419
-
#379 már ma is folyik az átmenet. (de persze nem itthon fog ez először igazán testet ölteni) csak ez nagyobb és átfogóbb piac, mint a CRT-k, DVD-k piaca, lassabban folyik le a változás. (és még ott is jópár év, ha azt nézem, hogy flatpanelt már mióta lehet kapni... nem tudom pontosan, de úgy 6-8 éve? több? és még ma sem az a gyakoribb itt Mo-n, az EU egyik tagállamában; hát belsőázsiában? afrikában? szal ez egy lassú folyamat)
egyébként, azt a példát csak arra írtam, hogy egyik napról a másikra miért nem lehet átmenet. ha elolvasod a folytátást is akkor láthatod, hogy én is a régi és az új technológia fokozatos kicserélődéséről írtam benne. -
#378 "nekem egyedül az nem tetszik hogy sokan kétlkednek hogy jajj nincs is ilyen, pedig van, attól hogy valamiről nem tudsz még létezhet" - ha a dolgok magyarázatot nyernek így is, akkor minek tovább bonyolítani? ha semmi nem indokolja valami létezését és bizonyíték sincs rá akkor lehet, hogy tényleg nincs, nem?
"másik amin napokat lehetne vitatkozni, hogy az emberiségnek egy nagy része csak az olajban látja az üzemeanyagot" - ez messze nem igaz, Ausztriában például a vizierőművek vannak túlsúlyban, hazánk energiatermelésének nagy része atomenergiából származik. nem egyszer lehet bioüzemenyag előállításról olvasni. vannak szél, árapály, hullám és naperőművek is. (stb.) csak egyenlőre sokkal nagyobb számban még nem lennének gazdaságosak. (pl. nagyon magas áron állítanák elő a villamosenergiát, és nagyon sok beruházás kellene, hogy el tudják látni egyáltalán)
"pedig maga a világűr meg a körülöttünk lévő tér is mondhatjuk, hogy egy nagy energia gömb." - nem tudom itt milyen energiára gondoltál. egyenlőre ami járható útnak tűnik, az a már meglévő technológiák használata, elterjesztése. (ez folyik jelenleg) és persze amit lehet még kifejleszteni -
#377 "fikciós atomerőművekben" en mintha fuziosra emlekeztem volna:)) de lehet hogy csak kitalacio !:))
valamit: "Ha az olaj helyett holnap mindenhol vizet mérnének a benzinkutak, akkor mindenki kidobhatná az autóját és vehetne újat." Ez igy igaz lenne, de ez igy sohasem kovetkezne be. Ha lenne megfelelo alternativ energia, olcsobb lenne az olaj, sokan hasznalnak meg a robbanomotorokat! Senki nem dobna ki, foleg hogy bizonyosan olcsobb lenne! (pl.: LCD vs CRT) A trabantot sem dobjak ki, pedig van mar korszerubb auto! Sztem egy finom atmenet(munkahelyekre ertve is) indulna el, meg akkor is ha hirtelen megcsapolnank az univerzum energiajat! Ill az energiaarak merseklodnenek, neked tobb penzed maradna, boldogabb lennel. -
#376 Előrejelzések szerint 10-15 éven belül teljesen kiürülnek az amcsi és európai olajkutak (Kínának nincs jelentős, így ők már most is bajban vannak)
Amcsiknak ott van alaszka, ahonnan még 4-5 évig szipolyozhatnák az olajat, de mivel ezzel igencsak környezetvédelmi katasztrófát okoznának ezért egyenlőre nem lépik meg (majd 10 év múlva viszont rá lesznek kényszerülve)
És akkor (meg már 10 éve :p) elkezdődik a harc a föld utolsó nagy olajkészletei iránt (irak, kuvait, arab országok), melyek mérete nagyságrendekkel nagyobb, mint az amcsi összes, így még további 10-15 évre elegendőek lehetnek
Ami európát megmentheti az a:
1) bio üzemanyag. BioDiesel minden átalakítás és adalék nélkül alkalmazható Diesel autókban (benzineseknek sorry, de arra még nincs olcsó, átalakításmentes és tökéletes alternatíva -földgáz is csak ideiglenes-)
2) elektromos meghajtású autók, áram termelése fikciós atomerőművekben, remélhetőleg hamarosan már fúziósban is (drukkoljunk a japán-francia mérnököknek :))
És hogy ez miért nagyon fontos?
