592
Kung Fu
-
Jont100 #152 -
Jont100 #151 edzetek sokat, és meditáljatok. az tényleg jót tesz -
Jont100 #150 oksi -
#149 megbocsájtok fiam.
de ha mégegyszer előfordul, szeppukut kell végezned... :-D -
Jont100 #148 az alázatosság persze, hogy nem csak erre tartozik, csak most direkt gondoltam külön ezért kérek elnézést. -
#147 az én mesterem meg azt tanította h legyünk alázatosak, és nem csak a harcművészetünkkel... -
Jont100 #146 A mesterem azt tanította, hogy legyünk alázatosak a harcművészetünkkel.
Ha eddigi okfejtéseim hivalkodóak, vagy fellengzősek esetleg arrogánsak lettek volna a harcművészetemmel kapcsolatban, akkor mindenkitől elnézést kérek!!! -
#145 hát hogyne! :) -
Goth #144 Lehet ezt máshogy is érteni? -.- -
#143 1: ezt úgy érted h rajtam kívül...ugye? :-) -
Jont100 #142 Ez így van, de Bruce Lee pont azért volot anniyra jó, mert nem egy stílust, vagy Kung-Fu-t csinált, hanem folyékony volt. ( Vizes példa)
Akkor a kategóriájában az EGYIK legjobbnak számított, és mikor 4 mester támadott rá, akkor is győzedelmeskedett. A meglátásai és az elvei és módszerei voltak legyőzhetetélenek. És mivel akkor ő képviselte ezt a nyitott és alkalmazkodó stílust, ezért bizony jó harcossá vált.
Persze, hogy senki sem legyőzhetetlen, és nincs legjobb Kung-íFu, és küzdősport, de leghatékonyabb van!!! -
#141 1. Nincs legyőzhetetlen harcos!
2. Nincs legjobb Kung-Fu és nincs legjobb harcművészet/küzdősport! -
Jont100 #140 <- ez a jel nem konkrét személynek, vagy sértésnek szánt, hanem képletesen értendő azzal a nézettel, ami elhamarkodottan szól e bármit -
Jont100 #139 Egyépként én nem szólom le a A Wing Tsun Kung-Fu -t, Bruce Lee is ezzel kezdett, és egy legyőzhetetlen harcossá vált.
Bár ismerek olyan embereket, akik lenézik a stílust, én most is azt mondom, hogy előbb mélyebben ismerjék meg, majd csak utána alkossanak véleményt. -
Jont100 #138 Jont100
ÜDv. Én közel 4 éve ismerkedem és csinálom Shaolint. Amit Pusi85 ír, az engem felháborít. A Shaolin az egyik vezető és az egyik legjobb Kung-Fu.
A bemutatókon persze, hogy inkább a látványra mennek, és az akrobatikai elemekre, mert a közönségnek manapság inkább ez kell.
Én tudom, hogy mekkora erejük van a és igen is olyan hatékony technikákat tanulnak és tanultam, amikkel másodpercek alatt hatástalanítani lehet az ellenfelet. Most írhatnék regényeket és történeteket az igazi erejükről, de ennek most nem lenne sok értelme. A lényeg az, hogy mint Shaolin tudi kötelességem megvédeni a harcművészetemet. Aki egy kicsit is ismeri a régi történelmét, az tudja, hogy el akarták pusztítani, mert túl erősnek bizonyult. A kínai hatalmak féltek tőle. Sőt, betiltott stílusról is olvastam, mert anniyra durvának bizonyult. Nemrégiben voltam egy Shaolin táborba, és nagyon kemény volt.
Küzdelmi eddzések is voltak, valamint effajta gyakorlatok élesben.
