Visszafordíthatatlannak tűnik az éghajlatváltozás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

építik

Darth Sith
"grönlandi jégtakaró olvadásának kiváltásához, ami nagy hatással lesz a tengerszintekre"
a jégnek nem ugyanannyi a vízkiszorítása mint a víznek? ergo ha olvad, a vízszint nem növekszik nem? :S

Nem a lényeg, hanem a fontos!

Nem nagyon ismerem az MHD generátorokat. Azt tudom, hogy baromi drágák, mert spec anyagokból készülnek, meg mintha valahol olvastam volna, hogy ezeknek sem túl rózsás a hatásfokuk, de ez nem biztos. Utána kellene nézni egy kicsit.
Ez is csak pénz kérdése emberek ez a gond . Hát ez van, de nemtom a franciák már mér nem építik azt a fusios erõmûvet.
valamit
világos, én nem azt mondom. mellesleg itt neon van 😊 plusz jellemzõen tömegközlekedek és ritkán van, hogy nem hideg ételt eszem... tehát most nem azért mondtam, hogy akkor ne tegye senki

http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f

Mi a helyzet az MHD generátorokkal?
Egy prototípus már épült ha jól tudom.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Attól még, hogy jobb hatásfokkal mûködnek, nem tudnak végtelen jó hatásfokkal mûködni. Létezik olyan erõmûfajta, konkrétan a kombinált ciklusú gázturbinás erõmû, ami 90% fölötti hatásfokkal mûködik. De ez még nem jelenti azt, hogy olcsó. A különféle erõmûvek hatásfokának fizikai elvi korlátai vannak, amiket nem tudunk átlépni.
De egyébként is minden csepp energia, amit felhasználunk, terhelést jelent a környezetre. Spórolj csak nyugodtan azon az égõn!
Molnibalage
Most, már semmi. Azóta kicsit gondolkodtam. 90 ezer tonna viz óránként/blokk? Hú az sok!(25t/s) Ez kb Bp. vízfogyasztásának a nagyságrendje!

Na megyek edzésre, majd még jövök tanuli kicsit

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

valamit
de ha jól értem, ha az erõmûvek jobb hatásfokkal mûködnének, akkor mindegy lenne, hogy én egyénileg (ezt ugye nehezebb befolyásolni) milyen égõt használok, mert ott központilag (ezt meg könnyebb) már eleve javulás lenne

http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f

Valóban 4 blokk van. Ennek mi a jelentõsége?
Az erõmûben ami energia a gõzbõl kinyerhetõ, az hidd el nekem, ki is van nyerve. Ez komoly üzleti kérdés. Amivel spórolni lehet, és amire folyamatosan törekednek, az a veszteségek csökkentése.

Molnibalage! Meg tudom neked elég pontosan mondani, hogy az atomerõmû mit fût a Dunán. Egy blokk hûtõvízigénye 90000 m3/h, ezen a vízen 8 fokot melegít. Számold ki nyugodtan, hogy ez mekkora hõteljesítmény. Valami 870 MW körüli értéket kell kapnod.
Itt nem errõl van szó... ezt mindenki tudja.
Én csak azt mondtam, hogy a megtermelt és a felhasznált energia 99.5%-a hõvé alakul.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Molnibalage
Pakson 4 blokk van tudtommal..

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Akkor, ha alacsonyabb a forrás hõmérséklete mint a nyelõé.
Egyébként hõerõgéprõl van szó.
A valóságban nyilvánvaló, de így kinyerhetõ a gõz maradék energiája.

