92
  • Caro
    #92
    Nem forradalmár. Szabadságharcos. Különbség!
  • dez
    #91
    Őőő, halála után az igazát? :) Forradalmárkodás? :) Nem kell ennyire felnagyítani. Nem igazán az számít, hogy mások mit gondolnak erről, hanem hogy az illető személy nem csak megy a tömeg után, hanem olyan életet él, aminek több értelmét látja. Azért ez nem olyan ritka, csak esetleg nem ez az általános. És az az érdekes, hogy ez még produktívabb is lehet, és tartalmasabb.
  • Caro
    #90
    Akkor jól gondolod ;)
    Mindig lesz aki ellenáll!
    És idővel mindig el is fogják ismerni az igazát!(Ez persze könnyen lehet, hogy már a halála után lesz)
  • dez
    #89
    Na igen, nem nagyon lehet összeegyeztetni az önként vállalt hiperaktivitást, érzékek eltompítását, stb. stb. ezek ellentétével. :) De néhány dolog, amit a nyugati ember csinál, az nem a saját érdekében történik (pl. önző főnök alkalmazottja, "ideális fogyasztó", aki azt is megveszi, amire nincs is szüksége, stb.), illetve nem túl jó, és/vagy csak rövid távon pozitív mérlegű megoldások alkalmazása, erőltetése, stb. De, nincs az senkinek előírva, hogy ne próbáljon kitörni ebből (a saját érdekében)... (Persze mindíg megvan a kifogás, hogy pl. nincs rá idő. De ez inkább a lustaság, alulinformáltság, gyengeség keverékéből (ezek persze egymást is erősítik) fakadó tévhit.)

    De én nem gondolnám, hogy eleve lehetetlen a világ nyugati felén olyan életet élni, ami produkív, de ugyanakkor nem hal bele az ember pár év alatt... Beilleszhető a meditáció/relaxáció is ebbe, sőt, nagy segítség hozzá. És nem is annyira ritka. Szal van választási lehetőség.

    (Bár pl. gyakori, hogy meg kell az embernek égetnie a kezét 1x-2x, hogy komolyabban vegye ezeket a dolgokat.)
  • dez
    #88
    Jé. Azt tudtam, hogy ezek régen elválaszthatatlanok voltak. De azt hittem, az utbbi időben (utóbbi néhányszáz évben :) ) ezt a részét már elhanyagolták. Jó hallani, hogy nem. (Egyébként, ha mélyebbre mennél, azért tapasztalnál [még]érdekes[ebb] dolgokat. ;) )
  • NEXUS6
    #87
    Kicsit félreértettél, asszem.

    Azt akartam írni, hogy nincs tudományos (az európai kultúrába tökéletesen illeszkedő) rendszer, ami nyugaton elfogadható és elfogadott volna.
    Tudom, hogy voltak kutatások, erőfeszítések ilyenek kialakítására, vagy keleti rendszerek átvételére, de ezek nem terjedtek el.

    Valamint következőkre is gondoltam, mi a meditáció pontosan, és mi a koncentráció, vagy vizualizáció? Egy jógakönyvben tök jól meg voltak ezek fogalmazva.
    Ezek az agynak olyan képességei mint a kéznek a fogás, és a dobás, vagy a belégzés és kifúvás, egy aktív és egy passzív képesség.
    A meditáció a befogadás, a koncentráció (vizualizáció) a cselekvés. Egyiknek sincs értelme a másik nélkül.
    A végeredmény pedig a belső valónk tudatosítása, ahogy a meditáció, és koncentráció segítségével, mint belső lépésekkel haladunk egy szellemi úton.
    A tudatosítás, a figyelem, amikor olyan dolgokat látunk meg (tudatunkkal megvilágítunk), amiket eddig nem tartottunk fontosaknak, vagy amiket eddig szellemi gyengeségünkben figyelmünkkel megragadni nem tudtunk. A dolgokat tudatunkkal megvilágítjuk, mi befogadjuk a látottakat és ezáltal "megvilágosodunk".