Tehát ha valaki venné a bátorságot, hogy leszóljon bármely harcművészeti stílust, akkor előbb nézzen utána ne bemutatói videóknak, hanem mélyebben, és csak utána alkosson véleményt. -
#137 nem akarsz könyvet írni? :-)
nyugi, mind a négy duplavés téesses volt. ők szokták általában úgy hírdetni magukat h lemennek más klubok edzéseire és elkezdik fikázni a stílust. persze te gondolom nem vagy ilyen, de vannak ilyenek. és ez eléggé idegesítő dolog, amikor épp edzést tartok és beleugatnak.
olyan is volt h még középsuliban tartott bemutatót valami srác, aki állítólag valami 3 fokoztaú mester sifu, meg mittudomén mi volt. akkor kezdtem el viszolyogni a wt-től, amikor kijelentette h nincs ezen kívül más hatékony, hiteles stílus. sztem egy igazán hatékony dolgot nem kell reklámozni...
szerencsére mostanság nem szokott előfordulni, de ilyet eddig csak máday-pólós wt-sektől láttam/tapasztaltam.
más: sztem az idelális eset az, amikor valaki egyszerre gyakorol tradícionális stílust, ill verseny-stílust. én legalábbis úgy érzem, h amíg fiatal vagyok addig esetleg tudok valamiféle "karriert" befutni kick-box versnyeken, úgy 40-50 éves korom után pedig még mindig lehetek jó karatés, amihez nem kell feltétlenül toppon lenni a full bunyókban. és a tradícionális stílusokat lehet életformának is tekinteni, tehát jól elvan vele akár egy öregember is. -
Pusi85 #136 Üdv. mindenkinek!
Először is:
Nem akartam leszólni, vagy degradálni egy harcművészetet sem. Ha mégis megsértettem valakit, elnézést kérek.
Nem akarok senkivel sem vitázni, csak válaszolok a commentjeitekre.
A "nem igazán lehet harcban alkalmazni" kijelentést nem az egész Shaolin Kung-Fu-ra értettem, hanem csak annak egyes elemeire, továbbá ez csak az én véleményem. Persze lehet, hogy tévedek - ezért még nem kell leszólni a Wing Tsun-t, bens.
Ahogy az előző hozzászólásomban is írtam, láttam már Shaolin bemutatót. Nekem hiányzott belőle a harci bemutató, ahol ténylegesen megmutatják, hogy bizonyos technikákat hogy használnak. Volt viszont formagyakorlat, és olyan gyakorlatokat is mutattak ba, amelyekkel azt akarták érzékeltetni, hogy a Shaolin milyen "sérthetetlenné" edzi a testet.
Pl. az egyikük beszorította a hasfalát egy fémből készült, tál-szerű félgömbbe, ami drótkötéllel egy Skoda Octaviához volt kötve. Ahogy belenyomta a hasfalát a félgömbbe, vákumot képzett ott, aminek révén úgy tudta elhúzni az autót, hogy a félgömböt csak a vákummal tartotta. Ez nagyon látványos volt, de azt hiányoltam, hogy nem magyarázták el, hogy ebből mi hasznuk van a harcban.
Van egy másik gyakorlatuk is (ezt videon láttam): Az egyik gyakorló felkészül (Chi-t gyűjt) arra, hogy a másik herén próbálja rúgni. Mikor a második megkezdi a támadását (folyamatosan rugdossa az első lágyékát), az első meg se mozdul. Elgondolkodtam rajta, hogy hogyan csinálják. Mikor a fiúgyerekek fejlődnek az anyaméhben, leszállnak a heréik a medencecsont fölül. Azok az izmok, melyek a herék leszállását végrehajtják megmaradnak használhatónak. Az első harcos a videón ezeket az izmokat használta, hogy felhúzza a heréit a medencecsont fölé, így a második harcos képtelen volt a heréit megrúgni, mivel azokat védte a medencecsont. Viszont maga a hrék felhúzása vagy egy percet vett igénybe. Azt pedig nem hiszem el, hogy vészhelyzetben, ha meglepetés-szerűen támadnak meg egy Shaolinost, aki elsajátította ezt a technikát, egy pillanat alatt fel tudja "szippantani" a heréit a medence csont fölé...
Az ilyen dolgokra írtam, hogy nem igazán lehet harcban alkalmazni.
Hozzá teszem, hogy a Wing Tsun Kung-Fu a Shaolin Kung-Fu-ból alakult ki, annak egy leegyszerűsített, letisztult formája, tehát nyilván vannak a Shaolin Kung-Fu-ban is nagyon hatásos technikák is, csak ezeket a Shaolin-bemutatókon nem igazán mutatják be. Helyettük ezeket a "bemutatós gyakorlatokat" láttam csak eddig. Hozzáteszem, hogy eddig csak 4 Shaolin-Bemutatót láttam: egyet élőben, egyet a neten, egyet videon, és egyet a TV-ben.
