101
  • cr3ativ3
    #101
    A storyn van a hangsúly. Az ami meghatározza a szereplők jellemét. Jól kidolgozott story = olyan karakterek akik nek van _saját_ lelkületük, és nem csak notodiu pusztítók.
    Illetve az, hogy a gyerek élvezze, legyen benne humor, ezzel együtt humoros karakterek. Továbbá szükséges ugye a cselekvés, a vezérfonál. Illetve a szereplők által megjeléenített érzelmek (esetleg katarzis előidézése/késleltetése/csillapítása...stb. Lásd: tlk3 - hakuna matata, mikor Timon megállítja több helyen a filmet) Illetve elengedhetetlen az, hogy valamilyen szinten értsék is. Erre nagyon ajánlom a Tlk triologia bármelyik részét.
  • cr3ativ3
    #100
    Jogos... Látod, itt is a sztory által kialakított jellem hátározza meg! Pl. a Tom&Jerry-nél, azért bántják egymást mert Tom egy macska aki ösztönösen vadászik Jerry-re, aki menekül.
  • cr3ativ3
    #99
    "Vajon láthatunk még az Oroszlánkirályhoz hasonló rajzfilmet?"

    Nos valóban kedves kis mese az oroszlánkirály (röv. TLK) A humor szép finoman van benne, nincs semmi se eltúlozva. Valóban kedves kis mese. Viszont ezzel ellentétben a Timon and Pumbaa sorozat teljesen el lett tolva a TLK triologiához hoz képest, mind grafikailag, ami lényegtelen, mind a story. Ugyanis, szvsz, túl komikus az egész, és szinte hülyét csinálnak magukból.

    A mai story-ideál teljesen más, mint pl. 95-ben vagy a '30-as években. Egyre több a durvaság, erőszak, lásd: keletről ontott anime sz@rok. Ezeket addig kéne illegalizálni, hogy TV-be ne, csak mondjuk torrentről lehessen hozzájuk jutni.

    Amugy ha alaposabban megnézzük egy-esz szereplő jellemét, viselkedését, akkor fatális leki problémákra bukkanhatunk rá. Nézzük csak meg pl a tlk Timon bácsiját: Egy ártatlan mangusztában ott rejik az özés, torkosság.. stb. Vagy Szimbát: Mióta találkozott Timonékkal, teljesen megáváltozott a személyisége és csak Rafiki (a majom) állította helyre. (Ha halami hülyeséget írtam azonnal javítsatok ki, nem vagyok pszihologus) Csomó-csomó helyen találunk ehhez hasonlót. kivéve az anime-ben, ahol a szereplők annyira szélsőségesek, hogy nem lehet mélyen beléjük látni.

    Túl régen láttam, és lehet hogy tévedek, de még mindig lehet TV-be itt-ott találni ilyen sorozatokat (NEM CartoonNetwork, MiniMax, A+, Jetix)

    A lényeget leszűrve: A mai ternd szerint nem tudnak kitalálni olyan szory-t ami egy 6 éves számára megfelelő lenne
  • cr3ativ3
    #98
    LE a keleti anime-vel!!!
    éjen a tlk... XD
  • Dent
    #97
    Most ez igy beállitva egyáltalán nem szerencsés, Nem csak azért, mert egy szinten a shrek például mélyebb mondanivalót tartalmaz mint a hófehérke, ahol igazán nincs erkölcsi tanulság csupán annyi hogy a gonosz néni meghal a végén... De ez a megközelités se jó, mert a kettőt össze se lehet hasonlitani hisz a shrek inkább felnőtteknek készült, főleg a 2. rész, hiszen sok más filmre alapoz, ugyan így a shrek 1et se élvezi az teljesen aki nem ismeri a régi meséket. Igy a shrek felhozatala ellen példának szerintem rossz volt a cikk irójától.