    Eközben fontos a spontaneitás megőrzése, hogy ne legyen az egészből szellemi bodybuilding.
    Sajnos a nyugati kultúra a tudatossággal szembe állítja a spontaneitást.
    Ez baj, mert erre hívtkozva szabadjára engedjük a külső ingerek, a média, a szórakozás által sajnos elég csak egyoldalúan felkorbácsolt ösztöneinket.
    Úgy gondoljuk ez szabadság, ami a tudatosság elutasítását is jelenti.
    Nem pedig az amikor megadatik a választás valódi magunk, és a tömegkultúra által eltorzított egónk között.

    Valami ilyesmik voltak a jóga könyvekben.
    ;)
  • Caro
    #86
    Béke veled testvér!... :)
  • tmpx
    #85
    Hát lányok, fiúk!
    Az a helyzet, szerintem nem kell tudományos bizonyíték arról, hogy a meditáció pozitív hatású... Ezt szerintem eddig is mindenki tudta.
    Bár lehet, hogy csak én vagyok eléggé naív. A lényeg úgyis a boldogság, azt meg mindenki úgy éri el, ahogy a szájíze diktálja.
    Sok sikert az élethez skacok!
  • SirLord
    #84
    nem éppen, csak olvastam amiket irtál, és nem voltam álmos:DDD
  • LowEnd
    #83
    Jajdejó topic...
    Sokáig (mindmáig) küzdősportoltam (hogyy mit, az most mindegy), a tréningek része a meditáció is

    Én ugyan meterialista vagyok, , de hiszek abban, ha megmondod az agyadnak, és a testednek, mit akarsz, segít abban hogy elérd azt.

    Nevetni fogtok, még darts dobálás közben is bejön... (ha csak úgy dobálsz ellenben az "ellazulsz - alfa - még eldobás előtt tudod hova megy)

    A küzdősportokról nem is szólva... meditálás után olyan küzdeni, mintha nem is te lennél, csak nézed a robotpilótát, hogyan reagál sokkal gyorsabban és természetesebben mint ahogy te tudnál - egyébként
  • Caro
    #82
    Az akarat önmagában nem jótékony, ez igaz, csak ha intellektus is áll mögötte.
    Az akaratot bármire lehet használni. Csak eszköz nem cél, ahogy sokminden más is, rajtunk múlik, mire használjuk.
  • dez
    #81
    "- Ha nem indul a szekér, akkor az ökörre kell suhintani vagy a szekérre?"

    Te hogyan értelmezed ezt?

    Én "50%"-ban úgy gondolom (és tapasztalom), mint Nenadesz. Azzal a kiegészítéssel, hogy ha az ember ellenáll, vagy valami miatt megakad (pl. valamilyen tan dogmái miatt) akkor persze megakad a folyamat, és egy centit sem jut előbbre. Hiába meditál akár évtizedeket.

    Kettőtök véleményének ötvözete az igazi: gyakorlással az idegrendszer harmónikus működésének visszaállítása, ami együtt ját a tudatosság kiterjesztődésével (hacsak nem áll ellent). A kettő csak együtt működik (és éri el a célját, ami nem csak a célszerűsített tudatosság).
  • dez
    #80
    "Nem, a meditacio nem cselekves, hanem inkabb "nem cselekves""

    Lehet játszani a szavakkal, de általános értelemben ez egy cselekvés, csak úgy, mint pl. az alvás, stb.: eldöntöm, hogy meditálni akarok, adott esetben leülök/lefekszem, és elkezdek meditálni. Az, hogy belül mi történik, már egy másik kérdés.
  • dez
    #79
    Ohó, az "NWO" éppen az egóra próbál hatni, építeni! (És aki túllát a saját egóján, az lát át a manipuláción is.)

    Persze szükség van az egóra is, nem arról van szó, hogy ki kell dobni. Csak észre "kell" venni, hogy az egónk nem a legbelső énünk, plusz hogy az egó nem mindíg a legjobb megoldásokat sugallja.
  • dez
    #78
    Ehh, kösz, kicsit már álmos voltam. :) Egyébként te a lola alteregója vagy esetleg?
  • SirLord
    #77
    ha a 19. századra gondolsz akkor XIX.sz
    szivesen
  • nenad
    #76
    a torott labu ember hiaba probal futni. Ha meggyogyul automatikusan kepesse valik arra hogy fusson...

