419
-
#299 "(persze nekik annyira nem sürgős, mert az olajár szépen emelkedni fog)" - az olajár emelkedése biztosíthatja az alternatív üzemanyagok számára az egyre nagyobb igényt a vásárlók részéről, és az egyre rövidebb megtérülést a fejlesztők részéről, azáltal, hogy a versenybekerüléshez magasabb árral jelenhetnek meg. az elterjedése (az egész világra) szerintem is évtizedek alatt mehet csak végbe, hisz még ma is járnak Trabantok, 1200-as Zsigulik (stb.) és a mienk még egy jólfejlődő régió. ugyanakkor az emelkedő olajár főként a ma még fejletlenebb régiók gyorsított felzárkózását segítheti (arab államok, oroszok), tehát valamelyest érdeke az olajtermelőknek is... Persze a hatalmuknak (gazdasági) új energiaszektorba való átmentésére is törekszenek majd, részben emiatt is lesz fokozatos az átmenet. Sok ember dolgozik az olajiparban a tulajdonosokon túl is, és sok infrastruktúra épül rá. Fúrótornyok tengeren és szárazföldön, kitermelő cégek, finomítók, csővezetékek, szállítmányozási vállalatok, benzinkutak, autók, vonatok, hajók, erőművek, stb.. Ez behálózza már az egész világot. Ezt mind lecserélni, mégha meg is van az új technológia is, akkor is lassú. (ugyanakkor komoly növekedési tényező lehet majd a globális gazdaságban) És nyilván magát az új technológiát is jól meg kell választani, hogy megint elláthassa a világot legalább egy 200 évig (ha lehet akkor még sokkal tovább) és az olajnál felmerült problémákat (környezettel nem igazán van összhangban) is kiküszöbölje. -
BiroAndras #298 "Én csak úgy értettem, hogy ha egy atomórát viszünk egy mozgó bomló anyaggal, és egy atomóra marad egy álló bomló anyaggal, akkor az anyag bomlása és a hozzárendelt óra által mért idő között lesz arányosság."
Nem. Ha a részecskére "rászereled" az atomórát, akkor az el fog térni az álló órához képest, és a részecske saját idejét fogja mutatni. Ezt konkrétan atomórákkal igazolták is, mert azok elég pontosak ahhoz, hogy egészen kis effektust is kimutassanak. Ha jól tudom, a GPS műholdak jeleit is korrigálni kell emiatt. -
BiroAndras #297 "Papa kicsit elvagy tévedve,már ezer éve létezik viz és áram hajtású auto. CSak éppen vmi oknál fogva nem hozzák forgalomba. gondold el mekkora gazdasági összeomlás lenne abbol ha az olja értéke egyik naprol a másikra a nullával lenne egyelö. nem ártana kicsit tágabb rálátással birnod a dolgokra."
Hol érdekli a feltalálókat az olajcégek pénze?
Gazdasági összeomlás sem lenne belőle, mert nem lehet 5 perc alatt lecserélni minden robbanómotort.
Ha feltesszük, hogy nem drága a motor, egyszerű a gyártásam, és bárhol beszerezhető az üzemanyag, akkor is évekig, vagy akár évtizedekig tartana az átállás.
Hiába egyszerű és olcsó a cuccos, időbe kerül a gyártókapacitás felfuttatása, hiszen milliárdos datrabszámban kell gyártani. Ráadásul különféle változatok kellenek. Aztán az autógyáraknak is be kell vizsgálniuk a technológiát, kidolgozni a szabványokat, minőségbiztosítást, stb., aztán be is kell építeni az autókba. A megfelelő kormányokhivataloknak végig kell csinálni az engedélyeztetési eljárásokat, hozzá kell igazítani a jogszabályokat, stb.
Aztán meg kell győzni a vásárlókat, hogy az új cuccos biztonságos, megbízható és olcsó.
Aztán meg a nagy kereslet miatt az árak az egekbe szöknek, és úgy maradnak, amíg nem tudnak eleget gyártani. A régi kocsikra viszont a kereslet erősen csökkenni fog, tehát nehéz lesz eladni őket, pláne jó áron. Tehát, hiába olcsóbb az újat üzemeltetni, sokaknak nem lesz pénzük a váltásra.
