188
-
Caro #148 A flash legnagyobb hiánya a skálázhatóság.
A HTML se nagyon az, de legalább egy kicsit. -
#147 Hidd el, mindenki örül, hogy Neked nincsenek szövegértési problémáid. Viszont úgy látszik, még mindig nem érted, mit kértem. Már kb. negyedszer vagy ötödször írod le, hogy a flash a legjobb/legnagyobb találmány (egyik), de még mindig nem tudtál egy értelmes indokot felmutatni. Mit gondolsz, fog menni?
Én nem szeretném, ha a készülő forráskódjaim, képeim a barátnőmről, és hasonló kényes, nem publikus adataim valahol a világon lennének tárolva, egy rendszerben, amiben nem bízhatok meg 100%-ig, mert nem látok bele a kódjába (sebezhetőségeibe), továbbá nem szeretném, hogy idegenek belenézhessenek az adataimba, akár ez alapján terroristának minősítsenek, mert történetesen megvan az Unknown Terrorist: Osama song egy illegális példánya mp3-ban.
A flash-t lehet keresőbaráttá tenni: kínálni mögé egy statikus, html tartalmat (már az is eredmény, ha csak az van benne leírva, hogy mire szolgál maga a flash-objektum az oldalon). Ez azért nem jelent akkora többletköltséget.
Az alapprobléma megoldatlan marad: az esetek döntő többségében olyan dolgokra használják a flash-t, amit sokkal barátságosabban meg lehetne oldani más technikákkal (AJAX pl), anélkül, hogy a dolog színvonala romlana. És ne mondjátok, hogy az AJAX nem kínál elég eszközt, mert a Google tele van GPL licenszű eszközökkel, amik megkönnyítik, sokszor drasztikusan lerövidítik a fejlesztési időt. Oké, videokonferenciát tényleg nem AJAX-szal áll neki írni az ember (de pl. AJAX-Flash kombóval sokkal szebb szerintem: síma szöveg - akár formázásokkal - mehet AJAX-on keresztül, a flash pedig csak a hanggal és videoval foglalkozik), de pl. operációs rendszer meg nem flash-ben kezdünk el írni. Sokkal normálisabb lenne a web, ha mindent arra használnánk, amire való. Azért mert atombombával meg lehet ölni egy csótányt (ha például ráesik az a nagy nehéz vacak, mégha nem is robban fel), még nem biztos, hogy érdemes azt használni. -
Caro #146 Nem kell elhinni.
Bár szerintem van socket.h és netdb.h windowsra is, de ha nem, vagy másképpen működik, az SDL API ezt (is) megoldja neked.
Az SDL 2d-s grafikai képességeiről pedig annyit, hogy van blit, és ennek van sok formája.
Kezeli az alpha channelt, egy ilyen képet blittelve simán megcsinálja a blendinget. Van per surface alpha és color mask is.
Ha érdekel, akkor nézz utána a libsdl.org-on.
Pontosan arra lett kitalálva, hogy eltakarja a platformok közötti különbséget, és ez nem az egyetlen ilyen lib! -
Komolytalan #145 "A jövőben (igazából már most is) az oprendszernek minimális user input után el kell tudni döntenie, hogy a világban hol találhatók olyan publikus adatok, melyek a user kérdésére megfelelő információkká válhatnak." Amit írsz, az akkor igaz, ha a web a végtelen információforrás irányába megy el. Az oldalak látogatási statisztikáiban ma nem ez látszik. Jól menő oldalaknál jellemzően 10% alatti a keresőkből érkező találatok aránya. A kevés látogatóval rendelkező oldalaknál ez az arány nyilván magasabb (pistike hómpédzsre valszínűleg azért találnak rá, mert 100x bele van írva hogy Pamela Anderson home video, sg.hu meg bent van a kedvencek között).
Szóval flash jelenleg együtt él azzal, hogy macerás kereshetőre csinálni. Szerintem is ideje volna lépnie ez ügyben az Adobenek - reméljük a legjobbakat. -
#144 A jövőben (igazából már most is) az oprendszernek minimális user input után el kell tudni döntenie, hogy a világban hol találhatók olyan publikus adatok, melyek a user kérdésére megfelelő információkká válhatnak.