Mégegyszer mondom, hogy nem akarom leszólni, vagy degradálni a Shaolin-t (sem), csak vannak benne olyan elemek, amelyeknek nem látom a harci értékét.
Azt hiszem, hogy Khamwasss fogalmazta meg jól:
"Mindent lehet harcban alkalmazni, csak nem mindegy mi sül ki belőle"
Khamwass: Egyébként 4 éve keztem el gyakorloni a Wing Tsun Kung-Fu-t. Ennyi idő alatt, azért lesz némi fogalma az embernek arról, hogy egy tecnika hogyan műkodhet a harcban. Biztos vagyok a véleményemben, de persze nem hiszem magam mindenttudónak. Ha nem tetszik a véleményem nem leszólni kell azt, hanem észérvekkel megingatni - szerintem.
Bens:
Írtad, hogy eddig 4 emberrel kürdöttél meg, aki azt állította, hogy Ő "ving csunos". (Szándékosan írtam kiejtés szerint.)
Azt tudni kell, hogy több bejegyzett, és működő harcművészeti klub van a világon, amelynek a nevét "ving csunnak" ejtik.
Vagyunk mi, akik Wing Tsun Kung-Fu-nak írjuk, a nagymesterünk pedig Prof. Leung Ting nagymester.
Van a Ving Tsun Kung-Fu egyesület. Az ő nagymesterük neve Wong Shun Leung.
Vannak továbbá A Wing Chun Kung-Fu-sok, akik nagymasterét William Cheung-nak hívják.
Rajtuk kívül van még néhány írásmód (Wing Tzun, Wing Tjun, stb.), ezeknek általában önjelölt nagymestereik vannak, akik valamely a fent említett 3 egyesület valamelyikéből váltak ki.
A fent említett nagymesterek mindegyike Yip Man negymestertől tanult, és mikor Ő bezárta az iskoláját, ezek a mesterek saját iskolát nyitottak. Ezért hasonló a nevük.
Gondolom, nem kérdezted meg mind a négyüket, hogy pontosan melyik egyesülethez tartoznak... Tehát lehet, hogy nem mind, vagy egyik sem volt Wing Tsun-os.
Fontos még, hogy mi sosem állítjuk, hogy aki Wing Tsun-ozik, az legyőzhetetlen Superman lesz, és én sem gondolom, hogy legyőzhetetlen vagyok. Viszont meggyőződésem, hogy Nekem a Wing Tsun Kung-Fu volt a legyjobb választás. Kölyök fejjel kipróbáltam a Shito Ryu Karatét, közbetlenül a Wing Tsun előtt pedig a Kick Box-ot. Nekem egyik sem jött be igazán, ahogy másoknak a meg a Wing Tsun nem való.
Elismerem, hogy egy gyakorlott Thai Box-os nagyon veszélyes lehet de csak addig, amíg a teste bírja azt a megterhelést, ami a Thai Box-szal jár. Én még nem láttam 45-50 éves Thai Box-ost, viszont láttam, ahogy a mi nagymesterünk, egy 50-es éveiben járó alacsony férfi kiszabadül egy személyes barátom szorításából egy szemináriumon. (Hozzáteszem, hogy a barátom is Wing Tsun-ozik, csak eléggé "mackós" alkat, és ettlő elé jól feljett önbizalma van - próbára akarta tenni Si-Jo Leung Ting-et.) Azon kívül a Thai Box a Muay Thai harcművészet "amerikaiasodott" változata. Úgy hallottam, hogy a Muay Thai az igazi. Továbbá a Kick-Box és a Thai-Box végülis küzdősport, és nem harcművészet, mint pl. a Wing Tsun Kung-Fu, a Ju-Jitsu, az Aikidom vagy a Wado-Ryu Karate, amit te is gyakrolsz, Bens.
Egy jó barátom Ju-Jistu-zott, tőle tudom, hogy az is az utcai szituációkra nevel.
A Judo-ról úgy tudom, hogy amióta Olimpiai szám lett, kicsit eltolódott a Cselgáncsos "megragadom a ruháját, lerántom a földre és pontot szerzek" irányba az igazi Judo-tól. A Judo-ról mindenkinek a gáncsolások, és a földre vitelek jutnak eszébe, pedig az eredeti Judo-ban vannak ütések és rúgások is.
