821
Tűrhetetlenül magasak!!!
-
#139 Gondolom ezt a cikket carstylingon ti is olvastátok. Ha netán mégsem, akkor itt van. A téma másjus 2, hogy senki ne tankoljon.
Közérdekű infó
Mekkora szégyen már tényleg ez az ország???!!! Sose lesz itt rend, mert
ebben a kis szaros kupiban mindenki megveheto és megkapható...
A MOL bejelentése szerint a világpiaci árak a benzin esetében literenként
mintegy 20 forintos, a gázolaj esetében pedig 12 forintos emelést
indokolnának. Mivel azonban egy ekkora emelés kedvezotlenül befolyásolná a
fogyasztást, a MOL csak fokozatosan emeli az üzemanyagok árát.
A nagykereskedelmi árak változása következtében a 2005. április 9-én 0
órától érvényes fogyasztói árak az alábbiak:
ESZ 95 ólmozatlan benzin 258.50 Ft/l
ESZ 95 keverék benzin 261.50 Ft/l
ESZ 98 ólmozatlan benzin 267.50 Ft/l
Diesel gázolaj 252.00 Ft/l
Továbbá:
A kormány nem kíván kompenzációs eszközöket alkalmazni a benzinár-változások
kapcsán - jelentette ma be László Boglár kormányszóvivo sajtótájékoztatóján
az MTI tudósítása szerint.
A szóvivo emlékeztetett arra, hogy 2004. december 31-én hatályukat
vesztették a jövedéki törvénynek a benzinár-emelés kompenzációjára vonatkozó
rendelkezései, s hozzátette: a kormány most nem kíván hasonló kompenzációval
élni, a jövedékiadó-többletet inkább az árvíz elleni védekezésre fordítja,
hiszen annak éves kerete már most kimerüloben van.
A Magyar Autóklub próbapert indított a Gazdasági Versenyhivatal ellen a MOL
árképzése miatt.
A per során a tisztességes gazdálkodás és ármegállapítás kérdését
boncolgatták.
A MAK keresete azon a tényen alapult, hogy a MOL üzemanyag forgalmazása
során olyan árakat állapít meg a nagy- és kiskereskedelemben egyaránt,
melyeknek valódi ráfordításaihoz bevallottan semmi köze.
Azaz vasúti költséget számol vezetéken érkezett benzinért (koolajért!), amit
nem a nyugati tozsdén vásárolt, de annak árával számolt.
Nem kész benzint, hanem olcsóbb orosz vagy hazai koolajból - a nyugati
munkabérköltség 1/5-é-ért itthon eloállított termékeket forgalmaz. Ezt úgy
számítja, mintha a nyugati tozsdén kész benzint venne és vasúton szállítaná
haza. A MOL ebben a földrajzi környezetben kizárólagos koolaj lepárlási
lehetoséggel rendelkezik, ezért nem mindegy, hogyan alakítja ki árait saját
hasznára és a fogyasztók kárára.
A pert az Autóklub megnyerte!
Ezen ítéletnek rendkívüli a jelentosége. A Legfelsobb Bíróság ítéletében
kihangsúlyozta, hogy a MOL árképzése mekkora hatást gyakorol az egész magyar
gazdaságra. Mi magyar állampolgárok, autósok és autó nélküliek egyaránt azt
hihetnénk, hogy a 2003. november 26-án hozott ítéle, melyrol az ország
legnagyobb civil szervezetének lapjából, az Autósélet 2004. január számából
vehettünk tudomást, megrengeti az országot. (Bizony meg kéne rengetnie
gazdasági életünket!). Ezzel szemben - egyetlen tv-adó aznap esti híradóján
kívül - sem az elektronikus, sem az írott sajtó egy szónyi, vonásnyi
figyelemre sem méltatta a hírt mind a mai napig. Így a média hallgatásával
maga is hozzájárul ahhoz, hogy az ügy elkendozodjön, az eljárás elhúzódjon.
Mi pedig tovább fizetjük a térség legmagasabb árát nem csak a benzinben, de
a kenyérben, ruhában és minden másban. Kinek az érdeke ez? Vajon hány magyar
nagy- és kisrészvényese lehet a MOL-nak és milyen százalékarányban, akik
nyereséget könyvelhetnek el maguknak? Vajon megéri-e az ország (tízmillió
ember) gazdasági helyzetét akár a legcsekélyebb mértékben is rontani
(hagyni) kevesek tisztességtelen hasznáért? 2003-ban a MOL története
legnagyobb nyereségét érte el.