Ha ezt böngészővel teszi, tegye. a jövőben nem hiszem, hogy böngésző kell majd mindenhez, az csak egy közvetítő csatorna. A böngészőket egyébként részben a flash tartja életben, mert abban annyi mindent meg lehet valósítani. (Említhetnénk a javát, de én pl. java appleteknél nagyságrendekkel több gonddal találkoztam, mint flashnél.)
Vagy a távoli gépen fut majd a szoftver, vagy egy intelligens oprdsz. letölti azt, telepíti, természetesen ha megbízható a kód, amit ugye hardveresen is ellenőrizni fognak (trusted computer parts...). (Ma ilyen pl. a Windows Update)
Megfelelő infrastruktúrával az első inkább valószínű, de a második eset is elképzelhető: az ember csak beírja/bemondja/kattint/fejrándít/amit akartok: "Fradi székház", és bejön a Fradi komplexum, a BL-győztes csapattal. ;)
(Persze a Fradinak ehhez 1. csatlakoznia kell a megbízható szolgáltatók M$ által ellenőrzött táborához, 2. meg kell nyernie a BL-t. :) )
Adattárolásról is hasonló a jövőképem: minek tároljam otthon az adataimat, ha egy sokkal védettebb bankban megtehetem ugyanezt? Az otthoni vincseszter csak töredezik, meghal, ellopják, leesik róla a Windows ;) , stb.
Szóval amondó vagyok, ha a Flash meg akar felelni az elkövetkező 10 évnek (10 újabb verzió(?)), akkor hasonlókban kell gondolkodniuk, és ennek megfelelően lépniük.
(A legelső mondatomban írt problémára pl. kapásból egy Flash Search Center-t felállítanék, ami a Google-lal együttműködve Flash-es tartalmak keresőkben történő regisztrálásán ügyködik. Sőt, ellenkező irányban is: a találatokat a googleflash.com-on valamilyen fancy flash-sel, pl. 3D világban, relevancia szerint plazmafoltokban megjeleníteni, stb., stb..)
-
#143 még jó, hogy egy 87kbyteos képről volt szó... -
Komolytalan #142 "Még valami, hiába tolja a reklám az arcodba, hogy chello, meg adsl, menj le vidékre. Örülnek, ha 56k-s modemmel 3kb/sec-et elérnek. Ne mond, hogy nincs ilyen és hogy elenyésző..." A webszolgáltatók is profitorientáltak. Ha az állam nem épít autópályát minden kis faluba, a webszolgáltatók miért csinálnának ADSLt? Max az állam kényszeríthetné őket - mert megvannak az eszközei rá -, de nem akarja. Mellékesen városban lehet hogy 2x annyiba kerülne a net emiatt... Elvileg a web fejlesztő cégeket is kényszeríthetné az állam, hogy ne csak flasht használjanak, hanem csinálják meg az oldalt szövegesre is, meg optimalizáljanak minden böngészőre, stb. Max 2x annyiba kerülnének az oldalak. Egyszerűbb lesz ha beköltözöl valami városba. -
Komolytalan #141 "Az ilyen webfejlesztőket kellene fejbelőni..." Valami alapot mindenkire lehet találni, ami miatt fejbe kellene lőni. A modemeseket egy profitorientált cég ugyanazért nem fogja kiszolgálni mint a linuxosokat: nincsenek elég sokan. Nem fognak a netezők 95%-ának (eltöltött idő alapján 99%-ának) gyengébb minőségű szolgáltatást nyújtani, hogy a maradék 5 v. 1% is jól érezze magát. Ha meg lehetne oldani ingyen/olcsón hogy a modemesek és a linuxosok is boldogok legyenek, de a normális (win/mac+szélessáv) felhasználók érdeke se sérüljön biztosan megoldanák. De nem lehet. Ennyi. -
Komolytalan #140 "nekem ilyen szempontból a flash mindig is a "kis gyanús" kategóriába tartozott. elvégre ott van a standalone player, minek neki böngésző? :)"
Böngészőt több helyen lehet használni, mint ahány helyen fogadhatsz/futtathatsz akármilyen hozott exe-t. Meg úgy általában a futtatható állományokkal szemben vannak fenntartásaik a felhasználóknak, egy weboldallal szemben kevésbé. -
nedudu #139 Még valami, hiába tolja a reklám az arcodba, hogy chello, meg adsl, menj le vidékre. Örülnek, ha 56k-s modemmel 3kb/sec-et elérnek. Ne mond, hogy nincs ilyen és hogy elenyésző...
