Elegáns Univerzum

← ElőzőOldal 6 / 6

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nekem inkább origaminak tûnik 😄

http://www.mobilize.hu - miért is állnál meg?

apám!

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

ez egy calabi-yau tér, ez egy 4 dimenziós gömb felülete
sok minden nincs még bebizonyítva, de a legtöbb hipotézist, ha nem is gyakorlatban, de matematikailag bizonyították.
termike
mi?

sz4bolcs
és ennek?

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

termike
Semmi köze a valósághoz.

most volt a 3. rész a Spektrumon. Még én is értettem belõle valamennyit zsal jóak😊

Ó a kis zseni<#worship> nem vagy te egy picit egoista? És akkor mi a jó megoldás?
feketeribizli:????????????????????????????????????

\"Két dolog végtelen, a világűr és az emberi butaság, de az előbbiben nem vagyok biztos.\" Albert Einstein

Van biztosan, mert az ajtó sem látszik a folyosón, ha a fal mellett állunk és ugyanigy egy másik huron rezgõ tér sem látszhat, akár a folyosó ajtajai!
közelít a megoldáshoz, de még gondolkodjatok rajta :-)
Jaj, bocsi elírtam ezek Calabi-Yau terek. Röviden arról van szó, hogy a maradék néhány dimenzió, amik nem csavarodtak le, ilyen alakzatokba csavarodtak fel, ezeknek az alakja meghatározza elvileg a fizika törvényszerûségeit is, pl ezeken amolyan lyukak vannak, amik pedig azt határozzák meg hogy hány részecske család van. Mindez elég vad elképzelés, de nagyon egyszerûen leírná a világot, ha így lenne.

\"Két dolog végtelen, a világűr és az emberi butaság, de az előbbiben nem vagyok biztos.\" Albert Einstein

Mik is ezek a terek? Én még nem hallottam róluk.

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

Aranyos, mármint a másikdimenzióban játszódó álom ötlete, de ez mindössze kémiai anyagok által keltett ingerek.<#wink>A könyv nekem is megvan, remek írás, de ezt a sorozatot nem láttam, de ha tényleg a könyv alapján készült akkor nem is kell már látnom. Nekem a Calaby-Yau terekkel kapcsolatos fejezet volt nagyon érdekes, kíváncsi lennék ti mit gondoltok ennek valóságosságáról. A neten hiába keresek magyar nyelvû anyagot, semmi értelmeset nem találtam még.

Szerintem meg a fejünkben... 😊

Van az több is.

Már megint ez a túlbonyolítás. Állítólag már 11 dimenziónál tartanak :-)
Mintha itt is keverednének a fogalmak, fõleg a dimenzióé.
Pl. a jó régi Bakos szótáram szerint:
1. térbeli kiterjedés
2. vmely mennyiség és az alapmennyiségek közötti összefüggést megadó hatványsorozat
3. méret, nagyság, arány
Wikipediában meg így írják:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Dimenzi%C3%B3#A_matematik.C3.A1ban
Bár kicsit kevés.
A saját fogalomhasználatomat meg sajna nem tom megfogalmazni redesen.

A scifi filmekbõl értettem meg ezt a hurelméletet, és nagyon tetszik!

Szerintem az álmaink ilyen hurdimenziokban zajlanak le.
laca103
De mindezek ellenére tök logikus, és egyszerûen SZÉP.

Ki a rákot érdekel a gép konfigurációm?

Igazából nehéz népszerû topikot létrehozni egy háromórás, csak streamelve elérhetõ, angol nyelvû ismeretterjesztõ film köré, de valóban felvet sok-sok kérdést.

