12134
1147464846/1614162139.jpg

Hivatalos honlap

A Hivatalos oldalon megtalálható a Mount&Blade, Warband, With Fire and Sword,
Napoleonic Wars és a Viking Conquest kiegészítők leírása, FAQ részlege illetve a letöltés menüjük.

* M&B Native Angol FAQ *

* Warband Angol FAQ *

* Mount&Blade Wiki *

* Mount&Blade leírás (Strategywiki,angol) *

M&B/Warband/WFaS modok gyűjtőhelye

M&B/Warband/WFaS/NW hivatalos fóruma

---> * Mount&Blade Magyarország * <---

WARBAND Gépigény

• uwu420
    Várfüggő, a Floris modba azért vannak egész érdekes várak is, de ajnos a játéknak ez a rész elég primitív single playerben, különösen az alapjátékban. Multiba egész más az ostrom.
  • nearo
    Az, hogy ostromtornyod vagy létrád van, az minden egyes várnál és városnál kötött, megváltoztathatatlan dolog. Egész egyszerűen bizonyos helyeken csak tornyot, más helyeken pedig csak létrát építhetsz, és ezen (tudtommal) nem lehet változtatni sehogy.

Melyik várnál találtad a nyitott kaput? Szeretek tudni az ilyen dolgokról, főleg ha esetleg egy nehezebben bevehető helyről van szó :)
    Én Jameyyed-nél fedeztem fel, hogy oldalt a sziklákon át is be lehet jutni a falak mögé, de a katonáim engem sem tudtak követni - egy bizonyos ponton megálltak, mintha láthatatlan falba ütköztek volna.
  • Carmang
    Mi kell ahhoz, hogy létrán kívül legyen más ostrom felszerelésem is? Pl az a guruló, emelt csapóhíd. Meg harcoltam már 2 létrás ostromban is, egyiket sem én kezdtem. Artimenner (vagy ki) velem van, 5-ös a mérnöki tudása.
  • Carmang
    Ilyen tényleg van????

Ostromnál -támadó voltam- körbemásztam a vár körül a teljes sereggel, és találtam egy Nyitott Kaput! Amin csak én tudtam bemenni, a seregem nem.

Mondjuk jól le is nyilaztam mindenkit a francba, a maradékot meg a Létrán Keresztül Benyomuló Csapat elintézte.
  • uwu420
    Hát mondjuk ha elég nagy a csata, teljesen igazad van, de legtöbb esetbe nálam nem ez a forgatókönyv. A csaták nagyrészében mindenki harcol, ha nem az azt jelenti feleslegesen fizeted a katonáidat.
    Egyébként meg, aki nem harcol az lassabban fejlődik, én főleg ezért nem favorizálom ezt.
  • nearo
    "csatába úgyis bejön mind"
    Ez így azért nem igaz, legfeljebb battlesizerrel, de alap modolatlan warband-ben csak akkor kerülhetnek be első hullámba a lista végén levők, ha nagyon nagy túlerőben vagyok, vagy alapból kevesen vagyunk. Ha kiegyenlítettebb a küzdelem, vagy más seregek is harcolnak az oldalamon, akkor a hátul levők nagyon ritkán kerülnek csatába mindjárt az elején. Sőt, mondjuk egy 500 v 500-nál amikor mindkét oldalon több hadvezér is részt vesz a harcban, már mondhatni rosszul alakulnak a dolgok, ha azok a hősök is bekerülnek akiket hátra soroltam.
  • uwu420
    Az hogy hol van a listába egyébként majdnem mindegy, kivéve mikor városfoglalásnál a trónterembe harcolsz, meg a banditák kifüstölésésnél.
    Egyébként csatába úgyis bejön mind, és csak akkor vannak biztonságba, ha nem engeded őket harcolni.
    Én egyébként nem szoktam ilyesmivel pöcöslni, ha lefekszik, hát lefekszik, jobb dolgom is van mint őket pesztrálni, tanuljon meg harcolni:) A fontos skilleket mindig én viszem, és ha én fekszek meg akkor úgyis megyünk pihenni.
  • uwu420
    Ja tényleg:)
    Ez eszembe se jutott. Azt mindíg én viszem, még warbandba is ahol nem lehet annyi skillt 10-re rakni.
  • nearo
    Nyilván ha nem te viszed surgery-t, akkor lehet értelme több embernek is feltúrni.
    Mondjuk akinek a gyógyítást szoktam húzni azt mindig a lista legaljára teszem, hogy csak végső esetben kelljen harcolnia, szóval ha őt leütik, akkor már valószínűleg a többi hős sincs harcképes állapotban.
  • uwu420
    A surgery-nek nem látom értelmét. Ha ott vagy a csatába úgyis a tied számít, automata csatába meg nem számít semmilyen skill.
    Én a first aid-et, meg a triner-t szoktam mindenkinek tuningolni aki nem visz valami mást.
  • SaGa Jr
    Alapvetően igen, bár sosem árt ha többen is értenek elég jó szinten valamihez és a saját karaktered csak alap szinten (már ekkor ad némi bonuszt és nem kell mindent neki tudnia).
    Például first aid és surgery pont két olyan dolog amiből nem árt ha többeknek is van jó pár pontja saját jogon, mert ha leütik azt a delikvenst aki a skill legjobbja akkor ő nem tudja onnantól érvényesíteni a hatását. Ugyanígy ha nagyon levernek valakit akkor bizonyos szintre előbb fel kell gyógyuljon hogy a skill-jei használatba kerüljenek.