Írtad azt is, hogy a négy küzdelmedből egyik sem tartott egy percig. Szerintem kevés olyan utcai, szabályozatlan küzdelem van amely 20-30 mp-nél tovább tartana, továbbá Nálunk, Wing Tsun-osoknál nem az a fontos, hogy meddig tart a küzdelem (általában minnél gyorsabban véget akarunk vetni a harcnak), hanem az, hogy mi győzzünk.
Szeretném elejét venni egy harcművészetek közti vitának a fórumon:
Amit leírtam, az az én véleményem. Nem akarom senki előtt bizonygatni, hogy a Wing Tsun Kung-Fu milyen király, meg hogy mindenkinek ezt kéne tanulnia, tehát senki ne jöjjön azzal, hogy az Ő stílusa jobb, meg hogy mnden Wing Tsun-os béna, mert ezt a fórumon úgy sem lehet eldönteni, csak acsarkodni.
Kérek mindenkit, hogy akinek rossz véleménye van a Prof. Leung Ting-féle Wing Tsun Kung-Fu-ról, az menjen el az egyik klubba, próbálja ki, beszéljen az ottani Si-Hing-gel, és aztán alkosson véleményt!
Remélem sikerült mindenre válaszolnom.
Puskás Norbert Sándor
A Wing Tsun Kung-Fu 1. szintű technikusa
[email protected]
http://wingtsun.hu/
http://wtmiskolc.hu/ -
#135 eddig négy wt-ssel bunyóztam, ebből kettő edző volt és egyik bunyó sem tartott egy percig szvsz.
amikkel legjobban lehet fejlődni utcai harcban az a judo, jujitsu, thai box, kick-box és hasonlók.
a wt mint stílus nagyon szimpatikus, én is gyakorlok tradícionális stílust és szeretem. csak tudni kell róluk h igen távol állnak a valódi küzdelemtől. -
Zsoldos #134 az ugy is kiderul ha bunyozol parral ;) -
Khamwasss #133 Mindent lehet harcban alkalmazni, csak nem mindegy mi sül ki belőle =)
Egyébként hány évet WT-ztél, hogy ilyen biztos képet alkottál az alkalmazhatatlanságáról? -
#132 "nem igazán lehet harcban alkalmazni"
ez nagyjából így a wt-re is igaz... -
Pusi85 #131
Lacikomló:
Olvastam, hogy kimennél Kínába Shaolin Kung-Fu-t tanulni.
Előre szólok, hogy hosszú commentet írtam, de kérlek olvasd végig, és válaszolj a kérdéseimre és írd le, hogy mit gondolsz az alábbiakról!
1. Kérdés: Mi a célod a Kung-Fu-val? Önvédelmet akarsz tanulni? Testi és lelki fejlődést vársz a Kung-Fu-től? A Chi-vel szeretnél megismerkedni? Kínai filozófiák szerint szeretnél élni? Nagymesterré szeretnél válni? Másokat tanítanál?
2. Kérdés: A Shaolin Kung-Fu talán a legismertebb harcművészet. Szétnéztél már egy kicsit? Csak Kung-Fu-ból 365 ágazatot ismerünk (ha jól tudom), és akkor még nem is foglalkoztunk más népek harcművészeteivel... Biztos, hogy Kung-Fu? Ha igen, akkor biztos, hogy Shaolin Kung-Fu?
3. Kérdés: Miért akarsz kimenni Kínába tanulni? Értem, hogy itthon a munkád miatt nincs sokáig maradásod egy helyen, de csak ezért akarsz kimenni, vagy az is fontos neked, hogy odakinn tanulj?
Nekem (is) úgy tűnik, hogy Te valamilyen filmes élmény alapján találtad ki, hogy Neked Kínában kell Kung-Fu-t tanulni. Nincs ezzel semmi baj, én magam is (részben) Bruce Lee és Jackie Chan hatására kezdtem el Kung-Fu-zni. Nekem nagyon bejött, és azóta fanatikus vagyok; és szerintem ha tényleg komolyan gondolod, elérheted a célodat, de kérlek nézd egy kicsit reálisabban a dolgokat!
Először is, gondold végig, hogy TÉNYLEG mit akarsz elérni!
Aztán azt vedd számba, hogy mi kell ahhoz, hogy azt elérd, és milyenek a lehetőségeid!