Azt hiszem, tudom, hogy az emberek hogyan dolgoznak Pakson, mert nekem is van szerencsém ott dolgozni.
Az meg, hogy mennyire elenyészõ az az energia, amit az erõmû kinyom a környezetbe, nézõpont kérdése. Ha gondosan visszaolvasol, láthatod, hogy végeztem egy rövid számítást arról, hogy a Magyarország területét érõ napfény átlagosan mekkora teljesítménnyel fût. Ehhez képest az erõmû által kiadott hõ valóban elenyészõ. De az is ténykérdés, hogy az az elenyészõ hõ a Duna teljes vízhozamát képes egy fokkal megemelni. Akár hiszed, akár nem, az atomerõmûben egy reaktor 1375 MW hõteljesítményû. A kinyert villamos teljesítmény egy reaktorblokkon 460 MW. Mit gondolsz a kettõ közötti energiakülönbséggel mi történik? A dolgozók elviszik haza zsebben és azzal fõznek? Vagy Duracell elemeket töltenek velük? Nem! A kettõ közti energia túlnyomó része a Dunába távozik, egy kis része veszteségként jelentkezik a technológián, de ez a veszteség végeredményben szintén hõ formájában a környezetet fûti.
Molnibalage
Nekem meg a gépelésemet...

Molnibalage
A veszteségek nem csak "fûtésre" mennek el. Több hõ kell a gõzzé akalkításhoz, mintha nem lenne hõvezetés,a rendzer aslkotóelemeit is állaNDÓ hõm-en tartod kb. a sugárzási veszetség 3-4%. A kopr. és exp-et mér írtam. Nem fogjátok fel, hogy NEM FÛTI a környzetet.A hõbezetés okozza a veszteség jeltõs részét. Az nem sugárózik szét, kívülrõ nézve egyszerûen "eltûnik" a befeccölt hõ, nem jeleni meg kifele.

Összezve nem azért kicsi a hatásfok, mert kisugárzódik a hõ, hanem mert a BELSÕ veszteségek VESZIK fel a hõt. Termodinamika II. fõtételét tessék már kicsit tanulmányozni...

Molnibalage
Istenem, nem értitek, de még ha igazatok is lenne elenyészõ energiáról beszéltek. Mondtam, nem süt a Nap este és mennyit esik a Föld hõmérséklete pedig az erõmûvek akkor termelnek igazán...

Vagy nézd meg egy erõmû környzetében a hõmérsékeltet. Nem hawaii ingben vagy félmezetelenül dolgoznak az emberek Pakson. Télen ott is k*rva hideg van.

A hõszivattyú mûködtetéséhez energiát kell befektetni, amivel rontani fogsz a hatásfokon. A hõkörfolyamat elméleti hatásfokát sehogyan sem tudod átlépni.
Az a kisnyomású gõz még igen jelentõs energiát tárol.
Hõszivattyúval talán ki lehet belõle nyerni, és pl. fûteni a szomszéd várost.
Sajna a távfûtésnek is megvannak a térbeli korlátai.

Igen, ez is hozzátartozik, de az is, hogy nem izzólámpákkal világítunk, nem villanytûzhelyet használunk, nem egyfázisú motorokat üzemeltetünk, és nem húzzunk túl a procinkat.

Kicsit helyesbítek, mert pontatlan: a gõz a felvett energiájának egyharmadát adja le villamos áramként, és a felvett energia kétharmad részét adja le hõként a környezetbe. Az abszolút energiája még a legalacsonyabb energiaszinten is jelentõs.
A hõtan összességében lehet, hogy marha bonyolult, de a végeredmény akkor is az, hogy a reaktor által megtermelt hõenergia egyharmada (Pakson) villamos áramként távozik, kétharmada a környezetet fûti. Nem csak úgy a semmibe, hanem azért, mert a kisnyomású, semmire sem jó gõz még mindig gõz, és elég komoly energiát tartalmaz. A Carnot körfolyamat zárt görbe mentén mûködik, azaz a közeg a legalacsonyabb energiaszintjétõl elindulva elõször energiát kap valahonnan, ami miatt szépen eléri a legmagasabb energiaszintet. Aztán ezt az energiát máshol leadja, ami által visszatér a kiinduló pontba. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a kondenzátorból kijön az alacsony hõmérsékletû víz. Ezt fûtik, és megnövelik a nyomását (mindezt a reaktor által megtermelt hõbõl). Bemegy a gõzfejlesztõbe, ahol a primerköri közegtõl megkapja a hõenergiát, ami által elõször melegszik, aztán kiforr. A gõz kerül azután a turbinára, ahol munkát végez. Sajnos a gõz nem tudja itt leadni a teljes energiáját, csak annak egy részét (Pakson az egyharmadát), nem is alakul vissza vízzé. A turbinából kijön az alacsony nyomású gõz, ami a kondenzátoron vízzé csapódik le. A lecsapódáskor leadott energia teljes egészében a Duna vizét fûti.

