419
-
roliika #139 -
#138 uhh, most olvastam a cikket, meg az utolsó pár hsz-t, de mintha nem nagyon kapcsolódna a témához :DD
(bírom, hogy minden űr, csillagászat, asztrofizikával és hasonló ínyencségekkel foglalkozó témánál hamar előjön ez a két dolog:
- miért nem az éhező gyerekeket etetjük abból a pénzből inkább, egyáltalán mi értelme az egésznek, stb stb stb stb stb
- létrehoz vki egy fekete lyukat, és jajj nekünk :DD
) -
roliika #137 Nya..szóval..fizikában az erők párosával lépnek fel tehát tutui van grvitásiós tszító erő is...térváltás...hmmm...inkább arról lehet szó , hogy baromi erős mágneses mező az űrhajó körül elhajlítja a teret, és amolyan szöefös módra 1 hullámot hoz létre amin a hajó halad...vagy magaelött "besűríti" a teret magamögött kitágítja...de ez régi elmélet még valami régi magyar műszaki lexikonban is olvastam...és baxott nagy energia kell neki...de talán atommal megoldható....van más energia kinyerősi lehetőség is de nem is említem mert elégetnek máglyán eretnekségem miatt...:-D -
haxoror #136 Több gyerekre plusz adóteher csak azt eredményezné hogy a több gyerek szarabb körülmények közt nőne fel és elég megkérdőjelezhető hasznot hoznának később a társadalomnak.
A túlnépesedést majd az éhezés és a járványok megoldják. -
Szemi90 #135 Hmm... És mi van, ha valaki elszámolja magát, és a hajtőmű beindítása létrehoz egy "fekete lyukat" közvetlenül a Föld mellett...
Egy szempillantás alatt be lesz szippantva az egész bolygó.
Akkor aztán vakarhatják a fejüket. -
#134 Commandante: Még mindig elfogathatóbbnak tartom, hogy sokadmagammal (mert én szívesen mennék) egy kolonizált bolygóra menjek oxigéntermelő növényeket ültetni (lsd Trendal ;-), mint, hogy úgy oldják meg a túlnépesedés problémáját, hogy elzárják a gyógyszer "csapot".
Akkor már inkább a születésszabályozás, persze emberi keretek között: az az semmi kényszerített abortusz, semmi erőszakos lépes hanem egyszerűen támogatni azokat akik nem vagy csupán 1 gyermeket szeretnének, akiknek több becsúszik azokra plusz adóterhek. Persze ez a nyugdíjrendszert rendesen megborítani, de csak egy generációnál lenne szükség ilyen lépésekre szóval nemzetközi összefogással talán meglehetne oldani. Ok tudom ébredjek fel... pedig előbb utóbb muszáj lesz megoldani ezt a problémát. -
Commandante #133 A tulnepesedes problemajan az segitene, ha a fejlodo orszagok nem csak az orvoslas teren, hanem a csalad es tarsadalomtervezes teren is kovetnek a nyugat (nem feltetlenul kovetendo) peldajat. Es ha beszuntetnenk a gyogyszersegelyek kuldozgeteset. Az elso megoldas kivitelezhetetlen, talan csak Kinaban lehet hatasos. A masodik megoldas embertelen. Valassz! Vagy lodd fel oket az urbe, hadd szaporodjanak ott... -
#132 "ha akár a fele is igaz. Aminek viszont nem az az, hogy a hajó legénységének több mint a fele pár nappal a visszajövetel után extrém körülmények között elhalálozott" - ha ez igaz lenne, és hasonló módon akár 11 fényévre is el tudnának jutni 80 nap alatt, azzal például - megfelelően gépesítve, tehát ember nélkül - lehetne pl. bányászni az egész naprendszert, illetve a szomszédosakat is. (plusz ugye felfedezni, illetve onnan nyitni távcsöveket, stb., stb.) persze kérdés, hogy mennyi energiát kell belefeccölni, hogy x tömeg y távolságra utazhasson, ott tartózkodhasson, stb. -
Venom1986 #131 Azért kíváncsi vagyok,hogy ha tényleg megépítik majd
ezt a csodahipermasínát akkor mennyi milliárd dollárba fog kerülni ez a kormánynak? -
#130 Ezt a sztorit már én is hallottam. Csak nem pont így. :) Az alap ua. csak: idő:1940 körül. kísérletezők:Nácik/Hitler. És akik nem haltak meg, azokkal néha olyan furcsaságok történtek, hogy hol eltűntek majd újra megjelentek vhol. -
Ronny #129 http://www.msnbc.msn.com/id/10694827/#060106a -
Inquisitor #128 Ja, itt szerintem is randa csúsztatás van. A "Warp" lényege nem az, hogy speciális körülmények között sokkal kisebb távolságot kell megtennie a járgánynak? Másrészt a dimenzió a tér/idő kiterjedési síkjainak a száma, nem egy "másik hely", ezért sose értettem a "másik dimenzió" kifejezést.