Vedd figyelembe azt is, hogy most a kíaiak tudásának egyik legféltettebb kincséről beszélünk, (mert lehet, hogy a sok nyílvános iskolában megtanulhatsz 1-2 dolgot egy Kung-Fu stílusról, de az igazán hatásos, magas szintű dolgokat minden mester félti,) amit még egymásnak sem adnak át a kínaiak egy könnyen, nemhogy egy fehér embernek. És amennyire tudom, (lévén a kínai egy öntudatos, büszke nép) odakinn a fehér embert annyiba se veszik, mint itthon bizonyos etnikumhoz tartozókat. Pláne ha az illető nem tud kínaiul.
Tehát - szerintem - Kínában (legalább) 20-szor nehezebb lenne odáig eljutni, hogy valaki egyáltalán szóba álljon veled, mint itthon elkezdeni tanulni. (Ha nem 200-szor.)
Ha a céljaid közé tartozik az is, hogy Kínában tanulj, akkor is több értelme van itthon kezdeni (legyen az bármilyen nehéz is), hiszen odakint is sokkal jobb esélyekkel indulsz, ha van már valamilyen tudásod, és ami fontosabb, ha egy itthoni mester ajánl be valahova.
Azt is gondold végig, hogy nem-e csak azért akarsz Shaolin Kung-Fu-t tanulni, mert azt láttad a legtöbbet? Nem biztos, hogy a legismertebb dolog tényleg a legjobb Neked. (Pl.: A McDönci logoját is többen ismerik, mint Jézus arcképét, mégis attól a kajától hájas fél amerika; a másik fele meg az elhízástól való félelmében anorexiás... - nem mintha a keresztény egyházról sokkal jobb véleményen lennék.) Tudom, kicsit túlzotam és eltértem a tárgytól, de lásd be: ha tényleg harcművészetet akarsz tanulni, akkor fel kell rá tenned az életed nagy részét.
Ilyen sok időt pedig csak arra szabad áldozni, amiben biztos vagy!
Ha rám hallgatsz, a következőket teszed:
1) Szétnézel a neten, harcművészeti magazinokban és -boltokban, hogy milyen harcművészeti ágazatokat lehet tanulni Magyarországon.
2) Listába szedet őket, összeírod az előnyeitket, és a hátrányaikat.
3) Kerítesz valahonnan egy kis időt, - gondolom Neked is van szabadságod, - és ellátogatsz minnél több klubba, hogy látsd, hogy miből áll ott egy tréning, milyen a légkör és kicsit megismerkedhatsz a stílussal is.
Fontos, hogy beszélj az ottani mesterrel is, mert Ő képviseli az adott stílust. Ő adja a leghitelesebb képet: látod rajta a technikai és mentális felkészültséget, látod, hogy mennyire bízik abban, amit csinál, hogy van-e mögötte egy jól működő, nemzetközi rendszer, amely révén találkozhatsz az igazán magas szintű mesterekkel is. Kérdezz tőle minnél többet, mondd el Neki, hogy ritkán vagy sokáig egy helyen, és hogy konkrétan Neked milyen megoldást tudna ajánlani. Továbbá (amíg nem vagy a tanítványa) keress hibát abban, amit mond, vagy csinál és nyugodtan kérdezz rá!
Ez azért lényeges, mert sajnos sokan vannak, akik kikiáltják magukat nagymesternek, és igyekeznek elhitetni az érdeklődőkkel, hogy Ők mekkora nagy ászok. Egy IGAZI mester ezzel szemben nem magád, hanem a harcművészetét dícséri, és a leg furfangosabb kérdésre is úgy válaszol, hogy egy szemernyi kétséged sem marad róla, hogy Ő tudja, hogy mit csinál. (Bár erre néha sajnos a kóklerek is képesek.)
4) A Listádhoz írd hozzá a tapasztalataidat, zárd ki azokat, amik nem jönnek be, és emeld ki az(oka)t, amik tényleg jónak tűnnek! Ha lehet, próbáld ki az utóbbi(aka)t! (Általában mindenhol vagy egy ingyenes próbatréning.)
5) Válassz és aztán adj bele apait-anyait.