    Az idegrendszerben felgyulemlett stresszek okozzak az hogy valaki 'rossz' Ha valaki megszabadul a stressztol nyilvanvalo hogy mashogy fog viselkedni. Egyertelmu az is, hogy ha valaki nem helyesen cselekszik, az azonnal stressz felhalmozodasahoz vezet.., szoval a ketto egymas fuggvenye vmilyen szinten.. Nyilvanvalo az is hogy ha valamilyen szinten torekszel a jora elorevisz, de messze nem vegig... Es mivel a vilag allandoan valtozik hamar tulnosz a dogmaidbol, es olyan megoldast kell talalnod ami a problemat gyokerenel oldja meg (stressz feloldasa).

    ez a "tudatossag"olyan mintha amikor a fa beteg,s te elkezded a fa leveleit leporolni es a fa leveleit ontozni. A Problemat legegyszerubben ugy oldhatod meg ha a gyokeret gondozod. A fa felszivja a nedvesseget es midenhova eljuttatja. Azaz ha az ember "gyokerenel" egeszseges es tiszta, es az osszes "vezetek" tiszta, kizart hogy ne helyesen cselekdjen, miert is? Mert ez csak stresszmentesen lehet, azaz teljes osszhangaban a termeszettel.. Es ez az alapveto vegcelja a meditacionak es a vallasnak is.

    Egyebkent ezt a "vicces" dolgot tobb mint 700 kutatas tamasztja ala korulbelul 250 fuggetlen kutatointezetbol ahol valaha is vizsgaltak a streszt es annak hatasait...

    Egyebkent az hogy bunkosagot is belekversz csak magadat minosited vele, azaz semmit sem ernek a dogmaid. Csak kepmutatas az egesz. Sajnos.
  • Nanana
    #75
    Ezt mondod: "Ha elkezdek meditálni minden nap két órát, akkor pár éven belül tiszta leszek, és automatikusan jó ember lesz belőlem?" (nekem ez viccesen hangzik)
    - Ezt várod el a meditációtól?
    - Rossz emberből nem csinál jó embert a meditáció, csak a tudatosság.
    - Ha nem indul a szekér, akkor az ökörre kell suhintani vagy a szekérre?

    (Úgy érzem, igazat kell adnom neked mester, a végén még kibillenek az egyensúlyomból :P)
  • Caro
    #74
    Szerintem igenis jó, ha a jóra törekszünk, és szerintem nem baj, ha ez még az egonkat is eddzi.
    Erős ego nélkül el lehet veszni a mai világban.
    Ego nélkül pl nem állsz ellen az nwo-nak!
  • nenad
    #73
    azert irtam be angolul, mert nem akartam a forditassal elvenni az erteket, egyszer mar igy is at lett teve szanszkritbol angolra..

    Nanana, nekem ez is egonak tunik. Sztem a dolog egyszerubb, artatlanabb ennel. A tudatossag (artatlan szemlelodes) is kovetkezmenye a tisztasagnak (stresszmentesseg)
    Nem lehet ra intellektualis uton torekedni.

    A spiritualitast sztem sem kell eroltetni. Nem is azert irtam ezeket, de van aki vhol fejlodni szeretne, nem mindenki szuletik tokeletesnek,
    szoval ez egy lehetoseg. Azoknak akik elore szeretnenek haladni.

    Nem, a meditacio nem cselekves, hanem inkabb "nem cselekves" Maskeppen az ember valos enjenek annak a belsonek a felismerese amirol az idezet is szol. Minden technika errol szol. Vhol mindenutt meg lehet talalni azt. "ismerd meg onnmagad" es itt nem igazan a felszinre gondoltak.