Mellesleg baromi szép dolog a termikus hatásfok, és arról is van némi elképzelésem, hogy ha a Carnot körfolyamat legmelegebb és leghidegebb pontjának hõmérsékletét Kelvinben kifejezve elosztjuk egymással, akkor pont megkapjuk a termikus hatásfokot. Ennek ellenére a gyakorlatban ez pontosan úgy fog jelentkezni, hogy a folyamatba berakott hõ egyik részét villamos energia formájában kinyerjük, a másik részét pedig leadjuk a környezetnek. Ezek aránya pedig meglepõ módon éppen a termikus hatásfokkal egyenlõ.
BaliBoy
De van differencia, és ez volt a lényeg. Nézdd meg, hogy mire válaszoltam!

If Everything That Has A Beginning Must Has An End

valamit
ha ezen az arányon lehetne javítani feltételezem az csökkentené a károsanyag termelést. mert pl. fordított aránynál fele ennyi anyag fogyna ugyanazon idõ alatt, nem?

Igen, de mi lesz azzal az árammal, ami elmegy a vezetéken?
Nagyon kis részébõl elektromágneses sugárzás, ami MELEGÍTI A KÖRNYEZETET ÉS RÉSZBEN KIMEGY A VILÁGÛRBE.
Lesz belõle forgó mozgás(villanymotor), ami a súrlódása miatt HÕVÉ ÉS MOZGÁSI ENERGIÁVÁ alakul.
A mozgási energia a súrlódás miatt HÕVÉ ÉS HELYZETI ENERGIÁVÁ alakul.
Ha mindent visszarakunk a Föld felszínére, akkor a helyzeti energia HÕVÉ alakul.
Lássuk mi van még: világítás!
Az energia kis része fénnyé alakul, hogy mi lesz vele, lásd az elektromágneses sugárzások részt. Nagyobb része HÕVÉ alakul.
Fûtés: az energia szinte 100%-a HÕVÉ alakul.(kis EM sugárzás itt is van).
Transzformátorok: az energia nagy része további ELEKTROMOS ENERGIÁVÁ, kis része HÕVÉ alakul.
Számítógépek: Az energia szinte 100%-a HÕVÉ alakul.(Még egy ventillátor is! Ha egy zárt szobában bekapcsolsz egy ventillátort idõvel csak melegebb lesz)
Akármit csinálunk, szinte minden hõvé alakul.

Paks egy blokkjának villamos teljesítménye 440 MW, hõteljesítménye 1300 MW körül van.

Molnibalage
Jaj,ne!

Ajálom figyelmedbe akkor a lent említett tanszéket. www.energia.bme.hu-n elérd õket.

A hõtan ennél JÓVAL bonyolultabb.

Tudod, hogy mi az a termikus hatásfok?
Nem "fûtésre" megy az elveszett energia. A levegõt nem adiabatikusan komprimálod és az expanzió sem úgy megy végbe. Tudo, hogy mi az a CARNOT- körfolyamt. Ha nem, akkor nem tudod mire valók a hûtõtornyok. A tornyok nem azért vanak, hogy ne távozzon hõ, hanem kisnyomású, semmire sem jó gõzbõl csináljon újra folyadékot.

Úgy látszik ezt nem értik meg azok, akinek nem tanítják.

