419
-
#339 Bármiféle irányváltoztatási kisérlet ekkora sebességnél egyenlő lenne az öngyilkossággal, tehát nincs szükség hipergyors navigációs számítógépekre.
Star Wars, Star Trek: elösször kikalkuláltatják az útirányt, ráállnak, majd ugrás. Ha mégse arra akarnak menni, vagy valami irányváltoztatásra kényszeríti, akkor vissza a normál térbe, újrakalkulálás, ugrás :)
Ezt már nállunk sokkal okosabb emberek előre kitalálták :p -
hypno #338 Mr. Spock az ilyet egyszerűen megsaccolta -
flatszeru #337 Carlox: szerintem egy R el kevesebbet akartál írni.a GPRS az General Packet Radio Service (vagy valami hasonlót jelent).Amugyis gyanus hogy a pilóták hangsebesség kétszeresénél már ritkán wap oznak vagy neteznek laptoppal. :-)
De egyébbként nagyátlagban a GPS 1 méter pontossággal tudja meghatározni hogy hol van az illető,szerintem 3-5 % pontatlanság a kutyát nem érdekeli.Most 30 centivel odébb vagyok mint ahogy a GPS jelzi,nah bumm. -
dez #336 Nyílt titok, hogy ilyen irányban halad a teljesítménynövelő szerek kutatása. (Tehát hogy ne lehessen kimutatni. Legalábbis ne túl olcsón és könnyen.) -
Carlox #335 Csak példaként emlitem meg, hogy a vadász pilóták számára tiltott a fedélzeten a GPRS használata, mivel a hangsebesség 2x-nél már 3-5% pontatlanságot eredményez. -
#334 Véleményem a következő a navigációs problémát illetően: A jelenlegi technikai fejlődést figyelembe véve, évtizedeken belül képesek lehetünk megoldani minden ehhez kapcsolódó problémát. -
#333 Tudom hogy nem témához vág le is bsznak miatta, de egy kérdésre légyszi írjatok átgondolt véleményt (fontos vitánk kérdése): "Lehetséges hogy az Athéni olimpián a sportolók nagy része szteroidozott és nem mutatták ki a nemzetközi bizottságok legkorszerübb tesztjei?" -
Carlox #332 Sziasztok!
Az eredeti cikhez hozzá fűzve, tegnap lemaradt az egész "túl dimenzionált" űrutazós elképzelésről alkotott véleményem.
Miszerint mindez még ha a leendő űrjármű el is készűl, netán müködik is.
Legfeljebb a naprendszeren belűli kisebb kirucanásokra lenne használható.
Ugyanis a technikai fejletlenségi szintünk okán, jelenleg nem áll rendelkezésre olyan nagy sebeségű adatfeldolgozásra képes navigációs rendszer, ami ilyen utazó sebeség mellett biztonságosan írányítani lenne képes a járművet.
A navigációs berendezésnek ugyebár időre van szüksége az észlelésre, adatfeldolgozásra, beavatkozásra a szükséges manőverek végre hajtására.
Korunk számitástechnikai eszközei egyaltalán nem alkalmasak egy ilyen sebeséggel haladó objektum írányítására.
Mi a véleményetek? -
szivar #331 ~2,25kWh hatszáztizenegypárezer forint. És nemhogy nincs rá igényük, hanem nincs rá pénzük. Vagypedig mindenki igénytelen :D ... -
Zsoldos #330 Meg gazabbak azok a makkarcok akiknek nincs mibol osztaniuk.. -
#329 sok makkarc hogyy ossza itt az észt :) -
#328 Hát ha a következő 5 milliárd éven túlra tervezel akkor tényleg nincs a földön megújuló energia :D
De ha csak a "kevéske" 5 milliárd éven belül, akkor a napenergia megújuló :D -
#327 "A megújuló energiák közül egyértelműen csak a napenergiával érdemes fogalkozni, mert bármi mást használunk, az a napenergia következménye, és az összhatásfok általában nem túl jó." - ez kissé fals szerintem, már megbocsáss. egyrészt maga a napengergia nem is igazán megújuló energia (inkább a bio az szvsz.), de végülis naponta megújulónak is tekinthetjük (mer ugye este nem itt süt), meg egyszer a Nap is ki fog húnyni, meg valamikor ki is gyúlt, de hát...
szal a napenergiára ez a megújuló titulus szvsz. kevéssé jellemző. másrészről vannak vízierőművek, szélerőművek, árapályra épülők, meg újabban már hullámmozgásra is, amik sokkal nagyobb összhangban vannak a természetes környezettel, mint egy szén vagy olaj tüzelésű (de még talán a plutóniumnál is) és jó részük könnyebben termel több energiát mint a napcellák. és ugyanígy ott vannak a bioenergiát hasznosítók is. vagy a hőforrások, de például a vulkanikus vagy föld magjában rejlő energia sincs kiaknázva, szal akad más a napenergián túl is, csak ezt akartam kihozni az egészből. -
#326 Aha arra gondolsz hogy a napsugárzást fókuszálva a és föld egy pontjára irányítva egy erőműben árammá alakítják a keletkezett hőt?