Én magam négy éve kezdtem el Wing Tsun Kung-Fu-t tanulni. Nem akarom magunkat hirdetni, de én csak ezt ismerem igazán, ez alapján tudok véleményt mondani; nem vagyok az a "7 harcművészeti stílus mestere"-típusú arc, aki mindenütt eltölt 3-4 hónapot, aztán hirtelen "megvilgosodik" mindenttudó nagymester lesz belőle. (Sajnos sok ilyen van) Én is próbáltam mást is, de azokat viszonylag hamar otthagytam, mert nem az volt amit kerestem.
Ezért mondtam, hogy nézz körbe: Képzeld el milyen lenne, ha feladnád az itthoni életed, elmész Kínába, valami csoda folytán találsz egy autentikus Shaolin-mestert, aki még tanítani is hajlandó, - valahogy még a fizettségben is megegyeztek - és miután ezt nagy nehezen összehoztad, és már tanulsz egy ideje rájössz, hogy hiába az eredeti Shaolin-t tanulod, ez mégsem Neked való, mert nem vagy elég hajlékony, vagy erős, vagy más... Ott állsz Kínában, ahol talán meg sem értenek, lehet, hogy nincs elég pénzed hazautazni, de talán még ott új életet kezdeni sem!
Nem akarlak elrettenteni, de beláthatod, hogy sokkal nagyobb az esély arra, hogy megszívatod magad azzal, ha most csak úgy kimész Kínába Kung-Fu-t tanulni, mint arra, hogy találsz valakit, aki egyáltalán hajlanó tanítani Téged.
Kung-Fu ma két formában található meg a világon:
1) Az olyan mesterek kezében, akik nem tanítanak nyilvánosan, csak magán tanítványokat fogadnak. Az Ő tanítványaik általában rokonok, vagy közeli barátok. Kábé annyi rá az esély, hogy hozzájuk csak úgy - valaki közbenjárása nélkül - bejutsz, mint arra, hogy most, ahogy írom ezt a commentet ideteleportálsz mellém, és figyelmeztetsz egy helyesírási hibámra...
2) Az olyan mesterek akik ebből élnek, tehát pénzért csináljak. Most VALÓDI mesterekről beszélek, tehát attól az Ő tudásuk nem kevésbé megbízható. Ők széleskörben elérhetőek, csak ők általában rendensen megkérik az árát. Továbbá náluk sem árt, ha egy általuk ismert mester közbenjér az érdekedben.
(Szerintem a modern embernek a "fizetős" megoldás a járhatóbb út. Továbbá itthon még sokkal kevesebbet kell fizetned, mint Kínában, vagy a feljettebb országokban.)
Arról nem is beszélve, hogy Kína kommunista ország. Tudtommal a tradícionális kolostorokat (ahol nem 400 éves, antik, műanyag szobrok vannak a túristáknak) katonákkal védik az idegenektől. (!!!) Nem biztos, hogy olyan könnyen egy kolostor közelébe jutsz. Azt se tartom valószínúnek, hogy pl. Hong-Kong-ban van egy TourInform jellegű íroda, ahol részletes térképeket osztogatnak a kolostorok és mesterek "lelőhelyeiről" direkt azoknak az európaiaknak és amerikiaknak, akik Kínában tanulnának Kung-Fu-t.(Most a nem-fizetős kolostorokra gondolok.)
A másik, amit mondanék, hogy Cheng Chuen Fun nagymester szerint Hong Kong-on kívül itt, Magyarországon él még az IGAZI Wing Tsun Kung-Fu.
(Cheng Chuen Fun nagymester a Wing Tsun Kung-Fu 9. szintű mestere - 12 mesterfokozat van, Hong Kong-ban oktat.)
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy ha belegondolsz a magyar nép is egy harcos nép (a Kalandozó Magyarok, akiktől félt fél Európa; a nagy tudású Magyar Huszárok; a Magyar Végvárvédők, akik mindig tartották a hátukat Európa keleti határain; napjaink Magyar Kommandósai, akik kiemelkedően teljesítenek világversenyeken, stb.), tehát ha találsz egy jó harcművészeti szervezetet, amiben képzett mesterek oktatnak, igen jól megtanulhatsz Kung-Fuzni itthon is, vagy ha akarsz, később kimehetsz külföldre is...
Írtad, hogy azét nem akarsz itthon tanulni, mert nem maradsz sokáig egy helyen a munkád miatt.