USA rátette a kezét az irak (és környéki) olajra, abból EU aligha fog kapni (jelentősebb mennyiséget), mivel kelleni fog az amcsi iparnak és lakosságnak.
Tehát ha nem fejleszti EU villámsebesen az alternatívát, akkor nekünk marad a kerékpár -
goger #375 köszönöm hogy leírtad nekem összeszedettebben, bár nem emléxem h kértem volna iylet. egyébként nem igazán volt benne újdonság, kb én is ezen a véleményen avgyok, nekem egyedül az nem tetszik hogy sokan kétlkednek hogy jajj nincs is ilyen, pedig van, attól hogy valamiről nem tudsz még létezhet. a másik amin napokat lehetne vitatkozni, hogy az emberiségnek egy nagy része csak az olajban látja az üzemeanyagot, az energia kinyerés lehetőségét. pedig maga a világűr meg a körülöttünk lévő tér is mondhatjuk, hogy egy nagy energia gömb. (ebbe most hanyan bele fognak kötni :D ) szval csak azt kell megtalálni hogyan lehet "megcsapolni" -
Dömper Ármánd #374 Kedves Összeesküvéselméletesek!
Nem veszitek észre, hogy a terülj-terülj asztalkámat, avagy a bölcsek kövét keresitek? Komolyan úgy gondoljátok, hogy létezik bármi, ami a semmiből állít elő korlátlan mennyiségű energiát, tehát gyakorlatilag a semmiből csinál mindnt? Ráadásul mindezt gonosz multinacionális cégekké transzformált hétfejű sárkányok őrzik? Tényleg nem látjátok, hogy egy legendában hisztek?
Elképesztő!
-
#373 Leírom neked akkor "összeszedettebben":
A világot mindenki irányítja. Van akinek politikai (ez egy demokráciában például minden választópolgárnak megvan), van akinek gazdasági (ma már akár sztrájkolhacc is), van akinek katonai (tüntethetsz is) hatalma van, és még egy sor másfajta is létezik, ezek különböző mértékűek és jellemzően így-úgy össze is fonódnak.
Van aki az olajüzletben (is) érdekelt. Kissebb-nagyobb mértékben szinte az egész világ érdekelt az olajüzletben. (Csak agy apró példa: Ha az olaj helyett holnap mindenhol vizet mérnének a benzinkutak, akkor mindenki kidobhatná az autóját és vehetne újat. Nagyon morc lenne azt hiszem a legtöbb ember, és elég sok eltakarítanivaló vasdarab ott álldogálna az utakon. És igen, az átalakításnak se mindenki örülne.) Azok az emberek, akiknek a kezében az olajüzlet összefut már keresik az új megoldást. (ennek is van több oka, hogy miért) Ám ők se Teréz anyák, így nem akarnak ráfizetni, tönkremenni pláne nem. Azaz, ha meg lesz az új megoldás, abban ők ha lehet még nagyobb részt szeretnének mint a jelenlegiben. Ez a gazdasági érdekük. Mivel az átmenet nem történhet egyik napról a másikra (ezt elég könnyű belátni), így a folyamatán is keresni akarnak. Ez is gazdasági érdek. Tehát először jó drágán adnak el mindenféle alternatív üzemanyagokat, ill. az azokat használó eszközöket. Aztán idővel majd letisztul, hogy melyik is lesz az igazi (könnyen lehet, hogy van aki már most tudja, de az elején több fajtát is - megintcsak gazdaságilag, és a K+F megtérülése miatt is - érdemes "megetetni" az emberekkel), és az tömegesítve lesz, olcsósodik. Eközben a régi technika kezd kikopni. És szép lassan, ahogy felcserélődik a két technika a mögötte lévő érdekek is felcserélődnek. Az emberek már nem fogják hiányolni az olajat adó kutakat, és a mögöttük meglévő befektetők is pénzüknél maradnak. (illetve nyilván nyernek, hisz azért fektettek be évekre) Azaz így-úgy mindenkinek - a részben gazdasági - érdekét szolgálta az egész. (így-úgy gazdasági érdek pl. a normális időjárás is egy mezőgazdaságban, de a turizmusban is, de az olcsó üzemanyag is, meg az is, hogy ne legyen káros az egészségre, stb.) -
#372 Talan azert mert nemlehet meg kapni Tesco gazdasagos atomeromuvet. Meg qva draga a napelem, es csak nyaron eleg hatasos. Vizlepcsovel lehetne meg problakozni, de ez is maceras, foleg Pesten :)
Estleg a szeleromu jonne be, de ez allitolag hangos.. -
Epikurosz #371 goger #367:
butaság.