Persze a meglevő kocsiban is át lehet építeni a motort, de az elég macerás, drága, jogilag problematikus, és a biztonság és megbízhatóság is kérdéses (hiszen egy alaposan megtervezett és tesztelt rendszert nem feltétlen hozzáértő emberek szétbarmolnak).
Egyébként az olajcégek is látják, hogy a készletek végesek, és készülnek is a jövőre (persze nekik annyira nem sürgős, mert az olajár szépen emelkedni fog).
Sokféle alternatív technológi létezik, de elterjedésüknek még több objektív korlátja van, mint amit fent leírtam, mert drágák, és/vagy speciális üzemanyagot igényelnek. De szerintem 10 év múlva már jelentős lesz az alternatív megoldások aránya. -
Caro #296 Az Einstein-féle relativitás szerint az idő is függ a vonatkoztatási rendszertől.
Szóval OK az is, hogy ilyennek mérik.
Én csak úgy értettem, hogy ha egy atomórát viszünk egy mozgó bomló anyaggal, és egy atomóra marad egy álló bomló anyaggal, akkor az anyag bomlása és a hozzárendelt óra által mért idő között lesz arányosság.
Lehet tömeget is mérni, csak nem ilyen egyszerűen :)
Dinamikai módszerrel, de nem tudom, hogy most ahol tartanak, annak mi a hibahatára.
"de egymást "nem látják annak"."
Úgy értettem, hogy a részecskék egymás tömegét éppúgy látják, mintha nyugalomban lennének.
Az a legnagyobb baj, hogy közelébe se tudunk férkőzni a mai meghajtási módszerekkel a relativisztikus sebességeknek. -
BiroAndras #295 "1K a -3kon hőmérsékletet" = 0,001K. Az abszolút nulla fok felett.""
Hopsz, tényleg, én simán -3-nak olvastam (mondjuk elég hülyén van írva). Jobban kéne figyelnem. -
BiroAndras #294 "Mert a "lővedék" módjára viselkedő higany elmozdulási íránya tetszőleges és mert a 2mm vastag acélcsőből készűlt tartály falát könyedén lyukasztotta át."
A fizikusok elég sokat játszanak szupravezetőkkel, és mágneses terekkel. Hogy lehet, hogy ők nem tapasztaltak ilyet?
Persze, ha erős mágneses teret alkalmaztatok, akkor a dolog teljesen normális. Ki kell szépen számolni a mágneses tér energiáját, és a lövedék kinetikus energiáját, abból meg lehet mondani, hogy van-e valami különleges effekt, vagy csak simán újrafelfedeztétek a mágneses ágyút.
"A hőmérséklet minimumának tartott abszolút 0 (-273,15 C°-ot) 1746-óta már az űrteleszkóp mérései megcáfolták, a "fekete lyukakban" már mértek ill. viszonyítottak 1K a -3kon hőmérsékletet."
Azt gondolom a termikus sugárzás eloszlása alapján számolták. Sokféle hőmérséklet definíció létezik, és van olyan, ami valóban megenged negatív hőmérsékletet is. Viszont a hagyományos értelemben (a részecskék rendezetlen mozgása alapján számolva) elvileg sem lehetséges negatív hőmérséklet. -
BiroAndras #293 "Szóval addig ok, hogy m=m0/sqrt(1-v^2/c^2), csak itt a v helyébe azt a v-t kell beírni, amit mérünk, ami meg nulla, ha egy űrhajón vagyunk.
Szóval addig OK, hogy a kísérletek igazolják ezt a képletet, de ott helyesen is működik, hiszen pl a részecskegyorsítókban felgyorsított elektronok, amik közel fénysebességgel mennek, azok hozzánk képest tényleg közel fénysebességgel mennek, és ezért oda a v helyére beírhatjuk az értéket.
De belülről a mozgó rendszerből már nullának látszik a sebesség!"
Jól mondod. Pontosan erről szól a relativitás elmélet. Minden attól függ, hogy honnan nézed.
"Hozzá képest a Föld tömege tart a végtelenhez"
Pontosan. De mivel az űrhajó önmagát gyorsítja, nem a Földet, ez egyáltalán nem számít.
"de egymást "nem látják annak"."
Ezt nem értem.
"Az egészet úgy lehetne eldönteni, ha el tudnánk érni egy fény sebességével legalább összemérhető segességet, és ott kellene megmérni a tömeget, belülről!"