    Nanana
    Amit irsz a helyes cselekvesrol, az ego. A tudatossag ahogy megfogalmazod ego. Ez puztan nem tunik tobbnek mint hogy magadon tartod a figyelmedet, es megeled ezt a fajta tudatossagot.
    Ez sztem nem tiszta, sokkal termeszetesebb es egyszerubb ez annal. Nem "kell" tenni semmit sem, termeszet. A peldadnal maradva, ha jon egy idos ember, nem "kell" hogy lefusson az emberben semmi sem. EGyszeruen atadja a helyet mert az helyes. Meg csak nem is azert hogy jobban erezze magat, es meg csak nem is azert hogy az oreg jobban erezze magat.. Hanem mert ez a termeszete.
    Ha intellektualis szempontbol nezed a vilagod ugyis hibazol elobb utobb. Szep dolog a jora torekedni, de ez nem tobb igy egonal. Ha a stresszektol megszabadulsz, automatikusan termeszettel osszhangban cselekszel. Minek az ideologia akkor? Minek "kell megelni" ezeket a dolgokat akkor ha egyszeruen szimplan ez a termeszeted?

    Egyebekent foleg a regi emberek kozott, meg akik kint enlnek tanyan talalni sok ilyet.

    Ugy gondolom minden irva lett aminek kell :)
  • Nanana
    #72
    Nem úgy értettem, hogy magunk számára...
    - Ha valaki azért szed szemetet, hogy jobb embernek tűnjön magának, az nem több az egója hízlalásánál.
    - Azt akartam mondani, hogy ha jót teszel, az jó érzés, és ez az érzelmi állapot jó hatással van az egyensúlyodra.
    - Ha kötelezettségből teszed ezeket akkor az csak teher, ha viszont tudatosan éled meg ezt a élményt, akkor az még a te javadra is válik.
    - Tudatosság csinál az életből meditációt.
  • dez
    #71
    Végülis ezt (a helyes cselekvés felismerése) értette Nanana is azon, hogy tudatosságból fakadó cselekvés. Csak nem tudom, miért a saját érdek szempontjából fogalmazta meg.

    Szerintem sem kell erőltetni ezt a spiritualitást. De, azért önkéntelenül is felismer az ember bizonyos dolgokat, ha elég nyugodtan szemlél (ha kicsit körülnéz, vagy magába néz). Persze ha ez olyan "nagy gond"...
  • dez
    #70
    Nenadesz:
    Én inkább úgy közelíteném meg, hogy a meditáció egy cselekvés: egy cselekvés, aminek több "következménye" van. El lehet vele érni kisebb és nagyobb célokat is. (A kisebb cél elérése motiválhat nagyobb elérésére is persze.)

    Vallás és meditáció: feljegyzések szerint a vallásalapítók is ismerték a meditációt (sőt pl. az ima is annak egy formája, csak kissé célorientált változatban). De sajnos a híveknek már elfelejtették megtanítani, nekik a parancsolatok maradtak...

    Nanana:
    Nem csak magunk számára, hanem mindennel kapcsolatban... Mint elhangzott, az igazi self nem ismeri azt a fogalmat, hogy önérdek. Aki csak ezt nézi (és nem ismeri a selfet), az nem igazán van egyensúlyban... És azt sem igazán tudja, mi az az igazi nyugalom... :)

    Egyébként egy hétköznapi cselekvés is lehet meditáció. Sőt az egész élet.

    Őőő, és ugye a sok olvasgatás közben (vagy akár helyett) meditálgattok is néha...? ;)
  • echo
    #69
    Nem tom, de szerintem jobb, ha amikor valaki átadja a helyet, vagy felszedi a szemetet, nem azért teszi, hogy jobb színben tűnjön fel maga előtt, hanem egyszerűen belátja, hogy ezt kell tenni, ha élhetőbb környezetet/várost akar és ha ez lenne a fejekben akkor különösebben nem is kell, hogy hálás legyen az akinek átadták a helyet, mert mindketten csak azt tették amit normálisan kell.

    Nagyrészt egyet értek daveofgod-dal(51), mert szerintem is gáz ha ez az egész spirituális, minden mögött valamit látok áthatja mindennapi gondolkodást, bár ha valaki szereti és pihenteti valami nagyon lightos, mindenféle szavak mondogatásától mentes ellazulást segítő relaxálás félével azért nem lehet nagy gond.