a nagyon gazdagok zöme nem olajbáró, hanem egyéb. Bill Gates sem olajos. stb.
ne erről beszéljünk.
semmi nem tiltja, hogy kiköttesd a villamosműveket és otthon alternatív energiforrással termelj áramot.
mégis ezt kevesen teszik. vajon miért? -
#370 elég szomorú -
goger #369 ok, csak ez kicsit összeszedettebb nekem :D -
#368 az idézet ugyanazt írja az egyes emberek közt népszerű 'összeesküvés-elmélet' formában, mint amit én is írtam. -
goger #367 nem erről van szó, itt egy másik irományból idézet, mellesleg tuvok oldaláról:
"A világot néhány nagyon gazdag ember irányítja, akik hatalmas vagyonnal rendelkeznek. Ennek a vagyonnak a magja az olaj, a "fekete arany". Ha a szabad energiát mindenki használná, ez a gazdag elit hatalmas jövedelemtől esne el. Egyszerre a sugárhajtás, az autók, vonatok, ipari termelés és űrrepülés technológiája elavulttá válna." -
#366 egy egyszerű analógia: nézzétek meg, hogy a DVD-t milyen nehéz leváltani, ha van két egymással harcoló szabvány (BluRay és HD-DVD).
na most az olajat még pár nagyságrendel nehezebb leváltani. és lehet, hogy nem is 2 új szabvány létezik. ha megnézitek már most is vannak alternatívák, csak még nincs meg igazán, hogy melyik lesz a végleges. hasonlóan mind pl. a DVD-nél.
és ugyanúgy, ahogy a DVD-nél is, az első időben drága lesz az új technikát/üzemanyagot használó eszköz (akár BlueRay akár HD-DVD), és szép fokozatosan lesz olcsóbb, meg jönnek ki majd jobb verziók (ahogy a CD olvasók is csak lassan jutottak egyről ötvenkettőre). az egész gazdasági érdek -
hehehehe #365 na meg az lesz szep ha a vilag nagyresze ehezik mi meg a kukoricabol meg egyeb kajakbol csinaljuk a benzint... -
#364 "bazi sok napraforgó "
kukoricából is eredményesen lehet üzemanyagot/etanolt/ gyártani.
egy mammutcég, aminke nem tudom a nevét, de nem is érdekel, innen a lakhelyemtől 10km-re fog 2 éven belül egy etanolpárló üzemet felhúzni, /Csabacsűd/ ami elvileg Európa egyik legnagyobbja lesz... -
mrzool #363 Én annyit hallottam felőlük, hogy kiadtak egy sajtóközleményt, mely szerint a gonosz tudósok és úgy általában az egész világ összeesküdött ellenük, és végül is kizárták őket az X-Prize-ról.:)) Szegénykéim... -
Inquisitor #362 Altrnatív (bár lehet drága) üzemanyagok lesznek, a gáz viszont az egyébb felhasználási területeken lesz, műanyagok, kenőanyagok, stb.
Bár lehet, hogy kiválthatóak növényi olajakkal, de erős gyanum, hogy bazi sok napraforgó kéne az igények fedezésére. -
Inquisitor #361 Nem, van az a hülye magyar kamucég, amiről már volt szó pár hasonló cikknél, tudod akik családi és túrista méretű antigravitációs űrhajókat gyártanak. Nekik volt az oldalukon, hogy indulnak az X-Prize-on.