    És igen is egyet értek, hogy a szülőnek nagy szerepe van a gyerek nevelésben, hisz a régi mesék még meg vannak, készülnek ujjak is amelyek ugyan olyan szépek, de tágult választék, már nem minden gyerekeknek szól, tehát a szülő meg tudja válogatni mit nézzen a gyereke és ha semmi képp nem talál az uj kínálatban jót akkor nézeti vele a régi meséket, nekünk is megvan a vizipók dvdn és attól, hogy én már láttam kishugomnak új...
    Azért van a szülő, hogy nevelje a gyerekét, nehogy már ezért ne készüljenek felnőtteknek mesék, animék mert azok károsak lehetnek a gyerkekre.
    Természetesen igaz hogy az animék nagy része is szemét, de valakinek biztos az kell, nincs ránk erőltetve semmi, bárki el tud kapcsolni egy csatornáról, ha valami nem teccik neki.

    Szóval ez a felháborodás az animák körül fölösleges, és jogtalan, azok küzdenek ellene leginkább akik soha nem találkoznak velük, csak azért mert nekik unszimpi.
  • Beast Machine
    #96
    Én is csak egyet tudok veled érteni. Aki látta már az Akirát, a Ghost in the Shellt, vagy akár az Advent Childrent, tudhatja, hogy az animék 90%-a FELNŐTTEKNEK készült.
  • snakekiller
    #95
    Azért az anime/manga termés jó része továbbra is kommersz szemét; csak számunkra egzotikus, egyrészt mert képregénytől/rajzfilmtől errefelé általában szokatlan a stílus és a témaválasztás, másrészt mert alapból eddig ismeretlen kultúrából gyökeredzik. Nem is tartom igazán jó ötletnek, hogy az anime a kisgyerekek körében terjedjen, ebbe a közegbe túl naturális/idegen a nagy része, ahhoz meg elég összetett/komoly, hogy megvágni az alkotók elleni merénylet legyen. (ld. a one piece megbecstelenítése, a 4kids barbár cenzorai által)
  • Szefmester
    #94
    Hm... úgy tűnik páran félreértették a korábbi hozzászólásom... én nem szidom a Tom és Jerryt.. mindössze én világéletemben Tomnak, Hókuszpóknak vagy Gyagyás Tódvartnak szurkoltam (Gumimacik). Manga (helyesebben Anime) szidalmazóinak üzenném hogy azokat a rajzfilmeket korántsem a gyerekeknek készítették... MIért van az hogy jön európába, Magyarországra egy rajzfilm és azt egyből kikiáltjuk mesének? A Sailor Moon, Dragon Ball, és hasonszőrű társaik mind a 14 év felettieknek szólnak. Persze persze vannak igazán gyermekeknek készülő MESÉK de azok nem jutnak el ide...

    a #43-as hozzászólással egyet értek... attól hogy valami rajzolva CGIzve van attól nem mese... a mese az amit elmerünk mondani a gyerekeknek, vagy meg merünk mutatni. Az ha van valami tanmese jellege az nem is baj, vagy van humora... én még a mai 24éves fejemmel is szívesen leülök megnézni egy Mézgacsaládot, Mekk mestert, Frakkot és az egyik kedvencem a Macskafogó, persze abbani is Mr Tejfel volt a kedvencem... És én is meg tudok őrülni ezektől a mai nagyon menő rajzfilmektől...

    Anno sajnos a Final Fantasy CGI Film nem azért bukott meg mert sz*r hanem mert a Final Fantasy névtől nem ezt várták.. semmi köze nem volt egy Final Fantasy játék hangulatához... Ez a mostani Advant Childrennel is csak az a bajom hogy nagyon rövid. Lényegében egyetlen fő csatát mutat meg, a főszereplők jelleméből múltjából szinte semmit.