    (ja és: azt nem is értem hogyan lehetne "helyes" cselekedetet végbevinni egy elv nélkül, amihez képest a cselekedet helyes.)
  • Nanana
    #68
    Nenadesz:
    "Maskepp, amirol beszelsz (elozo postok is) az egy tulajdonsaga, minosege egy tiszta embernek, nem pedig "dogma" amiket kovetni kell. Azaz inkabb tisztuljon meg, erre forditsa az energiajat figyelmet, semmint hogy megprobaljon helyesen cselekedni iranyelvek alapjan."
    - Pont nem ezt mondtam. Ezek nem dogmák vagy irányelvek. Nem azért kell őket csinálni, hogy jó ember legyél, csupán lehetőségek, hogy fenntartsad napközben az egyensúlyi állapotodat. Amikor munkába rohansz, nem tudsz leülni meditálni a metró és villamos között, akkor ilyen cselekedetek erősítik és fenntartják az egyensúlyi állapotot. Tehát nem azért szedem fel a szemetet hogy tisztaság legyen, hanem hogy én jól érezzem magam. Ilyen "feladatok" lényege felismerni az egyensúlyi állapotot meditáción kívül is.

    "Mert a tiszta ember TERMESZETE a helyes cselekves."
    - A helyes cselekvés nem származik máshonnan, mint a TUDATOSSÁGBÓL. Nem irányelveket követni, hanem tudatosan tisztába lenni azzal, hogy valójában mit is jelentenek ilyen cselekedetek saját magunk számára.

    "Angol nyelvű idézeted..."
    - Nem tudom, hogyan segíthet a lélek abszolút minősége a mai ember stresszes elméjén. (Hogy is jön ez ide? Miért angolul?)

    "Szoval, szamomra az amit irsz olyan mintha egy festo aki fest egy kepet azzal fogalalkozna csak hogy az anyag jol belesimuljon a vaszonba de maga a kep erdektelen. Ezert felszines, mert lehet hogy szepen oszlik el az anyag, de csak a felszint erinti."
    - Itt ez zen anekdota...
    Huaj-Zsang mester meglátogatta Ma-cut, aki éjt-nap belemerült az elmélkedésbe.
    - Miért elmélkedsz? - kérdezte a mester.
    - Hogy Buddha legyek - felelte Ma-cu.
    Huaj-Zsang mester felvett egy téglát, s az ajtó előtt csiszolni kezdte egy kövön.
    - Mit csinálsz?
    - Tükröt csiszolok.
    - Hiába csiszolod, attól nem lesz tükör a tégla!
    - Hiába elmélkedsz, attól nem leszel Buddha! - vágott vissza Huaj-Zsang.
    - Akkor mit tegyek?
    - Ha nem indul el a szekér, akkor az ökörre kell suhintani vagy a szekérre?


    Dez:
    Örülök, hogy tisztába vagy vele, remélem voltak olyanok akiknek ez új információ.
  • nenad
    #67
    Leirom maskepp.
    szerintem ez is csak egy koncepcio :)
    Minden meditacionak egy a celja, mint minden vallasnak. (Lasd alabb)

    Erdekes a vonaton ultem es Bhagavad Gitat olvastam es az jutott eszembe be kene ide szurni,s itt az alkalom :)

    ".. It has been made clear that the self, or spirit, in its essential nature, knows no change or variation, is free from any attributes is neither the doer nor the doing.
    All attributes belong to the relative, the manifested field of life; therefore the spirit cannot be regarded as either the subject or the object of any action.
    THe activity assumed by an ignorant man to belong himself - to the subjective personality that he calls himself - does not belong to his real Self, for this, in its essential nature, is beyond activity.
    The Self, in its real nature, is only the silent witness of everything. "

    Szoval, szamomra az amit irsz olyan mintha egy festo aki fest egy kepet azzal fogalalkozna csak hogy az anyag jol belesimuljon a vaszonba de maga a kep erdektelen. Ezert felszines, mert lehet hogy szepen oszlik el az anyag, de csak a felszint erinti.