Erre azt tudom mondani, hogy a Wing Tsun Kung-Fu, (amit tanulok,) az egész országban megtalálható klubbokkal működik (úgy 60-nal), sőt, a világon 64 országban van jelen. Gondolom nem mi vagyunk az egyetlenek, akik több helyen vagyunk megtalálhatóak, (bár tudtommal mi vagyunk a legtöbben,) tehát nyíván megoldható, hogy több városban tanuld az általad választott stílust attól függően, hogy éppen hol vagy.
Vannak helyek ahová rendszeresen visszatérsz, vagy teljesen véletlenszerűen mozogsz az országban?
Írtad azt is, hogy szombat dél és hétfő hajnal között vagy otthon. Hétvégén nyilván pihensz, de ott, ahol éppen dolgozol nincs délután egy-másfél-két órád arra, hogy leugorj a helyi klubba?
Semmi közöm hozzá, de jól keresel? Mert ha igen, akkor ott a magántanulás lehetősége is. Ez nyílván mindenképpen költségesebb, de testreszabható, hiszen az időpont megegyezés tárgya, és sokkal hatásosabb is, mivel kettesben vagy a mestereddel, így csak rád figyel.
A Shaolin Kung-Fu-ról két dolgot szeretnék csak elmondani:
1) Ha jól tudom, Magyarországon 3-5 helyen lehet Shaolin Kung-Fu-t tanulni. (Javítsatok ki, ha tévedek!) Szerintem ezért gondoltad, hogy itthon nem lehet jól harcművészetet tanulni.
2) Látam már Shaolin-bemutatót. Látványos volt, meg minden, de úgy vettem észre, hogy igazi, harci bemutató helyett inkább "mutatványoztak". Félre ne értsd, tisztelem őket azért, amire képesek, de ezeket a dolgokat nem igazán lehet harcban alkalmazni.
Ha megfogadod a tanácsomat, és körülnézel egy kicsit a magyar harcművészeti életben a következőket tanácsolom:
1) Ne csak a Kínai harcművészetekkel foglalkozz. Lehet, hogy neked jobban menne pl. a Taekwon-Do, a magas rúgásaival, és a pörgős stílusával, vagy egy keményebb Karate-stílus... Ismerj meg amennyit csak lehet, mielőtt választassz!
2) Vigyázz a kóklerekkel!!! Általában arról felismerhetők, hogy Ők az adott stílus atyaúristenei itt, Magyarországon (!!!) és hogy nem igazán kifinomult sem az amit csinálnak, sem az, amit mutatnak.(Pl. volt, aki az állította, hogy Ő a nagymestertől személyesen tanult KINÁBAN egy kis faluban az ANDOK-HEGYSÉG lábánal... Gyanús, nem? ;-)
3) Tudj meg minnél tobbet az adott stílusról (a mesternél, a neten, harcművészeti magazinokban és -boltokban informálódhatsz), mielőtt választanál! Azt is ellenőrizd le, amit a mester állít!
Várom a válaszod, és kívánom, hogy megtaláld, amit keresel!
Puskás Norbert Sándor
A Wing Tsun Kung-Fu 1. szintű technikusa
[email protected]
http://wingtsun.hu/
http://wtmiskolc.hu/ -
Rathelor #130 http://www.shaolin-wushu.de/en/main_fr.htm?training.htm
Ha nagyon Kínába akarsz menni edzeni, akkor nézd meg ezt, van rajta pár cucc. De azt szerintem felejtsd el, hogy külföldiként ingyen fognak téged tanítani, munkát pedig szinte biztos, hogy nem fogsz kint kapni, tehát jobban jársz, ha maradsz itthon... -
#129 hagyjuk... -
Zsoldos #128 Hat ha mar olyan szelsoseges pelda kell hozza, ami nem is letezik.. akkor azt kell mondjam: nem ertem :) De ezek szerint az osszes letezo mester 99.5%-a nem hiteles, mert nem barlanglako es emellett meg hirdetnek is a gazok. -
#127 hááát... mondjuk egy hiteles kungfumester aki egy barlangban lakik a himalájában, nem biztos hogy hírdeti magát a neten... persze ez szélsőséges példa volt, de érted mire gondolok. -
#126 igen, én is erről beszéltem. ha meg akarsz tanulni kungfuzni, azért áldozatot kell hozni. keress kerepesen, vagy dobogókőn egy fix melóhelyet például.
