105
-
#105 "Azok semmihez nem ertenek, annyi hulyeseget irnak, hogy hihetetlen."
Miért nehéz azt elhinni, hogy IGEN, az ember ha használ egy PC-t, szeretné ÚGY HASZNÁLNI !DOLGOKRA!, mint egy PS-t, bedugod a lemezt és FUT! Hiába magyarázol neki, NEM ÉRDEKLI! Vett egy gépet OS-sel mondjuk 180.000ért és HASZNÁLNI AKARJA, nem megtanulni BEÁLLÍTANI! Nem érdekel! Szarik rá! HASZNÁLNI!
Nekem pl. a kocsimban ha elromlik valami viszem szerelőhöz, szarok rá, hogy hogy működik a motor. Működjön, használni akarom, nem megérteni!
Most teljesen mindegy mit mondasz, a felhasználók 90%-a ilyen, EHHEZ KELL IGAZODNI! Nem a 90% fog igazodni egy dologhoz, hanem a dolog igazodjon! Én drukkolok a linuxnak, hogy terjedjen el. És te is TUDOD hogy a grafikus felület megjelenése, illetve néhány plug&play funkció megjelenése 1! dolog a 90%-hoz való viszonyuláshoz. És tetszik, nem tetszik a Linux is ebbe az irányba tart.
Ez van... -
FTeR #104 nos, fogalmazzunk úgy, h wint nagyobb esélyel tudná felrakni az ofisszal együtt. mivel a kettő együt úgy 6 kattból megvan és menet közben mindent elmagyaráz. a közben eltelt 1 órában meg lemegy cigizni és kávézni. de utána leül és tudja használni.
linuxnál ez nincs így. ezen kár is vitatkozni.
#101 wint bármilyen fájlrendszerre meg lehet tanítani és még kernel hekkre sincs szükség (ellentétben linuxal). az, h alapból mit tud az nem jelzés arra, h mire képes.
írták előttem is, a TC-s plugint, de rengeteg más programmal is megoldható.
de mondom, maga a win is megtanítható rá, sőt még futtatható is rajta. persze kérdés, h az kívül, h elmondhatjuk, h sikerült elindulnia rajta, menyni értelme lenne az egésznek. -
FTeR #103 az IEben minden egy activeX object. -
Benedicht #102 "Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy Windows alatt linuxos (mondjuk ext3) particiót még olvasni se lehet..."
A totalcommander-hez van ext, amivel lehet ext3-at olvasni. -
#101 Ja és ami a cikkben nekem nagyon tetszett:
Elkezd a muki beszélni arról, hogy az mnt mappában megtalálja a Windowsos fájlait, amiket tud olvasni, de írni nem, és, hogy ez milyen egy rossz dolog.
Ez bizony tényleg az, de tudtommal (javítsatok ki, ha tévedek) az NTFS az M$ miatt nem kompatibilis, mert nem adják ki ugye a pontos leírását a fejlesztőknek. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy Windows alatt linuxos (mondjuk ext3) particiót még olvasni se lehet... -
#100 Mostmár csak egy nem világos. Aki Windows mellett ál, az arról beszél, hogy van egy felinstalállt, programokkal telepakolt windowsa a lama usernek, és azt tudja használni, és azt kifogásolják, hogy a linuxba be kell ezt, meg aztt állítani. Igaz, hogy nehezebben, de be kell. Csakhogy: Ha leültetnénk egy kopp üres vadi új gép elé a titkárnőt, hogy nesze, csinálj rajta Windowst, ofiszt, rendesen netet, tűzfalat, nyomtatót, rajzprogramot stb, a kedves kis titkárnőnk lefordulna a székről.