Azóta se hallottam felölük, vajh miért? :) -
Epikurosz #360 Indestructible:
Amúgy igazad van, csak sztem általánosítasz. Nincs olyan, hogy tudomány, meg tudósok, sok színes lepke van mindenütt. Legfeljebb trendek vannak.
A vizeasutóval kapcs. még1x, senki nem mondta, hogy nem lehet megvalósítani, de még mindig sokkal drágább, mint a benziens járgányok. Mert ha olyan olcsó, akkor én is veszek egyet, tessék, itt van az első vásárló, és ígérem nem ölöm meg a feltalálót. -
goger #359 "A szakértõk szerint a világ olajtermelése 3-5 éven belül eléri a maximumát. Ezután a termelés elõbb lassan, majd egyre gyorsuló ütemben csökkeni kezd. Már a csökkenõ termelésû idõszak elsõ harmadában, azaz 10-15 éven belül igen valószínû egy totális olajválság bekövetkezése amely drasztikus áremelkedéseket és hatalmas gazdasági válságot okozhat. A válság legfeljebb 30 év múlva mindenképpen bekövetkezik - hacsak nem találunk ki addig valamit az olaj kiváltására, helyettesítésére."
ez csak egy idézet volt, de mindenképp igaz, ha a számok nem is pontosak de 50 éven belül biztos h bekövetkezik -
goger #358 "Nem olajtársaságokat kell megkeresni, hanem megcsinálni."
ok, hát egyetértek, de azt hiszem én még soha nem fejlesztetem ki iylet és nem is várható hogy fogok :D
viszont ha megtörténne én nem dobnám piacra, egy időben alküldeném az összes létező internetes tárhelyre amire csak módomban áll és egy rakat levelezőlistára. mert aki ebből pénzt akar csinálni az nem igazán éri meg a másnapot szerintem. ja amúgy már évtizedek óta létezik csak most még nem érné meg piacra dobni míg el ne fogy az olaj, kicsit megborítaná az egész piacot tőzsdét és ami ezzel jár, magyarán káosz lenne -
#357 szerintem meg a mai "tudományra" kb ez a mondat analóg:
Nem látják a fától az erdőt!
lehet hogy szerinted nem lehet a sufniban összerakni egy ürhajót, de az nem jelenti azt hogy nem is lehet!
te abból indulsz ki amit össze szemezgetsz, gondolom.
egy mai orvos, nem látja egyben az embert, nem képes rá, szétforgácsolja az agyát, max 1% képes rá hogy átlépje az úgymond "mester" szintet ahol a profizmus+intuitiv gondolkodás már kooperál, tahát itt valamit nagyon rosszul közelítenek meg (mivel az 1%-on kívül a többi csak sötétben tapogatózik, 1% meg annyira más szint, az e szint alatt ragadt emberek, a max lexikális tudásuak meg görcsök, kb olyanok mint az MI lenne..) egyszerűen holt ponton vagyunk, fizukusokra kb ugyanez a jellemző azaz minden területen ahol ugymond embert probáló már a naprakészség.
de amíg az embereket sz*rr* oltják már böcsitől kezdve, ne várjunk gyors áttörést. /megint elszaladt velem a ló -
Epikurosz #356 Ez melyik filmben volt? az X-aktákban?
daga-nak:
Én nem is akarok minden szempontból felnőni. Nálam nyitott kapukat döngetsz. Mondjuk a paprikafüzérekkel nem tudom mit akartál mondani, de ha morzsolni kell őket, hát az menni fog :-)) -
#355 jahh, az Xprice- ra is volt UFO hajtomuves palyazat:) Erdekes modon abbol sem lett semmi:) Eltettek oket lab alol ?:) -
#354 Vagy felajanlottak neki allampolgarsagot Szaud Arabiaban:) -
#353 A megismeresben sokat segit7 neked, az a tudat, hogy a textbox amibe irod a hozzaszolast, automatikusan tori a sorokat... :)) -
daga #352 Gyerekek,
gyerekek vagyunk mi!
