5863

A WAREZT KÉRETIK MELLŐZNI!

• LSSAHPAUL
    Multiban mi úgy csináljuk hogy a brokeringet kikapcsoljuk, én kifejlesztem a code of laws-t és ezt elcserélem egy géppel az alfabet-re. (ezen kívül mást nem cserélünk a gépekkel, hacsak épp az utolsó városát foglalom akkor szoktam szólni a többieknek hogy na cseréljetek ezzel amennyit csak tudtok mert likvidálom). Természetesen a játék elejétől mindenki mást fejleszt (szerencsére teljesen más a stílusunk, én the whell,bronze,ironworking, valaki csodákra megy :), másvalaki meg vallásbuzi) és miután megvan az alfabet már konkrétan kiosszuk mindenkinek hogy mit mikorra kell kifejlesszen :) pl calvary-hoz eljutás, ezután általában hamar véget ér a játék, de addig is go infantry.
  • uwu
    Teljesen mindegy milyen tech, a research pont számít, és hogy hány népnek van már meg, meg persze a viszony.
  • NEXUS6
    Ér5dekes módon a vallásokhoz kapcsolódó cuccosokra mindig harap az AI, akkor is, amikor már semmit nem ér vele, mert az kapja meg az adott vallást, aki először kifejlesztette!:)
  • uwu
    Szerintem érdemes mindkettőt bekapcsolni. Ez is egy kis plusz a játékhoz.
    De pöcsölős, szóval ha nem szeretsz diplomáciázni, ne kapcsold be!
    Sajnos így minden körben végig kell nézni mi a kínálat, ha jól akarod csinálni. Kicsit nehezebb a játék, de gyorsabban is lehet fejlődi.
    Akkor lehet nagyot kaszálni vele az elején, ha sok népet meg tudsz ismerni, és az Oracle-vel alphabet-et választasz, amit persze nem adsz el senkinek amíg valaki meg nem szerzi, a többit meg úgy cserélgeted, hogy minden meglegyen ami a többieknek megvan.
    A későbbiekben is hasznos lehet, mert ha kifejlesztesz valami újat, azt el tudod cserélni mindenféle másra. Érdemes csak akkor eladni, ha valaki épp megszerezte, hogy ne legyenek annyira a nyakadon. De sokszor van olyan is, hogy emiatt lemegy az értéke, és nem tudsz vele kezdeni semmit. Érezni kell, hogy várhatsz-e vele:) Olyan is lehet, hogy a kutyának se kell a technológiád, mert egy utolsó senki vagy:D főleg nehezebb fokozaton.
  • lee56
    Hát ésszerűbb semmitől sem lesz az AI :) Viszont ha tech trading és brokering-el játszol akkor sanszos, hogy nagyon lehagynak a gépek tudományban, elcsererélgetik egymás közt, persze főleg azok akik jóban vannak :)
  • ChuckYeager
    THX!

És,melyiket érdemes választani/nem választani.
    Az AI mittől lesz észerübb?
  • NEXUS6
    A technology tradig-nél, ha ki van kapcsolva akkor nem tudsz technológiát általában csereberélni.
    Az utóbbinál viszont olyan technológiát nem tudsz cserélni, amit te is mástól szereztél.
  • ChuckYeager
    PLS Help!
  • ChuckYeager
    Hi!
    Kérdésem lenne:
    A custom game beállításoknál a "Technology Trading" és a "Technology Brokering" mit jelent?Miben változik a játékmenet?
    Melyik beállítástól életszerűbb,jobb a játémenet?
  • lee56
    Igen azt már én is észrevettem, hogy folyamatosan nő, soha nem csökken :) Biztos így akarták megnehezíteni a játszmák végét, hogy ne érezd túl jól magad akkorse ha minden ki van fejlesztve és a legtöbb város kiéppült fullra :) Hogy a háborúk mennyire növelik, azt nem tudom, úgy nagyon nem tűnt fel, mondjuk annyira gyakran nem figyeltem..

