Kung Fu
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
nálunk ilyen az ökölvédõ.
Zuhogó hó Eltűnik a tengerben. Micsoda csend!
szóval bõven van lehetõség kezdõ szinten is az utcai harc jellegû versenyzésre.
Hmm...én éppem nost újítok fel alaptól a tetõig egy 110 négyzetméteres házat.Hidd el,itt is hozzászokik az ember az adrenalinhoz,nem is beszélve az önuralomról,mikor a burkolóm reggel kilenckor mata részegen állít be....és nem verhetem torkon. <#pias>#pias> <#taps>#taps>
Elhiszem Bens,hogy hiszel a versenyben,és mindabban,amit állítasz ; és mint mondottam volt,igaz,amit a versenyekrõl gondolsz.
Annyit tennék csak hozzá,hogy -lehet,az én hibám- nekem az is elég nagy adrenalinfröccs,mikor odaállok a partnerem elé,és tudom,hogy nagy valószínûséggel lecomboz úgy,hogy mindenhonnan sípolni fogok.
Van viszont egy kérdésem : létezik-e olyan verseny (UFC,Pride,K1,és egyéb vérprofi dolgokon kívül) amin akár kezdõ szinten is el lehet indulni (meg középhaladó,meg félprofi) ,nem semi-kontakt ,és lehet használni öklöt,könyököt,térdet,plusz nem kötelezõ a nagy bumszli kesztyû használata,csak mondjuk a fejvédõé?
jó persze, én is igyekszem mindig 100%ot nyújtani edzésen. de hidd el h edzésen a 100% nem olyan mint versenyen. az adrenalinhoz csak versnyen tudsz hozzászokni.
Viszont ,ha egy gyakorlóban nincs annyi -szigorúan jó értelemben vett!- bizonyítási kényszer,hogy akár tréning keretén belül ,szabadharc gyakorlásánál odategye magát 100%-ig,az inkább menjen el horgolni,de legalább is sokat ne várjon attól,amit mûvel.
Nem vitaindítónak szánom,csak leírom az én saját ,elmeháborodott "módszeremet" :
mindig igyekszem olyan emberrel gyakorolni a harcot,aki:
a.: nagyobb súlycsoportú nállam -->kicsit nehéz megoldani,mert 102kg vagyok
b.: nagyobb tudású nálam az adott rendszerben (nem kizárólag WT!)-->ezt már jóval könnyebb kivitelezni
c.: nagyobb (lehetõleg lényegesen nagyobb!) szabadharci (vagy akár versenyzõi) tapasztalattal rendelkezik.
Félreértés ne essék!Nem a veresnyre való felkészülést,vagy annak bármelyik momentumát akarom leszólni!
...de ha versenyre készülsz,akkor veled egy súly- vagy korcsoportban levõ ember ellen készülsz.
Egyik alapelvünk az,hogy aki megtámad,az erõsebb,vagy annak hiszi magát.Persze,a fenti felsorolásból kitûnik,hogy pölö nagyon szívesen harcolok a 75 kilós kickboxerrel,mert van mit tanulni tõle(fõleg,ha rámheggeszt egy olyan combost,hogy 2 napig terminátor-üzemmódban húzom a lábam <#wilting>#wilting> ) ;de említhetném a szintén mázsa körüli cselgáncsos havert,vagy a jui-jutsu-s tesókáját,akik földharcnál néha úgy becsomagolnak,hogy a saját kezemet nem lelem.Élvezem,hogy egyre kevesebbszer sikerül nekik,de a földön még mindig az van az esetek 70%-ában,amit õk akarnak.
Az utcai harc : mindig azt mondom a tanítványaimnak: meg tudom mutatni a technikát,el tudom magyarázni,hogy a leghatékonyabb.Sparringolhatunk órákat,szabadharcolhatunk ,amennyit akarnak...de gyakorolni nem tudok helyettük,márpedig azt semmi nem pótolja!A másik dolog,amit nem tudok adni : (kicsit talán fellengzõsen hangozhat,de én hiszek benne) a kínai terminológia úgy hívja: siu-tam.A harcos szív.Fejleszthetõ,edzhetõ,de annak fejben kell eldõlnie.
Mondjuk az igaz, hogy akinek úgymond van pofája elmenni egy versenyre, annak már az utcán sincsennek önbizalmi gondjai😊
Gracie Barra
Gracie Barra
ezzel szemben az edzõteremben semmiféle teljesítményre nem vagy kényszerítve, és mindig benned van az a tudatos érzés, h ...ha nem sikerül, majd legközelebb... úgysincs semmi jelentõsége. ha az ilyen embernek küzdenie kell utcán, akkor jobban teszi ha a futást választja, ugyanis majdnem biztos h le fog blokkolni a pániktól.
én tehát egyáltalán nem hasonlítanám össze az edzésen való küzdelmet a verseny-küzdelemmel. az edzésen elfogadható teljesítmény az versenyen még nem súrolja az alsó határt.
Épelméjû ember disztingvál harc közben.Ahogy te is másképpen lépsz fel egy atomrészeg ellen,aki tolakodik,cigit akar lejmolni,mint az ellen,aki már pölö 2 haverod már arconzúzta.
Bens: pont az ellenkezõjét állítom!..bár nem okvetlenül versenyre gondolok,hanem edzõharcokra,kemény sparringokra...vagy akár versenyre is!
