• NEXUS6
    #87
    Kicsit félreértettél, asszem.

    Azt akartam írni, hogy nincs tudományos (az európai kultúrába tökéletesen illeszkedő) rendszer, ami nyugaton elfogadható és elfogadott volna.
    Tudom, hogy voltak kutatások, erőfeszítések ilyenek kialakítására, vagy keleti rendszerek átvételére, de ezek nem terjedtek el.

    Valamint következőkre is gondoltam, mi a meditáció pontosan, és mi a koncentráció, vagy vizualizáció? Egy jógakönyvben tök jól meg voltak ezek fogalmazva.
    Ezek az agynak olyan képességei mint a kéznek a fogás, és a dobás, vagy a belégzés és kifúvás, egy aktív és egy passzív képesség.
    A meditáció a befogadás, a koncentráció (vizualizáció) a cselekvés. Egyiknek sincs értelme a másik nélkül.
    A végeredmény pedig a belső valónk tudatosítása, ahogy a meditáció, és koncentráció segítségével, mint belső lépésekkel haladunk egy szellemi úton.
    A tudatosítás, a figyelem, amikor olyan dolgokat látunk meg (tudatunkkal megvilágítunk), amiket eddig nem tartottunk fontosaknak, vagy amiket eddig szellemi gyengeségünkben figyelmünkkel megragadni nem tudtunk. A dolgokat tudatunkkal megvilágítjuk, mi befogadjuk a látottakat és ezáltal "megvilágosodunk".

    Eközben fontos a spontaneitás megőrzése, hogy ne legyen az egészből szellemi bodybuilding.
    Sajnos a nyugati kultúra a tudatossággal szembe állítja a spontaneitást.
    Ez baj, mert erre hívtkozva szabadjára engedjük a külső ingerek, a média, a szórakozás által sajnos elég csak egyoldalúan felkorbácsolt ösztöneinket.
    Úgy gondoljuk ez szabadság, ami a tudatosság elutasítását is jelenti.
    Nem pedig az amikor megadatik a választás valódi magunk, és a tömegkultúra által eltorzított egónk között.

    Valami ilyesmik voltak a jóga könyvekben.
    ;)