1398

Miért nem fér öszze a Relativitás elmélete a Kvantum elmélettel?

• FtranX
    Érdemes elolvasni "John Gribbin - Schrödinger kiscicái és a valóság keresése" c. könyvet.
    Most járok a vége felé. Közérthető nyelven ír a kvantummechanika és a fizika egyéb eredményeinek lehetséges értelemzés(ei)ről.
  • TommyC
    ...h érted azt h alternatíva...?
  • Quantizs
    Van a húrelméletre alternatíva még ha nem egészen befejezett is?
  • TommyC
    Nem tudjátok hol van mostanában ANT?
  • TommyC
    Azért bozon, mert a gyeng kölcsönhatást közvetítő részecske egy mezon? Asszem ez a valamelyik pi-mezon...
  • TommyC
    És tényleg tévedtem ebben:
    "- Miért nincsenek mindenhol ugyanazok az erők?"

ugyanis mindenhol jelen van mind a 4 erő csak olyan kis mértékbe, hogy elhenyagolható...

Elvégre a zuhanó alma is vonzza a földet..:P
    Meg a cygnus x-1 is..stb
  • TommyC
    DE mostmár tudom :P
    Egy pár könyv után rájöttem, hogy a hadronok családjába tartozik.Ezek azon a kvarkok 1üttese, mely részt vesznek a glüonok(8) által közvetített erős kölcsönhatásban...a mezonok mellett a "testvér", a barion, ami szintén részt vesz az erős kölcsönhatásban, szal ő is hadron.Barion pl a proton(p+), meg a neutron is(n0).A proton két up kvark és egy down, míg a neutron 1up és 2down...és kijönnek a töltések is.up kvark: +2/3, a down kvark:-1/3.p+:2*+2/3 +(-1/3)=1;n0: 2*-1/3+2/3=0 :)...A mezon és a barion között az a különbség,hogy míg a barion 3 kvark páros és anti-kvarkot(anti-anyag) is tartalmazhat, addig a mezon mindig egy kvark - anti-kvark páros :P
  • ivjoe
    NA, ezért nem fér össze...
  • ANT
    ANT "Életkor: ismeretlen "

• TommyC
    Jowan na!
    Kösz...de azért mondszak Ant, mennyi idős vagy?
    Azt én is tudtam, hogy egy egy kvark és egy antikvark de pontosabban nem tudtam.
    Ezzenel pedig a "Kérdezz Segiteke"-et átirnám Kérdezz hogy Kérdezzhessekre ok?
  • ThePartyFace
    Vicces szavak:D
    Most találtad ki őket?
  • ANT
    Áprilisi tréfa mi?

"Kérdezz Segítek!"
    De azt nem tudod, mi a mezon.

A mezonok olyan egész spinű bozonok, ami kvark-antikvarból állnak.
  • TommyC
    De még azt kérdezném hogy nem tudja valaki hogy mik azok a mezonok?
  • TommyC
    Kösz szépen "ANT".
    Remélem máskor is dumál6unk ilyenekről!
    De azért komálom a stilusod, ha még ilen is! ;)
  • ANT
    Még néhány cikk, mára elég is lesz

Szuper szuperhúrok
    Michael J. Duff cikke a Scientific Americanban
    Introduction to Superstring Theory and its postulated 10-dimensional Universe
  • ANT
    Még néhány előadás

M-theory on manifolds of G2 holonomy
    Slides of the RTN 2000 Conference
    Strings' 99 Speakers
  • ANT
    És ez bizony mind kvantumgravitációról vagy a bránokról szól. Pedig csak matek.
  • ANT
    Ha már megemlítetted a videókonferenciát, akkor nézzük a profikat.
  • TommyC
    Tudod az a hézag, hogy csak ritkán kapok el ilyen hireket. És még szeretnék is utánaolvasni,mert érdekel.

Te honnan értesülsz a dolgokról?
  • ANT
    A húrokról majd később.
  • TommyC
    Láttad különben a Tökéletes Világmindenség cimü sorozatot. Nemrég ment a Spektrumon.
    Na az komoly volt...
    (I.rész:Einstein álma;II.rész:Szuperhúrok;III.rész:Többlet dimenziók)
  • ANT
    Nem vagyok agresszív, csak ilyen a stílusom.
    És nem fikáztam, csak hülyék a kérdéseid.
  • TommyC
    Nem az van, hogy nem tudhatod hogy hogyan viselkedik a gravitáció, hanem az hogy ilyen szinten elhanyagolható és nem is foglalkozik vele a kvantummechanika.Egyszerűen nem ismeri fel a másik 3 kölcsönhatás mellett(erős,gyenge és elektro-mágneses)
    -a hozzáértésről pedig annyit, hogy én is azért vagyok itt, hogy megvitassuk, ezeket a kérdéseket és nem azért, hogy mások által előterjeszett témákat fikázzam!

A húrelmélet pedig nem azért készült, hogy ne hidjék el.Nem tudjuk még kimutatni kisérletileg hogy igaz, de legalább elképzelést nyujt arról a világról, amelyik körülvesz és amelyiket megpróbálink megérteni.Ha nem is egy szalonképes elmélet a visszaigazolás hiánya miatt az azért nem jelentheti azt hogy vagy az M-elmélet, vagy pedig az 5 húrelmélet közül igaz, elvégre lehet.