    Maskepp, amirol beszelsz (elozo postok is) az egy tulajdonsaga, minosege egy tiszta embernek, nem pedig "dogma" amiket kovetni kell. Tegy jot stb. Nagyon szep dolgok, de nagyon torekeny labon all, ha az illeto termeszete nem ez.. Azaz inkabb tisztuljon meg, erre forditsa az energiajat figyelmet, semmint hogy megprobaljon helyesen cselekedni iranyelvek alapjan. Mert a tiszta ember TERMESZETE a helyes cselekves.
    Itt az oriasi kulonbseg.

    Es ezert mondom minden meditacio minden vallas eredeti tiszta formajaban ezt celozza. Ami nem ezt az nem meditacio es nem vallas. :)
  • dez
    #66
    (Persze nem baj, hogy leírtad.)
  • dez
    #65
    Na nézzük:
    - Amit leírtál, abban mindben benne van: "saját erőből" urrá lenni a problémákon (csak nem a fejjel-a-falnak módszerrel, hanem egy kissé máshogy). És az a dolog, hogy a belső ideális állapot kívül is azt teremt.
    - Én nem osztanám így két csoportra - úgymond folyamatos az átmenet. Jahh, az "elfoglalt ember" alatt azt kell érteni, hogy sosincs semmire ideje? Akkor az élet mindenféle jó dolgaitól távol áll. Nem irígylem. :)
    - A meditáció egyik céla (vagy következménye) az önkontroll javítása/javulása is. Azaz, már nem idegesítem fel magam annyira, amennyire nem akarom.
    - A rendszeres (rendes) meditáció megerősíti az emberben az egyensúlyi állapotot, így már nem tudja valami olyan könnyedén kibillenteni. (Ha ki is billenti, hamarabb visszaáll. [Persze elbizakodottnak sem szabad lenni, vissza lehet esni.])

    (Amit nekem írtál, azzal természetesen tisztában vagyok. Nem most kezdtem.)
  • Nanana
    #64
    Nenadesz:
    - Minden meditációnak és transznak más célja van, továbbá a "meditáció lényege" szubjektív, mindenkinek mást jelent. Egy halálos beteg gyógyulást vár tőle, aki pedig Krisztust vizen járni látta, lehet, hogy pont azért meditál, hogy ezt ő is véghez vihesse.
    - Mondjuk hogy két csoportja van a meditációknak: vannak azok a meditációk, amik hasznosak egy modern dolgozó ember számára, és azok, amik teljes spirituális életmódot követelnek. Egy mindennapos, rövid "elmekiürítéses" gyakorlat megkönnyíti bárki stresszes életét, de folyamatos gyakorlása különböző meditációs technikáknak, az elég távoli az "elfoglalt ember" számára.
    - Mindegy, hogy reggel tíz percet, vagy 2 órát meditálok, ha délben felidegesítem magam a főnök miatt, az kirázólag az én döntésem. A meditáció visszaállítja a természetes érzelmi egyensúlyt, de az nem fog "megmaradni", tudatosan kell megőrizni. Aki meg tudja őrizni az egyensúlyt, annak egész eléte egy meditációvá válik. A meditáció csak a felszállás a vonatra...
    - A meditációnak sok "pozitív mellékhatása" van, ami nem közvetlenül a meditációnak tudható be, hanem az ember természetes állapota, ami egyenlő a szeretetteljes jóindulattal és a tökéletes testi egészséggel. Ez az egyensúlyi állapot, ha kibillenünk megbetegszünk, ha visszaállunk meggyógyulunk. A meditáció nem gyógyít, viszont visszaállítja az egyensúlyi állapotot, hogy a test meggyógyíthassa önmagát.

    Roli:
    - Képzeld mi lenne, ha osztályfőnöki órán kiadnák házifeladatnak, hogy mindenki engedje át a helyét 3 idős embernek, nézzen szemükbe mosolyogva, majd jegyezze le élményeit és az idősek reakcióit. Ezután mindenki megosztaná az osztállyal, hogy neki mit nyújtott. Egy biztos: a néni egyaránt rámosolyog a "vagányokra" és a "elnyomottakra" is.
    - Egyszer, bulin jöttem ki a tánctérről, a bejáratnál egy "kigyúrt csapat", próbáltam kikerülni őket, de az egyiknek sikerült meglöknie ahogy táncolt. Nem tetszett neki, belém kötött, mondott idegesen és orbibálva mindenfélét, nem is tudtam mit válaszolni. Aztán egy hirtelen mozdulattal kézfogásra nyújtottam a kezem és bemutatkoztam. Elkezdett dadogni, végül elfordult és tovább táncolt. Meg kell hogy mondjam, én legalább annyira meglepődtem, mint ő! :D

