Tíz éves a Flash - az Adobe újabb tízre számít
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az ilyen webfejlesztõket kellene fejbelõni...
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!
mondom hogy szövegértelmezési és/vagy olvasási problémáid vannak!! <#ejnye1>#ejnye1><#violent>#violent>
programozásnál kb. hasonló volt a helyzet, persze az elsõ felhasználók is ált. a programozók maguk.
webezni ma is lehet lynx-szel (karakteres), levelezni pine-nal, shell meg nem kell, mert van linux. 😉
szerintem inkább azt kell átgondolni, hogy mire akarják vagy lehet még használni azt, hogy az emberek össze vannak kötve, azonnal értesülhetnek bármirõl, stb.
mennyire integrálják még jobban az "alap számítógépbe" (vagyis magába az oprendszerbe, de júzer szemszögbõl a szg-be, amit bekapcsol 😉 ) a
nekem ilyen szempontból a flash mindig is a "kis gyanús" kategóriába tartozott. elvégre ott van a standalone player, minek neki böngészõ? 😊
Endure, in enduring grows strong...
Én flashben nem reklámokat csinálok, hanem full flash siteokat/alkalmazásokat (ami tartalmazhat reklám elemeket is, de nem banner formában). Nem értem miért erõlteted ezt a flash banneres vonulatot. Jó, a flash banner idegesítõ. Még a gifnél is idegesítõbb, mert a flashes tud még zenélni is. És? Kit érdekel? Engem nem, én nem foglalkozom vele. Nem is ajánlom az ügyfeleknek. Ennyi erõvel a javascript is idegesítõ, mert elmozgatja az ablakon a gombokat az egér elõl. Ja, hogy az csak egy beteg alkalmazása? A flash banner is csak egy beteg alkalmazás. Már rég nem a bannerekrõl szól a flash.
Azt mondod, jó, hogy van egy csillivilli technológia, amiben szép reklámokat tudsz megjeleníteni az ügyfeleidnek, EZÉRT ezzel a technológiával jeleníted meg a reklámokat, hogy azután az ügyfeleid egy erre alkalmas programmal könnyen és gyorsan le tudják tiltani, így a reklámod nem jut célba. Bravó. Követelem, hogy még a szmájlikat is flashbõl csináljuk!!!
Van egy kék tó a fák alatt, Ha belet eszem, lehűti a lábamat.
õõ ilyen azért van flashben is, nemkevés 😊
az action script ugye eléggé c-re hajaz 😊
www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"
"Amúgy tényleg nem kacsacsõrre, hanem {}-re gondoltam."
Ha zavar a {}, programozz Pythonban. :-P
Komolytalan: szerintem sem a technológián kell, hogy legyen a hangsúly. Hanem azon, hogy mit akarunk még kihozni a webbõl, az internetbõl. Hogy az élelmezés mintájára (tudjátok ugye, hogy egyre inkább mûkaját eszünk, de így legalább több embernek jut, mintha full bio lenne minden) az egész emberi életet, de legalábbis az élet súlypontját (még jobban) át lehet-e helyezni egy mû (aka virtuális világba), ilyen-olyan célból, stb.
A jelenlegi szinten -- multimédiás weblapok, web 2 (yay) -- a flash kulcsfontosságú. A rosszul megírt weblapok -- a rosszul megírt alkalmazások mintájára -- meg sokakat idegesítenek, de sokaknál izomból (sávszélesség, nyers gépi erõ) elszaladnak, vagyis lehet 2 megás az intró, de a 24 mbites ADSL2-eseket ez nem biztos, hogy zavarja.
"Ki a faxomnak van igénye rá, hogy egy átkozott hír elolvasásához át kelljen kattintani egy egészképernyõs, perceken át töltõdõ kisfilmen, amit pl az Indexen elég sûrûn alkalmaznak?" - Aztán az adblocokot szerinted meg mire találták ki? Beleírod hogy *sher.index.hu*, osztjóvan. Utána nem kell nézned se flash, se gif, se wmv formátumú reklámot. Nehogymá betiltsuk az animgifet is, mert reklámot lehet benne csinálni. Ennyi erõvel a textet is be lehet tiltani, mert az google hírdetései text formátumban jelennek meg.
meg a mai programok közül szinte semmi nemindul el a 286osomon...elég láma megoldás...
www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"
noflash.jpg
87.1 KB (89186 bytes)
Bravó, a webtervezés csúcsa az oldal! <#email>#email><#banplz>#banplz>
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!