Viszont örülök, hogy végre hozzá tud szólni valaki. ;)
    Ha még ilyen agresziven is de legylább.
    Itt nem én szeretnék tanitani, hanem inkább tanulni...
  • ANT
    OK.
    "- Szerintetek miért van más törvény a parányokra és miért a gigászokra?"
    Ezt így kijelenteni nagyfokú hozzánemértésre utal. Nem tudhatod, hogy kvantumszinten hogyan viselkedik a gravitáció.

"- Miért nincsenek mindenhol ugyanazok az erők?"
    Mivan?

"- Miért nincs említes a gravitációrol a Standard modellbe?"
    Mert a Standard modell a gyorsítók méréseire épít, és ezekben a kiseérletekben nem jelenik meg a gravitáció hatása. A másik, hogy egyenlőre nem tudjuk kvantálni a gravitációt.
    A húrelmélet kvantálni próbálja a gravitációt, csak melléktermékként megjelentek a többlet dimenziók. Amíg ezeket nem lehet kisérletileg kimutatni, nyugodtan lehet az egész M-elméletet a találgatások közé sorolni.
  • TommyC
    De viszont ha a témárol van valami lövésed, hogy a te szavaiddal éljek kedves @ant, akkor a hülye kérdéseimre is lehet jó válaszokat adni!
    Ha meg nem akkor kérdezd meg tőlem, hogy miért nem érted azt a kérdést!

ok?
  • TommyC
    Nem az a baj hogy a fizikusok keveset tudnak mondani a fekete lyukakról, hanem, hogy nem lehet tudni annak a törvényszerüségeit, és hogy milyen elvek alapján müködnek.Azt meg tudják mondani, hogy hatalmas gravitáció hatására az anygot magábaszívj és átalakítja gamma sugárzássá!Itt van Stephen Hawking is,aki folyamatosan állítja és dönti meg a saját feketelyuk paradoxonjait, mert változik a véleménye és nézete minden egyes felfedezés után, amelyek a feketelyukakhoz kapcsolódnak.Ez az ág még kialakulóban van.
  • ANT
    "- Szerintetek miért van más törvény a parányokra és miért a gigászokra?
    - Miért nincsenek mindenhol ugyanazok az erők?
    - Miért nincs említes a gravitációrol a Standard modellbe?

Kérdezz Segítek!"

Vicces. Mit tudnál mondani olyan dolgokról, amiről a fizikusok is csak keveset mondhatnának.
    A kérdéseid meg elég zavarosak. Tudod, hülye kérdésre csak hülye válasz adható.
  • ANT
    "tehát ha itt találkozunk, például egy fekete lyukkal, akor lövésünk sincs, hogy mit csináljunk"

• TommyC
    De ezt bem úgy kell érteni,hogy a két erő összecsap és valamiféle harc lesz! Hanem hogy a kettő nem fér össze. És ha a mi világunkba, ami a makroszkopikus világ és a két erő között van, tehát ha itt találkozunk, például egy fekete lyukkal, akor lövésünk sincs, hogy mit csináljunk. Azért mert a fekete lyuk egyben óriási és nagyon kicsi is, ezért valamilyen szinten rá a kvantummechanika és a relativitás elmélet is vonatkozik, és itt jön az ellentmondás, hogy a kettő nem fér össze!
    Nalátod, ez a baj ...
  • TommyC
    ismered?
  • nemcsakfeel
    gravitáció.
    a kvantummechanika nem tetszik.
  • TommyC
    mire gondolsz pontosobban?
    Igaz hogy itt pang a koponya, de ez nem az én hibám.
    Elvégre is ez egy tudományos oldal, nem igy gondolod?
  • Sephi
    Orom nezni ahogy egyesek mennyire unatkoznak :DDD
  • TommyC
    mert akkor biztos nem mutatnád a fogad fehérjét,nem ?
    :P
  • TommyC
    én is.
    ennél már csak akkor remélném jobban, ha videokonferenciákat is tartanék...
    ;)
  • ThePartyFace
    Háténnemtom
    Remélem a fogkefém azért még a helyén van
  • TommyC
    ezaz.probálok kitorni es utat verni.en segitek annak akit erdekel.
    meghozza szivesen!

1ébként ha vonalzóval próbálnám +mérni a parányok világát az lehetetlen lenne.Ugyanis ott nincs fenn és lenn, összevissza jár az idő és nincsenek értékek. a tér akkora mértékbe torzul. És ugrál az egész tér...
  • ThePartyFace
    Inkabb arrol meselj meg, hogy a parányok világát miert nem vonalzoval akarod lemérni? Azzal tobb sikerrel járnál ;)
    szvsz ertelmetlen itt osztani az eszt egy olyan temarol, amirol a forumozok nagy reszenek lovese sincs:)
  • TommyC
    Azt jelenti, hogy ha a Kvantummechanika(parányok vilaga) törvényeivel próbálunk meg a világegyetembe(Relativitás elmélet) számolgatni akkor azaz egész egy nagy értelmetlenség lesz.
    Nincs olyan hogy külön törvények vonatkoznak a kis dolgokra és a nagyokra. Ezért lenne jó ha bevállna a Húrelmélet(erröl többet?)!

• ThePartyFace
    En konkretan a topic alcimerol szeretnek tobbet megtudni...
    Nem fér össze? Mihez képest?