Nem igaz, kb 99.5%-a.
Van elektromágneses sugárzás is 😊

Ma2ska
Nehéz erre mit mondani, és sok igazság rejlik ebben, és semmiképpen sem akarok a "majdrájössz hogy nem igy van , meg a jövõnk és föld és az emberiség" tipúsú vérpopulista szlogenekkel jönni.. te vagy az az ember aki rájött, hogy embernek lenni 99% nyomoruság, 1% öröm, és az is érthetõ ha az embernek hányingere van, a sok kamuzásból és elemi hazugságokból, mintha mindenki meghülyült volna néha az az érzése, és ebben sajnos igaza van. Mégis amit a jelenben tesz az ember az számit, ha nem a jövõért, akkor magadért, ha nem hiszel az üdvözülésben, legalább magadban higyj, a nihilizmus, megintcsak nem vezet sehová...

Sajnos azt jelenti. Amit egy erõmû nem tud kiadni villamos energiában, azzal a környezetet fûti. Ha tehát egy erõmû hatásfoka 34%-os, akkor az eredetileg megtermelt energia 34%-a villamos áramként távozik a vezetéken, 66% energiával a környezetet fûti. Nem véletlenül vannak az erõmûvek vagy nagy vizek mellé építve, vagy hatalmas hûtõtornyokkal hûtve, ami szintén a környezetnek adja át a hõt. Technikailag nem lehet másképpen megvalósítani.
Csak halkan jegyezném meg, hogy Grönland neve nem véletlenül jelent zöld földet.
Kb. ezer évvel ezelõtt nem volt rajta jég és a vikingek kiterjedt kolóniákban laktak rajta. Úgyhogy volt már itt változás nem is olyan régen.
A föld pedig átélt már egysmást. Pl. szupervulkánok, meterorbecsapódások. Ezek baromi sok széndioxidot tudnak ám felszabadítani hirtelen, igaz ilyenkor lehülés is van a por miatt.
De olyan extrém dolgok is voltak már, mint pl. 800 millió évvel ezelõtt, amikor is az összes óceán és tenger az egyenlítõig bezárólag befagyott. Az élet meg ment szépen tovább.

¤¤¤¤o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤o,¸¸,o¤o°`°o¤O3>

Molnibalage
De ez nem azt jelnti, hogy 35% hõ marad vissza a félreértések lekerülése végett.

Egyébként egy pélával:

Fogj egy pohár vizet. Kezd el melgíteni tûzön. A viz felforr. Tûz lekapcs. Mennyi hõ marad vissza. Játszd el egy 20 fokos konyhában. A konyha hõmérséklete nem fog változni mérhetõen!

Egyébként én is a BME-re járok és értek hozzá valmit, hiszen most lettem hõtanból 4-es. (Nem hencegés, csak nehogy azzal vádoljanak, hogy kicsit képzetlen lennék.)

Molnibalage
AgentKis-nek üzenem, hogy írja meg azt amit ide megírt a BME ENERGETIKAI GÉPEK ÉS RENDSZEREK TANSZÉK-nek és csak kicsit fognak körberöhögni.

Nem fogod fel, hogy nukláris folyamtból kinyert hõbõl gõzt fejlesztenek?(Minden villamosenergia termlés hagyományos erõmûben vízgõz körfolyamattal történik). Az erõmûvek így ÁRAMOT és nem HÕT küldenek szét. A hõbõl jóformán nem marad semmi. A cél az, hogy termelt hõ 100%-ból munka legyen a turbinákban,
persze ez nem lehetséges. Összetett turbina és gõzköfolyamtok hatásfoka 65% körül van.

"A mágneses pólusokkal lehet még bajunk. Ha megfordulnak akkor a föld forgástengelye is valszeg megfordul, mivel a Napnak is van mágneses tere.
Akkor elég komoly dolgok lehetnek, de már voltak is ilyesmik.
Ahogyan látunk a sarki födben trópusi erdõ maradékot, vagy hegytetõkön tengeri üledéket..."

Tektonikus lemezvánodrlásról nem is halottál?
A Föld forgástengelye meg nem változtott meg soha.

"Lehet tévedek de szerintem Arkhimedes csak annyit mondott, hogy a kiszorított víz térfogoata megegyezik a belehelyezett test térfogatával. De a folyóvíznek kisebb a térfogata mint a megfagyott víznek."

Nézd meg mekkora a jég és a víz sûrûsége közti difi kb. mint 8%.