Ez az, így kell szépen vitázni, gratulálok a társaság intelligenciájához. Bazm3g, vegyétek már észre, hogy nem a flash-sel van baj, nem is a flash-es alkalmazásokkal, hanem azzal, hogy minden kis piszlicsáré weboldalt elborítanak a flash-es reklámok, menük, csilingelõ gombok, meg végtelenségig töltõdõ intrók, meg hasonló vackok, amiknek rohadtul nincs helyük ott! Mivel szinte senki nem képes értelmesen használni ezt a technológiát, ezért nincs helye a weben. Ne keverjük már a szezont a fazonnal! A bankok a saját belsõ hálójukon azt használnak, amit akarnak, de ettõl még nem kell mindent elborítani a csillogó-villogó animációknak meg reklámoknak. Ki a faxomnak van igénye rá, hogy egy átkozott hír elolvasásához át kelljen kattintani egy egészképernyõs, perceken át töltõdõ kisfilmen, amit pl az Indexen elég sûrûn alkalmaznak?
épp abban, amiben az alaprajz.com készült 😊
nemkell a backuppolással, konfigolással törõdnöm, mindenhonnan szinte olyan gyorsan és egyszerûen hozzáférhetek, mintha email klienst használnék...
másfél éve van gmail címem, azóta nincs is email kliensem...szóval megfelelõ eszközzel lett elkészítve sztem, bár meglehetett oldani volna flashel is, de a világ szellemileg még nem készült fel rá 😊
és erre akkor lehetne igényt teremteni marketingesekkel. 😊
látom te is kurva naprakész vagy flashbõl...ha úgy akarod álhat akár csak programsorból az egész, mindent külsõ fileból linkelve...a feladat dönti el, hogy hogyan használod, a lényeg az, hogy rengeted dologra a lehetõség biztosítva van...
van egy felhasználó igény, ami vagy van, vagy nincs.
nyilván nem sokaknak volt igénye a myspace-ra a myspace elõtt. miután a programozók megcsinálták, _és_ elterjedt, igény teremtõdött rá.
ha viszont van valamire igény, a programozók azt csak kielégítik, akkor tényleg nem õk indítják a fejlõdést.
de legtöbbször a kezdeti lépés szvsz az övék, vagyis hogy bármilyen fejlõdésre értelmezhetõ legyen, hogy "valaki meghatározza", ahhoz kellenek.
mondhatsz az ilyennek akármit...
Olyan is."
Ez alapján a válasz alapján te is olyan vagy: egy kisebbségi komplexusokkal küszködõ kötekedõ kis g.ci, akire nem éri meg több betût pazarolni.
"Pl. hol írtam olyat, hogy videokonferenciát programozok JS-ben?" - Azt írtad, javascript jobb mint a flash webre. Ja, hogy szerinted "A videokonferenciának egyébként mi köze a webhez?"? Jó, értem. Végülis lehet definiálni, hogy weben csak téglalap alapú gombok, meg szabvány html controllok használhatóak, a többit meg betiltjuk rendeletileg. Csak nem itt, hanem max Kínában.
"Elég komolytalan programozó lehetsz, ha nem tudsz egy ügyviteli szoftvert Java-ban elkészíteni." - Nem az a kérdés hogy eltudsz-e vagy sem, hanem hogy ha kell bármi a kezelõfelületbe amit a java IQból nem tud, akkor mekkora szívás azt megcsinálni flashben, és mekkora javaban. Én elsõsorban vállalkozó vagyok, másod sorban flash fejlesztõ. Hidd el, az összes nagyobb projectnél ahol felmerülhetett, megkérdeztem Java, C++ és .net fejlesztõket is, hogy mennyi idõ alatt és mennyi pénzért tudnák megcsinálni ezt és ezt. Tököm fog dolgozni, mikor lehet dolgoztatni is, és azon is van haszon. Viszont sajna a legolcsóbb ajánlat is kb a duplája volt mind idõben mind pénzben, mint amit a végén kiszámláztunk a cégeknek úgy, hogy a cuccos flashben készült. Pedig mi se mekis óradíjjal dolgozunk.