Akarmilyen suli, 20-50 ev tanulas stb...
keves, nemhogy az univerzum felfogasahoz, de a hozza vezeto ut
megtalalasahoz is, es valoszinu, hogy ez orokre igy is marad. Egy
egyszeru kerdes: Mi az, hogy semmi ? A munkas osztalyt meg nem
--moralizalnam: hidd el hogy az egesz rendszerben "te" sem vagy
semmivel se tobb. A feltalalokat is pótolja az atlag, ok is csak
epitokockak ! A rendszer fejlodese, egyenletes es mindig ugyanoda
vezet, akarmit csinalsz vagy eppen nem.
Es addig amig nincs abszolut elemi alkotoelem, addig nem is
beszelhetunk megismeresrol, csak tunodesrol, elmelkedesrol. De tan a
legviccesebb a megszamlalhatoan vegtelen szamossag.
Osszegzes: gyerekek nem kell felni, ez igy halad fejlodik - magatol
megy minden, higgyetek el.
Legyetek boldogok. A legfontosabb az, hogy segitsetek masokon.
Es tudjatok magatokon is nevetni.
Lefekveskor gondoljatok a csillagokra es biztos, hogy nagy
igazsagokra fogtok ratalalni, ha gondolatban paprika-fuzert... -
#351 Hát azért a néhány évente előforduló fél éves indítási lehetőséget, nem mondanám olyan nagyon gyorsnak, és emberes program esetén még vissza is kell jönni valahogy a Marsról, a Cassini 7 éves utazásáról pedig nem is beszélve, ezek alapjaiban befolyásolják az űrkutatás jövőbeli lehetőségeit. -
Epikurosz #350 De igen.
Példa 1:
Digitalizálják a 20 éves Kovács Istvánt, és átküldik lézerrel a Szíriuszra 2100-ban. Ott egy 3-D-s nyomtató fogadja, amelyet 2010-ben indítottak útnak. Kovács Pistával megy a digitális nyomtató upgradeje is. Kovács Pista eredetije itthon marad, az ő neve Kovács István.
Pista az utazás alatt nem öregszik, tehát amikor odaér akkor még mindig 20 éves, de ekkor István már 29 éves lesz.
Pista dolgozik a Szíriuszon 5 évet, ekkor lesz 25 éves, közben István lesz 34 éves. A kiküldetés lejártával a 3-D-s nyomtató visszaugározza Pistát a Földre. Az utazás 9 évig tart, Pista nem öregszik, mert a bitek nem öregszenek, de István eléri a 43 éves kort.
Amikor a bitek visszajönnek, visszanyomtatjuk Pistát IRL-be és egymás mellé állíítjuk az egypetéjű ikreket.
Pista lesz 25 éves, István pedig 43 éves.
43-25 = 18 év korkülönbség. Bazi sok!
Értelemszerűen, ha távolabbi csillagra sugárzod Pistát lézerrel, akkor a korkülönbség is egyre nagyobb lesz.
A 3-D-s nyomtatóban (ami egyben szkenner is, vagyis multifunkcionális készülék, de az egyszerűség kedvéért nevezzük csillagkapunak) lenne egy autoupgrade funkció is. Ez olyan, mitn amikor a Windówz magától letölti a frissítéseket a gépedre, és telepíti őket. Talán épp az MS csinálhatná meg ezt a részét a prodzsektnek...
Én csak azon csodálkozom, hogy miért nem hemzsegnek a galaxisunkban ezek a (mátrix)nyomtatók (csillagkapuk) (mondjuk, filmekben már vannak)? A Hewlett Packard miért nem lép? -
Epikurosz #349 "amikor pedig megkeresett vele olajipari táraságokat akkor érdkes módon eltüntek nyomtalaul"
Hülyeség. Kamu.
Nem olajtársaságokat kell megkeresni, hanem megcsinálni. Ha van egy jó projekted, találsz bankot, amely ad rá hitelt, vagy akár pályázat útján is találsz pénzt. Persze, ha kamu az egész, akkor abból nem lesz vízesautó. -
#348 Már most is nagyon gyorsan oda lehetne érni a marsra, vagy a szaturnuszra, vagyis jó gyorsan el lehetne száguldani mellette, mivel nem maradna üzemanyag a lassításra, pályára állásra. -
#347 Ez az elmélet a fénysebességnél lassab utazást nem zárja ki - kis görbület, kisseb sebesség ?!