Meg kellene mozdulnia az autós társadalomnak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
EGYETLENEGY NAP!!!!! EZEN AZ EGYETLENEGY NAPON NE TANKOLJON SEHOL SENKI.
ENNYIT MINDENKI KIBÍRNA!!!!!
SÚLYOS ÁRBERVÉTELKIESÉST OKOZNA A KERESKEDŐKNEK, AKIK MAGUK IS TALÁN
SAJÁTJUKNAK ÉREZNÉK EZT A RENDKÍVÜL FONTOS ÜGYET!
LEGYEN EZ A NAP MÁJUS 2. -
#138 Az utánaolvasással kapcsolatban igazatok van, de...
1. Tudtommal a nagykereskedelmi árak befolyásolják a kiskereskedelmit.
2. Abban pedig egyetértünk, hogy az adótartalmat pedig drasztikusan csökkenteni kellene, de arra pici megeröltetéssel könnyen rá lehet jönni, hogy a MOL-t pedig azért baszogatják, mert - papíron még, amúgy egyes részei ennek is már rég a haveroknál vannak - állami cég, így az árait befolyásolni tudja a kormány.
Ha a MOL lejjebb nyomná az árakat, akkor erre a többi kút is rá lenne kényszerítve ugyebár.
Engem az zavar, hogy ezek itt szétlopkodták az országot három év alatt, és az óriási költségvetési hiányt, ami most, április végén már 70%-os (!!!), rajtam verik le, amikor tankolok vagy begyújtom a gázt. -
Garfield #137 Az utánaolvasás kapcsán két dolog:
1. Szóról-szóra ugyanazt kopiztad be, mint ami a bezárt topik felhívásában volt, úgyhogy nesze neked újdonság.
2. A 2003. november 26-i ítéletben a LB csak a nagykereskedelmi költségek vizsgálatára utasította a GVH-t, a kiskereskedelmire nem.
Mellesleg az egy dolog, hogy esetleg talán az adótartalmat kellene csökkenteni; de miért csak a MOL-t b*szogatják? Az miért nem zavar senkit, hogy az összes többi kút forintra pontosan követi a MOL áremeléseit, beleértve az ÖMV-t és a Shell-t is melyek részben vagy egészben MOL-tól független forrásból szerzik be az üzemanyagot? -
Borg #136 Gazdasági Versenyhivatal, GVH.hu, csak neked:
A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2004. október 12-én tartott tárgyalásán megszüntette a versenyfelügyeleti eljárást a MOL Rt. ellen, mert nem találta gazdasági erőfölénnyel való visszaélésnek a MOL 1997. és 2000. I. féléve között alkalmazott üzemanyagárait.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Autóklub bejelentésére 2000. szeptemberében versenyfelügyeleti eljárást indított annak vizsgálatára, hogy a MOL 1997-2000 I. féléve között gazdasági erőfölénnyel visszaélve érvényesítette-e üzemanyag nagy- és kiskereskedelmi árait. Az eljárást a GVH 2001. januárjában a kiskereskedelmi árak tekintetében gazdasági erőfölény hiányában, az álláspontja szerint versenyárnak minősülő nagykereskedelmi árak esetében pedig gazdasági erőfölénnyel való visszaélés hiányában megszüntette.
A Fővárosi Bíróság a határozatot 2001. decemberében a Magyar Autóklub által indított perben hatályon kívül helyezte, és a GVH-t a nagykereskedelmi árak tekintetében új eljárásra kötelezte. A Legfelsőbb Bíróság 2003. november végén a Fővárosi Bíróság ítéletét helybenhagyva előírta, hogy a GVH az új eljárásban szakértő bevonásával vizsgálja a MOL üzemanyag nagykereskedelmi költségeit. A bíróság ítéletében előírta, hogy a GVH megismételt vizsgálatban a költségeket is figyelembe véve döntsön arról, hogy a MOL visszaélt-e gazdasági erőfölényével.
A 2004. februárban indított új eljárásban a GVH által felkért szakértő megállapította, hogy a MOL üzemanyag nagykereskedelmi árai az 1997-2000. I. félév közötti időszakban magasabbak voltak, mint - a befektetett tőke elvárható hozamát (a tőkeköltséget) is magukban foglaló - nagykereskedelmi költségei. Az árak és a költségek közötti eltérést a GVH annak figyelembevételével értékelte, hogy a MOL nagykereskedelmi árai versenyárnak minősülnek. A versenyár alkalmazása a versenyjog szabályai szerint nem kifogásolható, mely szabálytól való eltérésre a költségvizsgálat eredményei sem adtak alapot. Ezért a GVH az eljárást megszüntette.
