Hunter

Vissza­for­­dít­­ha­tat­­lan­nak tűnik az ég­­haj­lat­­vál­­to­­zás

Az üvegházgázok emelkedő koncentrációja súlyosabb következményekkel járhat, mint azt korábban gondoltuk, figyelmeztet egy átfogó tudományos jelentés, amit a brit kormány tett közzé.

A jelentés szerint nagyon kicsi az esély arra, hogy a gázkibocsátást a veszélyes szintek alatt lehessen tartani. Az egyik fő aggály Grönland jégtakarójának olvadása, ami az elkövetkező évezredben 7 méterrel emeli meg a tengerszintet. A hatások a szegény országokat érintik majd a legdrasztikusabban. A Veszélyes Éghajlatváltozás Elkerülése című jelentés a Brit Meteorológiai Hivatal által 2005 februárjában megrendezett konferencián a tudósok által előadott bizonyítékokra épül.

Azt próbálták megválaszolni, hogy mi az a légkörben felgyülemlett üvegházgáz szint, ami már túl sok, illetve milyen lehetőségek vannak egy ilyen szint elérésének elkerülésére. A jelentés előszavát maga Tony Blair miniszterelnök írta, melyben kifejti, hogy mára már egyértelművé vált, hogy az üvegház-hatást erősítő gázok kibocsátása tarthatatlan arányú globális felmelegedést okoz.


A vörössel jelzett terület a nyári olvadások terjedésének ütemét mutatja az elmúlt 10 évben

Margaret Beckett környezetvédelmi államtitkár a BBC-nek adott interjújában elmondta, a jelentés bizonyára sokak számára megdöbbenést fog okozni, különösen az a tény, hogy egy olyan fordulóponton állunk, ahonnan már lehet, hogy nincs visszaút. Kiemelte, hogy itt nem öt perc, hanem évszázadok alatt lezajló történésekről van szó, a hangsúly azonban a visszafordíthatatlanságon van.

A jelentés különböző hőmérséklet növekedési szintek hatásait veszi végig. Az Európai Unió célkitűzése megakadályozni, hogy a globális átlagos hőmérséklet 2 Celsius-foknál többel emelkedjen. Ez azonban a tanulmány szerint már túl magas lehet: már két fok plusz is elegendő a grönlandi jégtakaró olvadásának kiváltásához, ami nagy hatással lesz a tengerszintekre. A teljes folyamat lezajlásához - a megjósolt 7 méteres emelkedéshez - 1000 évre van szükség.

A kockázat lényegesen emelkedni fog két fok alatt is, feltehetően sok állat- és növényfaj kihalását, éhínséget és vízhiányt idézve elő, különösen a fejlődő országokban, írja a jelentés. A kormány felkérte a tudósokat, hogy számítsák ki, mely üvegház-hatású gázok koncentrációja elegendő ezeknek a veszélyes hőmérséklet-emelkedéseknek az előidézéséhez. Jelenleg a légkör körülbelül 380 ppm (parts per million, darab per 1 millió részecske) szén-dioxidot tartalmaz, ami az ipari forradalom előtt 275 ppm-en állt.

A jelentés szerint az EU által meghatározott kétfokos cél eléréséhez a szintet 450 ppm alatt kell stabilizálni. Erre a brit kormány fő tudományos tanácsadója, Sir David King nem sok esélyt lát, szerinte tíz éven belül elérjük a 400 ppm-et, az országok pedig nem fogják leállítani erőműveiket elvágva a lakosság energia ellátását a probléma kezelése érdekében.

Természetesen akadnak olyanok is, akik kevésbé borúlátók, mint például Myles Allen, az Oxfordi Egyetem légköri fizikusa. Szerinte fokozatosan lehetne csökkenteni a károsanyag-kibocsátást - a folyamatot a cigarettáról való leszokáshoz hasonlította -, illetve fenntartani egy biztonságos szén-dioxid-kibocsátási szintet, ami még nem borítja fel a környezetet. Ezen felül persze vannak technológiai lehetőségek is a veszélyes üvegházgáz-koncentráció elkerülésére, hogy szót ejtsünk a mennyi mellett a konferencia másik kérdéséről, a hogyanról is. A tisztább energiaforrásoknak azonban gátat szab az anyagi érdekeltség, a változással szembeni idegenkedés és maga a probléma felismerésének hiánya, ezért valljuk be, a derűlátásnak nincs túl sok létjogosultsága.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tiberius B #236
    Ja, szoktak, több köbmétereket is akár.
    Nemrég olvastam, hogy a Dél-Afrikai Köztársaság egyik tartományában megszűnt, az ingyen óvszer osztogatása államilag néhány hónapra, erre az AIDS-esek száma drasztikusan megnőtt. Azelőtt, hogy államilag osztották volna a gumit, meg az egyik legfertőzöttebb terület volt. Néhány év alatt nagyon visszaszorították a betegséget azzal a néhány Condommal.
  • BiroAndras #235
    "Csak Afrikában valahogy nincs minden nyilvános vécében gumiautomata (mivel a nyilvános vécé az a bokor :) - na jó, vannak városok is)... És nem is olyan hű de olcsó."