Nekem csak egyetlen lenne: arról volt szó, hogy a feltevések szerint nyolc dimenziónak kell lennie ahhoz, hogy a húrelmélet valamennyire megállja a helyét, de ez a szám ezek szerint nem egyenlõ a maximális párhuzamos univerzumok számával? 😊

(hangsúlyoznám ismét, azon dolgoknak, melyeket leír a film illetve könyv, SEMMI bizonyított alapjuk nincsen, csak elmélkedések, tehát a flame-et lehetõleg kerüljük, köszi 😊)

laca103
Tényleg kívételesen érdekes topik, különösen hogy én relatíve mélyebben is geleástam magamat a témába. Meg van nekem az Elegeáns univerzum címû könyv mely Brian Grence csodálatos alkotása(mellesleg a film ihletõje) és igen elõrehaladott állapotban tartok annak végigrágásában. A film meglehetõsen komoly részeket hagy ki, de hát "nem fizikusoknak készült". A könyvet mindenkinek ajánlom, tökéletes magyarázatokat ad a relativitás és a kvantummechanika összeférhetetlenségére.
A húrelmélet szépsége és tisztasága engem egyszerûen megfogott.
Jó volna kérdéseket felvetni a témában hogy bõvüljön a topik.<#heureka>

Ki a rákot érdekel a gép konfigurációm?

Erdekesnek tunik, ezt csekkoljuk majd. 😊
Kivetelesen ertelmes topik nyilt, ennek orulni kell. 😉

Itthagytam a forumot! Ne irj privatot!

immovable
Én is láttam ezt a három részt a spektrumon, nagyon jó, de sztem hiába magyarázzák óvodás szinten még így is nehéz téma...oda kell figyelni rendesen...
Kár hogy ritkán adnak az univerzummal, csillagászattal foglalkozó mûsorokat a tematikus csatornák, dehát amíg van net nemgond...😊)
A véleményemre voltál kiváncsi...sztem ez már olyan szintû elméleti fizika és matematika, amire csak azt tudom mondani, lehetséges, érdekes, elképzelhetõ...de én soha nem fogom teljes valójában megérteni, mint ahogy nehéz elképzelni a távolságok nagyságát is az univerzumban...
De szuma szummárum sztem lehetséges a húrelmélet, a több dimenzió, az idõ viszonylagosága, stb...
"kíváncsi vagyok egy-egy igazi fizikatudor véleményére az ilyen vad dolgokról"

nah iylennel garantálom hogy nemfogsz találkozni sg-n 😊
mükedvelõkkel esetleg, érdeklõdökkel esetleg, okostojás kontárokkal esetleg, vagy olyannal aki azt hiszi hogy õ a lángész közbe csak a keze a bilibe lógott..., de igazi fizikatudorok majndem tuti hogy ha valahova nem hát ide nem irnak 😛 persze egy minimális esély van de az annyira elenyészõ hogy jaj... 😄

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Hah, hál'istennek megvan a Nova honlapján is...

erre tessék nézelõdni

No, fantasztikus, három hónapja fent volt, megnyitom a topikot, és rögtön leszedik... 😊

Lacc
Na ezt megnézem, jó hogy így fent van a neten.
Igazából kissé félve nyitottam meg e topicot, hiszen mostanság divat, hogy mindenkit leszúrnak, aki meg mer nyitni egy-egy új témát, ám úgy gondolom, hogy e dokumentumfilm-sorozatnak érdemes egy saját zugot szánni.

Elõre le kell szögezni, hogy a film nem a fizikusok számára készült, hanem fizikusok készítették olyan átlagembereknek, mint amilyen én vagyok. Szó van benne a mostanság újult erõre kapott húrelméletrõl, párhuzamos dimenziókról, és a gravitáció rejtélyes gyengeségérõl - igencsak vad elképzelések. Ha érdekel a film, a Google videon megtalálható mindhárom rész, ha van szabad három órád, igazán érdemes megtekinteni - talán újat nem tudsz meg belõle, talán néha zavarni fog, hogy mennyire "hülyének" néznek a sok képi magyarázattal, de biztos vagyok benne, hogy nem érzed majd elpocsékolt idõnek. Várom az esetleges hozzászólásokat, kíváncsi vagyok egy-egy igazi fizikatudor véleményére az ilyen vad dolgokról, mert bár közvetlenül semmiféle kihatással nincsenek az életünkre, jó érzés (lenne) belegondolni, hogy a világegyetem cseppet sem olyan statikus, "szabályos" hely, mint amilyennek tûnik.

(A filmsorozat amúgy nemrég a Spektrumon és a Discovery-n is látható volt.)

Elsõ rész | Második rész | Harmadik rész

U.i.: alapfokú angoltudás nem árt... 😊

← ElőzőOldal 6 / 6