592
Kung Fu
  • bens
    biztosan össze lehetne többet is. de erről már volt szó, ha visszaolvasol.
    sőt, biztosan van olyan balettáncos is akit nehéz megverni... nem erről van szó.
  • bens
    igen, a harművészet nem a bunyóról szól, de most spec arról van szó.
  • fm
    hello

először is remélem nem szítok vitát, nem is szoktam fórumokon "harcolni",de most úgy érzem, talán van olyan, aki talál vmi hasznosat a mondandómban...szóval:

sztem teljesen hülyeség arról vitázni,h melyik stílus a hatékonyabb, hiszen ahogy egy igazi "szakértő" is mondta,nem emelhetjük feljebb a gyakorolt stílust magánál a gyakorlónál. azaz sosem a stílus, vagy rendszer fogja megnyerni a küzdelmet,hanem a harcos.

a wt egy olyan rendszer,amit bárki gyakorolhat,erről szól a marketingje is. ebből kifolyólag nagyon sokan is gyakorolják és valóban, 10ből 9 nem lesz legyőzhetetlen mutáns küzdő,akinek a fájdalomközpontja kiírtásra került, mert nem alkalmas rá. ez a 9 ember egészen mást kap a kung fu-tól, ők magabiztosabbak lesznek, kitartóbbak, blabla... ha pedig ez a 9 ember azt hiszi,hogy legyőzhetetlen,az a "mester" hibája.
    de van ott azért egy nem elhanyagolható 10%,azaz az említett 1 db ember. ezért nem szabad általánosítani...

mellesleg azt sem szabadna elfelejtenünk,hogy a harcművészet nem a másik padlóra küldéséről szól,hanem saját magunkat kellene két vállra fektetni. az egészséges önbizalom fontos dolog,de ezt csak a saját egónk tiprásával érhetjük el...
  • VolvexGlobator

