Kung Fu
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Zuhogó hó Eltűnik a tengerben. Micsoda csend!
A legelfogadottabbak a "valamiben való jártasság" ,illetve a "kemény munka"
non potest pluere aeternum
az UFC nem sanda, mert az UFC, az UFC. nem a szó szerinti jelentést kell nézni.
Csak annyit akartam hozzáfûzni a témához, hogy amit te belinkeltél az nem shaolin küzdelem, Sandának hívják és nem sok köze van a Shaolinhoz.
puszi
non potest pluere aeternum
Melegen ajánlom mindenkinek,jó tapasztalatszerzõ dolog.Néha szembejött velem a saját lábam,és egyéb izületem;azt sem tudtam,mim,hol van?...<#vigyor2>#vigyor2>
\"A legrosszabb helyzetben is nyújtsd a legjobb formádat!\"
És mi igen?
Nincs ezen semmi csodálkoznivaló : normál esetben 2 test az eszköze a harcnak,2 lábbal,2 kézzel,stb.
A módszerekben és az elvekben viszont nagy eltérések lehetnek.
Gracie Barra
Még csak hozzáértõnek sem kell lenni ahhoz,hogy felismerj egy Tae-Kwon-Do-s küzdelmet,vagy azt,amikor valamilyen Mui -iskola (mui-tai,kickbox,stb) tanítványai versengenek.Ugyanígy a judo,vagy a birkózás is szignifikáns jegyeket mutat,de említhettem volna bármelyik vingcsunt is.Sõt,az UFC-Pride-K1-nek is vannak szép harcos jegyei.
Még azt sem kétlem (mivel van szemem,láttam a videót) ,hogy vannak ott ütõképes srácok is,és bizony nagy maflások be-becsúsznak....de az ég szerelmére,mi ebben a shaolin?Ugyanezzel a lendülettel lehetne sakk-harc is,vagy (némelyik megmozdulás miatt) kickbox.Azért,mert az az idétlen gyolcs van a lábukra tekerve,attól shaolni?
Igaza van Goth-nak: ebben semmivel nincs több shaolin,mint amennyit õ tudhat.
Pont errõl írtam nem is olyan rég : az értelmesebbikje soha nem is tagadta,hogy a shaolinnak semmi köze az ilyen viadalokon elõadott dolgokhoz.Innentõl kezdek én nem érteni pár dolgot (magamból kiindulva,szóval lehet,hogy tévedek)!
Azért tanulok egy rendszert - mint én pl. a WT-t - ,hogy azt alkalmazva tudjak hatékonyan küzdeni,ha kell.Gondolom,ezzel vannak még így egy páran,bármit is csinálnak.Valószínûsítem,hogy Bens is azért ment el az edzésre,mert van egy célja,amit el akar érni.Ez így rendjén is van.
Szóval ezért nem értem ezeket,hogy miért hívják ezt shaolin küzdelemnek.
Mert,ha csak a mozgáskultúra miatt tanulja?Addig rendben van,az az ember nem vágyik versenyre....de ha a harc miatt csinálja,akkor tényleg menne le valami olyan klubba,ahol versenyeztetik (akár Bensékhez,vagy taiboxolni,stb...),ne azzal nevettesse ki magát,hogy a saját stílusából egy morzsányit sem használ ,ha valóban harcolni kell.(Abba már bele sem kezdek,hogy a shaolint sem boxkesztyûre fejlesztették...)
A Kempo az nem egy önálló harcmûvészeti rendszer,saját mozgáskultúrával?
Amit leírtál -bár lehet,rosszul értelmezem! -abból az tûnik ki,hogy valamikor a múltban egy mester -vagy mesterek- kiszedtek az általad felsorolt stílusokból bizonyos dolgokat,és összegyúrva azokat megalkották a kempót?
Mindezekenkívül megvannak a hagyományos tradicionális karate mozdulatai. Amiket vizsgákra meg kell tanulni, tehát a szellemiség és a tradicionális mozdulatok sem idegenek egy kempostól.
Egyébként én a Zen Bu Kan Kempot gyakorlom.
Még mindig nagyon sok dolgot kihagytam és lehet, hogy 5 év múlva máshogy fogom látni, de most így látom.
(info a wikipediábóllopva.)
Tudnád pár szóban jellemezni az általad gyakorolt kempót?
Sajna sosem volt alkalmam kempóssal ütögetni,de rajta vagyok a témán.Apró hiba,hogy Miskolcon nem találtam kempóiskolát.😞
Ha esetleg tudtok ilyenrõl,legyetek oly' jók,és világosítsatok fel róla!Elõre is köszi.
Más : párszor megsasoltam azt az önvédelmi gyakorlatsort.Tuti,hogy beletennétek egy olyan blokkot abba a felülrõl lefelé irányuló késdöfésbe?
Csak úgy érzem így nagyjából világos, hogy kb mik a szabályok, mivel kell számolni a VIADAL név alatt Zen Bu Kan Kempoban
Szabályos technikák: Teljes erejû köríves rúgás fejre, teljes erejû ütések és rúgások (beleértve a könyök- és térd technikákat is, akár ráfogással (természetesen csak 5 másodperc erejéig)) a tiltott felületeket kivéve bárhová a testen. Térdrúgás fejre ráfogás nélkül engedélyezett. Továbbá: dobások, lerántások, fojtások, feszítések állva és a földön is. A földre került ellenfél testre végrehajtott ütéstechnikákkal való támadása engedélyezett álló helyzetbõl. (A földön fekvés ténye: az egész test három ponton való érintkezése a talajjal). A földre került küzdõ természetesen védekezhet az álló helyzetbõl õt támadó fél technikái ellen, illetve ellentámadást kezdeményezhet. Amennyiben mindkét küzdõ a földre került, testre végrehajtott ütésekkel és rúgásokkal kölcsönösen támadhatják egymást. Fogás: 5 másodpercig szabályos a fogás, fogáskeresés, összekapaszkodás állásban. Ez idõ alatt szabályos ütés- és rúgás technikák alkalmazhatók. 5 másodperc után a vezetõbíró szétválasztja a küzdõket. Földharc: passzivitás esetén, illetve 30 másodperc letelte után a vezetõbíró felállítja a versenyzõket. A küzdõtéren belül szabályosan megkezdett, de a küzdõtéren kívül véget érõ szabályos technika esetén a küzdõket, illetve az akciót nem szabad leállítani. Kivételt képeznek ez alól: a küzdõk egymás testi épségét veszélyeztetik, a berendezési tárgyak, illetve egyéb eszközök épsége kerül veszélybe.
és még: 1. Versenyruházat, védõfelszerelés. Az övfokozatnak és stílusnak megfelelõ ruházat. (Esetenként a felsõrész hiánya megengedett, ilyenkor a küzdõk meztelen felsõtesttel, felkötött övben mérkõznek meg. A mindenkori versenykiírás a mérvadó.) Fogvédõ, lágyékvédõ, lábfejvédõ, lábszárvédõ használata kötelezõ. A kézen semmiféle kötés, bandázs, csuklószorító nem alkalmazható. Fejvédõ használata megengedett.
2. Javasolt menetidõ 1×5 perc (De a versenykiírás nem ragaszkodik szigorúan csak ehhez a menetidõhöz – a küzdelem tarthat feladásig is, menetidõ nélkül. A mérkõzés menetidejét a versenykiírás szabályozza.)
Bocs, ha hosszú voltam...
A legelsõ az valami késes támadás elleni védekezés?