(Senki ne jöjjön most a magukba feltekered dimenziókkal, mert az megint csak nem "másik hely".) -
Inquisitor #127 "De a fizika torvenyei azok soha nem valtoznak, legfeljebb az ismereteink a mivoltat illetoen. "
A "Fizika Törvényeit" NEM ismerjük, van rájuk pár modellünk. Mindíg örülünk a pontosabb aktuálisnak, majd a bővített verzióra kicseréljük. Néha a modell régi változata egy az egyben kukába megy, mikor olyan durva dolgokkal állnak elő egyesek, mint anno a Relativitás Elmélete.
Azért csak modell van róluk, mert többségét közvetlenül soha nem figyelhetjük meg, amit meg igen, ott is túlságosan függhetnek az eredmények a megfigyelőtől. -
#126 "az űrhajó egy másik dimenzióba csúszik át, ahol a fény sebessége gyorsabb" - nem lehet, hogy a fény nem gyorsabb lesz, hanem talál egy rövidebb utat? ahogy például a gömb felületén is lassabban ér valahova a fény, mintha átszelné a gömböt -
#125 Ez a hír azért elég "fura".
Szegény feketék még marhatrágyából építenek házat ezek itt meg hiperhajtóművön gondolkodnak és 5 évekről beszélnek. WTF?!
Azért örülök az ilyen híreknek, mert másrészről viszont ez felfoghatatlan lehetőségeket jelenteni az emberi faj számára. Talán a túlnépesedés problémáján is segítene később (pl. terraformálás valami barátságosabb helyen... én szívesen mennék, ha már kiforrott a technológia).
Charles Berlitz-nek egy elég hosszú interjú során egy amcsi hírszerző/parancsnok (már nem emlékszem) mesélt arról, hogy mi történ a haditengerészet egy hajójával 1970(?)-es években. Szintén a Z-berendezés egy korai verziójával kísérleteztek és ott állítólag egy tekintélyes méretű hadihajót "eltüntettek". Halászok és a légierő egyes szemtanúi szerint kb olyan 2-300km-el odébb egy hajó (pontosan leírták u.e. a hajót) a semmiből tünt fel, majd pár per múlva újra megjelent a kikötőben.
Ennek örülhetnénk... ha akár a fele is igaz. Aminek viszont nem az az, hogy a hajó legénységének több mint a fele pár nappal a visszajövetel után extrém körülmények között elhalálozott (pl öngyulladás) a másik fele pedig később jutott szintén hasonló sorsa.
C.B. és a szemtanú elég hiteles dolgokról regéltek, néhány helyen mélyen belemászva a fizikába.
És erre a könyv megjelenését követően már KÉSZ Z-berendezésről regélnek, melyről azt állítják, hogy képes a hajtómű által igényelt mágneses mezőt előállítani.
Ez a cikk most meglepett, eddig azt hittem a könyv egy baromság, erre kiderül, hogy lehet, hogy több igaz belőle, mint ami nem. -
#124 Mindenesetre nagyon érdekes, mennyire találó volt a B5 földi része (hyper-realisztikus scifi :))).