    Biztosan olcsóbb, mint a kezelés. Úgy tudom, szoktak ingyen óvszert osztogatni arrafelé.
  • Tiberius B #234
    Az elejével egyetértek.
  • dez #233
    ebbe
  • dez #232
    Az a ciki, hogy nagyon sokan azt hiszik, az egész annyiból áll, hogy néhány fokkak több lesz. Pedig valójában arról van szó, hogy jóval kaotikusabbá válik az időjárás, és jellemzőek lesznek a szélsőségek. Nagyon kényelmetlen szélsőségek... Nesze neked kényelmes modern világ.

    Valahol olvastam (persze egy időjárási szakértő tollából), hogy az utóbbi x százezer évben egy kivételes egyensúlyi helyzetben volt a klíma, ami még sokáig relatíve kellemes életkörülményeket biztosított volna az élőlények többségének (persze nekünk is). Erre jön az ember, és elszúrja.

    Az a szomorú, hogy ezzel (és mással) sokan tisztában vannak, vagyunk, de nem tehetünk semmit, csak szótlanul végignézzük. A politikusok meg úgy tesznek, mintha tennének valamit (közben nekik is korlázotott a mozgásterük, és ők ebben szépen bele is törődnek, nem "ugrálnak"). És itt befejezem a gondolatsort, mert nem akarok magamnak bajt.
  • dez #231
    "Már rég feltalálták az óvszert, ami olcsó, és remekül megvéd az AIDS-től."

    Csak Afrikában valahogy nincs minden nyilvános vécében gumiautomata (mivel a nyilvános vécé az a bokor :) - na jó, vannak városok is)... És nem is olyan hű de olcsó.

    Tényleg, az hallottátok, hogy az iszlám országokban is hasonló ütemben terjed az AIDS? Mert ugye ott sem annyira "erkölcsösek" az emberek, mint be van állítva, de eléggé álszentek ahhoz, hogy a szőnyeg alá söpörjék az egész témát, és megtiltsák a felvilágosítást, a gumi népszerűsítését, stb. Bár már tarthatatlan ez a helyzet - csak ez az ottani "hagyománytiszelő" embereket nem érdekli.

    "Azért számold bele a fejlesztési költségeket, meg a többit, ami az előállítás költségeihez még hozzájön."

    Már nagyon sok esetben kiderült, hogy messze nem költenek erre annyit, mint be van állítva. És ez mindenképp eltörpül a brutális nyereséghez képest. Olyannyira nagy pénz van ebben, hogy mára már ez, a fegyvergyártás, és az energiahordozók üzletének hármasa irányítja a világot. (És ezt sajnos nem én találtam ki, hanem egyszerű gazdasági tény.)
  • BiroAndras #230
    "A NASA lehet, hogy egy töketlen banda, de rajtuk kívül nincs senki, akik a témával ilyen szinten foglalkozna."

    Nem a NASA a töketlen, hanem a költségvetését megszavazó politikusok.
    És van más is aki képes az űrbe jutni.

    "Ahhoz, hogy a civil űripar valóban beinduljon rengeteg befektetésre lenne szükség."

    Persze, de azért van pár milliárdos, aki zsebből kifizeti az egészet, ha lát benne fantáziát. Egyébként a SpaceShipOne fejlesztési költsége nevetségesen kics volt a hagyományos űrprogramokéhoz képest.

    "Az űrutazás hasonlóan alakult, ha az oroszok és az USA nem csináltak volna belőle presztizskérdést, sehol sem lenne. Így eljutottunk ugyan az űr határáig kitűztük a zászlót, majd 30 évig szinte semmi nem történt!"