Viszont az event-ekben van olyan ami csökkenti, a hollandokkal kaptam egyszer egy olyat, hogy 25%-al csökkent a teljes inflációm a modern korban.
  • ollie
    Próbáltad már újratelepíteni az egészet?
  • LSSAHPAUL
    Persze hogy van, minden játéknál van. Torrent,DC, de a nick nevedből kifolyóan szerintem te most szivatod a népet :D
  • Játékkedvelő
    De egy olyan módszer nincs amiben nem kell vennem még egy civ4-et?
  • ollie
    A komplett Civ3 meg 1,25 euró.
  • fb
    hali, a steamen 10euro a komplett civ4.
  • Játékkedvelő
    Lécci segítsetek már mert nagyon kéne aztán játszani is szeretnék vele
  • nyami
    Tehát ha sokat háborúzol, akkor egekbe szökik az infláció. A városok mennyisége nincs összefüggésben vele, az a város pénz termeléséből kerül levonásra, ugyanúgy, mint a korrupció. Az összes kiadás + az infláció mértéke adja meg, mennyi pénzed megy el egy körben. Tehát mondjuk ha összes kiadás 100 (civics upkeep, army supply, city maintance), és a infláció mértéke 20%, akkor az összes kiadásod 120 pénz lesz körönként. A city maintance 2 dologból tevődik össze: a városok számából és a fővárostól való távolságból. A courthouse megépítése ennek a mértékét csökkenti 50%-kal.

Még két másik tényező, ami hatással van az inflációra, a nehézségi szint és a játékban eltelt körök száma. Tehát a kiszámítása nagyjából így néz ki: Inflation%= Gameturn * Difficulty Factor
  • nyami
    Én úgy vettem észre, hogy az infláció mértéke a háborúk mennyiségével korrelál.
  • Játékkedvelő
    Messages while processing 'BitmapTheme.thm'

**FATAL ERROR** Cannot open theme file 'BitmapTheme.thm'
    Ezt írja ki ha az eredeti civ 4 emet akarom elindítani
    Szerintetek mi lehet a baj?
    Választ előre is köszönöm
  • LSSAHPAUL
    A Communist (state property) mint államforma lehet segítene neked ha csak annyi gondod van hogy magas az inflációd.
  • ChuckYeager
    Köszönöm a segítséget!!
    A Civilopediat már kívülről fújom!
    De ott nem találtam külön Inflation indexet.
    A corruption/maintance fogalmát is ismerem ,tehát akkor ebből a kettőből adódik az inflation?Ha jól értem szavaidat.

Még egy kérdés:A Fasism,Communism tudományokkal elérhetővé válik a permament alliance (örökös szövetség?) ,de ezt nekem még sosem ajánlotta fel az AI ,és sose jelent meg a diplomáciában ez csak MP-ben van benne???
    Köszi
  • LSSAHPAUL
    Egyébként a sokat szidott AI-t néha érdemes megfigyelni :), pl foglaltam egy várost, és nem hiszek a szememnek: a szép zöld területen lévő Dye (festék) -ra nem ültetvényt épített hanem cottage-et!!!! WTF??!! számolgattam jobbra balra és tényleg nem is kérdéses hogy igaza van! (volt neki máshol bekötve már egy szal a bonuszt megkapta).
    A város letevésdihez még annyit mindenképp hozzászólnák hogy a legfontosabb szempont hogy hol van vas. Nem viccelek, komolyan! Én úgy játszok hogy: Fővárosban rákattintok a warriorra ha 15 kör (ugye automatic kiszámolja a gép a legjobbat szal nem is kell utánaszámolni hogy van e jobb terület stb) akkor workert gyártok viszont akkor The Wheel-el /Animal Husbandry-vel kezdek, ha a warrior 15 kör alatt van meg akkor jön a szokásos :) ahogy én szeretem vonal: bronze working, iron working. Közben sorozatban kell gyártani a warriorokat hogy minnél nagyonbb területet felfedezzek. Mire megvan az iron working addigra pont lekell legyen gyártva egy settler is és minimum 2 worker. És akárhol is van a vas közvetlenül mellé kell tenni az "első" várost, semmilyen kifogás nincs, szal az már semmiképp nemjó ha csak "2.körben" lát rá a város a vasra, mert nincs annyi idő! Innentől kezdve nyomni kell kifele a légiókat, illetve a warriorokkal az összes belátható vas és bronze közelségében kell lenni hogy lássuk mikor épít rá bányát a gép, ha ez megtörténik mérlegelés nélkül hadüzenet és elpusztítás :D
    Megjegyzem hogy mig megépül a "vasas város"-al az összekötés szal a vas a fővárosba juttatás, addig még 1 esetleg 2 város letehető, de nem javalt mert a kutatás akkor vissza esik és nehezebben lesz meg a code of laws. (ugye ez kötelező különben csőd lesz)
  • NEXUS6
    Tengerpartra, lehetőleg folyó torkolatnál, nem árt ha van 1-2 kajabónusz a közelben.
    Ha a fővárosod ide építed, akkor a tengerparti mezők világítótoronnyal +1 kaja, kolosszussal +1 arany, húsvét szigeti szobrokkal +1 pajzs extrát adnak(tudom csodákat nem építünk!:).
    Ha ezt a hármat egy ilyen tengerparti városban felépíted, akkor jó sokáig a közelébe sem jutnak a városodnak olyan sebességgel fog fejlődni.
    Néhány hadvezér beültetésével pár körönként jönnek ki belőle a legfejlettebb felturbózott egységek.
    Mivel a játék elején a kis városok csak viszik a pénzt és nem termelik, egy ilyen város 10-12-es nagyságra fejlesztve kész aranybánya, úgy tudsz első lenni lakosságban, hogy csak egy városod van, ráadásul a tudományos kutatásod is valszeg az első lesz. Amikor pár kör alatt le tudsz gyártani egy 5-10 egységes haderőt, akkor viszont el kell kezdeni hódítani, addigra lesz is mit, mert a többiek szélső városai már ott lesznek a közelben.