Meghajtás örvényhajtómű szerűen :))
StarFury-k (űrvadász) után még a NASA is érdeklődött (egy teljesen kiforrott űrjármű modell)
Nagy űrhajóknak is egyenlőre a földi romboló szerűk amik elképzelhetőek (mivel nem tudunk grav teret létrehozni hajóban egyenlőre, kell a forgással előállított mesterséges gravitáció)
És igen, a kapcsolatfelvétel. A legtöbb scifi katonai és politikai célzatúan gondolt rá, (talán) az egyetleg a B5 volt amely a sokkal megfoghatóbb és mindennapibb kereskedelmi célzatúvá tette: magyarán nem leigázni akarnak a fejlettebbek, hanem kereskedni velünk (mint ahogy USA sem leigázni akarja Kínát, hanem kereskedni vele!)
-
#123 Hurrá utazunk!!! -
#122 Azért azt nem mondanám, h így működik, hiszen akkor létezni kellene egy olyan erős anyagnak, ami ekkora nyomást kibír. Pláne úgy, hogy üregesnek kellene lennie. Bár kitudja. Egyébként a többieknek: nem kell mindent egyből fikázni. Aki nem hisz benne, az ne tegye. Én sem valószínűsítem a dolgot, de ettől még működhet. Nem hiszem, hogy mi mindannyian, vagy akár csak egy ember is közülünk olyan zseniális tudással rendelkezne, hogy érdemi véleményt mondhasson az elméletről, vagy hogy egy szóval döntést hozzon felőle. -
#121 Egyébként érdekes, hogy pont most került fel ez acikk. A múlkor néztem meg az SG-ből a fekete lyukas részt. Lehet, hogy figyelnek engem?
A részben egyébként a nagyobb gravitációs mezőn belül az idő lassbban telt. Habár ez a cikk nem azt mondja, hogy folyamatosan kell biztosítani nagy grav mezőt, csak addig, hogy a hajó átkerüljön egy másik dimenzióba. -
hypno #120 Már évekkel ezelőtt megkérdezhették volna az Asgardokat, hogy hogyan működik ez a hiperbalhé. -
kev #119 Előző hozzzászólásom, a hajtómű elvhez kapcsolódik -
kev #118 Én nem vagyok fizikus, de ha egy meggymagot a két újjad közé fogsz, és erősen összeszorítod, a mag kirepül az ujjaid közül. -
Commandante #117 Az emberek tobbsege a szomszedjaval sem tudja normalisan felvenni a kapcsolatot. Mas borszin, mas vallas, mas faj, mas bolygo? Ugyan mar, nincs eleg megoldhatatlan problema igy is a foldon, muszaly ujat keresnunk? -
alien47 #116 Szerintem mar van mukodo kepes hajtomuvuk es csak most csepegtetik az infokat a nagyerdemunek.
A 70-es evek vegen sokan lattak "idegen" haromszog alaku repulogepeket a levegoben. Mindenkit hulyenek titulaltak mondvan kepzelodnek vagy bevannak szivva! A 80-as evek kozepen meg bejelentettek ja elfelejtettunk szolni de van az F-117 es lopakodo gepunk amit nem erzekelnek a radarok. Es erdekes mod a foldrol nezve a repulot 3 szog alaku.
Ennyit az amcsi kormanyrol. Majd 15-20 ev mulva szolnak hogy mar jartunk a marson meg a kozeli galakszisokban is.
-
Commandante #115 Errol az a cikk jut eszembe, amit az emberek atlag IQ-janak csokkeneserol olvastam nemreg. Lehet, hogy van benne valami? -
Commandante #114 Ja, es az a hatdimenzios terelmelet nem a hurelmelet veletlenul? Vagy a hat csak veletlen egybeeses (fizikamesebeli szam)? -
kev #113 Igen, ez a hajtómű-elv, egyben a közvetlen kapcsolatfelvétel lehetőségét is magában rejti.
Észrevetted, hogy sokkal többen fogadják már el, más világok létezését mint mondjuk 10 évvel ezelőtt ? Ez a lényeg. -
Commandante #112 "ami gravitációs mezőt alkot, és tolóerőt eredményez az űrhajó számára"
ööö... basszon meg Charlise Theron ha tevednek, de ismereteim szerint a gravitacio csak vonzas jellegu erohatast tud kifejteni. Hogy lesz ebbol toloero? Masreszt pedig ha megis tolna az az ero, akkor nem mindent ugyanolyan mertekben tolna meg a vilagegyetemben, mint az urhajot -> semmit se nyernenk vele? Ugyanis a gravitacis erot nem lehet arnyekolni, igy egyforman hat mindenre es mindenkire. Vagy lemaradtam, es mar ez sem igaz? Vazz, eltuzelhetem a fizikakonyvemet? -
#111 Igen, ez valahogy nekem is eszembe jutott, hogy (bizonyos) scifikkel lényegében csak fel akarnak készíteni minket, hogy ne sokkhatásként érje a társadalmat, az embereket és a gazdaságot az űrutazás és (esetleges) kapcsolatfelvétel :))
Ami a meghajtást illeti foggalmam sincs, hogy működhet-e, de drukkolok nekik.