-
nedudu #138 Talán a modemesek akiknek nincs másik lehetőségük. Városok != Magyarország ahol legtöbb helyen van szélessáv. Az, hogy én 10mbiten nézem most az oldalakat még nem jogosít fel arra, hogy 2-3 megás képeket pakoljak háttérnek!
Az ilyen webfejlesztőket kellene fejbelőni... -
#137 "A Flash az egyik legnagyobb internetes találmány"
mondom hogy szövegértelmezési és/vagy olvasási problémáid vannak!! -
#136 általánosabb esetben az alap irányt mindig a kutatók szabják meg: ők mondják meg, mit lehet megcsinálni. aztán meg nekik mondják meg, hogy mit csináljanak meg.
programozásnál kb. hasonló volt a helyzet, persze az első felhasználók is ált. a programozók maguk.
webezni ma is lehet lynx-szel (karakteres), levelezni pine-nal, shell meg nem kell, mert van linux. ;)
szerintem inkább azt kell átgondolni, hogy mire akarják vagy lehet még használni azt, hogy az emberek össze vannak kötve, azonnal értesülhetnek bármiről, stb.
mennyire integrálják még jobban az "alap számítógépbe" (vagyis magába az oprendszerbe, de júzer szemszögből a szg-be, amit bekapcsol ;) ) a [világ]hálózatot, illetve magukba az emberekbe, vagy közvetlen dolgaikba (mobil, pda, ruházat, implantok) a netet.
nekem ilyen szempontból a flash mindig is a "kis gyanús" kategóriába tartozott. elvégre ott van a standalone player, minek neki böngésző? :)
-
Komolytalan #135 Nevezzük, de most őszintén, hány 100ezer ilyen próbálkozás volt csak Magyarországon, ami besült, mert nem volt rá érdeklődés? 1 bejött véletlenül - vak tyúk is talál szemet. Ez még nem jelenti azt, hogy jó hogy ha a programozók szabják meg a web fejlődés ütemét. Lehet web se volna, hanem telnet klienssel (max SSHval) nyomnánk a levelezést még ma is. -
Komolytalan #134 Majd ha flashben nem lesz elég munkám, akkor válogatok. Egyelőre jövő év tavaszig be vagyok táblázva melóval. -
Komolytalan #133 A kormány az adózók pénzét osztja újra, elvileg szociális alapon, meg közjót szolgálva, stb. A web meg - bármennyire is fáj - nagyrészt profitorientált vállalkozások sokasága. Nem hinném hogy ha egy profitorientált cég azt tartaná szem előtt, hogy a csóringer modemeseket kiszolgálja akkor azt a tulajdonosok jó néven vennék.
Én flashben nem reklámokat csinálok, hanem full flash siteokat/alkalmazásokat (ami tartalmazhat reklám elemeket is, de nem banner formában). Nem értem miért erőlteted ezt a flash banneres vonulatot. Jó, a flash banner idegesítő. Még a gifnél is idegesítőbb, mert a flashes tud még zenélni is. És? Kit érdekel? Engem nem, én nem foglalkozom vele. Nem is ajánlom az ügyfeleknek. Ennyi erővel a javascript is idegesítő, mert elmozgatja az ablakon a gombokat az egér elől. Ja, hogy az csak egy beteg alkalmazása? A flash banner is csak egy beteg alkalmazás. Már rég nem a bannerekről szól a flash. -
#132 A csőlátás káros, az viszont tény, hogy a {} nyelvek eddig beváltak. Vannak más elven működő nyelvek is. Válogass -
Komolytalan #131 Jóhogy van, de nem csak az van. Azt írtam eredetileg, hogy aki _csak_ {}-es nyelvekben tud gondolkozni, az vaskalapos. -
#130 Így gondolkodik a kormány is: ha nincs pénzed gyógyszerre/orvosra, dögölj meg.