Ilyenkor jön jól ha van más is a bandában aki azért középszintnél jobban képzett valamiben és így mindig lesz aki tud például gyógyítani, gyorsabb mozgásra bírni a sereget vagy messzebbről detektálni a potenciális áldozatokat/veszélyeket.
  • Carmang
    Értem. Akkor jól tettem, hogy mindegyik hősömet csak abban fejlesztem, ami az ő foglalkozása.
  • nearo
    Csapatskilleknél a hősök közül és közüled a legnagyobb érték számít az alapnak, és ezen felül, ha az adott skillben legalább második szinten jártas vagy, akkor ehhez az alapértékhez még járul egy kisebb bónusz. Ez a bónusz mindig hozzáadódik az alaphoz, még akkor is, ha a képességhez a csapatból csak te értesz, az értéke pedig: 2-4-ig +1, 5-7 között +2, 8-9 +3 és 10-nél +4.
    Ebből látszik is talán, hogyha például a lehető legnagyobb értékre hajtasz (azaz 10 +4-re), akkor nem is érdemes hősöknek ezt a képességet fejleszteni, mert neked úgyis 10 lesz, annál nagyobb meg nincs.
  • Carmang
    Több hősnél a seregszintű képességek összeadódnak, vagy csak a legnagyobb számít?
  • kiscsavo96
    Ertem koszonom :)

uwu420 - Ertem, szerintem en is beszerzek egyet es kiprobalom :D
  • uwu420
    Nem, nekem tényleg vas buzogányom van (iron mace).
    Azért jó mert zúzófeghyver egész jó sebzéssel, nem annyira rövid, de a legfontosabb hogy átüt a blokkoláson.
  • SaGa Jr
    Megszerzed az összes olyan települést (elfoglalással) ami az adott királysághoz tartozik és átpasszolod őket a "megbízódnak", meg átcsábítod a királyság nemeseit hogy azt szolgálják akinek segítesz. Ennyi az egész.

Ha saját királyságot akarsz egyedüliként a játék végére akkor felesleges a témával foglalkozni. Ha úgy akarod megnyerni a játékot hogy egy másik királyságot emelsz egyeduralkodóvá és nekik segítesz elfoglalni az egész térképet (és így maradsz vazallus) akkor érdemes ilyenekbe belemenni.
  • kiscsavo96
    Valaki elmeseli hogy konkretan milyen ha egy ex kiralynak segitesz a tronra lepni? Csak roviden hogy tudjam mirol szol.
  • nearo
    Hmm... azokkal a verziókkal nem játszottam, akkor ezért nem rémlik. Meg nekem mondjuk nem is furcsa igazából, hogy az utolsó kis gyengus szekerce nem kaphat masterwork modot. Ez maradjon meg azoknak a fegyvereknek, amik a magasabb körökben népszerűek, mint a kardok. Ki fog azzal foglalkozni, hogy egy nord harcos fejszéjét tökéletesre csiszolja? Senki, úgyis annyi van belőlük... legfeljebb egy kicsit nehezebbé teszik a fejét, hogy nagyobbat üssön, aztán annyi.
    Az meg hogy a mestermunka ritka... az nem is baj. Gondolj bele, ritka az olyan kovács, aki ilyen szintű fegyvert képes készíteni, és mondjuk ezek egy részét nem is a boltokba adja el, hanem közvetlenül a megrendelőnek. Ugyanez érvényes a lordlyra is.
  • kiscsavo96
    Ertem koszi amugy ha valakit kinyiruk egy host akkor az vissza tud jonni?En kinyirtam Maltise a Snake Cult-bol es egy nap eltelt mar jott is vissza xD Ez mindig igy lesz?
  • SaGa Jr
    Pontosítok, az 1.143 előtti native-ban volt utoljára érvényes amit írtam. Az utána jövő változatokban egyre kevesebb fegyver tartotta meg a lehetőséget arra, hogy masterwork is lehessen (megjegyzem én eddig több száz óra alatt alig több mint egy tucatnyi masterwork fegyvert láttam összesen boltban, szóval mocsok nagy mázli kell hogy az ember kifogjon egyet).
  • SaGa Jr
    Csak az utolsó 2 verzióból lett kukázva a Native esetén sok fegyvernél a Masterwork típus, korábban része volt majd minden közelharci fegyvernek. Tempered volt ami csak pengékre érvényesült, viszont masterwork régebben bármely CC fegyver lehetett. Nem tudom miért hagyták ezt ki.