Simán megoldható minden Linux alatt is úgy, hogy a titkárnő bekapcsolja a gépet, ikonra kattintva elindítja a szövegszerkesztőt, nyomtatásra kattintva kinyomtatja, még a Windows környezet is emulálható neki. Ja, hogy egyszer be kell neki állítani mindent? Mint ha Windows alatt nem kellene felpakolni minden vackot... -
#99 Asszem egy kicsit átmentünk technikai vitába, pedig a cikk nem erről szól.
Másrészt egyesek csak azért hogy ellentmondjanak annak amit a korábbi hozzászólásomban írtam, képesek olyan nonszesz dolgokat állítani, amin csak röhögni tudok.
Asszem azt el kell ismerni, hogy akik itt hozzászoltak az az alap júzerhez képest (de még a dexes cikkíróhoz képest is) expertnek számítanak. Erre itt egyesek nekiálltak bizonygatni, hogy márpedig az ő kedvenc OS-ük zéró hozzáértéssel is milyen jól üzemeltethető. (Akinek nem inge ne vegye magára)
Hát akkor én csak azt kívánom minden ilyen emberkének, hogy egy olyan cégnél legyen rendszergazda, ahol valóban zéró az emberkék hozzáértése!;))))
(Jó hír a nők csípik a Dzsorzs Klúnis ősz sérót;)))) -
Caro #98 "A Microsoft a pereskedés első eredménye miatt kénytelen módosítani böngészőjén, pontosabban az ActiveX-kezelőn - az ezen keresztül betöltendő tartalmakat ezentúl kattintással kell aktiválnunk." -
Zedas #97 Ilyenkor szedj le minden drivert ami alaplapspecifikus, és el fog indulni másik gépen is. Nem a Win döglik meg ilyenkor, hanem a driver. -
Caro #96 Akkor az elég régi lehetett, mert az újakon azért van az initrd, hogy ott legyen az összes kritikus modul, és így be tudja tölteni ami kell neki.
Ha olyan hardverről van szó, amihez egyáltalán nincs támogatás, az persze más tészta. -
Equ #95 "Tudtommal az ActiveX microsoft specifikus. "
Nem csak az ax-el van a "baj", hanem a maguktól elinduló pluginekkel (object,embed,applet).
De tényleg van ax modul is más böngészökhöz. -
Equ #94 ugyanoda került ugyanaz a vinyó, igy nem volt mit átírni... Már nem emlékszem, hogy az ide vezérlő vagy a videókártya kergette kernel panicba, de nincs is jelentősége. Ha be tudod rakni a vinyót egy másik működő rendszerbe, akkor az xp-t is és a linuxot és meg lehet hackelni, hogy működjön az új gépben, simán átrakva pedig mindkét esetben szerencse kell hozzá. (de mint mondtam az egész kérdésnek nincs jelentősége, mert eleve hülyeség másik gépbe rakni feltelepített rendszert, winen ehhez megvannak a megfelelő eszközök, hogy optimálisan és a megfelelő driverekkel kerüljön át, pl sysprep) -
Caro #93 Talán azért mert át kéne állítani, hogy root=/dev/[új eszköz neve], és akkor jó lenne.
Az úgy nem kernel panic, egyszerűen csak az, hogy nem ott van neki a fájlrendszer, ahol mondták neki... -
whitehawk #92 Tudtommal az ActiveX microsoft specifikus. VOlt valaha valami activex plugin mozillára, de sose használtam. Ráadásul az nem is alap. -
Equ #91 nekem ugyanerre van fordított irányú példám is... :)
De ez lényegtelen, feltelepített rendszer más gépbe helyezése (leszámítva, hogy szakmai melléfogás az optimalizálások miatt) teljesen lutri. Van hogy pöccre megy az xp más gépen, van hogy nem. Van hogy a linux is megy, van hogy kernel panicba omlik össze... -
Equ #90 "Ha már ennyire akarták a szabadalmakat akkor tartsák tiszteletben őket."