Ha csak negyedével is működne a dolog az már nagyot lendítene az űrkutatáson, elvégre egyetlen marsmisszió nem feltétlenül tartana évekig, mint ahogy a szaturnuszhoz küldött szonda is sokkal hamarabb megérkezne még így is. -
lyesmith #346 Vissza az eredeti cikkhez. Nem azt mondja, hogy öt év múlva kész a hiperhajtómű hanem azt, hogy megpróbálnak bizonyítani egy eddig nem bizonyított és sokak által vitatott elméletet és ha ez sikerül akkor majd készítenek egy hiperhajtóművet. Személyszerint én nem sokat értek a fizikához de egy valamit biztosan tudok, ha van valami amihez egy átlagember hozzájuthat (autó, számítógép, fizikai elmélet bármi) akkor az a (USA) hadseregnél már két generációval a tervezőasztlon hárommal elméleti szinten pedig legalább 5 generációval előbre járnak. Mondjuk én műholdas távérzékeléssel foglalkozom és amikor mi 1,5m es felbontású képekhez jutottunk már akkor láttam 3mm es felbontású katonai műholdképeket. -
goger #345 hát nemtom ki hogy van vele, én végigolvastam az egész topicot, egy embernél se merült fel az hogy amikor már oda jut egy "találmány" hogy belejntik a teszetlés tervezetét is akkor már lehet tudni, az a bizonyos dolog készen áll és már le is van tesztelve. eddig legalábbis nagyon sok találmánynál így ment. most nincs kedvem összegyűjteni de ha valaki akarja és időm is lesz rá akkor megtehetem.
---------------
és egy kis offtopic, a vízből kinyert hidrogénnel működő autót már nem egy és nem 2 ember megvalósította, amikor pedig megkeresett vele olajipari táraságokat akkor érdkes módon eltüntek nyomtalaul, feltehetően van akit eltettek láb alól és voltak akiknek elég pénzt fizettek hogy eltünjenek örökre a kis tervükkel. a mai világban a gazadság az olajra épül amely összeomlana egy iylen szabadalom láttán. és talán nem kéne összehasonlítani a voip telefont az olajjal mert több ezerszer nagyobb pénzekről szól. -
Inquisitor #344 Elvileg nem lehet korábbra visszamenni egy időgéppel, mint amikor meg lett építve ;) -
Troszka #343 Időutazással kapcsolatban egy gondolat
Ha létezik időutazás akkor miért képzeljük azt, hogy mi vagyunk
az "idősík" legelején, ezzel együtt a fejlettség csúcsán ?
(földi viszonylatban természetesen)
Vagyis mögöttünk is és előttünk is zajlik az élet !
Pár 1000 évvel előrébb már biztos mindenkinek van egy időgépe,
amit természetesen illegális dolgokra is használva vissza-vissza
jönnek az időben hozzánk alakítani a dolgokon, hogy nekik
(vagy akár pont neked) jobb legyen a jövőben...
Csak írni kell egy üzenetet dátummal, helyszínnel amit a jövőben
megtalálnak: "ha ide visszajössz kapsz jó sok lóvét!"
és elvileg máris ott lesz valaki a jövőből, nem ?? -
Epikurosz #342 Vetted a lapot. Sirááály vagy, fifike! :-) -
#341 vagy igény szerint nyerheti a leszebb fiú kezét is, ha az jobb neki :DDDD -
Epikurosz #340 Az nyílt titok, hogy a versenysportolók mind kokszolnak. Az már részletkérdés, hogy a versenyek előtt időben leállnak, vagy átállnak ki nem mutatható szerekre, vagy a teszteknél csalnak (más vizeletének prezentálása, saját régebbi vizelet odahuncutkodása stb.)
A sportot is, mint annyi mást, a pénz tette tönkre.
Vissza kell térni az alapokhoz: az ókori görögöknél nem volt pénzjutalom, az volt csak a jutalom, hogy a győztes a falujában elnyerte a legszebb leányzó kezét (ma ezt a PC jegyében lehetne módosítani). Hej, azok voltak a szép idők... :-))