De geostat pálya nem csak az egyenlítő fölött a föld forgási irányával párhuzamosan oldató meg? Merthogy egyenlítői pályán viszont néha eltakarná a föld a napot a naptükröktől. -
Caro #325 Ja, vihetett volna magával TVSHOP-os portörlőt. LOL
Az tényleg jó lenne, ha valami kicsi, könnyű nagy teljesítményű generátorral állnának elő, ami könnyű üzemanyagot használ.
A fúzió megfelelő lehetne, de ahhoz a reaktor bazi nagy, nem tudom meddig lehetne tömöríteni. -
mrzool #324 "Én mondjuk olyanokon döbbenek le, amikor azt hallom, hogy ha a marsjárókat belepi a por, akkor meg kell várni a következő porvihart, ami lefújja róluk."
Ne döbbenj le, ez a baromság csak a magyar bulvársajtóban jelent meg.:) A két éves küldetés alatt soha, egyszer sem volt energiaellátási probláma egyik roverrel sem. Tény, hogy a dust devilek jó szolgálatot tesznek / tettek eddig, de ez a 'belepi a por' és 'várni kell' szöveg nem más, mint durva csúsztatás. -
Epikurosz #323 Mindenestre napelems cicókból nem lesz hiperhajtómű, ezt azért mindenki tudja.
Én mondjuk olyanokon döbbenek le, amikor azt hallom, hogy ha a marsjárókat belepi a por, akkor meg kell várni a következő porvihart, ami lefújja róluk.
Mindezt az atomkorban... Nesze neked modern technika. :-))
Akkor minek kell csodálkozni itt lent. -
Caro #322 A megújuló energiák közül egyértelműen csak a napenergiával érdemes fogalkozni, mert bármi mást használunk, az a napenergia következménye, és az összhatásfok általában nem túl jó.
Szerintem lehetne azt csinálni, hogy geostat pályára viszünk fel egy rakás naptükröt, mondjuk alufóliát forgatható kerettel.
Rajtatartjuk a földön egy ponton, és kész is a naperőmű... akár több km^2-es is, és senkit se zavar, mert elfér egy háznyi területen.
Szerintem inkább egyébként a napenergiából is nem a fotovillamos elv, hanem a termikus elven működő éri meg jobban, mert a tükrök sokkal strapabíróbbak a napelemeknél.
Viszont a tükröt nehezebb egy helyre irányítani, a napelemet meg csak be kell forgatni. -
Epikurosz #321 No, látod, tudod te, akkor minek beszélsz hüjjeséget?
Az alternatív technológiáknak az a bajuk, hogy drágák.
Azért, hogy otthon 50 W-os villanykörtével világíts, napenergia segítségével, 200.000 forintot kell befektetned. Mikor térül ez meg? Sohanapján.
Szóval, nem az áramszolgáltató tenne el láb alól téged, ha ezt meg szeretnéd valósítani, egyszerűen az embereknek egyelőre nincs erre igényük. Pont.
-
#320 inverter: lehet,
Faraday törvénye: nem ismerem a ezt a törvényt, és ezért is írtam oda valahova az elejére hogy ha valaki megtud mutatni egy működöt akkor elhiszem.
tüzelőanyagcella: ez a jövő sokak szerint, de az említett írásokban nem ezt a megoldást említik hanem hogy a vizet bontják a kocsiban, és azt égetik el. Én azt vettem ki a fórumból hogy ismer valakit aki megcsnálta ezt. Tüzelőanyagcellás rendszernél viszont nem marháskodnak a vízbontással, hanem hidrogént "tankolnak". -
roliika #319 Caró látom gyorsabb volt.:-) Miért cella? Mert jobb a hatásfoka. Robbanómotoroknak csak 40% maximum! És miért nem rohangásznak a hidrogénes autók? Mert qwa drága az üzemanyag cella! Olyan másfél milla körüli az ára ami 1 autót meg tud hajtani árammal! -
roliika #318 Caró látom gyorsabb volt.:-) Miért cella? Mert jobb a hatásfoka. Robbanómotoroknak csak 40% maximum! És miért nem rohangásznak a hidrogénes autók? Mert qwa drága az üzemanyag cella! Olyan másfél milla körüli az ára ami 1 autót meg tud hajtani árammal! -
#317 onnan hogy benéztem valamit -
Caro #316 1) inverter?
