223
  • dez
    #223
    De jobb is ha abbahagyjátok az egymás mellett elbeszélős vitát. (Vagyis nekem végülis mindegy.)
  • dez
    #222
    Copper most sincs a VGA-kban, pedig néha hasznos lenne. Akkoriban blitter sem volt, és ami ma van, az is elég korlátozott (mondjuk van helyette más, ami már túlmutat rajta [textúrázás, pixel-shader, stb.], de ezek relatíve nem olyan rég óta vannak). Akkor már DMA-ból ment Amigán a hang és lemezkezelés is, PC-n sokáig mindent a proci csinált. Sok volt neki, hidd el.
  • dez
    #221
    Mi van? Stack-ból elég egy is szálanként. Az x86-os kód is egy csomó mindent a stack-ba pakol, csak ott ez nem egy utasítás.
  • dez
    #220
    Nagyon le vagy maradva a témában (több évet): nyitott szabványos PPC procis alaplapokon futó AmigaOS változatok vannak ma már. (De ezt már leírtam. Szóval még csak nem is figyelsz oda, mit mond a másik. Ez mégcsak nem is vita.)
  • Laci
    #219
    Én is abbahagyom.
    Még annyit hogy a rendszer szempontjából egyátalán nem mindegy mennyire tudtak együttműködni azok a chipek a géppel (kompatibilitás, stb.) már ha kiegészítő chipekről van szó egyátalán. Ez is nyilván tudható számunkra...Szerintem is az új információ hiányának közlése ez itt kettőnk között...
  • Laci
    #218
    Egyébként erre ugyanazt tudom mondani mint a RAM mennységének kérdésénél: Tapasztalatból tudom. Nemhogy a 25, de a 33, 40Mhz-s 386-os sem volt elég hozzá hogy sokmindenben gyorsabb legyen, demóknál(ASM) meg volt amiben talán még lassúbb is volt, sőt...
  • mir
    #217
    na jo, most hagytam abba. kiegeszito chipek minden rendszerhez voltak, es vannak. de ha nem kozolsz uj ionformaciot en nem koptatom a billentyuzetet.
  • Laci
    #216
    #178
  • Laci
    #215
    #124
  • mir
    #214
    arrol nem is beszelve, hogy a tobb regiszter miatt amennyivel kisebb a kod, annyival nagyobb a program valos memoriaigenye a megnovekedett call-stack miatt, hogy rogton eltunik az a kis elony, amit a kod emrete jelent.
  • Laci
    #213
    Tudod ha én meg a nagyhatalmú vezér lennék, lehet hogy sokminden máshogy lenne:) Vagy ha nem lettem volna olyan hülye, akkor még mindig lenne Amigám:) Azt a rendszert is jobban ismerném:) Meg sok minden is lehet, ha így meg úgy csinálnak valakik valamit.
    Az mondjuk érdekes hogy te így tudod hogy kik hogy írtak meg akkor ezt azt:))
    Nem tudom minek próbálsz lejáratni, írtam már egy másik topikban hogy demóból is volt mindkettőre és azokat ugyanazok írták. mintha nem is lett volna az akkori beszélgetésünk... Kár próbálokzni egyszerűen Pheel is meg te is látatlanban próbáltok valamiről meggyőzni másokat.
    Csak csináljátok nem én fogom kiröhögtetni magamat...
  • mir
    #212
    igen, azt is alairom, h azonos orajelen a motorola processzorai gyorsabbak voltak, mint az intel CPUi, de ~7 es 25 MHznel ez mar nem nem kompenzalja az orajelkulonbseget.
  • mir
    #211
    ha a PCs valtozatot balfaszok irjak akkor az eredmenyek irrelevansak az architekturak osszehasonlitasaban. de ha te ezzel tisztaban vagy, akkor megintcsak nem tudom masnak nevezni mindezt, mint szandekos felremagyarazasnak.
  • Laci
    #210
    Akkor igen, ha ugyanazok az adatszerkezetek, de erről ki beszélt? Én a programokról ítram...
    "tehat ezt az 1M - 4M sort csak a demagogia gyonge probalkozasanak tartom."
    Te annak tartod. Csak én ezt onnan tudom hogy mindkét géptípusból volt nekem példányom ezzel a paraméteraránnyal és bizony volt hogy programból is megvolt mindkettőre ugyanaz, vagy hasonló és Amigán fél vagy 1Mega kellett hozzá PC-n meg legalább 4, de talán még ritkán 8 is. És akkor az órajelről még ne is beszéljünk, pontosabban 1000*er volt róla szó, csak érdekes mindig mindenki úgy tesz mintha már nem emlékezne...
  • mir
    #209
    igen. es azt is mindenki tudja, hogy meg ha nemivel kisebb is a binaris kod merete ami az Amigahoz keszult, akkor sem lehet ez a kulonbseg nagyon sarkitott esetben SEM tobb, mint 20-30%, es emellett a tarolt adatok mindket rendszerben ugyan annyi helyet foglalnak el, ha ugyan azokat az adatszerkezeteket alkalmazzak.
    tehat ezt az 1M - 4M sort csak a demagogia gyonge probalkozasanak tartom.
  • Laci
    #208
    Csak a tárolt adatok egész mások egyik platformon mint a másikon. Ezt meg mindenki tudja:)
  • mir
    #207
    ezt most ugy mondod, mintha nem lennel teljesen tisztaban azzal, hogy a programok meretenek a jelentos reszet a tarolt adatok foglaljak el. es ez 10 ev mulva meginkabb igaz volt.
  • Laci
    #206
    Pedig így van. Csak a PC-s gondolkodásmód és a PC-n felnőtt felfogás ezt nem tudja elfogadni. Hozzáteszem ugyanahhoz a feladathoz, programhoz, stb. elég kevesebb memória, de ezt mindenki tudja aki tisztában van azzal, hogy ha egy processzornak több regisztere, címzésmódja stb. van az tömörebb és gyorsabb formában tud valamit kezelni.
    Nem beszélve a rendszer többi részéről...
  • mir
    #205
    igen, es a vasarolk 99%at vagy a platformhoz-kotottseg, vagy a fanatizmus vezerli.
    szerk: egy PCI sin moge bujtotott co-processzor heggesztes.
  • Laci
    #204
    Nem heggesztés. Erre cégek, gyártók adnak el kártyákat készen. Azt meg ezek után nem tudom honnan tudod hogy mi versenyképes és mi nem ha ilyen tájékozatlan vagy valamiben...
  • mir
    #203
    "Egyszerűen elég volt a legtöbb programhoz 1M ami a PC-n jó ha 4M-en futott."
    erre mashogy nem lehet reagalni.
  • mir
    #202
    igen... PPC bovitokartya... erdekes heggesztes. de tavolrol sem versenykepes alternativa egy nativ PPC rendszerre.
  • Laci
    #201
    Azt legalább elárultad, hogy fogalmad nincs a dolgoról és még csak el sem tudod képzelni miről van szó. A mások lejáratása helyett én inkább ezen gondolkodnék el... Mondtam már hogy ezzel a lenéző a stílussal nem érsz el nálam semmit.
    Ebből is látszik hogy aki a Windóz rendszerében jártas még koránt sem biztos hogy az informatikában is akkora profi.
    Minden jót!
  • Laci
    #200
    Elárulom hogy az SGi-t és az Amiga4000-et együtt is használtak magas szintű grafikai műveletekre és ezért ez a rendszer díjat is kapott.