A pendor az alap fegyverek terén még egy korábbi native változat beállításait használja. Egyedül az új, hozzáadott fegyverek esetében van eltérés ezekhez képest.

kiscsavo96:
    A vasbuzogány az a már korábban is említett iron mace (van belőle egy és kétkezes változat is, native-ban sarranid mace a neve). Ez egy tisztán blunt fegyver, míg az általad említett morningstar egy másfélkezes eszköz és piercing sebzést produkál. A lassúság csak attól függ, mennyire magas a karaktered weapon profiency és agility értéke. Ez a kettő az ami nagyon komolyan tud gyorsítani egy fegyver sebességén. Szóval egy kellően tapasztalt egyén kezében jár az is mint a motolla. :)

A strange ebony sabre tényleg jó kis kard csak rövidke. Legnagyobb számban a heretic seregekben fordul elő, emg párszor befigyelhet hero adventurer és különféle rogue knight egységeknél is.
  • nearo
    Én elhiszem, ezek szerint olyan dolgokat is megváltoztattak, amikre nem is gondoltam volna.
  • kiscsavo96
    Hat peddig en lattam 45 P volt az erossege meg Laria-ban arra is emlekszem.
  • nearo
    Masterwork morningstar? Pop-ban kivették a korlátokat? Native-ban az max heavy lehet. Ahogy a kalapácsok és fejszék jó része is.
    Mondjuk volt amin csodálkoztam, pl long arming sword sem lehet masterwork, tempered a legjobb mod (esetleg balanced, 1 sebzés 3 speedért cserébe jó üzletnek tűnik), pedig kardok általában lehetnek masterworkök.
  • kiscsavo96
    En is lattam egy Masterwork Morningstart gondolom neked is az van.Nem rosz fegyvercsak lassu es ezert nem tetszik.Amugy a jatekban a kedvenc fegyverem az ebony szabja nagyon jo kis fegyver en a jatu vezer zulkar kulonleges egysegeibol lootoltam.
    Amugy nem tudjatok miert van az hogy kinyirtam Maltise-t szo szerint es egy nap sem telt el es mar vissza is jott...amugy csak azert hogy ne nyirja ki Cez orseget.
  • uwu420
    Nem fontos, csak kétségeim voltak.

Jó kis kard az, de én most már csak a vasbuzogányomban hiszek :)
    Már vagy 3-szor én is megszerezhettem volna ebben a játékban a Havatag-ot, de mindig gemet kértem tőle.
  • kiscsavo96
    Ha a nevem utan 96 van akkor nyilvan nem nehez kiszamitani 17 vagyok januarban leszek 18 :) De am ez miert fontos?

Kozben megszereztem az egyik noldor lordtol a masfelkezes kardot :P Eleg jo de az ijnak jobban orulnek.
  • uwu420
    Te hány éves vagy?
  • kiscsavo96
    Joban leszek veluk csak egyszer kell a 2 fegyver...addig nem csinalom meg a kuldit hogy megjelenjen a varos es kesz.Ugy is meg sok dolgom van emelett.
  • uwu420
    Hát ez pont nem olyan hogy akkor ellenséges leszek...

Jóba kell velük lenni, már csak azért is hogy bemehess a Noldorok városába, meg egyébként győzelmi feltétel is.
    H viszont el akarsz kapni egy vezért, vagy csak simán Noldor foglyokat akarsz gyűjteni, hogy honorért elengedd, akkor ideiglenesen le kell rontani a viszonyt legalább -1-re, amit a Noldorok városába tudsz megtenni. A foglyok elengedésével, egyébként vissza kell állítani a viszonyt.