2) Faraday törvénye szerint igen, de ezeknél elvileg arra mennek rá, hogy rezonanciába hozzák a szigma kötést, ami ettől könnyen felszakad...
3) Az üzemanyagcella+villanymotor(lehetőleg aszinkron váltóáramú) hatásfoka sokkal jobb a belsőégésűnél. De azt nem rakod össze "sufniban" :) -
#315 honnan tudod/gondolod, hogy zsiga, ha nem is írta...???... -
mrzool #314 "Hol is készült az első generátor? ..."
Ha igazán értelmes és művelt ember vagy (elvégre írod is, hogy felsőoktatásban tanulsz), akkor tudhatnád, sőt, érthetnéd, hogy az általad említett 'nagy találmányok' egy teljesen MÁS korban születtek meg. Akkor még volt lehetőség sufniban nagyot alkotni. Ma nincs, legalábbis csak nagyon kis százalékban.
"Bocs de matek szakos vok és fizikából érettségiztem..."
Három hiba egy mondatban. Szép... -
#313 Van egy kis gond a leírásoddall (Csak kötekedés végett :))
-Az akksik jelentős többsége egyenáramot szolgáltat (mondhatnám úgy is hogy nem halottam még olyan akksiról ami váltóáramot adna)
-A vízbontás sebessége nem a vízre kapcsolt feszültség frekwenciájától hanem a rajta folyó áramtól függ (merthogy a vízbontáshoz elektronokra van szükség)
-igen létezik hidrogénnel hajtott belső égésű motor (de inkább a tüzelőanyagcellára koncentrálnak a fejlesztéssel -vajon miért?-)
-az oktánszámnak semmi köze nincs a kenéshez, azt mutatja meg hogy hogy az adott tüzelőanyak mennyire kompressziótűrő -az előgyújtásállítás miatt kell kompressziótűrőnek lennie hogy ne idő előtt gyulladjon be, ne kopogjon a motor-
az oktánszámot összehasonlítással márik egy speckó állítható kompresszóviszonyú motoron, az adott folyadék kompressziótűrését haonlítják izo oktán és normál heptán keverékéhez, a keverék oktán %-a a benzin oktánszáma. (95% oktán -> 95 ös benya). -
roliika #312 Csak az a baj,hogy ez nem villanyautó hanem csapvízzel megy. Akksi bontja a vizet 1 műanyag tartályban. 2MHZ-es frekin. De a folyamat nem egyből indul be,hanem folyamatosan alacsony frekiről gerjeszti amíg a víz "szét nem esik" vagy mi. Igazán én sem értem. Nem Zsiga amúgy hanem 1 Renault.:-) Végülis hidrogénnel megy. Oktánszáma 0 tehát kenést nem tom hogy oldaja meg. -
#311 Esetleg bemutathatnád nekem is, szívesen megnézném a vízzel hajtott zsigát zalaegerszegi vagyok. -
#310 nem írtam sehol, hogy ne állnának át idővel az olaj cégek is. sőt! azt írtam, hogy valszeg az elsők közt lesznek. (esetleg a legelső más lesz/volt, aki kijön/tt valamivel, de hama megveszik vagy koppintják majd) azt írtam, hogy az átmenet időbe telik. mégpedig azért, mert jelenleg nagyon sok pénz van az olajiparban. egyszerűen az elterjedtsége, piaci mérete miatt. ez a nagy piaci méret nagyon komoly ellenállást tud kifejteni illetve nagy a tehetetlensége is. (nagy méret, alacsony ár, na meg sok munkás, drága létesítmények, előre megkötött szerződések, stb.) ugyanis, ahhoz, hogy "ha megszimatolják, hogy valahol, valamelyik technológiában több pénz van, akkor azon nyomban viszik oda a pízt," szal, hogy ez létrejöhessen, ahhoz nagyon nagy üzlet kell. de már ma is az átmeneti korban vagyunk, amikor az egyes alternatív üzemanyagokra épülő autók kezdenek el pl. futkározni, brazíliában egész nagy számban vannak már ilyenek, és például nem olyan régen volt a hírekben, hogy hazánk is készül a bioenergia felé nyitni. (egy sor más állammal együtt) igazából az egész már folyamatba van, de az érdekük azt diktálja, hogy az átmenet is és az utána következő időszak is biztosítsa a gazdagodásukat pl., emiatt aztán hosszabb átmenet lesz, nem egyik napról a másikra -
Epikurosz #309 Én is láttam villanyautót, és mindennapos forgalomban van.
A vízautót sem nehéz engedélyeztetni, szerintem.
Az állam meg nem büntet csak azért mert nem olajjal mész, sőt.
A villanyautóst sem büntetik. -
Epikurosz #308 Gondolkodásra ajánlom:
Ahogy kezdett megjelenni, kibontakozni a VoIP soka a MATÁV csődjét jósolták.