A szorzókat a városban található épületek adják.
  • dronkZero
    Nem jó a kérdés. Olyan nincs, hogy "hová éri meg várost rakni?". A kérdés úgy szól, hogy "a fővárosom környékét hogyan lehet a legoptimálisabban körberakni használható városokkal?".

Innentől kezdve nincs egyértelmű helyes válasz, attól függ, hogy mit akarsz kezdeni a városaiddal, meg hogy hogy jön ki, meg hogyan építed tele a mezőket.
  • Big Bad Ryder
    Ha már itt a városoknál tartottunk, hová éri meg várost építeni? A több kalapácsos mezőre? Maga a város nem ad valamilyen szorzót annak az egy mezőnek a nyersanyagaira?
  • LSSAHPAUL
    Mondjuk jól jön az ha időlimites multit játszol, meg ha nem időlimitest játszól akkor se biztos hogy lesz pofád megváratni a többieket :).
    Én próbálom bejelőlni az összes leendő saját város helyét asszem alt+s-el de nagyon nehéz a tökéletest eltalálni, max single playerben van értelme morfondírozni :), multiban amúgy is csoda számba megy a 10 fölötti város, egy átlagos max 5-ös várost meg bárhol letehetsz biztos lesz 5 jó területe.
  • lee56
    Jah hát lényegében azt mutatja ahova az AI is rakná a városokat ha a helyedben lenne, dehát az AI, mint tudjuk, hülye :D
  • Paddy
    hmmm, köszi:)
  • uwu
    Ajánlás az AI-tól, hogy hova rakd a városod, ha arra gondolsz. Egyébként felesleges hüleség.
  • Paddy
    Na ha ennyi itt a nagy civiles professzor akkor légyszi mondjátok már meg
    a térképen néha miért van kékkel bekarikázva egy terület?:)
    Holnap meg az anyátok napja van, senki ne felejtse el!:) Peacccceeeee
  • uwu
    Én nem mondtam, hogy nem jó csodákat építeni, csak azt, hogy nem a leg hatékonyabbb módja a játéknak, és nem sokszor lehet megcsinálni.
    Nehéz beállításokkal, vagy emberek ellen ez már kevés.

Az oké, hogy leszarod a hatékonyságot, csak most pont aról van sz:D
    Egyébként tök jók az idézetek.
  • NEXUS6
    Höhöhö!

Erröl pofizok! igen AC 500-ban lenyomni mindenkit valami warrior pluszos egységgel, aztán örülni a nagy pusztaságnak, na hát ez egy igen!!!:D

Nem baj!:) Mondom én nem ezért szeretem ezt a játékot, hanem mert építhetek csodákat, vallásokat, és mert esetleg örülhetek annak, is ahogy egy másik kis civ a másik kontinensen hogy erőlködik, kémkedéssel gazdasági fejlesztéssel akármivel, hogy az ottani naggyal szemben állva maradjon.

Mondom mégegyszer: lexarom a hatékonyságot, ha érdekelne pont úgy játszanék mint te. Én szimszitizek, nagy, gazdag és amennyire az életben maradáshoz kell erős birodalmakat próbálok építeni, mint ahogy az emberek már kb 10 000 éve teszik. Akár félévig is játszok egy meccsel és örülök, hogy ha a modba olyan új dolgot építettek, ami még nem volt, és érdeklődéssel nézem, hogy az AI mit próbál kihozni belőle, mert számomra nem a győzelem hanem a részvétel a fontos.