De ha balfasz vagy, és nem tudod minuszból legalább +30-ra vinni úgy maradsz, mert a város rejtve marad. Szóval ha harcolgatsz a noldorokkal, csak akkor kezdd el + viszonyba elengedni a foglyokat, ha tutira meglesz minimum 30 viszony.
  • kiscsavo96
    Probalom megerteni a torteneteket mindig elolvasom de az hogy mennyit ertek meg belole az mar mas.Amugy akkor inkabb ellenseges leszek xD Nekem kellenek a noldor fegyverek.
  • SaGa Jr
    A vezéreket meg ugyanúgy kell elengedni ha akarsz tőlük valamit, párbeszéd során. Csak ekkor a megfelelő opciót kell választani. Fegyvert csak akkor ad ha amúgy ellenséges volt vele a viszony. Amennyiben barti volt vagy semleges, akkor nem jutsz a fegyveréhez.
  • SaGa Jr
    A szükséges viszony 60-70 környékén szükséges. A miértre ott a magyarázat a történelemben amit el lehet olvasni a játékon belül.

Amiatt meg nem kell aggódni hogy nem tér vissza valamelyik hős. Ha nem nyírod ki akkor vissza fog térni amennyiben a saját frakciója eléggé erős jelenlétet képvisel (noldorok esetében ez annyit tesz hogy jó sok noldor járőr rohangászik szerte a világban).
  • kiscsavo96
    Amugy miert kell joban lenni veluk a nyereshes es ez kb mennyit jelent 30-40 a relationship? Amugy a noldor vezert csak siman nem lehet elengedni akkor ti arra gondoltatok hogy elengeded cserebe tobbet nem jon vissza pendorba es akkor adja halabol az ijat vagy a swordot?
  • uwu420
    Igazából volt már ilyen, sőt keményebb is. Ha átgondoltan csinálod, Pendorba szükségszerű hogy ilyesmi a vége.
    Ami tényleg durva az most ez (sose volt még ennyi honorom):

• Carmang
    Nemsemmi
  • kiscsavo96
    Ertem.Koszonom szepen :D
  • SaGa Jr
    Egyrészt noldor csapatokról és nem seregről írtam, másrészt meg saját sereggel kapcsold le a noldor lordot ha már mindenáron ezt akarod (bár a nyeréshez jóban kell velük lenni), ne másokat uszíts rá. Ennek oka hogy ha a lord egy csatát úgy kezd, hogy nincs legalább 30%-on a HP-ja, akkor nem jelenik meg a bunyóban és emiatt nem lesz elfogható. Ha magasabb harci és kampány AI szinten játszol nem normálon vagy könnyűn akkor ez az érték magasabb lesz, oylan 50% körüli.

A járőreiket bizony széttépik a jatu járőrök a legtöbb esetben. A seregre ez azért nem él mert ott már vannak nagy számban twilight knight-ok és maiden ranger-ek akik minden értéke egész egyszerűen természetfeletti ligában leledzik. Amíg élnek addig bizony könnyedén kiegyenlítenek, sőt aláznak bárkit a játékoson kívül. Hiányukban azonban már pusztulás vár rájuk nagyon gyorsan. Hasonló kategóriát képviselnek például a revenant-ok az élőholt vezér seregében vagy például a démonok a heretic seregekben. Nagyon kis létszámmal jönnek de míg részt vesznek a harcban irgalmatlan nehéz leverni őket a gép számára (a démon például 138-as erővel rohangászik és olyan brutális páncélban ami még a noldor páncélokat is csúnyán beelőzi).

A legegyszerűbb leverési módszer ha viszel egy erős (nem feltétlenül nagy létszámú, de magas szintűek legyenek meg jó értékekkel rendelkezzenek, például egy nagy halom gladiátor és berzerker tuti jó szolgálatot fog tenni automata csatákban) katonákból álló sereget és automata csatázol. Ekkor lehet elérni, hogy nagy veszteségeket szenvedjenek. Pár forduló alatt nagyon leamortizálható a seregük. Ekkor már vívható velük olyan harc is amikor ott van a te karaktered is. De ha el akarod fogni a főnököt akkor figyelj rá hogy harc előtt ne legyen 30% alatti a HP-ja, különben nem fog megjelenni a harcban és így el sem tudod majd fogni.
  • kiscsavo96
    Egyik hozzaszolasodban irtad hogy a jatuk konyeden kinyirjak a noldorokat nem tudom miert de nalam ez nem megy :( Probaltam osszecsapni a noldor lordot egy jatu army-val.Ez sikerult is de a noldor baratunk kb 20 katonajat vesztette el...Utanna egy masik jatu armynak ott szinten ez tortent :D Fogalmam sincs hogy nyirjam ki a noldor lordot :))