"Ettõl függetlenül ügyviteli szoftver != weblap, tehát még mindig nem látom, mit keres a flash a weben." Aha, tehát rendeletileg azt is tiltsuk be, hogy ügyviteli szoftvert böngészõben lehessen futtatni. Jól van, szólok a bankoknak, hogy b.sszák ki az ablakon a milliárdos rendszereiket, mert szúrják a szemedet. Aztán ha ezzel megvagyunk, indulhat a harc a flashes pizzarendelõ weboldalak ellen.
nekem ilyenek jutnak eszembe (elég régen jártam már mondjuk flashkit-en, biztos van pár ász még.)
http://www.donniedarko.com
http://www.federicafontana.it/
http://www.eccentris.com
bár a lynx örök kedves marad nekem a maga kis textes felületével, de vannak oldalak, amelyek túlmutatnak ezen.
a jövõben meg az "oldalak" kifejezés is értelmét veszítheti. de a jövõ összekapcsolt informatikai világhálózatairól értekezni itt kicsit off lenne, meg terjedelmében se fórumba való... 😊
Csúsztatsz te is rendesen. Pl. hol írtam olyat, hogy videokonferenciát programozok JS-ben? Idézd, kérlek. A videokonferenciának egyébként mi köze a webhez?
Elég komolytalan programozó lehetsz, ha nem tudsz egy ügyviteli szoftvert Java-ban elkészíteni. Ettõl függetlenül ügyviteli szoftver != weblap, tehát még mindig nem látom, mit keres a flash a weben.
A Kitekintõ gyorsvonatot inkább hagyjuk. Mit találtál nevetségesnek a GMail kezelõfelületén? Honnan tudod, mit tud, ha nem is használod?
"htmlben megírni az idõ, tudás és pénz"
Idõ csak egyszer, mert másodszor már fel tudod használni a saját keretrendszeredet, de válogathatsz a számtalan, ingyenes rendszerbõl is, mint pl. a prototype.js és társai. Pénz? Tudod te mennyi GPL-es könyvtár van, amiket lazán, pillanatok alatt felhasználhatsz? Tudás? Az kell hozzá. A flash-sel pont az a baj, hogy ahhoz nem kell a látványos eredmény eléréséhez. Ez a hiba.
"addig flashben kb benne van a tutorialban"
Olyan is.
azert az m$ programozoi egesz jol meg szoktak hatarozni, hogy milyen szoftvert hasznaljanak az emberek.
"hanem a webes piac határozza meg azt, hogy melyik programozónak lesz ferrarija, és melyik megy a mekibe mosogatni"
bar nem ferrari, de a kornyekunkon folyton egesz napos jegyeket veve (vegul is csak napi 2.000 huf) alldogalnak autok SAP-vel kezdodo rendszammal...
Leírom még1x, hátha felfogod: a flash azért van a weboldalakon, mert a piac igényli. Amit nem igényelt, azok elhaltak. Akármennyire is ûberfasza stílusú, meg w3c kompatíbilis, meg anyámtyúkja webguru is ezzel mos - a piac nem programozói szempontok alapján ítél. Ha az alapján ítélne, akkor - az említett 90% vaskalapos miatt - a flash elhalt volna. De a pénzt nem a programozók adják, hanem õk kapják. Ergo nem a programozók határozzák meg a fejlõdést, hanem a webes piac határozza meg azt, hogy melyik programozónak lesz ferrarija, és melyik megy a mekibe mosogatni. Ez ilyen egyszerû.
"érdekes módon én tudok úgy JavaScriptet programozni, hogy megy IE-n és Firefoxon is egyszerre, ráadásul diszkrét javascriptet, amirõl az itt lévõk 99%-a szerintem azt se tudja, mi fán terem." - aha, persze. És az mindenre alkalmas, amire a flash. Videot úgy streamel hogy öröm nézni. Az összes audio/webkonferenciás dolgot abban fejlesztették. Persze.
"A flash-t, az AJAX-ot, a Java-t és a C++-t nem lehet összehasonlítani, legfeljebb egy AJAX vs. flash párosításnak van értelme"
Miért is? Ha a megrendelõ szeretne mondjuk 1 ügyviteli szoftvert, amin emberek dolgozni fognak, kézre kell állnia, akkor mi is szól a Java vagy az Ajax mellett? Ha mindemellé még 28 telephelye is van az országban, akkor miért is C++? Ha esetleg a fejlesztési idõ/ár is szóba kerül, akkor miért is rúgna bármi a flash mellett labdába?
"már a Linuxon elbukik a flash8+, és akkor még csak az egyik legnagyobb winfos konkurensrõl beszéltünk" - a legnagyobb, vagy inkább egyetlen komoly Windows konkurens a MacOS. A linux azért nem kap megfelelõ támogatást, mert nem használják elegen, nem piac, porszem, nem konkurens. Ha lesz 10% elterjedtsége desktop piacon, akkor majd lesz rá normális player windowssal egyidõben. Addig meg írjanak maguknak a linuxosok, ha tudnak.