    Azért az egyre inkább kezd feltűnő jelenség lenni hogy a mostani CGI "mesék" humormutatóját a mellékszereplők dobják fel. Lásd Pingvinek, vagy a Motkány... esetleg a szamár... és még lehet sorolni őket... gyakorlatilag a főszereplőkre nem is kell figyelni velük úgyis lehet tudni mi fog történni. :)

    Látom egyes hozzászólók is csak ránéznek egy animéra és azt mondják : Pfujj mi a sz*r ez? Nem is élethű! Hogy néz már ki? Mi a rákért villog most meg? Most mi va'? Ezt most mé' csináta? és hasonló értelmes erkölcscsősz hozzászólásaikat. Szánalmasak mondhatom.
  • Jozinho
    #93
    Minden szavával eggyet értek ! ÉN Tom& Jarry-n nőttem fel meg ilyen macskafogó meg egyéb jó rajzfilmekenm most meg nyomatják a baromállat japán filmeket mint az állat.....
  • winnie
    #92
    mert akkor még fiatalabb voltál. de, ha nem nézed meg, akkor honnan tudod, hogy 'barmabbak'? ráadásul már nem vagy gyerek akkor.
  • Launcher
    #91
    Egyre barmabbak még a gyerekeknek szóló mesék is...
    Ezeket az új animációs filmeket meg se nézem. Az oroszlán király volt az utolsó disney mese amit megnéztem, és tetszett.
  • norti
    #90
    Húúúúúú, alakul ez a topik is :D Na majd hétvégén végigolvasom :)
  • winnie
    #89
    igazából szerintem ha értelmes nevelést kap egy gyerek, akkor nem hat rá egy rajzfilm. az sem biztos, hogy jó, ha valaki csövön keresztül szemléli majd a világot, hogy csak 20 éves cuccokat néz. az iskolában úgyis kap kóstolót a tiltott gyümölcsből, és, ha tiltott, akkor még jobban rákap, esetleg.

    a lényeg, hogy nem a rajzfilmeken múlik, hogy milyen lesz. (20 év múlva a mostani rajzfilmeket fogja mindenki visszsírni)
  • Supremo
    #88
    No comment! Teljesen egyetértek! Nincs gyermekem (még), de ha lesz, akkor 100%, hogy az igazán szép Walt Disney RAJZfilmeken, és a magyar klasszikusokon, mint pl. az Erdő kapitánya, az Egérfogó, Magyar népmesék stb... fog felnőni. Elég csak megfigyelni azt, hogy az iskolákban a gyerekek mennyit változnak akár egy 8 éves periódus alatt. Amit mi meg sem mertünk volna tenni, nekik az természetes, sőt nekik áll feljebb! Szomorú.
  • Cham
    #87
    Ez egy nagyon jó téma! Tényleg! Szerintem minden embert(gyereket) más köt le, más varázsol el. Vagy lehet hogy éppen abban a percben másra van szüksége. pl ott vannak a vicces rajzfilmek, a meghatóbbak, az akciódúsak, a tanító jellegűek. Viszont tényleg van egy-két olyan "alkotás" amelyet nem tudom ki nézne meg önszántából és mondaná azt hogy de k***a jó volt! nem mondok példát mert jönnek a született kémek és halálra rúzsoznak... De tény hogy van amit egy bizonyos korosztály alatt nem ajánlanék bár ez is hülyeség hogy 16 éven aluliaknak nem ajanlott. Szerintem ez sok vitát szül pl én anno ugy megsértőttem a szüleimre amikor nem engedték hogy megnézzek egy Jackie Chan filmet(már kész gyüjtemény van belölük itthon ) pedig szerintem ha egy 6 éves gyereket odaültetnek egy Sikoly valahány elé akkor nem hiszem hogy ö azt szivesen nézné ha viszont netalantán végignézné mert ugye minden megtörténhet akkor meg nemes egyszerüséggel ennyit kell mondani neki: ez csak egy film! nekem is sokszor elmondták ezt és attol függtelenül hogy imádom a Jackie Chanes(na nem az ujakat hanem a régieket pl: Részeges karatemester, Városi Vadász, Istenek fegyverzete 1-2) filmeket vagy akármiylen akciófilmet, az osztályfönököm azt mondta egy hete fogadón anyumnak hogy ha igy viselkedne minden gyerek akkor beköltözne lakni az iskolába.
    összegezve a szülökön mulik!