-
#135 Na, a kedves moderátor tájékozatlanságának kiküszöbölése végett, birka-kollégák :DDDDD
"...A Legfelsobb Birosag iteleteben kihangsulyozta, hogy a MOL arkepzese mekkora hatast gyakorol az egesz magyar gazdasagra. Mi magyar allampolgarok, autosok es auto nelkuliek azt hihetnenk, hogy a 2003. november 26-an hozott itelet, melyrol az orszag legnagyobb civil szervezetenek lapjabol, az Autoselet 2004. januari szamabol vehettunk tudomast, megrengeti az orszagot. Ezzel szemben -egyetlen TV-ado aznap esti hiradojan kivul- sem az elektronikus, sem az irott sajto egy szonyi figyelemre sem meltatta a hirt."
Ez egy fórumból kimásolt szövegrész, de ha kedves liberális nemtudomkicsodademoderátor nem hiszi el, akkor utánamegyünk még.
-
#134 Dichter: folyassuk akkor itt!:) Épp ezt írtam,nem tudom milyen "drasztikusabb eszközhöz" kéne bevetni:) De ez,hogy május2-án nem tankolunk,ahogy borg is írta semmi értelme.
Borg:azt hozzátenném,hogy a MOL-nak mégis van köze az áremelésekhez,hisz mégis csak Ők emelik az árakat és nem más.Meg az is érdekes,hogy ha megnézed a környező országokban nincs ilyen mértékű emelés,csak itt nálunk.De itt sokkal komolyabb dolgokról van szó és nem itt fogom boncolgatni. -
#133 nem ebben a topikban, de írtad -
Mihail #132 nem mondtam egy szóval se hogy forradalom legyen.
nem csak a rendszerben van a hiba, az emberekben, azon pedig nekik kell először változtatniuk, h ne pazaroljanak, és hogy szeressék a földet, és tegyenek érte, de nem erőszakkal mint ezek a hülye természetvédők, akik az erőszakos megoldásaikkal többet ártanak..
fogyasztói társadalom helyett, olyasmit tudnék elképzelni, ami nem a versengésről szól, hanem hogy ki tud olyan dolgokat létrehozni, amelyek az ebereknek sokkal jobban a hasznukra válnak hosszú távon is(és ehhez is mindannyiunknak a gondolkozásában és a dolgokhoz való hozzáálásában is változtatnia kellene) -
#131 itélkeztem én? hol? mikor? mondtam rád rosszat?
ki akar fegyveres forradalmat, én? -
#130 fogyasztoi tarsadalom helyett mi legyen? -
#129 ÁZ! -
Mihail #128 úgy gondolom hogy a benzin esetleges kiesése a gazdaság körforgásából a politikai hatalom átrendeződésével jár, és ezt nem csak én gondolom így. és amint láthatod irakot is szépen megszálták, és nem hiszem hogy csak a gonosz szaddam miatt.. de ez már egy másik történet.
a fórum arra van, hogy az ember gondolatokat fejtsen kia másokak, ha valahol hibázott a gondolatom menete, akkor cáfold meg, de ne dobálózz sárral, és ne ítélkezz. -
Mihail #127 nézd ha nem vonatkozik rád, akkor ne vedd magadra, ne vedd fel
mondtam én neked vmi rosszat valaha is? nem hinném.. -
#126 a háború a másik
nem tudom ki vagy, de elég veszélyesnek tűnsz -
#125 látom ráálltál erre a birkázásra, és ez most tetszik neked. ezzel mindent frankón meg tudsz ideologizálni. az hogy az élet nem ilyen szimpla, az meg kit érdekel -
#124 biztos
ha sikerülne kifejteni mi is az, akkor arra kiváncsi lennék
mert ezzel a hsz-szel nem mondtál ám semmit -
Mihail #123 ezt már én is mondtam. igazándiból hiányzik a nemzeti összefogás, ha van valamiféle tömörülés akkor mindenki beijed, hogy ebből valami szélsőséges, manipulatív dolog fog kisülni, és ezért félnek az emberek az ilyesmitől.
