogy ne kelljen újraírni minden különbözõ utasításkészletû procira.) A C-t kb. 23 évvel a flash elõtt fejlesztette ki Dennis Ritchie, míg a Java-t a Sun Microsystems kezdte el fejleszteni, nagyjából ugyanakkor. Nem valószínû, hogy bizbasz kis böngészõpluginekkel való versenyzés céljából, sokkal inkább egy teljesen OO nyelv megalkotása volt a céljuk.
Amúgy a flex-ben (kocka programozók flashe) már írnak C-64 emulátort, ami azért jelentõs számítási teljesítményt igényel, lehet hogy egy P-133 is kevés volna hozzá. Ez egy teljesen általános kód, ahol a flash igazi ereje nem jön ki. Ahol viszont grafikával, vektoros cuccal kell hancúrozni, ott a flash gyors, mivel a plugin csinálja a különbözõ effekteket, jóformán 0 scripttel (a plugin meg ugye C++-ban van írva, és erõsen optimalizált).
Flash-el azt lehet ma megvalósítani, amit C-vel kb. a penyó 133 idején. Talán egy kicsivel többet. Nem sokkal.
Ez így van. Csak azt se felejtsük el, hogy a C-t vagy a Javat se arra találták ki, hogy a flashhel versenyezzen (max a javat, de az meg besült). Ahová gyors progi kell, oda C. Ahová meg kezelõfelület, ami állandóan user inputra vár, oda flash. Java meg ahová flashtõl gyorsabb kell, de a sebesség nem annyira fontos mint a platformfüggetlenség.
Ahol kattintásra kell várni, ott ez kit érdekel? Memória igényrõl meg ne beszéljünk már akkor, amikor az operációs rendszer sokszáz megát fogyaszt. Nyilván ha nem UI a program lényege, akkor nem a flash a jó választás. De pl ügyviteli alkalmazások kliens részének 98%-a UI, 2%-a meg szerver kérések.
"Ha ez nem fontos, akkor lehet java-ban is programozni..."
Igen, aki programozni akar. Aki meg gyors eredményt...
"És mivel az enyéb jobban kíméli a gépet, ezért én viszont olyan vizuális effekteket is megvalósíthatok, amiket te nem fogsz flash-el, és számoltathatok realtime fizikát, te azt nem fogod tudni megcsinálni."
Ja, ügyviteli programot 3D-ben forgatsz, és pattognak az ÁFA kulcsok - haggyá má vistával, pfff...
annyiféle felhasználása van, hogy egy-két okot nem is lehet megnevezni, hogy miért jöhetett létre.
btw HTML-lel is lehet ILYEN szörnyûségeket csinálni, sõt még ilyenebbeket is.
én azért próbálom a pozitívat nézni benne, lásd lent linkelt oldalak, nem pedig a negatívumot. (zenélõ hirdetések, link fölé lebegtetve a kurzort nem látszó url-ek, ált. nincs context menü (sehol save as... pláne download all with flashget 😊 ) )
Endure, in enduring grows strong...
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!
Dehogy!
A skálázhatóság arról szól, hogy elfut a régi gépen is, de kihasználja az új extra tulajdonságait!
A flash nem ezt teszi. Annyit tud, hogy régi gépen élvezhetetlenül kis FPS-el megy.
A html szöveget pedig olvashatom csak szövegként is ha úgy akarom.
Ha ez nem fontos, akkor lehet java-ban is programozni...
És mivel az enyéb jobban kíméli a gépet, ezért én viszont olyan vizuális effekteket is megvalósíthatok, amiket te nem fogsz flash-el, és számoltathatok realtime fizikát, te azt nem fogod tudni megcsinálni.
A HTML se nagyon az, de legalább egy kicsit.
Én nem szeretném, ha a készülõ forráskódjaim, képeim a barátnõmrõl, és hasonló kényes, nem publikus adataim valahol a világon lennének tárolva, egy rendszerben, amiben nem bízhatok meg 100%-ig, mert nem látok bele a kódjába (sebezhetõségeibe), továbbá nem szeretném, hogy idegenek belenézhessenek az adataimba, akár ez alapján terroristának minõsítsenek, mert történetesen megvan az Unknown Terrorist: Osama song egy illegális példánya mp3-ban.
A flash-t lehet keresõbaráttá tenni: kínálni mögé egy statikus, html tartalmat (már az is eredmény, ha csak az van benne leírva, hogy mire szolgál maga a flash-objektum az oldalon). Ez azért nem jelent akkora többletköltséget.