    Még egy dolog: Multkor hallottam hogy a Virgonc Vili kalandjai című rajzfilmet mely kifejezetten felnöttekenek lett kitalálva, azért perelték mert egy anyuka kivette a videótékából és otthon leültette a gyerekeket a tévé ő meg kiment a konyhába aztán ugye mikor megnézte min nevetnek annyira a gyerekei hát a füle is kettéállt. és akkor ki a hibás? a gyerek mert nem mondta az anyjának hogy ez nem nekem való? vagy a szülő mert nem foglalkozik a gyerekkel? vagy a videótékás? vagy aki csinálta a filmet? vagy maga Virgonc Vili?

    tehát az hogy kinek a gyereke mit néz az tényleg a szülő felelőssége

    persze ezt csak én gondolom igy senki ne vegye magára!
  • Tinman #86
    Na tessék... erről van szó. A gyerekek sem szeretik a "komor" meséket. Jelképesen hozzáírtam ahhoz a 4 igazi szakértőhöz akik hasonló "véleményen" vannak :-)
  • Vicking
    #85
    Az én legkisebb fiam 2,5 éves a kedvenc rajzfilmjei, meséi amelyeket együltő helyében képes akár 3 szor egymás után megnézni:
    -Dzsungel könyve 1-2
    -Bambi 1-2
    -Susi és Tekergő 1-2
    -Mackótestvér
    -Micimackó (ez a kedvenc jelenleg, főleg a Zelefánt)
    -Szilaj
    -Oroszlánkirály
    -Garfield (film változat)
    A tetszési sorrend folyamatosan változik, de az összetétel állandó. Ezeket nyugodt szívvel ajánlom kicsiknek.

    Amiket megnéz, de max egyszer, mert némely szereplő ellenszenves és fél tőle:
    -Vuk (csúnya macska és bagoly)
    -Hófehérke és a hét törpe (horrorisztikus boszorkány)
    -Tom és Jerry (sajnálja őket és nem érti miért bántják egymást)
    -Hamupipőke (macska miatt)
    - Jégkorszakot szereti de nem köti le végig.
  • Mike at home
    #84
    persze mert kis korodban azt nezted
    spec szerintem a kacsamasek tok igenytelen
  • szombi
    #83
    Na végre!
    Már kezdtem azt hinni, hogy csak én utálom a mai rajzfilmeket!
  • gabikir
    #82
    A mai rajzfilmekhez inkább nem fűznék semmit... Egyszerűen minősíthetetlenül sz*rak! Vannak olyan mesék, amiket nemhogy egy 6, de még lehet hogy egy 10 éves gyerek sem bírna felfogni. Én 17 éves fejjel, még mindig szívesen leülök egy Kacsamesékre, a jó öreg Dagoberttel, vagy egy Gumimacikra, vagy nagy kedvencem A Mézga családra, mint mondjuk egy Totally Spice-ra (Született kémek). Tovább nem is ragozom, csak még annyit, hogy nem tudom mivé lesz a világ ha a mai gyerekek ilyen szennyet néznek. (Nagyon örülök ennek a cikknek, hogy végre valaki le merte írni mind ezt!)
  • Mike at home
    #81
    mar multkor is volt egy kirohanas a szerzonek a CGI ellen
  • szombi
    #80
    Nézegetem a Minimax oldalát, melyen ott van egy jó öreg klasszikusunk: Vakáción a Mézga család
    Ismeritek ezt a sorozatot? Nagyon ott van... Én picikoromban láttam utoljára,
    van benne jópár bunyó, aljas cselekedetek sora, halálközeli élmények, mégsem lettem maffiavezér...

    A dragonball-2 -ről nekem is megvan a véleményem, egy f*s, idióta koholmány. Tényleg röhejes, hogy
    3-4 epizódon keresztül egymáshoz sem érnek, meg sem mozdulnak, csak mindenféle alakokat váltanak...
    Nem csoda, hogy betiltották! És mit gondoltok a dragonball-1 - ről? Bár azt sem dícsérhetem orrba-szájba, de ég és föld a 2-höz képest!
    Szívtelen sátán(és annak fia), kívánsággömbök, Zseniális teknőc, bajnokok viadala, a csodabot, a kis Songoku, ne meg a fegyvere?
    Kb. 10 éves lehettem, de azóta is hatalmasat tudnék nevetni rajtuk, ha csak rágondolok...
    A környezetemben mindenki nézte, de inkább jó hatással volt, mintsem rossz!
    Ugyanúgy megnéztük a kicsit nyálas Sandybell-t, a tündéres-leszámolós Sailor Moon-t, a verekedős-csapkodós Dragonball-t,
    de még a Terminátort, Alien(1,2,3)-t és egyéb erőszakos filmeket is.