Ahogy Lao-ce mondja az Út a fontos, mert valójában soha nem érkezünk sehová, valójában nincs is győzelem.

Az út örök és tétlen,
    mégis mindent végbevisz észrevétlen.
    Ha fejedelmek, királyok megõrzik,
    minden magától rendezõdik.
    Ha kapálóznak és intéznek,
    letöri õket a titkos természet.
    Vágytalan a titkos természet,
    s a vágy hiánya: béke,
    az ég alatt a rend teljessége.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
    "Mint a vendég, nem mint a gazda:
    nem vonulok hüvelyknyit elõre,
    inkább egy lábnyit vissza."
    Ez a tétlen cselekvés,
    az erõszak nélküli siker,
    az ellenség nélküli háború,
    a fegyvertelen gyõzelem.
    Harcban az ellenség ócsárlása
    megsérti az út-at;
    ha két hadsereg összecsap,
    a kiméletesebb gyõzelmet arat.
  • uwu
    Nem, én mindkettővel tolom.
    Csak én valszeg sokkal többet játszottam már mint te. És ha már nem adsz magadnak esélyt, hogy rendesen megtanulj játszani, igazán hihetnél nekem. Sokat multiztam, és amit tudok annak 90%-át másoktól tanultam.
    Aki még hisz az ilyen bugyuta vallásfejlesztős, csodaépítős játékmenetben, azt piszok gyorsan le lehet rendezni.

FFA-ban is sokan reménykednek abban, hogy majd jó lesz amit kitaláltak gép ellen. Főleg szigetesen, fejlesztős mapokon próbálkoznak be ilyesmivel. Aztán csak lesnek mikor AC 500-ba eltűnik a kis birodalmuk a föld színéről:D
    Az Earth map is szokott menni multiba. A hozzád hasonlóak mindíg Angliával, vagy Rómával jönnek be, esetleg az amerikaiakkal, aztán csak lesnek, ha egy 3 kontinensnyi birodalomból kibújik egy 100-as stack amit természetesen képtelenek megállítani
    Az OCC neked való lenne, de az a gyanúm azt se vágod, hogy kell játszani, ha ilyen vallásos csodaélpítős legény vagy. Szterintem érdemes lenne legalább azt kipróbálnod, és rájönné mi is az a civ.
  • lee56
    Előszöris nyugodj meg :) aztán keress egy értelmező kéziszótárt olyan szavakhoz mint az infláció, utána ajánlom figyelmedbe a civilopédiát is játékon belül, vagy neten is biztos van letölthető/olvasható változat, elég részletes leírásokkal, mint már mondtam nemrég :)

Igazából elég összetett a játék gazdasági rendszere, de kis (inkább sok) gyakorlással bele lehet jönni előtanulmányok nélül is :)

A lényeg végülis annyi naggyából hogy a főváros és a körülötte levő főbb városok köré sok cottage-t csinálj, mert azok idővel sok zsetont hoznak majd, és a fővárosból nagy pénzügyi központot érdemes csinálni mivel ott a legkisebb a korrupció, ami amúgy a fővárostól távolodva folyamatosan növekszik a városokban. A másik meg hogy a civ4-ben elég durva a városok fenntartása, valószinüleg az inflációt ez növeli leginkább, és ha sok új várost alapítasz, abba be is lehet csődölni például (voltam már a szélén így, 0% kutatással is minuszban de túléltem :D)