BaliBoy
Lehet tévedek de szerintem Arkhimedes csak annyit mondott, hogy a kiszorított víz térfogoata megegyezik a belehelyezett test térfogatával. De a folyóvíznek kisebb a térfogata mint a megfagyott víznek.

Közben találtam egy adatot, ami 0,3 W/m2-t ad meg, azaz eléggé elhanyagolható a napsugárzáshoz képest. Kíváncsiságból elkezdtem számolgatni a hõterhelésekkel, hogy végre biztosat lehessen mondani. Magyarország területe 93000 km2. 1 km2=1000000 m2. Magyarország területe 93000000000 m2. Elfogadom a 380 W/m2 átlagos teljesítményt a napenergiára. Ekkor a nap fûtési teljesítménye Magyarország területére vonatkozóan 93000000000*380=35340000000000W azaz 35340000 MW azaz mondjuk 35 millió megavatt. Ehhez képest pártízezer Megawatt szerintem elhanyagolható. Szóljatok, ha valami hiba van a számításomban.
Bazz, annyira hulye vagy, hogy az mar faj. "Ha elolvadnak a sarki táblák, akkor+ nem fog sehány centit sem emelkedni a víz szintje, mert a víz fagyott állapotban nagyobb térfogatot tölt ki mint folyékonyan ugyebár"

Ez persze igaz, de

a) Gronland szarazfold, tehat nem uszik a vizen (amig fel nem talalod az antigravitacios-elektromagneses-pulzarvibratort)

b) a ket sarkvideki jegtabla kozul az egyiknek osfold talapzata van, tehat az sem uszik a vizen

Amit irsz, annak a fele mindig igaz, a masik fele meg hulyeseg. Te egy jopofa seggfej vagy. Dontsd el, kilyelentesem melyik fele a tevedes...

A poharas kiserletnel a viz szintje pedig nem valtozik, mar Arkhimedesz ota...
Nem.:-) De a volt fizika tanárom kiszámolta mekkora erõt fejtesz ki és mozdítod el a Földet ha lépsz 1-et.:-D

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

BaliBoy
Nem akarom kétségbe vonni az élettapasztalatodat, de egyet kijelenthetek: Én sem csukot szemmel jároka világban. Egyébként meg ne személyeskedjünk, hanem maradjunk a témánál. Te nem ismersz engem, én nem ismerlek téged, szóval ne tegyél elhamarkodott kijelentéseket.

"...nem akarok utódot, hogy vele is ezt tegyék. neki sem lenne jobb... senkinek sem lenne jobb ha olyan dolgok történtek volna vele mint velem is..."

"én csak a nagyvállalatok ellen szóltam, hogy õket tuti nem érdekli hogy veled, velem,másokkal mi fog történni egy esetleges katasztrófa esetén"

"Engem ez tökre nem érdekel! Nem akarok gyereket, a családom ezért velem együtt kihal.ezért tökre nem érdekel hogy mi lesz."

Én ebbõl azt vágtam le, hogy te ugyanolyan nem törõdöm vagy mint a vállalatok amikrõl írsz.

"Te lemondanál többszáz milliárd dollárnyi bevételrõl világszerte évenként????"

Mintahogy az elején írtam, nem ismersz. Azt pedig írhatom, hogy én bizz lemondanék róla, de te úgysem fogod elhinni. Pedig ez az igazság.

Értem így már részben. De ez nem egyszerre olvad el. Nem tud talajvízként vagy folyóként elszivárogni pl tavakba? Lehet hogy kuka kérdés...

Csak kíváncsiságból: tud valaki adatot arról, hogy a föld belseje mekkora teljesítménnyel fûti a felszínt átlagosan?
Nem bizony. A szárazföldön lévõ hó és jég olvad L.

Grönland mióta "sarki tábla"???
"Grönland a világ legnagyobb szigete."
"A jégmezõ vastagsága helyenként meghaladja a 3 km-t.
A jégmezõ tárolja a világ friss víz tartalékának 10%-át. Ha ez a jég mind elolvadna 6.5 méterrel emelné meg a tengerek vízszintjét. A jégmentes terület Grönlandon mindössze 350.000 km2."
Grönland

AgentKis
Grönland nem úszik a tengeren....

Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...

Koncentráltan ennyi energiát akkor sem lehetne beleengedni a Dunába. Azt a 2 fokot akkor sem léphetné túl, ha mindent atomenergiával állítanánk elõ, tehát helyileg más megoldást kellene keresni. Abban is igazad van, hogy bizonyos szint fölött már nem lenne a hõterhelés elhanyagolható. Az atomerõmûvekkel elérhetõ hatásfok valahol 50% körül van ismereteim szerint. Ugyanakkor a fosszilis tüzelõanyagokkal mûködõ erõmûvek többségének hatásfoka sem sokkal jobb. Azonban a kibocsátott üvegházhatású gázok miatti hõterhelés komolyabb, mint amit a hatásfok miatt szenved el a föld, tehát még mindig messze az atomerõmû a legjobb megoldás ezen a téren. De ha belegondolsz, akkor az energia bármilyen formában történõ kinyerése beavatkozás a természet folyamataiba, így változásokat okoz. A végsõ megoldás tehát csak a fogyasztás mérséklése lehet.
AgentKis
A mágneses pólusokkal lehet még bajunk. Ha megfordulnak akkor a föld forgástengelye is valszeg megfordul, mivel a Napnak is van mágneses tere.
Akkor elég komoly dolgok lehetnek, de már voltak is ilyesmik.
Ahogyan látunk a sarki födben trópusi erdõ maradékot, vagy hegytetõkön tengeri üledéket...

Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...

Jé most veszem észre 2 csillagocskám van.:-D

" Az egyik fõ aggály Grönland jégtakarójának olvadása, ami az elkövetkezõ évezredben 7 méterrel emeli meg a tengerszintet." <- Na ez egy ba*omság. Jöjjön a kisiskolás módszer. Vegyünk 1 pohár vizet. Tegyünk bele 1 jégkockát. Ezt vegyük kiindulási pontnak, ez mondjuk az Antarktisz. Mérjük meg a vízszintet. Várjuk meg míg elolvad a jég. Mérjük meg újra a vízszintet. Jé! Alacsonyabb 1-2 mm-errel a vízszint! Nahát! Jaaaa...mert az eredeti térfogatát visszanyerte és összehúzódott...f*xom...ha ezek a "tudósok és szakemberek" néha gondolkodnának, qwa jó lenne és szép lenne a világ.

"Vissza­for­dít­ha­tat­lan­nak tûnik az ég­haj­lat­vál­to­zás" <- Ez van. 1-2 ezer évenként ez bekövetkezik! És nem feltétlenül a kibocsájtot gázok kövtkezménye. Azok csak segítenek meximum. Sõt a Föld mágneses mezeje pólust is szokott váltani. Ha elolvadnak a sarki táblák, akkor+ nem fog sehány centit sem emelkedni a víz szintje, mert a víz fagyott állapotban nagyobb térfogatot tölt ki mint folyékonyan ugyebár. Szóval a katasztrófa filmekrõl ennyit. Azt nem értem, hogy azt mondják, hogy ha elolvadnak a jéghegyek akkor elfogy az édesvíz készlet. Ami részben érthetõ hiszen a jegbe nem fagy bele a só, de azt nem értem mi köze ennek a vízkészlethez? Nem a sarki jégsapkákból van ivóvizem bakker! Szóval jó lene ha valaki elmagyarázná mert marhára nem értem a szitut!

Én is eddig a cikkig. Pont ezért írtam. Érdekes és irónikus (Azzal harcolunk legtöbbet, amibõl mi is létrejö(het)tünk. Genetikailag bennünk van a túlélés, mégis kiírtjuk magunkat. Meghalunk, születünk. Apropó a vírusok hogyan alakul(tak)nak ki? Egy x@ros 1sejtû. Õ is genetikailag szaporodni akar és túlélni (és minden a földön...talán máshol is)... mégis elpusztul v. nem!? 😊 (Pont ezért -sem- hiszek Istenben...csak magamban)!