    A PC bővíthetősége pedig egy mese. Egy 386-ost ma nem igazán lehetne mai szintű grafkártyákkal meg hangkártyákkal, processzorokkal felszerelni, egyszerűen inkompatibilis, egy 1987-es Amiga2000eshez meg még ma is lehet G4-es processzorbővítőkártyát és egyéb bővítőkártyákat kapni, amit a bővítőegységre lehet külön csatlakoztatni.
  • mir
    #199
    ezen hozzaszolas alapjan kijelentem, hogy a billentyuzetem rendeltetes szeru hasznalata soran bekovetkezo ertekvesztese joval nagyobb, mint amennyit erdemesnek tartok arra pazarolni, hogy a tenyekrol meggyozzelek, nomeg a harmadik vilagban ehezo stacokkal szemben is kiszurasnak erzem, hogy erre pazarlom az energiamat, inkabb megyek, es programozok jo kis .NETet, hugyozok a szellel szemben, esetleg hegyezek zabot, netantan nezek TVt, de meg az is lehet, h leulok a teraszra, es varom az UFOkat, mert annak joval tobb ertelme van...
  • mir
    #198
    grafika teren a unixokkal sosem tudott versenyezni. ha valaki komolyan ilyesmivel foglalkozott, akkor az altalaban a SUN fele vagy a SGI fele huzott, ha nem a SUN fele, akkor esetleg a HPhoz, IBMhez, vagy uram bocsa' a DEChoz.
  • mir
    #197
    es mennyibe is kerult az az amiga PPC processzorral, hackelt PCIal? amugy meg azza legyutt sem volt olyan rugalmas, es bovitheto, mint a PC.
  • dez
    #196
    És hogy ne a levegőbe beszéljek a programozhatóság terén: a 68k eleve 32 bites volt (először még 16 biten érte el a proci a memóriát, de a kód szempontjából ez nem számított), a címzésmódokról, stb. már írtam, címezhető volt az egész memória, nem volt lapozás, nem volt protected mode, meg hasonló nyalánkságok, mint x86-on; akkoriban nagyon jó volt a HW (amit lehetett, azt DMA-ból és megszakítás-vezérelten csináltak), de úgy volt kodolgozva az OS, hogy csak azt használva teljesen HW függetlenül is lehetett progamot írni (amik ma is jól futnak); talán az OS (ami később más területen is ismertté vált személyiségek írtak) főbb erényeiről már hallottatok, nem sorolom - a legalacsonyabb szintig ésszerűen, és többnyire bővíthetően volt kidolgozva. És ehhez hozzájön a csapatmunkában fejlesztett library-gyűjtemény, a minőségi munkára való törekvés, stb. Nem véletlenül volt nagy csalódás, hogy mindez kvázi kárba vészett (bár a remény hal meg utoljára).
  • dez
    #195
    (Library = kb. mint a DLL, de jobb.)
  • dez
    #194
    Csak 1-2 valódi tény: annyira korlátolt volt a rendszer, hogy úgy 6-7 éve le lett cserélve a proci PPC-re, megjelentek olyan bővítő kártyák, amik hídat képeztek a zorro és a PCI busz közé, azaz PCI kártyákkel is lehetett bővíteni. És a korábbi programok többsége vígan futott PC-s grafkártyával, hangkártyával stb. (Már évekkel korábban támogatott lett a 24 bites megjelenítés, 16-bites hang, stb. De futottak rendesen még a legrégebbi programok is, ha OS-comliant módon lettek írva - mint a komolyabb programok többsége.) És néhány éve megjelentek olyan PPC-s alaplapok, amiken a régi Amigás chipsetekből egy tranzisztor sincs... Sokan használnak ma ilyet.

