• dez
    #194
    Csak 1-2 valódi tény: annyira korlátolt volt a rendszer, hogy úgy 6-7 éve le lett cserélve a proci PPC-re, megjelentek olyan bővítő kártyák, amik hídat képeztek a zorro és a PCI busz közé, azaz PCI kártyákkel is lehetett bővíteni. És a korábbi programok többsége vígan futott PC-s grafkártyával, hangkártyával stb. (Már évekkel korábban támogatott lett a 24 bites megjelenítés, 16-bites hang, stb. De futottak rendesen még a legrégebbi programok is, ha OS-comliant módon lettek írva - mint a komolyabb programok többsége.) És néhány éve megjelentek olyan PPC-s alaplapok, amiken a régi Amigás chipsetekből egy tranzisztor sincs... Sokan használnak ma ilyet.

    Programozás: én is sok ismerősöm imádott Amigán programozni (akár HW-szinten, akár az OS-en keresztül), és voltak PC-s programozó ismerősök is, ők egyátalán nem dícsérték a PC-t, inkább csak panaszkodtak az olyan dolgok miatt, amik Amigán sokkal egyszerűbbek voltak (az jobb átgondoltság, modernebb alapok által). Valószínű ma már jobb a helyzet, a különféle PC-s fejlesztői környezetek kényelmesebbé teszik a fejlesztést. (Mondjuk olyan áron, hogy sokkal több erőforrást is igényelnek.)

    Egyébként az Amigán már nagyon sok éve létezett a nyílt forráskódú fejlesztés, vagy említhetném (ezzel kapcsolatban is) a Library-gyűjteményt, amitnek egy nagyon jó nyilvántartása volt, és nagyon sok program használta őket. Így afféle kvázi szabványok is kialakultak. Igazi komoly közösségi munka volt. (De gondolom, az ilyesmi a MS-fanatikusok szemében igazi vörös posztó. Bocs.)