A másik nagy bevételi forrás a kereskedelem (trade routes), ahogy mondtad, ez a civ4-ben automatikusan létrejön a városok között, amint közúti (vizi vagy légi a játék közepén és vége felé) kapcsolatot létesítesz (workerekkel, kikötővel, reptérrel) de a saját városaid között annyira nem jövedelmező, ezért nem érdemes olyan államaparátust választani ami elzár a külföldi kereskedelemtől (pl a merkantilizmus) Na persze ez csak akkor igaz, ha sok más hozzád hasonló vagy fejlettebb civilizáció van még a játékban, és a legtöbbjükkel jóban vagy, mert ha nincsenek megnyitva a határok akkor lóvé se jöhet át :) És ételemszerüen ha pl. másik kontinensen vannak a többiek vagy szigetes játékot játszol, akkor az astronomy-ig csak belföldi kereskedés lesz (hacsak nincsen közvetlen közel egy másik nagy sziget, de akkoris kell kapcsolat az ottélőkkel (diplomáciai), írás tudomány hogy leszerződhessetek, és legalább egy tengerparti városa amit felfedeztél hajóval (ahhoz meg hajózás tudomány), akkor beindulhat a part menti hajós kereskedelem), és ez sok más pénzszerzési vagy növelési bónuszos dologra igaz, hogy valamilyen technika vagy épület kell hozzá, de ezek is mind le vannak írva a civilopédiában.
    Jó művelődést :)
  • NEXUS6
    Az a helyzet, hogy szerinted ennek a játéknak a lényege a MP, szerintem meg az SP.
    Szal győzködhetjük itt egymást naphosszat. SP-nél pontot kapsz a csodákra, a hatalmas lakosságra, a vallásokra meg mindenre, amire szerinted semmi szükség, mert szimszitisítik a játékot.
    Egy primitív barbár birodalom lehet hatékony, de hiába foglaltál el egy földrészt, ha mondjuk nem tudsz továbbnyomulni, mert nem ismered a tengeri hajózást.
    MP ben ez nem gond mert azok a játékok a középkorig sem tartanak általában, és olyan térképeken játsszák azokat, aminél így is elérik egymást a játékosok.
    SP-nél meg egy nem kiegyensúlyozottan fejlesztett birodalommal pillanatokon belül összejön akár több száz év hátrány, ha nem tudod agresszíven leigázni a másik földrészen levő birodalmat.

Próbáltam párszor a multit, és tényleg csak pislogtam mik vannak. Én úgy mondanám a játék megcsúfolása, te meg máshogy.
  • uwu
    Vannak elvek amik mindig érvényesülnek.
    Amíg nem játszol emberek ellen, úgyse jönnek ki ezek az apróságok.
    A modok sokkal könnyebbek mint az alapjáték. A taktikád nehéz beállításokkal nem fog működni, mert ha valaki teljes erőből agresszíven nyomul, azt nem éled túl ha fejlesztgetsz, eltaposnak mint egy gyenge fűszálat:D

Egyetlen módszer van ellene. Neked is nyomulnod kell, és jobban kell csinálni mint a másik. Tudom, hogy lehet csodákat építgetni, meg vallást fejleszteni, de úgy igazából el kell, hogy mondjam: csodák nincsenek
    Multiznod kéne igazi pro gamerek ellen. Szerintem csak pislognál, hogy mik vannak.
  • ChuckYeager
    EGY KÉRDÉS:Miért va az ,hogy a demographics-ban a Export-import nekem mindig alacsony (mínuszos) pedig nyers anyagokkal is kereskedek meg a trade route-ok is figyelek (hozzá kapcsolodó épületekre is).
    MÁS:Az összefoglaló (financial advisor) képernyőn van egy olyan ,hogy INFLATION (infláció) ez nekem mindig magas jóformán ez visszi el a bevételem nagy részét ezt ,hogy lehet csökkenteni vagy egyáltalán mi ez??
    Kérem aki tudd válaszoljon!!
    NEM TUDJA SENKI?!
  • NEXUS6
    Aha.
    Csakhogy valójában mindenki olyan játékot játszik, amilyen neki tetszik, hála a modoknak.
    Az eredeti játékban töredék fejlesztés sincs a modokhoz képest, sok szempontból az AI brutálisabb, de épp ezért kiszámíthatóbb is, nem azért nem lehet a fejlesztéssel nyerni, mert a brutális erőszak célravezetőbb, hanem mert az eredeti játékban a fejletségbeni különbségek nem okoznak olyan katonai erő beli különbségeket, mint a RoM modban pl!
    Szal kíváncsi lennék, hogy a RoM moddal mennyire használható az a stratégia. Szerintem csak ugyan annyira, mint azt enyém az alapjátékban.
    :)))
    LOL
  • uwu
    Ő amoddal tolja szerintem. 70-et occ-be is nehéz csonálni az alapjátékban.
  • uwu
    LOL, hát moddal könnyű.
    Játszál az eredetivel deitin, aztán meglátjuk honnan szedsz ekkora cárosokat:D
    Szép taktika amit írsz, csak az a különbség aközött, és a Paul által felvázolt között, hogy az övét meg is lehet csinálni, bármilyen nehézségen:)