Neked se ártana kinyitni a szemed és legalább ami magyarul le lett írva azt megérteni... :)
Világosan leírtam, hogy semmi probléma nincs ezzel, vegye csak meg a ms kilóra ezt a bagázst, viszont a többi böngészőt fejlesztő is, akik elkövették ugyanezt a "lopást". De felőlem azt is mondthajuk, hogy ez nem lopás, mert túl triviális és úgyis megszüntetik a szabadalmat, de akkor a ms-nak sem kell fizetni.
Szerintem itt az ég világon senkinek nem fáj, ha a ms kifizet pár millió dollárt, mivel ez neki aprópénz, az viszont már sok éppeszű embernek nem tetszik, ha megpróbálnak kivételezni valakikkel. Tehát, ha a ms bűnt követett el, akkor fizesen, csakúgy mint a többi böngésző. Ha nem, akkor pedig senki ne fizessen. Egyszerű?
Tudod, kettős mérce... -
whitehawk #89 Csak egy sztori, vélemény nélkül: Feltettem egy winxp sp2-t. Majd áttettem egy másik gépbe és ne mbootolt fel, mert nem ismerte fel a hw-t. Nem tudom miért.
Feltelepítettem egy linux alapú rendszert, áttettem egy másik gépbe és működött. Nem kellett új kernelt forgatni, mert a coldplug, meg a hotplug megoldja a felismerést és a kernel boot idő alatt ramdiskből behúzza a modult ami az ide kezeléshez/dma támogatáshoz szükséges.
Gyakorlatilag mióta a kernel moduláris nem kell újraforgatni. Persze forgathat az ember monolitikus kernelt, de miért tenné? -
MrCrowley #88 "XP-n ez az ég világon semmilyen problémát nem jelent" Ezt gondoltam, mivel az XP-re még nem hallottam ilyen panaszt. A Linux mount részét lehet éppenséggel szidni (főleg kényelmi szemszögből), de ha azt nézzük hogy egyfajta Unix akkor érthetővé válnak a csökönyösnek tűnő megkötései. A supermount (ami kb a "beteszem és működik" kéne h legyen) viszont röviden és tömören sz*r az XP hasonló részéhez képest.
Az adatvesztés amit írtam viszont komoly! A pendrive vszínűleg nem egészen hagyományos módon volt partícionálva gyárilag, és 1-2 hét használat után (és persze jópár gépet megjárva) csöppet elszállt a tartalma. Egy fdisk+format rendbetette, és aztán gond nélkül ment tovább. No ezért lenne jó ha eleve ezzel kezdenék a userek a dolgot (sóhaj). -
whitehawk #87 Csak annyit mondhatok, hogy a fagyi visszanyalt :D
Bill Gates annó megmondta, hogy a szoftver szabadalmak károsak, aztán most, hogy ott vannak a "tápláléklánc" csúcsán a szabadalmak mellett állnak ki. Aztán meg jön itt a sok "én májkroszft hívű vagyok" gyerek és sírdogál, amikor a leginkább szabadalom párti, és a szoftverszabadalmakért küzdő cég beszop egy ilyet. Ki kéne nyitni a szemeket, és látni. Ha már ennyire akarták a szabadalmakat akkor tartsák tiszteletben őket. -
Equ #86 "Igen, volt is ebből már adatvesztés nem is egy ismerősömnél."
Az csak vicc volt, természetesen nem hozza fel a win sem a particionálatlan (ergo filerendszer nélküli) pendrive-ot semmilyen betűjelen és nem is lehet használni formázás nélkül... (ez csak arra irtam, hogy az a pendrive ment winen, tehát formázott volt, amit a linux nem látott, azon akarta visszavinni winre a képernyőmentéseket)
"Jó példa erre linux alatt a felmountolt filesystem hw-es eltávolítása umount nélkül, és aztán mondjuk egy ls kiadása az adott csatolási pontra. Ehhez nem kell sok ész, de mondjuk linux sem, mert a win is hasonlóképpen reagál (W2K kék halállal pl)."