Wow...milyen jó is nekem,hogy valódi,tapasztalt,csalhatatlan szakértői véleményt kapok én,a szegény kis butus WT-s,aki még csak pár tréningen volt!
    Semmi nem áll távolabb tőlem,mint az,hogy másokat kioktassak,és hintsem az igét,vagy bizonygassam a saját igazamat.
    Az te saját szubjektumaid alapján alkotott véleményed tiszteletben tartom,pusztán megjegyezném: azért ha nagyon szétnéznék , össze lehetne hozni 10 olyan WT -s emberkét,aki azért "üt,de hirtelen"
  • bens
    igazad van, helyesbítek: 10-ből 9 WT-s padlón végzi
  • bens
    ha eleget bunyóznál értenéd h miről beszélek
  • Goth
    Mivel nem csak egyféle WT-s meg thai boxos létezik így a büdös életbe nem fogok olyat kijelenteni hogy egy wing tsunos megverne egy thai boxost, vagy fordítva, nem általánosítunk. Ez vonatkozik arra a kijelentésedre is, hogy a WT-s összeakad egy cigánnyal, elkezd gondolkodni, nyakonvágják és a padlón van. Ez megintcsak igaz lehetne, ha minden WT-s egyforma lenne. Ahogy már mondtam ezelőtt léteznek tapasztaltak és kevésbé tapasztaltak a stíluson belül. Az hogy nincsenek versenyek, nem jelenti azt hogy egy wt-snek nem lehet tapasztalata utcán.
  • VolvexGlobator
    Mindenkinek joga,hogy abban higgyen,amit jónak lát,amit autentikusnak fog fel.Így nekem is.
    "...persze ehhez ugye bunyózni kéne sokat élesben..."
    Köszöm,hogy aggódsz értem,de nem szükséges: éppen eleget bunyózok más stílus képviselőivel.
    Viszont valamit nem értek: ha napi 1-2 óra edzéssl nem tudok elmélyedni semmiben sem (ami szerintem is sok igazságot tartalmaz) ,akkor ha ezt az időt felosztom 3-4,vagy még több stílusra,akkor aztán végképp nem lesz fogalmam egyikről sem...bár lehet,én látom rosszul.
  • peacyg
    egyetértek! egyébként tök fura, de mostanában jöttek le hozzánk edzésre ilyen kidobók is és szerintem még velük is érdemes bunyózni, mert utcai dolgokra inkább az készít fel. Szal bunyóztam vele és jött mint az atom, simán elkaphatott volna, de mivel sikerült a rohamot levédekeznem és miután elfáradt vissza tudtam szurkálni, kicsit tanultam ebből is. Szal tényleg nagyon igaz, hogy sokféle emberrel és sokat kell küzdeni. Ezért kell minnél több nyilt stílusú versenyre is menni. SZERINTEM
  • bens
    egyrészről igaz h ha olyan életet élsz, mint egy szerzetes, és egész napod egy stílus gyakorlásának jegyében telik. akkor valószínűleg lehetsz olyan kungfu mester, aki kitanul egy stílust, és hatékonyan tudja használni azt.
    másrészről itthon, nyugaton ez lehetetlen. itt nem fogsz semmiben sem elmélyedni a napi 1-2 órás edzéseddel, így a legjobb ha kiszélesíted a látóköröd, és minél többet tanulsz, majd bunyó közben kipróbálod h mi hasznos és mi nem. így kiszelektálod magadnak az igazán hatékony és testhezálló technikákat.
    persze ehhez ugye bunyózni kéne sokat élesben. a küzdelemben nem hinni kell vmiben, hanem küzdeni, sokat, sokféle emberrel.
  • VolvexGlobator
    Hiszek abban,hogy igazán elmélyedni csak egy dologban lehet.
    Másodszor: nem mesterekről beszéltem.Nagymesterekről....
  • peacyg
    na, hogy elhidd nekem, elmondom, hogy Zen Bu Kan Kempoban ha jól tudom a harmadik dant csak akkor kaphatod meg, ha legalább egy másik harcművészetből is mester vagy. Szóval képzeld vannak olyan emberek, akik több stílusból is mesterek és nem feltétlen shaolinnal kezdtek.
  • bens
    nyugi, képbe vagyok
  • Crokin
    Megértem hogy nem vagy jó véleménnyel a Wing Tsun-osokról, nem vagy egyedül. Ellenben abban biztos lehetsz, hogy egy Wing Chun-os nem fog lemenni egy másfajta küzdősport vagy harcművészet edzésére azért, hogy szapulja azt. A másoddiként említett oldalon lévő fórumon olvasd el az első kb 500 hozzászólást és képbe leszel.
  • bens
    ja, értem. akkor miért van az h szabadöklű bunyókon, ketrec- és utcai harcokon sem indulnak? ha olyan jól megy a könyökölés, akkor egy WT-s lazán megnyerne egy thai-box viadalt nemde?
    megmondom én mi történik ha egy WT-s összeakad egy agresszív cigánnyal; felmegy benne az adrenalin, mint bármelyik normális emberben, aki nem szokik hozzá versenyeken a stresszhez. elkezd gondolkodni h melyik halálos technikát is alkalmazza most, mindeközben már a padlón is van, mert a cigó nyakonvágta.
  • Goth
    Ezt elismerem hogy szégyen, kell pofa hozzá hogy lemenjen valaki emberkedni másnak a tréningjére, főleg, hogy harcban gyakorlatilag nulla a tapasztalata. Ezt el lehet mondani egynéhány mesterről nálunk így stíluson belül, az igaz :/ De megvan a mesterek normális rétege, aki érti a dolgát, és van tapaszalata. De sajnos ilyen mestert tapasztalataiddal ellentétben lehet nemis fogsz megismerni. mivelhogy nem fogsz találkozni velük az edzéseiden igét terjeszteni.
  • Goth
    Egyáltalán nem véletlen hogy WT-st nem láttál még versenyen indulni. Én véleményem szerint a versenynek nem sok köze van a valódi harchoz, amire a wing tsun alapoz. Most nyílvánvaló, hogy a versenytársamat nem verem torkon, nem nyomom az ujjam a szemébe, és nem verem halántékon könyökkel. ha WT-s mégis ilyen versenyen indul, akkor ott tényleg nem viszi sokra - a technikai készlet teljesen le van korlátozva. A WT soha nem alapozott versenyekre meg szabályoknak megfelelő kíméletesebb technikákra. Ez egy szemét zsivány stílus =) Ez az előnye.
  • bens
    ehez még hozzátenném, h egyetlen olyan kick-boxost, vagy karatést nem ismerek, aki lemenne egy WT edzésre azért, h a saját klubbjába embereket toborozzon. ezt csak egy WT-sről lehet elképzelni. nem beszélve arról a szégyenről, h még jól el is vereti magát...
    ez nem a WT, mint stílus szégyene, hanem azé a stílusvezetőé, aki ezt eltűri.
  • bens
    nem, ez egyáltalán nem meredek, ugyanis ha lenne egy kis tapasztalatod az igazi küzdelemben, akkor tudnád h nincs hatékony stílus, csak olyan ember aki hatékonyan tud küzdeni.
    azt pedig végképp kétlem h lenne alapod shaolin mestereket kritizálni. csak saját tapasztalatból kiindulva; olyat már láttam h shaolinos srác megállta a helyét full versenyen, I. osztályban, de olyat még nem h WT-s egyáltalán el mert volna indulni. ezzel szemben nem a shaolinosok szokták beképzelni maguknak h az ő stílusuk jobb, mint egy másik.
  • bens
    megy a halál :-D
  • VolvexGlobator
    "...nem biztos h a WT egy kicsit is többet ér bármelyik másik hazai stílusnál..."
    Azért ezt így globálisan kijelenteni kicsit meredek.
    Nem egy olyan "nagymestrrel" beszélgettem,aki egy laza dunaparti séta alkalmával jött rá,hogy mekkore harcművészeti géniusz.Kiragadott példa,de volt olyan,aki azt állította magáról egy kiadványában,hogy ő Kínában,az Andok lábánál fekvő faluban tanulta a titkos technikákat.Mikor megemlítettem,hogy a fent említett hegység egy földrésszel odébb van,akkor jött terelés,hogy na látom,még a hely is titkos.Azt hiszem,az ilyenekre kár több szót vesztegetni.
    Ami a shaolint fémjelző embereket illet: lehet,hogy az én fantáziám szegényes,de nem bírom elhinni hogy valaki negyven éves korára ÖT stílus nagymestre lesz...a többiről nem is beszélve...
  • Goth
    a népszerűsítés mértékének a világon semmi köze nincsen a hatékonysághoz. "Máday barátunkhoz" meg nyugodtan menj le Kecskemétre, és hívd ki egy bunyóra ^^
    Akkor lesz egy kis tapasztalatod arról, hogy milyen igazából a WT, és nem fogsz hülyeséget írni abból kiindulva, hogy verekedtél már pár Wt-ssel és lementél egyetlen bizonyos tréningre. Mert ez még nem tapasztalat, nem elég a minősítéshez. Az meg, hogy nem találkoztál még össze olyan WTssel aki legalább olyan szinten gyakorolja a dolgot mint te a karatét vagy kick boxot, az nem az én hibám. De hidd már el nekem hogy van ilyen, és hogy nagyon is hatékony - ha sokat gyakorol az illető.
  • bens
    nekem csak az nem tetszett ahogyan a többi kungfu szövetségről írtál. attól h Máday barátunknak jobb a marketingje, nem biztos h a WT egy kicsit is többet ér bármelyik másik hazai stílusnál, sőt... úgy gondolom h ami igazán hatékony, azt nem a reklámmal szokás népszerűsíteni.
  • VolvexGlobator
    Nem hiszem,hogy bármikor is szerencsés lenne az általánosítás...
    Sosincs kizárva,hogy akár jól megértenénk egymást...igaz,ennek az ellenkezője is ugyanígy igaz lehet....
  • bens
    ok, bocs ha megbántottalak, csak rossz tapasztalataim vannak a WT-sekkel szemben. te biztos nem tartozol a csicska rétegbe.
  • VolvexGlobator
    "...ahhha... szóval te is ez a csak a duplavéstéesses az igazán hatékony kungfu - kategória vagy...."
    Látod-e?Megint te vagy az,aki általánosít,elitél.
    Nem írom le mégegyszer,hogy szerény véleményem szerint van még sok jó,hatékony rendszer,mert úgy látom,azt te nem nagyon olvasod.Csak a fogást keresed rajtam,hogy kiforgathsd a mondanivalómat.
    Nem emlékszem rá,hogy bármikor megbántottalak volna,pusztán a véleményemet fejtettem ki itt,amiből te részeket kiemelve,szabadon átértelmezve negatívumként idézel.