"Komolytalan: van g-mail-es címed? Még mindig csak adminfelületre jó a JS?"
Van valami, bár sose használom. Azért, mert a kezelõfelülete nevetséges egy relative igénytelen C++ programhoz (Outlook Express) képest is. De a többi levelezõklienst már nem is említem. És mindezektõl flashben jobb kezelõfelületet lehet csinálni (amíg 2Dben maradunk). Ráadásul míg egy ilyen felületet htmlben megírni az idõ, tudás és pénz, addig flashben kb benne van a tutorialban.
"AJAX kb lelopta azt, amit a flash az 5-ös verzióban tudott. "
Az AJAX MS találmány... Egyébként meg fogsz lepõdni: ugyanazt a hatást az XMLHttpRequest objektum nélkül is el lehet érni, és akkor már nem AJAX.
A Dark Basic vs. flash példával nem a DB weben történõ alkalmazásáról beszéltem, hanem arról, hogy a flash inkább a DB-hez hasonló célokra alkalmas, mint webolalakra. Isten ments, hogy DB programok keveredjenek weblapokra! A flash-nek is kár volt.
MrPrise: van ilyen, JavaScript-nek és CSS-nek hívják, de egyelõre az XHTML kifejezést is csak a saját postjaimban láttam. A lehetõség már nagyon régóta adott, hogy elválasszuk a dokumentum szerkezet leírását (XHTML) a megjelenéstõl (CSS) és a webalkalmazás (PHP, ASP, JSP, stb) kezelõfelületének mûködtetésétõl (JavaScript). Ezek olyan szinten elválaszthatóak, hogy a CSS-t és JS-t csak linkeled a HTML file-ban. Tehát mirõl is vitatkozunk, ha a vitapartnerek 80%-a nem kompetens.
Lehet böngészõfüggetlen, hackeléstõl és gányolástól mentes JavaScriptet írni, csak az önjelölt webfejlesztõk képességeit ez igencsak meghaladja. MrPrise-nak adok igazat a #91-es postban foglaltakban.
A flash-t, az AJAX-ot, a Java-t és a C++-t nem lehet összehasonlítani, legfeljebb egy AJAX vs. flash párosításnak van értelme, de vegyétek már észre, hogy a C++-nak és a Java-nak semmi köze az elõbbiekhez! A Java valóban egy virtuális gépen futó köztes kód, csakúgy, mint a C#, a C++ (szabvány szerint) egy platformfüggetlen, natív kódba fordítható nyelv (nem mintha Java kódot nem lehetne .exe-be fordítani pl), a flash pedig egy böngészõplugin, ami animációk megjelenítésére lett kitalálva, és szolgáltat egy gyengécske (a C++-hoz és a Java-hoz képest) szkriptnyelvet. És NEM platformfüggetlen, már a Linuxon elbukik a flash8+, és akkor még csak az egyik legnagyobb winfos konkurensrõl beszéltünk.
JavaScriptnél milyen böngészõbeállításokat kell megtenni? Ki lehet kapcsolni, meg be lehet kapcsolni. Az ActiveX és a többi MS-es f05 nem része a JavaScript-nek (elismerem, az XMLHttpRequest-et nekik köszönhetjük, és még függõben van a szabványosítása, de IE7-tõl már a MS sem ActiveX objektumként kezeli, a Window objektum része lesz).
Komolytalan: van g-mail-es címed? Még mindig csak adminfelületre jó a JS?
"Biztosan ezért ez a legelterjedtebb böngészõ plugin."
Egy jó weblaphoz nem kell plugin, másrészt melyik a legelterjedtebb böngészõ? És melyik a legjobb? Melyik a legszabványosabb? Na ugye...
"Az arpanet kifejlesztése tisztán katonai indokoltásgú volt"
Legyen.
"na és mond el az érveidet miért nem szabad ?? Talán mert a pentium 2-es gépeden percekig tölt egy flash oldalt, ami egy moder gépen pár pillanat... heheh"
Azta, az én apukám leveri ám a tiédet! Az ugye nem is ember, akinek gyengébb gépe van, mint neked? Gratulálok. Magadnak vetted, vagy apuci-anyuci adta szülinapra-karácsonyra? Egyébként mibõl gondolod, hogy egy swf vagy egy akármilyen file letöltõdése függ a proci típusától vagy sebességétõl? Itt sokaktól láttam már érveket, de tõled eddig csak fikázást és gizdulást láttam. Jó lenne, ha az eszeddel próbálnál vitatkozni, mert akármilyen géped is van, szerintem az én C64-em értelmesebben gondolkodik, mint te. (Nem, nem csak az van.)