XP-n ez az ég világon semmilyen problémát nem jelent, sőt minden egyes eszközre beállithatod, hogy kelljen-e a hardver eltávolitó varázslóval leszedni előbb. Én megcsináltam 2 memóriakártyára és 1 pendrivera is, hogy nyugodtan ki lehet húzni menet közben, ha már nem világit a ledje és semmi baja nincs, mivel nem használ ilyenkor write-back cache-t azon az eszközön, így a led elalvásakor már nincs befelyezetlen lemezművelet. -
MrCrowley #85 "A win meg akkora ász, hogy particionálatlan pendriveot is felhoz betűjellel és lehet formázás nélkül használni :)"
Igen, volt is ebből már adatvesztés nem is egy ismerősömnél. Tehát nem ártana tartani magunkat a szabályokhoz, főleg ezen a téren!
Egyébként találkoztam már olyannal hogy nem szokványosan felpartícionáltat (csak másodlagos partícióbejegyzés volt ha jól vélexem) kezelt az XP, a linux pedig nem látta.
A fagyásról meg annyit hogy ez biza' vica-versa jelen van, és nem kevésszer vagy a vas, vagy a hozzá "külső cég által szállított" vacak driver a baj forrása. Nem rendeltetésszerű használattal fél perc alatt ki lehet húzni az OS lába alól a talajt. Jó példa erre linux alatt a felmountolt filesystem hw-es eltávolítása umount nélkül, és aztán mondjuk egy ls kiadása az adott csatolási pontra. Ehhez nem kell sok ész, de mondjuk linux sem, mert a win is hasonlóképpen reagál (W2K kék halállal pl). -
#84 Nem tudom mit kell peldalozni index-es cikkel... Azok semmihez nem ertenek, annyi hulyeseget irnak, hogy hihetetlen.
Alaptemahoz visszaterve, a MS-t most sajat modszerevel tamadjak, nem kell sajnalni ot. Ugyis meg fogja oldani, es senkinek nem kell majd klikkelni 1-gyel tobbet v. kevesebbet. -
Caro #83 1) Biztos tudja, hogy ti utáljátok. :) Már bocs, de erre tényleg nem lehet mit mondani. Nálam is már jónéhány flash drive megfordult, de gondja egyiknek se volt.
2) Miért az talán nem írta ki, hogy partícionálni kéne?
3) Abban én a helyedben nem lennék ilyen biztos.
4) Milyen minőségű VM-el? Azért az nem olyan, mintha csak ő futna. Natív gépen nekem rootként is fut gond nélkül.
5) Nagyon büszke vagy te arra a mikokernelre. Erről még lehetne beszélni. De csak hogy tudd: linux alatt sem kell minden funkcióhoz kernelt fordítani. Elég modult. Amihez mondjuk nem árt, ha fenn van a source, de a debianosok pl csinálnak kernel-headers nevű csomagot, amiben a makefileok benne vannak, és ez az információ kell a fordítónak, hogy megcsinálja a modult.
6) Nem éppen a legújabbakat, és a cikkíró, nem te. És live-cd vel.
7) Én csak azt tudom mondani, hogy én nem hazudok. Ha leírok valamit mint tény, akkor az úgy volt, ha leírok valamit mint vélemény, az szubjektív. -
Equ #82 "Én bedugom a flash-t, vagy a card-readert egyből meg is jelennek az ikonok hozzá, mind debian, mind suse alatt."
Mondtam, örülünk neki, a cikkírónak meg jópár másik embernek meg nem volt ilyen szerencséje...
"suse-n volt mindkettő, de a flash driveja nem volt partícionálva. ezért írhatta azt ki."
Biztosan igy volt. A win meg akkora ász, hogy particionálatlan pendriveot is felhoz betűjellel és lehet formázás nélkül használni :)
"A konfigurációs fileokat sem tárolja feltétlen el. Ebből következtetéseket levonni téves!"