Az alapprobléma megoldatlan marad: az esetek döntõ többségében olyan dolgokra használják a flash-t, amit sokkal barátságosabban meg lehetne oldani más technikákkal (AJAX pl), anélkül, hogy a dolog színvonala romlana. És ne mondjátok, hogy az AJAX nem kínál elég eszközt, mert a Google tele van GPL licenszû eszközökkel, amik megkönnyítik, sokszor drasztikusan lerövidítik a fejlesztési idõt. Oké, videokonferenciát tényleg nem AJAX-szal áll neki írni az ember (de pl. AJAX-Flash kombóval sokkal szebb szerintem: síma szöveg - akár formázásokkal - mehet AJAX-on keresztül, a flash pedig csak a hanggal és videoval foglalkozik), de pl. operációs rendszer meg nem flash-ben kezdünk el írni. Sokkal normálisabb lenne a web, ha mindent arra használnánk, amire való. Azért mert atombombával meg lehet ölni egy csótányt (ha például ráesik az a nagy nehéz vacak, mégha nem is robban fel), még nem biztos, hogy érdemes azt használni.
Bár szerintem van socket.h és netdb.h windowsra is, de ha nem, vagy másképpen mûködik, az SDL API ezt (is) megoldja neked.
Az SDL 2d-s grafikai képességeirõl pedig annyit, hogy van blit, és ennek van sok formája.
Kezeli az alpha channelt, egy ilyen képet blittelve simán megcsinálja a blendinget. Van per surface alpha és color mask is.
Ha érdekel, akkor nézz utána a libsdl.org-on.
Pontosan arra lett kitalálva, hogy eltakarja a platformok közötti különbséget, és ez nem az egyetlen ilyen lib!
Szóval flash jelenleg együtt él azzal, hogy macerás kereshetõre csinálni. Szerintem is ideje volna lépnie ez ügyben az Adobenek - reméljük a legjobbakat.
Ha ezt böngészõvel teszi, tegye. a jövõben nem hiszem, hogy böngészõ kell majd mindenhez, az csak egy közvetítõ csatorna. A böngészõket egyébként részben a flash tartja életben, mert abban annyi mindent meg lehet valósítani. (Említhetnénk a javát, de én pl. java appleteknél nagyságrendekkel több gonddal találkoztam, mint flashnél.)
Vagy a távoli gépen fut majd a szoftver, vagy egy intelligens oprdsz. letölti azt, telepíti, természetesen ha megbízható a kód, amit ugye hardveresen is ellenõrizni fognak (trusted computer parts...). (Ma ilyen pl. a Windows Update)
Megfelelõ infrastruktúrával az elsõ inkább valószínû, de a második eset is elképzelhetõ: az ember csak beírja/bemondja/kattint/fejrándít/amit akartok: "Fradi székház", és bejön a Fradi komplexum, a BL-gyõztes csapattal. 😉
(Persze a Fradinak ehhez 1. csatlakoznia kell a megbízható szolgáltatók M$ által ellenõrzött táborához, 2. meg kell nyernie a BL-t. 😊 )
Adattárolásról is hasonló a jövõképem: minek tároljam otthon az adataimat, ha egy sokkal védettebb bankban megtehetem ugyanezt? Az otthoni vincseszter csak töredezik, meghal, ellopják, leesik róla a Windows 😉 , stb.
Szóval amondó vagyok, ha a Flash meg akar felelni az elkövetkezõ 10 évnek (10 újabb verzió(?)), akkor hasonlókban kell gondolkodniuk, és ennek megfelelõen lépniük.
(A legelsõ mondatomban írt problémára pl. kapásból egy Flash Search Center-t felállítanék, ami a Google-lal együttmûködve Flash-es tartalmak keresõkben történõ regisztrálásán ügyködik. Sõt, ellenkezõ irányban is: a találatokat a googleflash.com-on valamilyen fancy flash-sel, pl. 3D világban, relevancia szerint plazmafoltokban megjeleníteni, stb., stb..)
Endure, in enduring grows strong...
www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"
Böngészõt több helyen lehet használni, mint ahány helyen fogadhatsz/futtathatsz akármilyen hozott exe-t. Meg úgy általában a futtatható állományokkal szemben vannak fenntartásaik a felhasználóknak, egy weboldallal szemben kevésbé.
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!