    Dez:
    - A stressz negatív hatására a legvitathatlanabb bizonyíték a csecsemőmirigy (tímusz) esete. Ez a mirigy pubertás korig növekszik (kb 5 cm), ezután stressz hatására teljesen visszafejlődhet. A csecsemőmirigy érzékeny a kortizolra, ez egy hormon, amit stressz alatt fokozottan termelünk. A tímusz többféle hormont termel melyek az immunrendszert segítik, illetve csecsemőkorban ez a szerv testesíti meg a csecsemők teljes védekezőrendszerét.
    - Érdekes párhuzam: 7 testi csakránk van, melyek pontosan megfelelnek szervezetünk 7 mirigyének. Persze a csecsemőmirigy tartozik a szív-csakrához.

    Nexus6:
    Nem lehet mindenkin segíteni, és sokszor elég, ha magadon segítesz...csak hogy idézzem Osho-t:
    "A pillangó nem tudja bebizonyítani a hernyónak hogy ő is lehet pillangó. De felébresztheti benne a vágyat, ez lehetséges."

    Lola:
    Vannak olyan emberek akik egész életünkben csak arzénos vizet isznak, azért mert hitük szerint nem méreg és így élnek akár 100 évig is. Ennyit a hitről.
  • dez
    #63
    Bocs, de ez nem egészen így van.
    1. Az első EEG készüléket már vagy 100 éve rakták össze, már igen korán felfedezték az agyhullámokat is, plusz hogy milyen agyhullám-aktivitás milyen tudatállapothoz kapcsolódik, hogy lehet azokat elérni (spontán vagy valamilyen technikával), mindennek milyen hosszabb távú hatásai vannak, stb.
    2. Nagyon is beilleszthető a hétköznapokba, mint milliók példája mutatja. Sőt, egyre nehezebb meglenni nélküle a mai világban (és kicsit jobb megoldás, mint az alkohol, nyugtatószedés, drog - amik csak ideig-óráig "segítenek").
    3. A meditáció nem arról szól, hogy hagyom magam kihasználni, és hozzá még szépen mosolygok is. Azt úgy hívják, balekság.
    4. Éppen a mai beszűkült tudatosságra jellemző, amit írsz. Éppen a meditáció tud segíteni ezen. (Nem kell várni hozzá a vezetők parancsára, azok egymással vannak elfoglalva. Ideje önállóbbnak lenni.)
    5. Attól, hogy nem tudsz mindenkit megmenteni, még nem kell magadat is elveszejteni. Ha már megtanultál úszni, akkor talán próbálkozhatsz. (De erőszakkal ez úgysem megy.)
  • NEXUS6
    #62
    Meditáció, koncentráció, vizualizáció, programozás, alfaállapot, jobbagyfélteke/balaagyfélteke....

    Sok embernek igaza van, hogy szkeptikus. Erre a sok képességre csak kevés rendszernek van kidolgozott, valóban használható elmélete(még talán a jóga, zen, agykontrol, vagy akár TM-nek sem!) a tudomány is még csak ott tart, hogy valami van, de nem tudjuk, hogy mi. Azt meg hogy hogyan kéne mind ezt használni, na az meg a tudósoktól fényévekre van. Másrészt az első jógakönyvem tényleg marha jó volt, ráadásul tök tudományos, ja és magyar, csak egy az egyben nem igazán átültethető a gyakorlatba.