Senki nem volt le ebből következtetéseket... Nem emiatt fagyott csontra, nem emiatt nem látott olyan flash driveot amit a win egyből, nem ezért nem tudott nyomtatni...
" Ilyen akkor fordulhat elő, ha harverhiba van, ami meg akkor, ha buherálsz. Pl. ATI Proprietary driverrel próbálod hibernálni a gépet, amivel nem lehet, de ezt le is írják."
FF-et próbáltam elinditani nem rootként, egy dual boot-os gépen amin a win hetekig megy kikapcsolás nélkül...
"Mert a windowsé az mit ismer fel? FAT/FAT32/NTFS... erre büszke lehet. "
Vagy bármit amit megírtak hozzá (pl ext-ek, hpfs stb) mivel a win egy évitezede is úgy lett megtervezve, hogy fs filter driverrel kernel fordítás nélkül, realtime bármilyen filerendszert tudjon kezelni... :)
"Az az összképem, hogy ti néhányszor a múltban találkozhattatok disztribekkel, és azt mondtátok, hogy fos, és ez berögzült."
A cikkró most szedte le a legújabb változatokat, nem berögzült. Nálam a csontra fagyás is egy két hónapos változat volt.
"Az állításaitok egy része egyszerűen nem igaz."
Biztos a cikkiró is hazudik. Szánalmas... Egyszerűen csak az van, ha valaki nem vakon elhiszi a hittérítő dumát, hanem maga is utánajár, akkor olyanokat tapasztal mint az index-es cikkiró. (amelyek, ismétlem, kivétel nélkül megoldhatóak pár napos os hackeléssel, csak az emberek 99% erre nem ér rá és nem is érdekli, csak használni akarja a gépet) -
Caro #81 Nagyon bírom a >5 éves érveiteket. :)
Most akkor döntsük el, hogy azzal érvelünk, hogy melyikben mi volt előbb, vagy hogy melyikben mi van.
#76:Nem spamolja tele a képernyőt bootolásnál, legfeljebb a debian. Egy suse már ott is esztétikus. Ha kell a konzol megnyomod az esc-et.
#77:
1)USB mass storage device AZ ipari szabvány. Az eszközöknek legfeljebb a neve különbözhet, de a driver ugyanaz. Szerintem inkább arról lehet szó, hogy
a) régi kernellel futottak(2.4)
b) nem ment a HALD
c) suse-n volt mindkettő, de a flash driveja nem volt partícionálva. ezért írhatta azt ki.
Én bedugom a flash-t, vagy a card-readert egyből meg is jelennek az ikonok hozzá, mind debian, mind suse alatt.
2)Biztos néhány napi szenvedés belépni a yast-ba, és nyomni 3 [következő] gombot. Azok nem tudom, hogy mit csináltak, és hogy mikor, de én 3 nyomtatóval is lepróbáltam, és egy szkennerrel, és a konfigolás mindegyiknél ennyiben kimerült.(HP LaserJet 1100,DeskJet 710C és 5550, ScanJet 3300C)
3) Nem csak arra vonatkozik. A konfigurációs fileokat sem tárolja feltétlen el. Ebből következtetéseket levonni téves!
4) Az nem véletlen a "rendszerek halála" képernyővédő volt :P Ilyen akkor fordulhat elő, ha harverhiba van, ami meg akkor, ha buherálsz. Pl. ATI Proprietary driverrel próbálod hibernálni a gépet, amivel nem lehet, de ezt le is írják. Mondjuk nekem meg win alatt egyáltalán nem megy egy gépen se a kikapcsolás se, meg a hibernálás se(a kikapcsolás megy 2-n).
A gépek:(300 P2 laptop, 600 P3, 1000 P3, 3000 P4. Ja és nem vagyok intelbuzi, egyszerűen csak ilyenek vannak :) Ezek közül a kikapcs működik a 300-as és az 1000-es gépen.)