Tömeget nem tudunk mérni belülről, de időt azt igen! Sok részecske fix idő alatt bomlik el, másoknak meg egy várható élettartama van (és ez értelemszerűen a saját idejük). A részecskegyorsítókban ezeket jól fel tudják gyorsítani a fénysebesség közelébe. És a tapasztalat szerint a részecskék épp a képletnek megfelelő arányban lassabban bomlanak el, mint a nyugalomban levő társaik. -
Akhabeteiosz #292 Szerintem nem ilyenfajta hozzászólásokhoz csinálták meg ezt a fórumot. -
Akhabeteiosz #291 Neked talán egyszerűnek tűnhet, de hidd el, nem az. -
Akhabeteiosz #290 Érdekes felvetés. Mindenesetre rendkívül izgalmas az ötlet, hogy megvalósítható a hipertérugrás. Bár már sok szenzációhajhász bejelentést hallottam, a reményt nem szabad feladni. Sok sikert a kutatóknak! -
#289 Egy magyar egyetem foglalkozik egy plusszos(energiatobletes) generator fejlesztesevel. -
#288 Z-berendezés eladó vagy Y tipusú plazma fegyverre cserélhető, költözés miatt sürgősen eladó -
Inquisitor #287 Populárison nem sci-fit vagy ponyvát értek, hanem ismeretterjesztő könyveket fizikáról, kozmológiáról, stb.
Bob Lazar meg tényleg elmebeteg ... -
Inquisitor #286 "féregjárat? egy újabb több évtizedes sci-fi találmány, ami úgy beépült a köztudatba, mintha lenne érvényes fizikai elmélet rá. Hawkings sem teljesen erről beszél a szivárgó fekete lyukak elméletében (meg ez már ismét kvantumfizika)."
Nagyjából egyetértünk, de ha azt mondod nekem, hogy több populáris műben leírt féregjárat, szingularitás dolgok hülyeségek, és mondjuk Paul Davies sarlatán, akkor körberöhöglek. -
Epikurosz #285 Bravó mrzool!
Ezt ugatom én is ennek a Human(?)ember41st-nek, meg roliikanak, meg minden lustának, akinek büdös a fizika, inkább sci-fis baromságokat olvasnak, és linkelnek be ide. Lusta dögök - ez a helyes kifejezés!
A Bob Lazar minden kétséget kizáróan egy szélhámos, aki hazugságokat ír és terjeszt és hiszékeny emberekből él, akik megveszik a hazug könyveit. Uff! -
irkab1rka #284 muhahhaahhaha,
vicces ez az sg -
mrzool #283 "Hidd el kíváncsi lennék a ti eredményeitekre."
Nézz utána néhány doktori értekezésnek, tudományos papírnak. Jah, hogy 10-20 évet kell tanulni csak ahhoz, hogy egyáltalán felfogd, miről van szó bennük? Nincs királyi út...
"Úgy látom, nem olyan bonyolult megépíteni azokat a cuccokat..."
Nosza rajta. -
HUmanEmber41st #282 Úgy látom, nem olyan bonyolult megépíteni azokat a cuccokat... -
HUmanEmber41st #281 Én nem a saját ötleteimről beszélek, hanem azokról, amik ott vannak az említett oldalon.
Hidd el kíváncsi lennék a ti eredményeitekre. -
mrzool #280 Jah, annyit még elárulok, hogy jópár ilyen kamu, önjelölt zseni által 'feltalált' cucc be lett már mérve az egyetemeken. Érdekes módon egyik sem működött. Bisztosss a szemét tudóóósok negatív energiája és elutasítása miatt nem, ugye? -
mrzool #279 OK, mást nem is vártam.:) LOL. Szánalmasok vagytok.
Szerinted mekkora esélye van, hogy te, "EGYSZERŰ MELÓS", jobb rálátással, nagyobb tudással rendelkezel, mint aki 20-30 éve ezzel foglalkozik, doktori(ka)t írt belőle, a _tudományos_ kutatás az élete?
Mert nyilván amatőrök, sufniban fogják majd megépíteni a fúziós reaktort, mi? Nevetséges... -
HUmanEmber41st #278 Helyzet az, h én 1 egyszerű melós vagyok, ( csak éppen most bekaptam 1 jó kis vírust és itthon fetrengek) szerintem éppen az egyetemeken kellene ezeket a berendezéseket 1 laborban megépíteni.
