Gyurkity Péter

Eltűnhet az Intel - Microsoft dominancia

A Petrov Group piackutatócég előrejelzése szerint a Linux rohamos térnyerése következtében az elkövetkezendő öt év alatt teljesen elenyészhet a Microsoft és az Intel dominanciája.

A vállalat szerint a nyílt forráskódú operációs rendszer felemelkedése a hardvereszközök terén is utat nyit az alternatív megoldásoknak, és többek között az IBM PowerPC rendszere is teret hódíthat majd. "Meggyőződésünk, hogy ezúttal valóban veszélyben forog az Intel és a Microsoft által kivívott egyeduralom, és a legújabb technológiai fejlesztések, illetve a megváltozott piaci helyzet utat nyithatnak a Nagy Kéknek, amely egyéb vállalatokkal együttműködve jelentős mértékben megerősítheti helyzetét" - jelentette ki Borisz Petrov, a Petrov Group vezetője. Elmondása szerint az általuk jósolt verzió valószínűségét növeli, hogy a következő generációs Linux PC-k már nem feltétlen x86 processzoron alapulnak majd, miközben a fejlődő országok hatalmas piacán egyre nagyobb igény a Microsofton kívül álló megoldások iránt, amelyek elsősorban olcsóságuknak köszönhetik népszerűségüket.

Könnyen előfordulhat tehát, hogy a Wintel-alapú termékek előtt gyakorlatilag bezárul az ázsiai országok piaca, és ezen országokban az IBM szinte behozhatatlan előnyhöz juthat - akár az olcsó fogyasztói elektronikai eszközök, és a játékkonzolok terén is.

A Petrov Group azonban tisztában van azzal, hogy a PC számos háztartásban szinte családtaggá vált, és az elkövetkezendő években egyszerű személyi számítógépből szolgáltatások egész hálózatává fejlődhet. A cég ezért 2010 utánra több lehetséges változatot is kidolgozott, amelyek az Intel-Microsoft dominancia csökkenésével, az IBM Cellular Computer projekt sikerével, a Linux PC-k elterjedésével, illetve a Power architektúra felemelkedésével számolnak. A cég állítása szerint azonban 2015-ig egyéb módon is átalakulhat a piac, de a várható következményeket egyelőre nem vizsgálták meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #223
    De jobb is ha abbahagyjátok az egymás mellett elbeszélős vitát. (Vagyis nekem végülis mindegy.)
  • dez #222
    Copper most sincs a VGA-kban, pedig néha hasznos lenne. Akkoriban blitter sem volt, és ami ma van, az is elég korlátozott (mondjuk van helyette más, ami már túlmutat rajta [textúrázás, pixel-shader, stb.], de ezek relatíve nem olyan rég óta vannak). Akkor már DMA-ból ment Amigán a hang és lemezkezelés is, PC-n sokáig mindent a proci csinált. Sok volt neki, hidd el.
  • dez #221
    Mi van? Stack-ból elég egy is szálanként. Az x86-os kód is egy csomó mindent a stack-ba pakol, csak ott ez nem egy utasítás.
  • dez #220
    Nagyon le vagy maradva a témában (több évet): nyitott szabványos PPC procis alaplapokon futó AmigaOS változatok vannak ma már. (De ezt már leírtam. Szóval még csak nem is figyelsz oda, mit mond a másik. Ez mégcsak nem is vita.)
  • Laci #219
    Én is abbahagyom.
    Még annyit hogy a rendszer szempontjából egyátalán nem mindegy mennyire tudtak együttműködni azok a chipek a géppel (kompatibilitás, stb.) már ha kiegészítő chipekről van szó egyátalán. Ez is nyilván tudható számunkra...Szerintem is az új információ hiányának közlése ez itt kettőnk között...
  • Laci #218
    Egyébként erre ugyanazt tudom mondani mint a RAM mennységének kérdésénél: Tapasztalatból tudom. Nemhogy a 25, de a 33, 40Mhz-s 386-os sem volt elég hozzá hogy sokmindenben gyorsabb legyen, demóknál(ASM) meg volt amiben talán még lassúbb is volt, sőt...
  • mir #217
    na jo, most hagytam abba. kiegeszito chipek minden rendszerhez voltak, es vannak. de ha nem kozolsz uj ionformaciot en nem koptatom a billentyuzetet.
  • Laci #216
    #178
  • Laci #215
    #124
  • mir #214
    arrol nem is beszelve, hogy a tobb regiszter miatt amennyivel kisebb a kod, annyival nagyobb a program valos memoriaigenye a megnovekedett call-stack miatt, hogy rogton eltunik az a kis elony, amit a kod emrete jelent.