DjDano:
"Nem azt írtam hogy a legnagyobb találmány, de kétségtelenül az egyik legjobb. "
De azt írtad, ahogy már mások is mondták, de elfogadom, legyen a legjobb találmány. DE MIÉRT?! Indokold már meg pls, hogy miért jobb pl, mint a HTTP protokoll. Még mindig ott tartunk, hogy higyjük el, mert olyan valaki mondta, akinek P2-esnél jobb procija van.
"hanem arról hogy mennyi mindenre jó a flash"
Nem is tagadta senki, hogy mennyi mindenre jó. Weboldalkészítésre például nem jó. (Lehet benne csinálni, de nem jó. Nagyon nem jó.)
"jó éjt kockafej 😉"
Kösz, megvolt.
Egyébként mennyit értesz azokból a szavakból, amiket itt használunk?
Aha, persze, meg a mikulás zsákjából ugrik ki a nyuszi aki a karácsonyfát tojja. Már Win meg Linux platform - ahol a vas tök ugyanaz alatta - alatt is teljesen eltérõ módon kell mondjuk egy egyszerû TCP/IP socketes klienst megcsinálni. Flashben meg S=new XMLSocket() oszt jóvan. Amit írtál az max akkor igaz, ha a különbözõ platformon futó linuxokat nézzük.
Meg a platformfüggetlenségen kívül az se teljesen mind1, hogy mondjuk C++-ban mennyi idõ alatt csinálsz meg egy per-pixel maszkot? Vagy N kép alpha channeles átmenetes megjelenítését? Flashben ezek 0 sor kódot igényelnek. 2D kezelõfelület fejlesztésben a flash az ász, ezt aláírta már nekem C++, Java, .net, mindenféle fejlesztõ is.
AJAX kb lelopta azt, amit a flash az 5-ös verzióban tudott. Igen innovatív, tényleg web 2.0. Flashes oldalak 2000-ben már ott tartottak, ahol a nem flashesek 2006-ban.
Mert a html kezelõfelület böngészõfüggõ, nehézkes, nincsenek benne olyan controlok amik szükségesek egy modern alkalmazás feljesztéséhez. Flashben ugyanazt meg tudod csinálni 2D kezelõfelületileg mint mondjuk C++-ban. A kód (swf) mérete is relative kicsi marad, és egyszerre letöltõdik az egész. Amihez htmlben javascripttel kell bûvészkedni, ami kb 28 böngészõbeállítást igényel, és így se megy csak vagy firefoxon vagy ien (egyszerre biztosan nem), azt flashben 1 db plugin engedélyezéssel meg tudod csinálni. JS-es bûvészkedések max admin felületre jók, mert ott 1 gépet beállítasz úgy hogy menjen rajta, és annak a böngészõ beállításaihoz sose nyúlsz, nehogy elromoljon. Flashnél bárki használhatja a speckó kezelõszerveket.
Most írogatok egy kis scrolling shooter game-et, és ahhoz, hogy ezzel a PDA-mon tudjak játszani három dolgot kellett átírni a programban: a felbontást, a png file-ok helyét és át kellett mapolni a billentyûvezérlést.
Bár ez utóbbit xmodmap-al is meg tudtam volna csinálni, de így az igazi.
Innen annyi volt az egész fordítás, hogy a configure-nak meg kellett adni, hogy -host=arm-linux, majd mehet a make.
És ment. Még egy kis hardverspecifikus optimalizáció hátravolt, mint pl.: 32 helyett csak 16 bit, mert az SDL megcsinálja neked a 32 bites surface-t ha kéred, akkor is ha nem támogatja a hardver, csak akkor emulál, és emiatt lassabb. De ez is csak egy szám átírását jelentette a programban.
Ami nehezebb feladat az pedig hogy az ARM-ban nincs lebegõpontos rész. Szóval a programból amennyire lehet mellõzni kell a lebegõpontos számításokat. Ez sajnos tényleg nehezebb lesz, mert a játék egész fizikai engine-je erre épül, de mejd megoldom, legfeljebb nem lesz annyira realisztikus mint PC-n.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Pl. vannak weboldalak, amelyek gyakorlatilag egy kép és image map-pel vannak a linkek...
Ez kb olyan mintha valaki úgy vezethetne autót, hogy csak azt tudja hol a vezetõülés és tudja melyik a gáz. El tud indulni így is az autóval, de nagy valószínûséggel senkinek sem lesz jó ha elindul ;-)