Linuxnál mindegyik alatt megy. És hibernálni is tudok, amibe nem ati van.
5) Mert a windowsé az mit ismer fel? FAT/FAT32/NTFS... erre büszke lehet. A linux az összes gyakran használt filerendszert felismeri. Az NTFS-t még nem írja, de remélhetőleg idővel megoldják.
#78:Nem is kell, megy az anélkül is. Egyvalaki kell, aki egyszer megcsinálja, onnan nem lehet elrontani(persze árt rootként használni. De ha azt nem csinálja, akkor nem konfigurálódik mellé)
Az az összképem, hogy ti néhányszor a múltban találkozhattatok disztribekkel, és azt mondtátok, hogy fos, és ez berögzült.
Az állításaitok egy része egyszerűen nem igaz.
Én is csak nyáron raktam fel Suse 9.3-at, az rohadtul nem tetszett, windowsra hajazás 1000-el, meg lassúság, úgyhogy repült is, helyére meg a debian. De most kijött a 10.0-ás suse, most a debian repült. Ennyit fejlődtek 1 verzió alatt! -
FTeR #80 "abba kéne hagyni egymás rendszerének a fikázását.. mindenki használja azt, ami neki kényelmes, és hagyja békén a másikat."
ott a pont.
én tuti nem kezdenék magamtól ellenérveket felhozni, ha nem jönnek ide hittéríteni.
caro egyszer pl mondhatni "kétségbeesetten" megkérdezte egy "vita" alkalmával, h mérnem tudnék én linuxot használni? biztos tudnám, de minek? jó nekem a win, őt meg ne érdekelje. tőlem azt használ amit akar, nem fogok oda menni és erőszakkal wint telepíteni a gépére.
nekem is volt linuxos korszakom, az összes nagyobb/ismertebb disztribet kipróbáltam. mindegyik szenvedés volt desktopra. magával a linuxal kellett foglalkozni és nem azzal amivel akartam. ha x funkciót sikerült belőni, akkor már rá térhetem a tényleges feladatra/célra. nincs nekem ilyenre időm. és már kinőttem abból, h az os piszkálgatása önmagában örömet jelentsen.
volt amikor csodálatosnak találtam a telepítés folyamatát, mert az milyen jó és én milyen ügyes vagyok. ma a hideg kiráz még a gondolatától is. még szerencse, h xp-t telepíteni 3-4 katt (vista bétája winből indítva 1. választ frissítés v. új telepítés 2. partició (ha egynél több van) 3. gépnév, aztán kb 30p után kér egy felhasználó név/jelszó párost), és kész, lehet használni. van olyan linux disztrib, aminél hasonlóképpen 3-4 katt, de telepítés után jön 1-2 nap (szervernél hét) konfigolás, ahhoz h használható lehessen és a magam nyűgjeivel még nem is foglakoztam. -
hopp #79 nexus te álomvilágban élsz.. az emberek 95%-ának halvány lila fingja nincs arról, hogy mi van a grafikus felületen túl, és nem is akarnak tudni róla, mert nem érdekli őket. most ne a gamerekről meg hacker-wanna-be-kről beszéljünk, hanem matildról, az átlagos titkárnőről. nem dolga neki, hogy tudja hol vannak a rendszerfájlok és hogy mit csinálnak. neki az a dolga, hogy klikkelgessen.
szerintem meg abban érthetünk egyet, hogy egy xp-t még egy titkárnő is fel tudna rakni, ha ezen múlna az állása, míg egy linuxot már nehezebben. tény, hogy vannak jó gui-val megáldott disztribúciók, de általában azért bonyolultabb mint egy win. arról nem is beszélve, hogy az egyszerű halandók wint látnak, az ismerős nekik. és ugye az emberek félnek attól, amit nem ismernek...