Gracie Barra
Gracie Barra
ha téged megtámadnak utcán, akkor sokkhatás ér, mert komoly tétje van a dolognak. ilyenkor az ember képes leblokkolni. viszont versenyen pontosan ehhez hasonló adrenalinszint van jelen, mert ott is komoly tétje van a küzdelemnek. nem csinálhatod az összes technikát a szabályok miatt, de megtanulsz küzdeni felfokozott izgalmi állapotban. és ez nagyon nagy elõnyt jelent, tapasztalatból tudom. egy versenyzõ nem gondolkodik amikor fel kell ismerni egy helyzetet, mert hozzá van szokva h nincs idõ rá. ezért lesz eredményesebb küzdõ, mint egy olyan, aki csak edzõtermi küdelmekben vesz részt, aminek nincs tétje.
Értelemszerûen "emberire" finomítva a technikai repertoárt.Küdzelem nélkül az egész csak halovány lepkefing,vagy max. egészségmegörzõ lökdösõdés.
"...Egyébként mi értelme van egy olyan technikának, aminek hasznát valszeg soha az életben nem veszed?..."
1.: ha nagy gáz van,veheted hasznát,vagy esetleg vannak olyanok is,akiknek "szakmája" ,hogy ilyen helyzetekben legyenek.
2.: a rendszer megalkotójának -mind minden stílusalapítónak- volt egy igen egyszerû célja :gyorsan,hatékonyan leamortizálni az ellenfelet.(ezért mondtam,hogy nem ringbe szánta)
3.: a fentebb felsorolt dolgok -szeritem- még a gyakorlatiasabbak közé tartoznak.Ha megnézel egy tradicionális shaolint (nem basztatásként mondom) ,ott aztán van flikkflakk,átkötõ mozdulat,látványelem,aminek semmi köze a rendes harchoz.
Nem arról van szó, hogy szúrd torkon edzésen, hanem hogy egész egyszerûen tudj gondolkodni, miközben az ellenfél jön és meg akar verni. Ehhez egy szimpla hagyományos küzdelem is megfelel, nem kell semmi spéci technika.
Egyébként mi értelme van egy olyan technikának, aminek hasznát valszeg soha az életben nem veszed?
Gracie Barra
Ugyan behatóbban csak a sajátomat ismerem,a többirõl van némi fogalama,és amit írok,szigorúan a saját véleményem:
Jó a verseny,és van,akinek kell is,hogy versenyezzen.Vagy azért,mert ilyen a habitusa,vagy mert szüksége van rá a teljesítménye fokozásához,vagy legyen az bármilyen más ok.
Azt még mindig fenntartom,hogy nem az egyedüli módja a HM -eknek,de mindenesetre egy jól bejáratott út.
Namármost: a szabályok a versenyek miatt szükségesek (súlycsoport,korcsoport,nemenkénti felosztás,védõfelszerelések,stb,stb...) ,és a versenysportok gyakorlói ezek figyelembevételével készülnek fel.És ez így van jól.
Hozok viszont egy példát : egy tréning alkalmával te,vagy bárki,aki hasonló sportot csinál,pontkesztyûre,vagy tai-padra leüt 1500 csapottat.Ezzel párhuzamban én (mi) fabábura,vagy bármilyen más edzõkészségre ráverünk ugyanennyi satsau-t (egyfajta kézéltechnika torokra).Neked javul a horgod,nekem a satsau-m.Az viszont világos,hogy én talán soha a büdös életben nem fogom tudni alkalmazni élesben a satsaumat,de még ha oda kerülne a sor,versenyen sem,mert mindenhol tiltják,érthetõ okokból.ha innen nézem,még a faigerk (azt hiszem,a karatéban kin geri a neve) is "humánusabb".Említhetném még a WT -ból a számtalan szemre döfést,amit ez elõbb említetteken kívül a kesztyû is lehetetlenné tenne,de szerintem párhuzamot lehet vonni az Aikido izületroncsoló technikai repertoárjával is.
Nem mellékesen sem a vingcsun,sem az Aikido megalapítója nem ringbe szánta a rendszerét.
"...A harcmûvészeteknél pl hangsúlyosabb a látvány (ettõl mûvészet)...." Ez is csak bizonyos feltételek mellett igaz.A WT -nál szerintem nincs "látványtalanabb" harcmûvészet.Semmi sallang,semmit hátraszaltó,semmi flikkflakk.
Gracie Barra
bukásig. azt jelenti, h addig edzel amíg talpon bírsz maradni.
Mi az a bukásik?
Ez a második, hogy egyes stílusoknak más-más célja van. A harcmûvészeteknél pl hangsúlyosabb a látvány (ettõl mûvészet).
Gracie Barra
akkor most hogy van ez? ezek szerint az igazán hatékony stílusokban nincs igazi küzdelem?
Gracie Barra
Gracie Barra
szerinted a küzdelmet tekintve van-e különbség egyes stílusok között? ha igen, akkor mi az, ami kiemel egy stílust a többi közül?
ennek ellenére nem bántam meg, mert ez az idõszak adott egy jó fizikumot.
Anaerob edzés pedig rengetegféle létezik. Ha az anaerobság a lényeg, azaz hogy pl végig bírj pár perc küzdelmet ,akkor sprintek, ugrálások stb, ameddig bírod.
Érdemes elolvasni Lee Haney edzéstervét, amit Holyfieldnek készített. Lehet belõle tanulni.
Gracie Barra
A nagy súly-kis széria értelemszerûen totál kizárt,mert ugyan baromi látványosan növeli az izomtömeget,ellenben lelassít,és ez ugyebár nem éppen elõny egy HM-nél...
Látod,Goth...ilyen öntelt vagyok én😄
ettõl eltekintve én az egyensúly-elv híve vagyok.
Gracie Barra