    Pont az volt a baj, hogy csupán erőfitogtatás lett az egészből. A gyors sikerek érdekében feladták a hosszú távú fejlesztéseket. Ezért volt 30 év kiesés utánna. Az X-díj győztes gép az űrverseny előtti fejlesztéseken alapul (pl. X-15).

    "Ahhoz, hogy túristaként viszonylag sok ember kijuthasson az űrba, egy olcsó sokszemélyes járműre lenne szükség."

    Mint pl. a SpaceShipTwo ?

    "Egy ilyen kifejlesztése legalább 10 év."

    2008-ra tervezik az első utat...
  • BiroAndras #229
    "Ez valóban jó lenne. Sokan szídják a gógyszer ipart, talán nem is alaptalanul, hogy ha van egy drága kezelés, illetve egy megelőző eljárás, akkor természetesen az előbbit fogja preferálni, abból van neki haszna."

    Már rég feltalálták az óvszert, ami olcsó, és remekül megvéd az AIDS-től.

    "Egy édszes beteg kezelése gyógyszer előálltási szinten néhány száz dolár évenként, vagy még annyi se. De valahogy végül még is több ezer dollár lesz belőle. Ez a valóság."

    Azért számold bele a fejlesztési költségeket, meg a többit, ami az előállítás költségeihez még hozzájön.

    "csak közben kipusztul Afrika."

    Nem fog. Létezik az AIDS ellen védő gén, majd szépen elterjed, és akkor eltűnik a betegség (persze ez eltarthat 100 évig is, és közben sok százmillióan meghalnak, szóval nem feltétlen jó az egészet a természetre bízni).
  • NEXUS6 #228
    A NASA lehet, hogy egy töketlen banda, de rajtuk kívül nincs senki, akik a témával ilyen szinten foglalkozna.

    Ahhoz, hogy a civil űripar valóban beinduljon rengeteg befektetésre lenne szükség.
    A helyzet hasonló ahhoz, ami a '30-as évek végén a nukleáris "ipart" jellemezte. Sokan vallották hogy ha lehetséges is a nukleáris energia termelés, akkor sem fogja senki sem tudni megcsinálni, mert a technológia kifejlesztése túl sok tőkét kívánna, amit senki nem előlegezne meg.
    Ehhez kellett egy háború, és az hogy a nukleáris fegyverek a politikusok kedvenc csodafegyverévé váltak.

    Az űrutazás hasonlóan alakult, ha az oroszok és az USA nem csináltak volna belőle presztizskérdést, sehol sem lenne. Így eljutottunk ugyan az űr határáig kitűztük a zászlót, majd 30 évig szinte semmi nem történt!

    Ahhoz, hogy túristaként viszonylag sok ember kijuthasson az űrba, egy olcsó sokszemélyes járműre lenne szükség. Egy ilyen kifejlesztése legalább 10 év.
    Az Orosz Klipper jó próbálkozásnak tűnik, de egyrészt ez is egy állami vállakozás, másrészt csak egy többször feljasználhaztó kabin, ami akkor lenne igazán jó, ha egy töbször felhasználható szállító rendszerhez kapcsolódna. Erről nem sokat lehet hallani, vannak rá próbálkozások az oroszoknál is, de legalább 10 év mire lesz belőle valami.

    A katasztrófa elkezdődött, és geológiai értelemben roppant gyorsan zajlik! A klímaváltozás csak egy dolog, a környeztet nagyon sokféleképpen szennyezzük/alakítjuk. A gond az hogy hiányzik belőlünk a tudatosság. Bár ebből a szempontból Európa és Japán viszonylag jól áll, de ez egy globális probléma.
  • NEXUS6 #227
    Ez valóban jó lenne. Sokan szídják a gógyszer ipart, talán nem is alaptalanul, hogy ha van egy drága kezelés, illetve egy megelőző eljárás, akkor természetesen az előbbit fogja preferálni, abból van neki haszna.

    Egy édszes beteg kezelése gyógyszer előálltási szinten néhány száz dolár évenként, vagy még annyi se. De valahogy végül még is több ezer dollár lesz belőle. Ez a valóság.
    Az utóbbi 10-15 évben rengetegen próbáltak ezen változtatni, és valami lassú előrelépés is van, csak közben kipusztul Afrika.