• Nanana
    #68
    Nenadesz:
    "Maskepp, amirol beszelsz (elozo postok is) az egy tulajdonsaga, minosege egy tiszta embernek, nem pedig "dogma" amiket kovetni kell. Azaz inkabb tisztuljon meg, erre forditsa az energiajat figyelmet, semmint hogy megprobaljon helyesen cselekedni iranyelvek alapjan."
    - Pont nem ezt mondtam. Ezek nem dogmák vagy irányelvek. Nem azért kell őket csinálni, hogy jó ember legyél, csupán lehetőségek, hogy fenntartsad napközben az egyensúlyi állapotodat. Amikor munkába rohansz, nem tudsz leülni meditálni a metró és villamos között, akkor ilyen cselekedetek erősítik és fenntartják az egyensúlyi állapotot. Tehát nem azért szedem fel a szemetet hogy tisztaság legyen, hanem hogy én jól érezzem magam. Ilyen "feladatok" lényege felismerni az egyensúlyi állapotot meditáción kívül is.

    "Mert a tiszta ember TERMESZETE a helyes cselekves."
    - A helyes cselekvés nem származik máshonnan, mint a TUDATOSSÁGBÓL. Nem irányelveket követni, hanem tudatosan tisztába lenni azzal, hogy valójában mit is jelentenek ilyen cselekedetek saját magunk számára.

    "Angol nyelvű idézeted..."
    - Nem tudom, hogyan segíthet a lélek abszolút minősége a mai ember stresszes elméjén. (Hogy is jön ez ide? Miért angolul?)

    "Szoval, szamomra az amit irsz olyan mintha egy festo aki fest egy kepet azzal fogalalkozna csak hogy az anyag jol belesimuljon a vaszonba de maga a kep erdektelen. Ezert felszines, mert lehet hogy szepen oszlik el az anyag, de csak a felszint erinti."
    - Itt ez zen anekdota...
    Huaj-Zsang mester meglátogatta Ma-cut, aki éjt-nap belemerült az elmélkedésbe.
    - Miért elmélkedsz? - kérdezte a mester.
    - Hogy Buddha legyek - felelte Ma-cu.
    Huaj-Zsang mester felvett egy téglát, s az ajtó előtt csiszolni kezdte egy kövön.
    - Mit csinálsz?
    - Tükröt csiszolok.
    - Hiába csiszolod, attól nem lesz tükör a tégla!
    - Hiába elmélkedsz, attól nem leszel Buddha! - vágott vissza Huaj-Zsang.
    - Akkor mit tegyek?
    - Ha nem indul el a szekér, akkor az ökörre kell suhintani vagy a szekérre?


    Dez:
    Örülök, hogy tisztába vagy vele, remélem voltak olyanok akiknek ez új információ.