    Nem tom már ki említette, de a normális szülői nevelést emelném ki én is.
    Akkor lesz valaki verekedős-drogos, ha a szülei rátanítják, vagy éppen (akarva-akaratlanul) rákényszerítik.
    Sok szülő azért kényes arra hogy mit néz a csemetéje, mert a TV-t dajkának használja.
    A dajkaszerep igenis a szülőé, a TV pedig gyerekek féktelen információéhségét csillapítja.
    A TV-ből nem morált tanul a gyerek, hanem információhoz jut arról, hogy a világban mi miképp megy.
    A rajzfilmek néhány dolgot másképpen mutatnak a világból(pl: állatok beszélnek, lányok tündérekké változnak, stb...),
    de ez éppen arra való, hogy megmutassa a különbséget a mesék és a valóság között.
    Pillanatok alatt rájön, hogy nincsenek gumimacik, életmentő mókusok, de azért jó dolog hinni, hogy a TV-ben azért ez megtörténhet.
    Amelyik gyerek meg azt hiszi magáról, hogy ő Batman, és kiugrik az ablakon,
    vagy éppen a ,,kamehame''-t akarja használni egy apróbb csetepatéban, azzal tényleg gondok vannak(agyilag).

    A mai helyzet valóban különleges, mert szinte minden korosztály megkapja a magáét,
    és a ,,szennyesebb'', izgalomtól mentesebb ,,meséknek'' egyre kevesebb hely marad.
    Azért gyártanak manapság annyi gagyit, mert egyrészt elfogyott az ötlet és a zsenialitás, a ,,már szinte mindent kitaláltak'' alapon.
    Másrészt a rajzfilmkészítők azt gondolják, hogy a ,,szebb'' , élethűbb kinézet kárpótol a rossz témáért.
    Erre tényleg jó példa a Cápamese, a Madagaszkár és a Csodacsibe, de a Shrek példája mutatja, hogy azért a technika
    alkalmas az igényesebb témájú rajzfilmek készítésére is.