de nem szólok bele, csak én ezt csinálnám ha fontos lenne nekem a kungfu... -
Zsoldos #125 es nem egyszerubb melohelyet valtani, mint emigralni? -
Zsoldos #124 Az net szempontjabol ugyanaz.. mindenhova felirjak a klubokat, az arakat, mestereket stb -ket. -
Lacikomló #123 De hogy kicsit érthetőbben elomdjam akkor az elmult 8 honapban kb csak 1.5honapot tudtam volna járni mert csak ennyi ideig voltunk olyan helyen ahol volt shaolin kung fu tanitás és ez is 3hét és2.5hét formában lett volna lehetséges 2 különböző városban.
Remélem igy már kicsit érthetőbb vagyok. -
Lacikomló #122 Sajnos ez egy ilyen melóhely. -
Lacikomló #121 Ugy látom nem érted a gondomat!Nem azért nem megyek mert nem akarok hanem azért mert minden honapban szinte más városban,faluban stb dolgozok és nincs mindenhol eddzés.Meg ha volna is akkor se biztos, hogy eltudnék menni mert 7-kor érek haza a melóbol és akkor is minden honapban máshol kellene edzenem.
Nemtudom, hogy érted-e ennek a lényegét!Ha te is eljársz eddzeni és mire kicsit is beilleszkedsz már másik terem után kéne nézned mert tudod, hogy jövő héttől 150km-rel arébb kell dolgozni mert ezt befejezed... -
#120 ha itthon nem megy, kinnt sem fog menni. ha nem vagy elég elkötelezett ahoz hogy lejárj itt mo-n edzésekre, akkor kínában, ahol ezerszer nehezebb lesz megoldanod, ott sem fogsz. -
#119 itt nem a stílusról van szó, hanem a konkrét iskoláról, mesterről. -
Zsoldos #118 Jitsun is 3 evnel tovabb kb 5% marad. -
#117 ha megfogadod a tanácsom, szerintem is hülyeség kapásból kimenni
minden nehezítő körülmény ellenére egyszerűbben meg tudod oldani hogy itthon tanulj, másrészt elég jellemző hogy az ember sok-sok évig képes lelkesedni, hogy kungfu-zni szeretne, aztán 2-3 év edzés után már... hát már nem megy el minden edzésre :P -
Lacikomló #116 NIncs szó itt sztárságról és hires ember se akarok lenni csak ott kinnt szeretnék tanulni mert az itthoni helyzetemet nézve nem tudok eljárni eddzésekre, mert ha lett és volna rá lehetőségem már régóta kung fu-znék.Tehát meló+megélhetés vagy kungfu ha az itthoni helyzetet nézem.Egyértelmű, hogy az 1.-t válassza mindenki.Szivesen csinálnám mindkettőt de ez csak kinnt lehetséges(és nem azért szeretnék kimenni mert a magyar Jackie szeretnék lenni).És biztos, hogy vannak itthon is nagyon jó mesterek de sajnos nem tudom megoldani az itthoni eddzést! -
Zsoldos #115 Ismersz olyan stilust amit nem hirdetnek a neten? Mi az osszefugges? Ismerik az aramot, tehat kamu papok? :) -
#114 várjál, ha azért akarsz kungfut tanulni hogy filmsztár legyél, akkor valóban.
de ne felejtsük el, hogy a kungfut azért találták ki kb 1500 éve, hogy a szerzeteseket segítse a vallásos tevékenységeik végzésében. egyáltalán nem azért kungfuztak, hogy híresek legyenek, hanem azért mert a napi 10 órás meditálástól elgémberedett a kezük-lábuk. valószínüleg a kungfu hiteles formáját nem egy olyan helyen fogja megtanulni, amit a neten hírdetnek.
mindezek mellett én nem mennék kínába a kungfu miatt. itthon is vannak olyan mesterek akiktől tanulhat. valószínüleg még nincs olyan szintű tudása, hogy kínába kelljen menni, mert a hazai pályán már nem tud újat tanulni...
ja, és ha van akarat, mindig van út. bruce lee sem sztárnak született. -
Zsoldos #113 Nem latszik egyszerunek az tuti. Sok szerencset.