    Már csak azért sem, mert amint az már pl Roli-tól is "elhangzott", a bennünket körülvevő környezet sem olyan, hogy ezekkel a módszerekkel az ember közvetlenül előnyére tudná alkalmazni.
    Az atomizált tömeg, jól megtanúlta a csapból is folyó aggresszió-leckét: félj attól is aki szeret, és verd be a pofáját, így leszel igazi tökös macsó űbermensch, csak így tudsz túlélni.
    A gyerekek a suliban ész nélkül, kívülről fújják a reklámokat, és játszák el azt az aggresszív felnőttet, akit a tvben láttak (a szüleik nem lényegesek, azokban nincs semmi tisztelni való, különben is ők is csak a tv-t nézik), és szépen fejbevágnak mindenkit, aki valamiben több náluk, mert félnek hogy alulmaradnak.
    Ezért nem mindíg tanácsos a rettegőnek csak simán kezet nyújtani.
    Nincs veszélyesebb egy vízbefúló embernél! Ha meg a akarod menteni, nagyon kell tudnod mit csinálj, hogy te is megúszd a dolgot.
  • dez
    #61
    IXX.sz.-ban
  • dez
    #60
    Egyébként a meditáció hasznos hatásairól, és azok biokémiai és fiziológiai alapjairól már évtizedek óta gyűlnek az tudományos ismeretek. Nyugaton egy kicsit többet lehet erről hallani, mint itt Magyarországon. Ez már csak azért is szégyenletes (bár a többi között már fel sem tűnik), mert egy ide kapcsolódó témakörben, nevezetesen a stressz és immunrendszer öszefüggéseinek kutatásában egy ezáltal világhírűvé vált magyar tudós alkotott maradandót (lásd Dr. Selye János-féle stresszelmélet - Nobel-díjra is volt jelölve). Mi még csak a nevét sem ismerjük. "A nagy felvilágosultak"... (Nem baj, kell a sok balek a gyógyszergyártók extraprofitjához.) [Bocs, ha kicsit negatív voltam. Vagy csak tárgyilagos.]
  • dez
    #59
    Hát igen, mint alább is volt rá utalás, agykontrol != meditáció. De ebben a cikkben az utóbbiról van szó, nem az előbbiről, felesleges idekeverni. (Nem te keverted ide.) Mellesleg az agykontrol is lehet hasznos, ha valaki nem száll el teljesen.
  • dez
    #58
    Akkor mész a diliházba. :P
  • dez
    #57
    Ez tudományos tény. Ja, tudom, neked a tudomány fejlődése megállt a IX. században.
  • dez
    #56
    Lám, lám, milyen hülyeségeket képes valaki beszélni, aki semmit sem tud a témáról, csak összerakott magának egy képet néhány szétszórt mozaikból, és utána úgy hisz benne, hogy képest ide is leírni... Te vagy a saját tudatlanságod fogja. :P
  • nenad
    #55
    nyilvanvalo tudatlansagod ellenre ennek is megvan a maga igaza, nagyon sokan azert kezdenek el meditalni mert ugy gondoljak hogy majd a sult galamb a szajukba repul, azaz nem kell semmit sem tenniuk az eletben. Vagy mindenfele koncepciot gyartanak maguknak miszerint igy vagy ugy kell elni az eletet vagy viselkedni, mely koncepciok olyan labon allnak hogy egy ket fules az elettol es kenytelen kellet ujat keresne vagy meg melyebbre merulnek benne.
    Hogy egesz pontos legyek amit irsz az sem mas mint egy koncepcio. Jelen esetben ritka nagy baromsag..
    Arrol is irnak hanyan jottek ki korhazbol stb, mert megtanultak valamely technikat ami segitett neki tuljutni problemaikon...
    Tovabbhuzva a fonalat, most te is megmaradhatsz ezen a szinten vagy tovabblepve jobban is kinyithatnad magad a temara.
    Persze lehet ez csak egy vesztett probalkozas volt
    :D
  • Alfa Of NS
    #54
    "Ha az ember megérti, hogy hatalma van az érzelmei felett, akkor meg tudja őrizni szeretetteljes állapotát stresszes körülmények között is."

    Es ha en Sith-lovag akarok lenni?
  • IoIa
    #53
    "Egyes tudós csoportok azt állapították meg, hogy DNS-ünk érzelmeink hatására állandóan változik. Sejtszinten más emberek vagyunk, stresszesen, mint békésen!" - hát ez MEGALOL!
    De sok itt a hiszékeny ember!