    A rajzfilm-és filmkészítés a jövő mostohagyermeke lesz, hacsak a régieket nem fogják bebetonozni.
    Ma van annyi film meg mese, amit az ember - stílustól és hozzáállástól függetlenül - meg se tudna nézni.
    Kár óriási pénzen 3D-CGI-rajzfilmszoftvereket gyártani, mert nem fogják behozni az árukat.
    Az emberek - részben - elégedettek a mai kínálattal, miért akarnak tömegesen újakat csinálni?
    Másrészt a TV-nézésen és mozizáson kívül annyi mindent lehet csinálni a szabadidőben,
    hogy kár volna az egész délutánt-estét erre szentelni csak azért, hogy legyen pénz újabb ,,csodákat'' készíteni.
  • Mike
    #79
    mindig rüheléltem a bambit is, oroszlánkirályt is, és a többi nyálat
    meg amiben betétdalok vannak
  • Mike
    #78
    szvsz a Mekk Mester nagyon félelmetes mese
    a Mekk Mester ijesztő
    a zenéje is
  • Mike
    #77
    mint pl. a Nemo?
  • Mike
    #76
    a mese nem mindig szól gyerekeknek
    Grimmék sem gyerekmeséket irtak, hanem horrotörténeteket
    ez olyan mintha 200 év múlva kitalálnák hogy King gyerekmeséket irt, mert a szereplői legtöbbször gyerekek
  • Mike
    #75
    jaja, lehet nekik olvasni is
  • Mike
    #74
    de most a változatosság kedvéért éppen egyetértek veled
  • Mike
    #73
    te a hírekre specializálódsz? :)
  • Mike
    #72
    snem tudom mitől lenne a Jetix szennycsatorna
    ennyi energiávakl azt is mondhatjuk, hogy te meg hülye vagy
  • Mike
    #71
    Ez a cikk egy baromság
  • AgentKis
    #70
    A meseadókon meg nem is lehet hogy lehetne napi 24 órában normális mesét adni. Annyi normális mese egyszeűen nem létezik. Ez persze nem csak mesére, de más műsorrafajtákra is igaz.
  • AgentKis
    #69
    Nekem az a véleményem, hogy az előállítás módjától függetlenül van szar mese és van jó mese. Az előállítás módja pedig a digitális technika felé vezet, de ezen nem kell meglepődni. A varázshoz profik kellenek ennyi a lényeg.
  • takysoft
    #68
    Erre meg azt tudom mondani.
    Bambi - erdőtűz. Oroszlánkirály - meghal Mufasa.
    Ezek természetes dolgok. A halálhoz minden gyereknek hozzá kell szoknia. Egyszer a valóságban is bekövetkezhet, és akkor lehet hogy segít picit, ha ilyen mértékben felkészülnek. Nem vagyok gyerekgyógyász, de az Oroszlánkirályban benne van a teszmészet rendje. Veszteségek, mégis az élet megy tovább, és a végére minden jó lesz.
    Persze 6 éves kor alatt nem ajánlott, mert ott tényleg gondot okozhat.
    Sőt! Bármennyire is indorítónak tartom, mégis úgy gondolom, hogy egy 12-13 éves fiú igen jól szórakozhat egy Új Szellemírtók rajzfilmen. A fiúknak nem csak lelkizés kell.
    Persze a Dragon Ball féle "más a fél világ meghalt, de a 2 szereplő még mindíg harcol, pedig nemsokára megsemmisül a bolygó" az tényleg szánalmas. Főleg hogy egy 2 emberes harc akár 3 epizódon keresztül is folyhat akár egyetlen ütés nélkül is(csak nézegetik a masikat, meg almélkednek magukban... meg persze átalakulnak párszor, erősebb formába)
    Az igaz, hogy disney után picit fura az anime, de azért nem "szögletes, kontrasztos".
    Nem vagyok anime rajongó, de azért elhiszem, hogy valakis szereti.
    Azt nem bírom felfogni a világért se, hogy a graffiti-k hogy tetszhetnek embereknek. szép fehér házak oldalát összemocskolni olvashatatlan feliratokkal. még a figurák az ok, de hogy 63478 féleképpen odafirkantani a nicknevet?.. hagyjuk...

    a másik meg a hentai.... na azt is hagyjuk...
  • takysoft
    #67
    Hát éppen erről beszélek.
    Ma annyiféle rajzfilm van, hogy mindenkinek van kedvére való.
    Neked az Anime. A Ghost in the Shell nem tetszett. Nem az én műfajom. Azt szeretem, ha valami jó humoros. inkább a Ranma szerű dolgok tetszenek:D
    Meg a Slayers is aranyos, bár ezek inkább gyerekeknek vannak.
    De a Shrek neked is tetszett, ezt viszont lefogadom. Az valahogy minden kategóriába beleillik. A második rész sem lett csalódás, sőt! Egyesek szerint jobb, mint az első. Így hát várom a harmadikat is.
    Széles a paletta, így nem tetszik mindenkinek minden. Nem lehet minden Shrek. De azt is lefogadom, hogy egy lokális műfaj egy konkrát elemét lehet jobban szeretni, mint egy adott népművet.
    A te esetedben: Elképzelhető, hogy te az amine egy(akár nem is a legjobb) elemét, például a Ghost in the Shell-t jobban kedveled, mint a mindenkihez címzett filmek közül akár a legjobbak közül bármelyiket(pl Shrek, vagy Oroszlánkirály).
    Így én a cikkel ellentétben azt mondom, hogy a jelenlegi helyzet még jobb, mint eddig, meg így mindneki megkapja azt, amit akar.