    Programozás: én is sok ismerősöm imádott Amigán programozni (akár HW-szinten, akár az OS-en keresztül), és voltak PC-s programozó ismerősök is, ők egyátalán nem dícsérték a PC-t, inkább csak panaszkodtak az olyan dolgok miatt, amik Amigán sokkal egyszerűbbek voltak (az jobb átgondoltság, modernebb alapok által). Valószínű ma már jobb a helyzet, a különféle PC-s fejlesztői környezetek kényelmesebbé teszik a fejlesztést. (Mondjuk olyan áron, hogy sokkal több erőforrást is igényelnek.)

    Egyébként az Amigán már nagyon sok éve létezett a nyílt forráskódú fejlesztés, vagy említhetném (ezzel kapcsolatban is) a Library-gyűjteményt, amitnek egy nagyon jó nyilvántartása volt, és nagyon sok program használta őket. Így afféle kvázi szabványok is kialakultak. Igazi komoly közösségi munka volt. (De gondolom, az ilyesmi a MS-fanatikusok szemében igazi vörös posztó. Bocs.)
  • Laci
    #193
    Aha. Mostmár szerintem is :-)) Kösz az infót:) 10éve volt de talán most is tanulhatok az esetből:)
    Bár a Windows már koránt sem csak ilyenektől fagy:( (jó lehet hogy a DOS sem).
  • h4x0r
    #192
    Az sztem az Illegal operation miatt volt :-)))
  • Laci
    #191
    Régen játszottam DOS alatt írtam kamu .com file-t:) Létrehoztam és beleírtam a file editorral találomra néhány karaktert és resetelt:) Ez lett volna az? De inkább lefagyott ha nem resetelt, úgyhogy veszélyes játék volt.
  • h4x0r
    #190
    nem meghalt. ez egy "tisztesseges" reboot volt (amennyire DOS alatt egy reboot tisztesseges volt :-). Egy jmp [valahova] tipusu, hosszu ugras volt.
  • dez
    #189
    Ennek sok értelme van... Dedó... Inkább térjünk vissza az ablakos esethez.
  • dez
    #188
    Hja, igen, a kooperatív multitask idejében (Win3.1 és állítólag Win95 is) meg elég volt 1db utasítás a teljes leálláshoz (halt). Illetve nem tudom, hogy ez csak vicc-e, szal nem tudom, van-e, volt-e halt x86-on.
  • Pheel
    #187
    Van 4 byteos is, régen tudtam fejből :D
  • h4x0r
    #186
    Egy dosos warm v. cold boot (nem tom melyik) 8-9 byte :-)
  • Pheel
    #185
    "Amugy vannak meg elf a.out, stb. binarisok is. Tudod hol"
    Uhh! Kimaradt. Persze, hogy tudom. Ezúton is szeretném megkövetni az érintetteket. Sajnálom. :>>>>
  • h4x0r
    #184
    Huh, ez van, ha az ember programzik egy kicsit, csak ugy a szintenmaradas kedveert :-)

    Laci: "Komoly?" Mi komoly? A konyv? Azt csak poennak szantam. De meg barmi lehet.

    Pheel: Tenyleg, a .com fileok max. egy szegmensnyiek lehetnek, azaz 64K-100 byte (parameterek, stb.). De nincs semmilyen fejlecuk. Az exekre nincs semmilyen kikotes. Amugy vannak meg elf a.out, stb. binarisok is. Tudod hol >:-)

    Amugy van nemi DOSos assemblys tapasztalatom 8-)