Azt mondod, jó, hogy van egy csillivilli technológia, amiben szép reklámokat tudsz megjeleníteni az ügyfeleidnek, EZÉRT ezzel a technológiával jeleníted meg a reklámokat, hogy azután az ügyfeleid egy erre alkalmas programmal könnyen és gyorsan le tudják tiltani, így a reklámod nem jut célba. Bravó. Követelem, hogy még a szmájlikat is flashből csináljuk!!! -
#129 "Amúgy tényleg nem kacsacsőrre, hanem {}-re gondoltam."
őő ilyen azért van flashben is, nemkevés :)
az action script ugye eléggé c-re hajaz :) -
#128 nah egy ilyen oldalra(?) sztem abszolút egy full flash kimenetű oldal a legalkalmasabb (ami háttérből támogatva van mondjuk phpvel, meg egy adatbázis rendszerrel)
ezeket lehetne is használni alapként...:
elso
masodik -
#127 Az iwiw-et egy webfejlesztő találta ki, nevezhetjük programozónak?
"Amúgy tényleg nem kacsacsőrre, hanem {}-re gondoltam."
Ha zavar a {}, programozz Pythonban. :-P -
#126 A legtöbb site azért pakolja ki a reklámokat, hogy meg tudjon élni. vagy hogy neadj isten egy kis pénzt is keressen. (+ ha nem lenne flash, akkor ahogy mondani szokás, ki kéne találni (erre a célra).)
Komolytalan: szerintem sem a technológián kell, hogy legyen a hangsúly. Hanem azon, hogy mit akarunk még kihozni a webből, az internetből. Hogy az élelmezés mintájára (tudjátok ugye, hogy egyre inkább műkaját eszünk, de így legalább több embernek jut, mintha full bio lenne minden) az egész emberi életet, de legalábbis az élet súlypontját (még jobban) át lehet-e helyezni egy mű (aka virtuális világba), ilyen-olyan célból, stb.
A jelenlegi szinten -- multimédiás weblapok, web 2 (yay) -- a flash kulcsfontosságú. A rosszul megírt weblapok -- a rosszul megírt alkalmazások mintájára -- meg sokakat idegesítenek, de sokaknál izomból (sávszélesség, nyers gépi erő) elszaladnak, vagyis lehet 2 megás az intró, de a 24 mbites ADSL2-eseket ez nem biztos, hogy zavarja.
-
Komolytalan #125 Ki nem sz.rja le a modemeseket? Szerinted fizetőképes az az illető, akinek nem futja szélessávú netre? Az ilyen ne is használjon netet, vagy maradjon meg a text leveleknél. -
Komolytalan #124 "Mivel szinte senki nem képes értelmesen használni ezt a technológiát, ezért nincs helye a weben." - Ez hatványozottan igaz a htmlre is.
"Ki a faxomnak van igénye rá, hogy egy átkozott hír elolvasásához át kelljen kattintani egy egészképernyős, perceken át töltődő kisfilmen, amit pl az Indexen elég sűrűn alkalmaznak?" - Aztán az adblocokot szerinted meg mire találták ki? Beleírod hogy *sher.index.hu*, osztjóvan. Utána nem kell nézned se flash, se gif, se wmv formátumú reklámot. Nehogymá betiltsuk az animgifet is, mert reklámot lehet benne csinálni. Ennyi erővel a textet is be lehet tiltani, mert az google hírdetései text formátumban jelennek meg. -
#123 az emberek hány százaléka is netezik ma modemmel?