de alapvetően az elfogadást jelent, ha élsz tovább és nem teszel másképpen, az is beleegyezés(pszichológiai értelemben) ha elmész egy háborúba harcolni, nem ment fel az, hogy te nem akartál harcolni és kényszerítettek, aki tényleg úgy döntött h nem ment, az vállalta a következményeket, vagy megszökött(legalábbis megpróbált) -
#122 "mindenki mindent elfogad"
Sztem senki nem fogadja el, csak nem tudnak mit tenni ellene. Ill mindenkinek nagy a szája hogy csináljuk ezt meg csináljuk azt, aztán ha eljön a pillanat, nem mer cselekedni... -
Mihail #121 hát sztem nem magyarázzák már meg, mert itthon mindent lenyomhatnak az emberek torkaikon, csak németországban meg hasonló helyeken tundnak a politikusok szimpatikus imázst kialakítani magukról(nem mondom h olyanok is, de legalább adnak magukra ezzel), itthon ezzel nem kell foglalkozni, hiszen mindenki mindent elfogad. -
#120 igen de mivel magyarázza a magyar állam a mi árainkat? azzal hogy kell az utakra meg ilyenek. ukránok meg tök jól elvannak a majdnem fele ilyen árú benyóval és tudtomal az utak annyira nem vészesek... -
Mihail #119 nem akar senki változtatni, a problémát meg csak tolugatjuk ide-oda -
Mihail #118 a fogyasztói társ helyett? normális élet, ami nem a föld maximális kiéléséről szól, hanem vissza is teszünk. az emberek mindig végletekben tudnak gondolkodni. kommuna, vagy individualizmus; diktatúra, vagy ugyanaz a hatalom szépen becsomagolva(demokrácia), biztos van közép út.. -
#117 nincsenek ekkora adók -
#116 én azt nem értem hogy, az ukránoknál miért olcsó ennyire a benzin... Ott nincsenek utak? -
#115 jah úgy könnyű :) -
#114 najó, de van amikor elég sokat kell ott várni. ha kajálni szeretnék, beugrok fater éttermébe, az legalább ingyen van nekem :) -
#113 naja, de világot látsz, meg ha ott is kajálsz, akkor annyira nem is rossz -
#112 akkor innen annyira nem is érné meg kimenni. 40 liter benzinen kb 1200 forintot spórolok, de annak majdnem a felét felemészti az út. :/ -
#111 olyan 230 Ft/l
-
#110 inkább 80 -
#109 Budapestről tényleg létezik hogy kb 50 km szlovákia? Pár napja mesélte egyik haverom hogy nincs mesze az sem, ott is olcsó a benyó. -
#108 hádde nem erről beszélek, hanem a jövedéki adó, és az arra is kirótt áfáról -
Vlala #107 az lehet, látod... pl. az úthasználati díjat kétszer fizetjük, egyszer a benzinben, egyszer a súlyadóban. Plusz a fizetős autópályák, a fizetős parkolás... -
#106 nem az a baj, hanem pl. nálunk a benzinen ugye az adón is van adó -
Vlala #105 ááááááááá... Szlovákiában Zlatny pontokat adnak. De volt már "tele tank - tele pocak" akció is, amikor hambit adtak minden 30 liter benzin után. Kamionosnak megvolt a napi betevő... 2x150 literes tank :-))) -
#104 szlovákba van shell? muszáj itt maradni csak itt adnak SMART pontokat -
Vlala #103 A MOL szerint 20 FT-tal magasabb benzinárak lennének indokoltak. Mivel azonban ez kedvezőtlenül érintené a gazdasági helyzetet, csak fokozatosan emelnek. (hja, ha most megdobnák egy 20-assal az árat, itt vérontás lenne...)
A MOL 2003-ban fennállása legnagyobb bevételével zárta az évet.
Eközben Boglár néni bejelentette, hogy 2004.12.31. napon eltörölték azt a határozatot, amely szerint ha a benzin ára 250 Ft fölé megy, akkor csökkentenek az adóján... tehát, magyar paraszt, nagy lóf... a s...edbe, megint jól bevettél egy politikai ígérgetést, úgy kell neked...
Egyet nenm értek. Ha a világpiaci árak ilyen szépen mennek az égig, hogy havonta kell emelni miattuk a MOL-benzin árát, akkor hogy tudtak a szlovákok csökkenteni? Az ufók hozták nekik, vagy ott nincsenek ilyen zsugori fejesek?
Nem érdemes felhúzni magunkat rajta: aki megteheti, nyomás kifelé az országból tankolni, semmivel sem rosszabb a külföldi benzin. -
Vlala #102 nem, a besúgó én vagyok :-) -
#101 És esetleg te besúgó vagy? -
#100 azert vigyazzal miket beszelsz, mert ez nagy nyilvanossag elott elkovetett izgatas