Sem pénzem, sem időm nincs ilyesmikkel szórakozni sajnos..örülök, h annyit keresek, amennyiből megélek..
Ezt most nem azért írom, h sajnáltassam magam, csak éppen a tények.. -
mrzool #277 Próbáld, bazdmeg! Mindenki csak beszél, hogy ilyen honlap, olyan honlap... Gyerünk, építsétek meg, mutassátok meg! Leszervezem, hogy be is mérjük a cuccot, a BME fizikatanszéke jó lesz? Mondjatok időpontot! -
HUmanEmber41st #276 Ott van az is az oldalon..amit Rolika is belinkelt, meg én is..utána kellene járni, vannak ott teljesen otthon elkészíthető vízbontók is...meg egy érdekes karburátor ami 75% vízzel és 25% benzinnel hajt meg 1 fűnyírót..nem tudom.. ki kellene próbálni...ott vannak a mérések is.. -
kutyak #275 Idegen forrásból származó ürjárművem eladnám vagy Balaton melletti hétvégi házra cserélném, értékegyeztetéssel. -
#274 Csak arra lennék kíváncsi hogy hogy lehet annyi hidrogént bontani amennyi elég ahhoz hogy elketyegjen róla a motor. Valóban létezik hidrogén hajtású autó, csak annak az aljában van néhány jókora hidrogéntartály, és nem szórakoznak a vízbontással. Ha sikerül olyan autót kerálni amit a saját maga által lebontott hidrogén hajt feltalálta az illető az örökmozgót, és nagyon gazdag lessz. Mindezek ellenére ha mutat valaki ilyet nekem akkoz el fogom hinni. -
#273 Én addig olvastam, hogy 115-ös rendszámú elem :D
A 100 fölöttiek tudtommal annyira instabilak a belső taszítás miatt, hogy néha ezredmásodperc tört része alatt bomlanak le. -
Anteris #272 látom neked nagyon bejött ez az oldal, mert már harmadszor linkeled ide be. Azért megemlíteném - bár a magadfajta ufólogus rendithetetlen a hitében - hogy a kedvenc szájtodon az elsőtől az utolsó betűig minden csak áltudományos maszlag. Olyan mintha valami fogott volna egy tudományos enciklopédiát, ollóval kivágta volna a címszavakat és egy nagy kalapból utána egyesével huzogatta volna kifelé, hogy összeálljon a cikke. -
roliika #271 Talán köze lehet hozzá, hogy hogy szeretnék elérni ezt az utazásos dolgot..szerintem a technológia rég létezik. -
roliika #270 Jut eszembe! Ezt is olvassátok el! Lehet benne valami mert több helyről is olvastam ezt az infót! Bob Lazartól is olvastam a dolgot. -
szivar #269 Ez inkább olyan mint aki bemagolja a matekot, mert köll, de nem érti. Szerintem pedig a matematikában van egyedül végtelen -mint fogalom- de a való világban csak megszámlálhatatlan létezik. Mondjuk a futó az célba ér, csak szinte lehetetlen kiszámolni :D. -
#268 ez olyan lehet mint a legkisebb szá ami nullához van közel:) végtelen ugye :)mint a futó példája :)sose ér célba :) -
szivar #267 "1K a -3kon hőmérsékletet" = 0,001K. Az abszolút nulla fok felett.
Abszolút nulla fokon, az összes hőmozgás megszűnik a részecskék kavalkádjában. Ennél alacsonyabb hőfok (nagy valószínűséggel) nincsen. A világűrben is melegebb van vagy négy fokkal, a háttérsugárzásnak köszönhetően. Laboratóriumokban előállítottak már 6-7 nagyságrenddel kisebb hőfokot is (lsd.: ~0,00000001K), de még mindig az absz. nulla foknál magasabb hőmérsékletű az anyag. Leginkább a fénysebességhez hasonlítanám, megközelíteni meg lehet akár anyagi testekkel is, de elérni... -
#266 Zseblámpa tölem jött:) teljesen igazad van, de én nem erre céloztam primitiv példámmal, hanem a sebesség mérés hibáira,de ha visszaolvasnál értenéd, de kösz, fogtam :) -
troc #265 http://cosmo.supernova.hu/relat.htm
100 éve próbálják meghekkelni a relativitáselméleteket, de minen eddig kísélet és más elmélet mindeddig csak megerősítette az elméletek helyességét: az univerzum olyan alapvető szabályai mutatják itt meg magukat, amelyek nos úgy tűnik, komoly akadályokat állítanak a hosszabb távú űrutazások elé. -
Carlox #264 Ami a konkrét hasznosítást illeti a tervezet jármű szerkezeti kialakítását nem ismerem,de nyílván való,hogy a gerjesztő tekercs és a higany egyaránt rögzitve van, itt nem arról esett szó,hogy a tekercs kilővi a higany magot,hanem a tekercs által gerjesztett higany kerűlt kölcsönhatásba a föld gravitációjával,de nem a nehézségi erőt értem ez estben a gravítáció alatt.