meg a mai programok közül szinte semmi nemindul el a 286osomon...elég láma megoldás... -
Komolytalan #122 Hát én se nagyon tökölök backuppal, stbvel. Mivel a munka könyvtáramba van rakva a levelezésem is, amikor a munkáimat mentem, a levelezésem is automatikusan mentődik. Más kérdés hogy szerintem se sz.r a gmail olyanoknak, akiknek nincs saját mail szerverük, mert ugye tengersok hely, nem lesz tele ha 3 napig nem nézegetem ki küldött bazinagy ppseket meg wmv-ket, stb. Mivel azonban van saját mail szerver, így ez a kérdés engem nemigen érint. -
Komolytalan #121 Mit csináljak, alapvetően gyógypedagógus lélek vagyok. Azért nálam is elszakad a cérna egy idő után:-) -
Komolytalan #120 Így is meg lehet közelíteni a dolgot, hogy a myspacet biztos programozók írták, és előtte nem volt rá igény, utána meg lett. De mondjuk nézd azt a sok-sok oldalt, amit szintén programozók írtak, aztán csak nem lett rá igény. Meg mondjuk én abban se vagyok meggyőződve, hogy egy programozó találja ki azt, hogy írjunk 1 nagy büdös kereshető user adatbázist, amibe jól be lehet regelni, mást nem is tud, és ezt majd el lehet adni 1 milliárdért (iwiw). Szóval azért ahhoz, hogy egy ilyen project sikeres legyen elsősorban nem a programozó, és főleg nem a programozói skill a felelős. Pl iwiwet simán ki lehetne adni egy végzős egyetemistának diplomamunkának hogy reprodukálja, minden gond nélkül megcsinálná. Nem mindig a felhasznált technológia hozza a sikert. Flash jelenleg bőven több lehetőséget rejt mint amit kihasználtak benne, mégis vannak már sikeres flashes projectek. -
nedudu #119 Ha nincs megfelelő flash, mert nincs (linux alatt), akkor az oldalt már képként kell kirajzolni ugye? Elég láma megoldás, modemmel tolva ideggörcsöt is kapnék!
noflash.jpg
87.1 KB (89186 bytes)
Bravó, a webtervezés csúcsa az oldal! -
#118 "egy kisebbségi komplexusokkal küszködő kötekedő kis g.ci, akire nem éri meg több betűt pazarolni."
Ez az, így kell szépen vitázni, gratulálok a társaság intelligenciájához. Bazm3g, vegyétek már észre, hogy nem a flash-sel van baj, nem is a flash-es alkalmazásokkal, hanem azzal, hogy minden kis piszlicsáré weboldalt elborítanak a flash-es reklámok, menük, csilingelő gombok, meg végtelenségig töltődő intrók, meg hasonló vackok, amiknek rohadtul nincs helyük ott! Mivel szinte senki nem képes értelmesen használni ezt a technológiát, ezért nincs helye a weben. Ne keverjük már a szezont a fazonnal! A bankok a saját belső hálójukon azt használnak, amit akarnak, de ettől még nem kell mindent elborítani a csillogó-villogó animációknak meg reklámoknak. Ki a faxomnak van igénye rá, hogy egy átkozott hír elolvasásához át kelljen kattintani egy egészképernyős, perceken át töltődő kisfilmen, amit pl az Indexen elég sűrűn alkalmaznak? -
#117 "De csak hogy mutassak valamit én is: a Pixoh-t te miben írnád meg?"
épp abban, amiben az alaprajz.com készült :) -
#116 nemtudom, gmail nekem bejön mindentől függetlenül :)
nemkell a backuppolással, konfigolással törődnöm, mindenhonnan szinte olyan gyorsan és egyszerűen hozzáférhetek, mintha email klienst használnék...
másfél éve van gmail címem, azóta nincs is email kliensem...szóval megfelelő eszközzel lett elkészítve sztem, bár meglehetett oldani volna flashel is, de a világ szellemileg még nem készült fel rá :) -
#115 pl. ha most csinálnék egy 3d-s földgömbös site-ot, ahol az aktuális híresemények valamilyen kódrendszerrel (színek, zászlócskák, effektek, mütymütyök, akármik) lennének jelen, és rákattintva kis transzparens ablakban megjelenne a hír, plusz a jobb felső sarokban szintén kis transzparens ablakban a tudósító videókamerája által vett kép, plusz GPS-en keresztül a tudósító helye, akkor az lehet vmi új dolog lenne. (bár ahogy ismerem a világ közös tudatalattiját, ilyesmit már vki kitalált. ;)
és erre akkor lehetne igényt teremteni marketingesekkel. :) -
#114 "miért nincs az egész szkriptesítve és miért kell rámerőltetni egy "úgyneveezett" fejlesztői környzetet"
látom te is kurva naprakész vagy flashből...ha úgy akarod álhat akár csak programsorból az egész, mindent külső fileból linkelve...a feladat dönti el, hogy hogyan használod, a lényeg az, hogy rengeted dologra a lehetőség biztosítva van... -
#113 itt több dologról van szó, ez igaz.