Egy "kicsit" a Babylon 5-ös örvényhajtóműre emlékeztet az egész :))
-
kev #110 Amúgy..több olyan info is kiszivárgott az amerikaiakról, hogy van néhány jobb állapotban lévő idegen űrhajójuk, amit az elmúlt 50 évben a területükön lezuhant látógatóktól származik.
Repülni tudnak vele, de eddig nem ismerték az elvet, és nem értették az eszköz működését. Eddig.. -
#109 "Amennyiben sikerül létrehozni egy elég erős mágneses mezőt, az űrhajó egy másik dimenzióba csúszik át, AHOL a fény sebessége gyorsabb, így a jármű egészen hihetetlen sebességeket érhet el." - LoL! Ezt honnan veszik???
Egyébként a dimenzió a térleírásban kb. annyit tesz, hogy minden dimenzió merőleges az előtte levőre... Azal a 6. dimenzió már elképzelhetetlen számunkra. Egyszer láttam papíron valami matematikai könyvben a hiperkockát (négydimenziós koncka). Mondhatom elég kusza volt. Kb. másfél órán keresztül próbáltam rájönni, hogy hogy nézhet ki, aztán feladtam, pedig semmi baj a térlátásommal...
Ha esetleg működne is a dolog... hát nem tudom... egy ilyen stuffhoz sok pénz kell... vicces lesz. És szvsz nem hiszek benne. Ebben legalábbis. -
kev #108 A lényeg, hogy ne az Amcsik tegyék rá a kezüket, erre a találmányra is. -
Caro #107 A kérdés, hogy ez mennyire energiaigényes.
De az űrutazáshoz még a fúzió is kevés.
Ha azt akarjuk, hogy elég nagy sebességeket el tudjunk érni, és hogy az űrhajó tömegéből ne a 9/10-ede legyen az üzemanyag, akkor anyag-antianyag meghajtás kell.
Legalábbis az elég sok energiát tárol, csak mondjuk hasznosítani nehéz. -
#106 Nem hallottam még erről az elméletről, de nyugodt szívvel rá merném tenni az életemet arra, hogy nem működik. -
#105 most nézem, Enterprise "adatokkal" ez durvánkábé WARP 2.8 -as sebességnek számítana, kezdetnek ez k""va jó.. lenne!
mit tanácsoltok, mit tanuljak hogy emberi léptékű energiabelefeccöléssel rajta lehessek egy ilyen hajón? :DD
de komolyan! (tessék figyelembe venni hogy még orosz irodalomból is felületesek az ismereteim) -
#104 Namost akkor utazunk vagy nem??? mondja már meg valaki akinek két kezevan és nem vak, úgy, hogy én is ércsem,) -
#103 tudod érdekelne, hogy milyen országban szeretnél élni. van-e olyan, vagy volt-e már? -
#102 teroristak helyeben örülnék bármi ilyesminek, ha van egy kis mákjuk, amerika talál magának egy másik bolygót amit kizsigerelhet. de hajráhajrá!
egyébként durva, de nekem a cikkből az esik le, hogy ez a megoldás talán még olcsobb is, mint az eddigigi alternatívák.
talán végre nem lesz para az erőforrásokkal, hisz olcsó a techonógia, és a nyersanyagok így majd más bolygókról beszerezhetőek lesznek, így megalakulhat egy tudós-tudomány-kommuna alapu társadalom.. -
blakshep #101 nembaj azért okoskodjatok rajta :-P -
blakshep #100 hmm komoly technikai problémákat vet fel? Érted teret váltani lófütty, volt a startrekben is szal nem nehéz. Ez az egész egy baszomnagy fantazmagória, nem esik le?