mindenesetre én alapból baromságnak tartom a win vs linux vitát, mert az emberek nagy része elvakultan áll ki valamelyik mellett. nekem is volt egy korszakom 17 évesen, amikor rámjött a szabadvagyok mint a pingvin feeling és csak linuxot használtam desktopon. aztán el kellett fogadnom, hogy linuxon nagyon sok olyan dolog nincsen, ami nekem kellene, ráadásul közben kijött az xp is, ami elég jól használható desktop rendszer, ezt kár lenne tagadni.
régebben szilárd meggyőződésem volt, hogy szerverre csak linux/bsd, aztán láttam win2003-as szervert isa2004-es tűzfallal.. meg láttam windowsos szervereket 1év+ uptime-mal.
nem térített el a gonosz, nem gyűlöltem meg a linuxot, csak nem istenítem. belátom, hogy a windows is lehet jó akár szerverkörnyezetben is, csak karban kell tartani (biztonsági frissítések, stb - de ez ugyanúgy kell linuxhoz is). abba kéne hagyni egymás rendszerének a fikázását.. mindenki használja azt, ami neki kényelmes, és hagyja békén a másikat. -
Equ #78 " olyan nincs, hogy veszek egy új rencert felrakom a gépre oszt nyomulok, de közben azt se tudom, milyen rencer könyvtárak, meg beállítások, meg rencer progik vannak."
Na itt a nagy tévedés. Attól függ mire használod! Egy átlag user tényleg annyit csinál a géppel mint a cikkiró. Rádug egy pendrive-ot és szeretné használni. Rádug egy nyomtatót és szeretné használni. A különbség az, hogy winen ez utána használja, linuxon meg ahogy említetted ehhez rendszerkönyvtárakra, config fileok buherálására meg esetleg kernel fordításra van "szüksége"... A linux elhitette a hittérítőkkel, hogy ez normális dolog, a win pedig elhitette a userekkel, hogy az a normális, hogy ehhez semmilyen szaktudásra nincs szükség. -
Equ #77 "A flash drive ipari szabvány, szóval minden ugyanaz."
Marhaság, többféle pnp eszközként is megjelenhetnek, a gyártótól függ. (ezért fordulhatott elő a cikk által is leirt eset, hogy ugyanaz a linux az egyiket látta, a másikat nem)
"A linux szinte minden nyomtatót támogat. "
Mondjuk inkább úgy, hogy szinte bármelyiket meg lehet szólaltati néhány napnyi szenvedés után, valamilyen formában... (lásd cikk)
"A live linux problémáit lehetőleg csak a többi live rendszerhez hasonlítsuk."
Legalábbis ami csak arra vonatkozik, pl. az elvesző fileok.
"Csontra fagyás? Te miről beszélsz?"
Olvasd el a cikket... De küldhetek pár kernel panicos és teljesen megzavarodott konzolos képeket is neked, amikkel engem boldogított ez a "stabil" rendszer :)
"Az installerek felismerik a filerendszereket, és elkészítik hozzá az fstab entryket. "
Ha szerencséd van, igen. Ha nincs akkor úgy jársz mind a cikkben. Erre is csak azt tudom mondani mint a nyomtatóknál, ha pár napig kernelt hackelsz, valószínűleg menni fog. Csak ki akar ilyen egyszerű dolgokkal napokig szenvedni mint egy nyomtató telepítése vagy egy flashdrive működésre bírása? (a linux hittérítőket leszámítva persze) -
FTeR #76 milliók használják úgy a gépet, h az egyetlen fogalom amit ismernek az a "start menü".
semmi fogalmuk nincs, h "milyen rencer könyvtárak, meg beállítások, meg rencer progik vannak." és ami a lényeg, nem is akarják tudni. és az igazság az, h nem is kell nekik.
mondtam már (és a cikk is említi), addig nem lesz felhasználóbarát a linux, amíg feltétlen szükségét érzi annak, h bootnál telespamolja a képernyőt (ez csak a szemléletre egy példa). emberek 99%ának, az esetek 99,9% nincs szüksége arra az információra, sőt előfordulhat, h még zavarja is. ha winnél ilyenre van szükséged, akkor ott az F8.
embereket nem érdekli a hogyan, csak működjön.