van egy felhasználó igény, ami vagy van, vagy nincs.
nyilván nem sokaknak volt igénye a myspace-ra a myspace előtt. miután a programozók megcsinálták, _és_ elterjedt, igény teremtődött rá.
ha viszont van valamire igény, a programozók azt csak kielégítik, akkor tényleg nem ők indítják a fejlődést.
de legtöbbször a kezdeti lépés szvsz az övék, vagyis hogy bármilyen fejlődésre értelmezhető legyen, hogy "valaki meghatározza", ahhoz kellenek.
-
#112 én erre már az elején rájöttem, de neked a kitartásod, és a türelmed példaértékű, bár az eredményen nemnagyon változtat :D
mondhatsz az ilyennek akármit... -
Komolytalan #111 Én azt mondtam, hogy az maradt fenn amire igény volt, és ezt tartom is. Ha az SAP-t igényelték a cégek, az nem azt jelenti hogy a SAP jó. Tudnék róla mesélni, hogy miért azt, és miért nem mást választanak, de a szoftver minőségéhez sok köze nincs. Ez hogy nem biztos hogy azért maradt fenn a flash mert jó nyilván igaz. Szerintem maradjunk abban, hogy a flash fennmaradását nem egy nagyvállalat pozícióját féltő, korrupt vezetése tette lehetővé, hanem azon felhasználók milliói, akik pl a real playert elutasították. -
Komolytalan #110 ""addig flashben kb benne van a tutorialban"
Olyan is."
Ez alapján a válasz alapján te is olyan vagy: egy kisebbségi komplexusokkal küszködő kötekedő kis g.ci, akire nem éri meg több betűt pazarolni. -
Komolytalan #109 "C++-ban hol van nyitókacsacsőr?" Pl a <=-ben:-D Amúgy tényleg nem kacsacsőrre, hanem {}-re gondoltam.
"Pl. hol írtam olyat, hogy videokonferenciát programozok JS-ben?" - Azt írtad, javascript jobb mint a flash webre. Ja, hogy szerinted "A videokonferenciának egyébként mi köze a webhez?"? Jó, értem. Végülis lehet definiálni, hogy weben csak téglalap alapú gombok, meg szabvány html controllok használhatóak, a többit meg betiltjuk rendeletileg. Csak nem itt, hanem max Kínában.
"Elég komolytalan programozó lehetsz, ha nem tudsz egy ügyviteli szoftvert Java-ban elkészíteni." - Nem az a kérdés hogy eltudsz-e vagy sem, hanem hogy ha kell bármi a kezelőfelületbe amit a java IQból nem tud, akkor mekkora szívás azt megcsinálni flashben, és mekkora javaban. Én elsősorban vállalkozó vagyok, másod sorban flash fejlesztő. Hidd el, az összes nagyobb projectnél ahol felmerülhetett, megkérdeztem Java, C++ és .net fejlesztőket is, hogy mennyi idő alatt és mennyi pénzért tudnák megcsinálni ezt és ezt. Tököm fog dolgozni, mikor lehet dolgoztatni is, és azon is van haszon. Viszont sajna a legolcsóbb ajánlat is kb a duplája volt mind időben mind pénzben, mint amit a végén kiszámláztunk a cégeknek úgy, hogy a cuccos flashben készült. Pedig mi se mekis óradíjjal dolgozunk.
"Ettől függetlenül ügyviteli szoftver != weblap, tehát még mindig nem látom, mit keres a flash a weben." Aha, tehát rendeletileg azt is tiltsuk be, hogy ügyviteli szoftvert böngészőben lehessen futtatni. Jól van, szólok a bankoknak, hogy b.sszák ki az ablakon a milliárdos rendszereiket, mert szúrják a szemedet. Aztán ha ezzel megvagyunk, indulhat a harc a flashes pizzarendelő weboldalak ellen.