    A pici gyerekek is. A cikk írója bizonyára ném kapcsolt még a Minimax-ra:D Én pár napja odakapcsoltam. Valami "Anne Zöld Oromból" c- műsorka ment... ha nekem gyerekem lenne, és TV-zni szeretne, biztosan nem bánnám, ha ilyet nézne. Aranyos, tanító célzatú mese. Ritka az ilyen, a Minimax mégis ezel van tele.

    Hejj ha az én időmben ilyenek lettek volna.
    Én komolyan mondom, hogy a Tom és Jerry miatt lettem ilyen agresszív:D A macska el van kényesztetve, az egér meg egyszerűen undok.

    Aki szidja a mai gyermekmeséket, nézze csak meg a Minimax aktuális kínálatát.
  • Shadow_THH
    #66
    ez nem igaz az anime nem ez, az hogy hozzánk a pokémon jutott el még anno az nem azt jelenti, hogy egy egész művészi ág ill rajzfilmkészitési stilus söpredék lenne.

    ha már itt tartunk, én gyereknek ezeket is csak MÉRTÉKKEL mutogatnám. Nem odatenni a TV elé és akkor sélormúntól dragonbolon át orrvérzésig nézzed, addig sem sírsz meg nékén hagysz - max majd a tescoban könyörögsz a matricás zabpehelyért , dehát ennyi még belefér ugyis csak kölök vagy.

    Már egyszer a bambi 2-nél leirtam, hogy én pl a herkules óta nem nagyon nézetnék a gyerekkel ilyeneket, csak MÉRTÉKKEL, de lássuk be nem a TV az igazi hibás, azt csak okolni jó a társadalom mellett, a szülő dolga odafigyelni rá hogy mi van a gyerekkel, és nem a csodacsibének
  • Shadow_THH
    #65
    a cikk maga gány (elnézést kérek az írótól), de abban egyet értek, hogy iszonyatosan rombolja egy gyerek lelkét egy mai 'mesefilm' amiben százasával halnak meg állatkák vagy emberek.
    A mesékben a jó sohasem győzhet erőszakkal (lásd magyar népmesék), az csupán a gonosz eszköze amivel el is bukik - ellentétben a mai mesékkel ahol a gyerek azt látja, hogy egy-két pofon nem akkora gond ha azt a gonosznak küldjük be. Senki meg nem kérdezi, hogy miért csináltad, hiszen te úgyis a jó érdekében csapkolódsz.
  • Emmegki
    #64
    Egy igényes kézzel rajzolt rajzfilmben is lehet minden érzelmet ábrázolni. Sokkal jobban mint egy anime-ben.

    Számomra anime=szögletes pofák, hupilila zselézett haj ami 2x akkora mint a szereplők feje, igénytelen animáció. Ronda ufófejű nagy könnyes szemű szereplők.

    Minden szögletes, kontrasztos, semmi lágy átmenet. Ha meg "harc" van a szereplők kiszakadnak a környezetükből és úhy harcolnak hogy egy vibráló színes háttér előtt mutogatják őket felváltva.

    Most mondhatod hogy a szennyanimével azonosítom az animét de ezzel a szennyel van teli az összes "mese"csatorna. Jetix meg Cartoon network.

    Inkább south park mint ez :P
  • torjoz
    #63
    Nem teljes mértékben a mesékre kellene bízni a gyereknevelést, hanem inkább a szülőknek kéne ezt elvégezniük! Bírom, amikor arra hivatkozik 1 szülő, hogy nem ér rá, mert sokat dolgozik. De kérdem én, hogy mi értelme van a "sok" pénznek, ha a gyerekből egy nemtörődöm, szétnarkózott suttyó lesz?
  • Gregorius
    #62
    De azért az egy királyi udvar volt.

    De igen. Régen, amikor a meséket még a nagymamájától hallgata az ember, meg a falu népétől, miközben kukoricát morzsolt velük egyetemben vagy címerezett, sokkal durvább, perverzebb meséket hallgattak a gyerekek, csak éppen nem pofátlan módon, mint a televízió. Lehetett utána, közben beszélni a gyerekkel. Ma ez marad el. És nem pusztán azért, mert nincs rá idő, de én például nem is tudok azonosulni egy ilyen szutyok mesével, mert valahol még réges régen elrontottak.