"A linux viszont megmondja az őszintét, fasza OS-t akarsz? Akkor tanulj!"
na, itt a gond. ... márakinek, nekem ugyan nem és a világ felhasználóinak 90+%nak sem. -
#75 A cikk szerintem is poénos volt. Egy láma télleg így áll neki új OS-t próbálgatni.
Az a gáz, hogy a M$ a mai napig nem tudatosította a felhasználókkal, hogy a legtöbb probléma a Win-nel az bizony a felhasználón múlik, és tessék elolvasni azt a kézikönyvet!
A linux viszont megmondja az őszintét, fasza OS-t akarsz? Akkor tanulj!
Azt hiszem itt egy dologban mindenki egyet fog érteni: olyan nincs, hogy veszek egy új rencert felrakom a gépre oszt nyomulok, de közben azt se tudom, milyen rencer könyvtárak, meg beállítások, meg rencer progik vannak.
Ilyet azért még a windóz se tud! -
Caro #74 FTeR-nek a korábbi "szerveres összképére":
Tegnap reggel még azt se tudtam mi az az LDAP, ma pedig már szépen működik otthon. :)
Ja, és nem éjszaka csináltam, beletelt vagy másfél órámba. -
Caro #73 1) A flash drive ipari szabvány, szóval minden ugyanaz.
2) A linux szinte minden nyomtatót támogat. Persze nem árt, ha a foomatic fenn van. Debian pl szereti lehagyni, de egy suse vagy redhat felteszi alapból, ha bemész a nyomtató konfigurációba.
3) A live linux problémáit lehetőleg csak a többi live rendszerhez hasonlítsuk.
4) Csontra fagyás? Te miről beszélsz? Linux nekem egyszer fagyott, és akkor is azért, mert nem volt fenn a P166-on a hűtő. De a P3 1000-es gépemen hűtő nélkül simán felinstallált. Aztán a windows setup kifagyott a format közben... Biztos nagy volt a prociigénye :P
5) Az installerek felismerik a filerendszereket, és elkészítik hozzá az fstab entryket. Persze ez menet közben is elvégezhető ha kell, sőt nem is kell feltétlen fstab entry.
6) link a #64-re. Minden benne van ami kell, olyan szinten ahogy egy otthoni usernek kell. -
Caro #72 azt is lehet... -
#71 Megin nem akarok flémet, szal kussolok, csak tudd, nem írtál túl sok valóságalappal alátámasztott dolgot... :P -
FTeR #70 t->r -
FTeR #69 igaz!
#64 a jókedvem már elszállt pát ótája, szal erre nem reagálok. csak annyit mondok, h a hogyan számít. de ezt úgysem értenéd meg. -
Equ #68 "Nekem miért nyomtatott gond nélkül a nyomtatóm? Miért tudtam írni a flashdrive-omra?"
Valószínűleg más nyomtatód és flashdrive-od volt, amit véletlen támogatott a linuxod. A cikkiró meg nem volt ilyen szerencsés. Van ilyen...
"mégpedig abba, hogy reset után miért szállnak el a file-jai... "
Ez szerintem neki is természetes volt, csak a tényt közölte, hogy live linuxnál még ez is egy probléma. De azért valljuk be ez egy huszadrangú probléma a csontra fagyások, pendriveok, filerendszerek fel nem ismerése és a normális programok hiánya mögött... :) -
Caro #67 Mellesleg ezt érdemes megnézni:
http://arcgraph.de/sr/linux/microsoft-linux.png
-
Caro #66 Ja, és kihagytam hogy programot ír C-ben ;)