Tehát ha mindkettő rögzitve van, akkor az "egypolusú" mágnes által keletkezett iszonyatos erőtér kerűl kölcsönhatásba a közelben lévő égitest gravitációs terével.
itt arra gondolj pl: két vízen uszó test közül a nagyobb magához vonza a kisebbiket.
Az égitestekre gyakorolt gravitációs hatást, modellezhetjük,persze csak a hagyományos mágnesekkel pl: egy kis vizre helyezett uszó falapra tegyél egy darabka mágnest és közelíts hozzá egy mágnessel, megfelelő polusal közelitve eltolhatod a vízen uszó falapot. -
Caro #263 Az a képlet nem az a képlet.
Az a tömegdefektusra vonatkozik.
Oda az a képlet kell, amit én írtam le.
Van az energiára is egy összefüggés, amit ha átrendezünk, azt kapjuk, hogy egy test mozgási energiája tetszőlegesen nagy lehet, de ehhez csakis egy fénysebességnél kisebb érték rendelhető hozzá. -
Caro #262 1746? -
troc #261 a hozzászólások nagy részéből kiderül, hogy a tisztelt fórumozók rendkívül tájékozottak a sci-fikben feldobott vágyálomkból, de már a középiskolai fizikával is hadilábon állnak.
"másik dimenzió", mi lenne ez kérem? egy párhuzamos világ? van sok-sok dimenzió a felsőbb matematikában, de azok a szubatomi részecskék világát írják le (a kvantumfizikában nem alkalmzható az a newtoni fizika, amiben a makrovilág létezik, és ez soha nem is lesz megkerülhető), egyesek virtuálisak, mások a rendkívül kicsiny időtartamokat írják le.
féregjárat? egy újabb több évtizedes sci-fi találmány, ami úgy beépült a köztudatba, mintha lenne érvényes fizikai elmélet rá. Hawkings sem teljesen erről beszél a szivárgó fekete lyukak elméletében (meg ez már ismét kvantumfizika).
fénysebesség elérése? E=m*c2. a sebesség növekedésével nő a tömeg, ami egyre nagyobb energiát igényel a sebesség növeléséhez. ebből következik, ha valami űrhajó (makrovilág) elérné a fénysebességet, a tömege végtelenné válna (nem beszélve arról, hogy végtelen mennyiségű energiát igényelne). mi tartaná vissza, hogy végtelen gravitációs erejű fekete lyukká is alakuljon? de ez már sci-fi.
a fénylassításos kísérletek lényege az információtartalom közvetítésének problémája. (talán majd a fotonokat is munkára lehet fogni a számítástechnikában)
valaki felhozta a "zseblámpa fénye a falon és mozgatjuk" tételt, amivel sokan előjönnek. a bukta ebben, hogy látszólagosan mozog gyorsabban a fény, az információ (itt a falnak ütköző fotonok) nem jut el gyorsabban egyik pozícióból a másikba. -
Carlox #260 Egy apró megjegyzés, ezt a kisérlete mi megfelelően biztonságos védmű mögött hajtottuk végre,tehát senkinek sem ajánlom, hogy odahaza probálkozék. Mert a "lővedék" módjára viselkedő higany elmozdulási íránya tetszőleges és mert a 2mm vastag acélcsőből készűlt tartály falát könyedén lyukasztotta át.
A hőmérséklet minimumának tartott abszolút 0 (-273,15 C°-ot) 1746-óta már az űrteleszkóp mérései megcáfolták, a "fekete lyukakban" már mértek ill. viszonyítottak 1K a -3kon hőmérsékletet.
A 80C°különbséget úgy értettem,hogy a -276C°hoz képest a nitrogén -196C°értéke közötti különbség.