A MATÁV nem hótt meg, bár nevet váltott, de ők i szépen állnak át a VoIP-ra.
A Shell, a British Petroleum, a Q8, a Szibnyeft, a Mol, az ÖMV, a ... nemtom melyik multi vagy nacionális olajbirodalom menedzsmentjét, vagy akár a részvényeseit miért teccik hülyéknek nézni? Öregem, azok olyan zsugori, fukari pénzsóvár manuszok, hogy ha megszimatolják, hogy valahol, valamelyik technológiában több pénz van, akkor azon nyomban viszik oda a pízt, nehogymá mások seperjék be a zsetonokat. Önök csak nagyon kevéssé ismerik a pénzemberek világát, uraim. (Vagy naív gyerekeim).
A másik, roliikának válaszolva:
Nézd, én is poénkodom néha, szeretnék kicsi privát űrhajót a sufniban, de azok az idők már lejártak. Ma még polihisztor sem tudsz lenni, na bumm! (Persze lehetsz megint, ha odafejlődik a genetika)
Én néha el-etöprengek azon, hogy csinálok egy űrhajót, de nem megy a sufniban, hidd el. Olyan háttéripar kell hozzá, amely több ezer év alatt fejlődött ki.
Mást mondok: még egy komoly szövegszerkesztőt sem tudnál kis erővel megcsinálni, a Microsoftnál nemhiába dolgoznak mérnökök ezrei. Még1x mondom: ha robotizálódunk, akkor sok minden megint visszakerülhet a sufnikba, de még nem tartunk ott, és akkor valszeg a kihívások is mások lesznek.
Felhozhatod ellenpéldaként a GNU-kat, az open licencet, de ezek nem eléggé emgbízhatók, nem leteszteltek, ha profit akarsz azért fizetni kell, ahhoz háttériparra, befektetésre van szükség, kell a know-how stb.
-
abelr #307 ha ez igaz akkor örülök neki -
#306 És ez jelent valamit? Mert sztem nem. -
Caro #305 Pontosan ezt írtam :)
Csak azt, hogy ha van két részecskéd, mindegyik mellett egy atomóra, akkor függetlenül a sebességüktől mindkét részecske bomlása a hozzárendelt atomóra által mutatott idővel lesz arányban.
Azt nem írtam, hogy a két óra nem fog eltérni.
(Egyébként van benn egy kis hiba, az, hogy az atomóra is bomlás elven működik :), de tetszőleges időmérp eszközzel megy).
Bocs, ha félreérthető voltam. -
roliika #304 1 rövid válasz részedre.:-) Ha most te vízautóval mászkálnál, úgy megbüntetnének jövedéki adócsalással mint a huzat! Szerinted az államnak honnét van pénze? Hát ebből is elég sok. MOL-ét meg tudnám mondani konkrétan is. Láttam személyesen vízzel hajtott autót Zalaegerszegen. Név szerint ismerem az illetőt. -
roliika #303 Bocs de matek szakos vok és fizikából érettségiztem... -
roliika #302 Na azért le kéne szállni a magas lóról nem gondolod?
Most nem kezdem el, hogy miért,te ki vagy...de figyu! Hol is készült az első generátor? Vagy az első dinamit? Vagy az első repcsi? Vagy az első távíró? Vagy az első bicikli! Hát elárulom! Nem laborokban! Sufnikban bizony! És rengetegen hülyének nézték őket az emberek de mindíg akadtak barátok támogatók is! A magnetront és a radioaktív sugárzást is véletnelül fedezték fel! Laborokban lemérték és hitelesítették,de a KIS EMBEREK találták fel ezeket mert mertek gondolgodni és próbálkozni sok nehézség és lenézés ellenére is! És nocsak ,megérte!Ennyit a laborjaidról meg az éjjel -nappal számolgató matek fanokról... -
#301 Jaj, de meno vagy, hogy nem írsz helyesen. -
#300 pont h nem a feltalálokat érdekli az olajcégek pénze,hanem valószinüleg azok hátráltatják az esetlege forgalomba kerülését az ujj teknologiáknak akik mint te is montad ülnek az olajukon és várják h az összes készlet kifoggyon. azis lehet h már réges rég megvásárolták vmi uj teknologiának a szabalmaztatási jogát,csak éppen ülnek rajta mig kinem fut alullunk az összes olaj majd az tech forgalomba hozatalával ujabb milliárdokat szakithatnak,de ez ugyan ugy fikcio mint ez ---->"Persze a meglevő kocsiban is át lehet építeni a motort, de az elég macerás, drága, jogilag problematikus, és a biztonság és megbízhatóság is kérdéses (hiszen egy alaposan megtervezett és tesztelt rendszert nem feltétlen hozzáértő emberek szétbarmolnak)."