P.s.: ...apró szépség: azt sem én mondtam,hogy a shaolin a sosemvolt tudás... .Nem is mondhatom,hiszen a WT is onnan eredeztethető...
  • bens
    biztosan százával vannak olyan WT-sek a Földön, akik legyűrnének, de ez még nem változtat a tényen, h WT edzésen nem gyakorolnak igazi küzdelmet, és ennek ellenére nagytöbbségben előszeretettel fikáznak másik stílusokat.
    semmi baj a WT-vel, azokkal van baj, akik úgy terjesztik, mint hatékony stílust. számomra a kungfu, karate, capoeira és egyéb irányzatok nagyon szimpatikusak, de itt nyugaton tutira nem lehet velük megélni sem utcán, sem stílusfüggetlen versenyeken. persze más a helyzet, ha az ember egyénileg gyakorolja a bunyót és versenyekre, versenycentrikus edzésekre jár, de ezeknek már nem sok köze van magához a stílushoz. ezért van az h attól még h valaki shaolinozik, lehet eredményes versenyző, akár fullban is, de ahoz le kell járni olyan edzésekre, ahol stílustól függetlenül megtanul bunyózni.
    tehát ha te eljársz heti 3 WT edzésre az azt jelenti, h semmi tapasztalatod nincs a bunyóban.
  • Goth
    azt elfelejtetted megemlíteni, hogy életedben 3 wt-ssel bunyóztál. ez az 1500 embernek a 0.2%-a -.- Ez még közel sem elég ahhoz hogy jogosan általánosíts.
  • bens
    ahhha... szóval te is ez a csak a duplavéstéesses az igazán hatékony kungfu - kategória vagy.
    ha akarod összehozlak egy sráccal aki shaolinozik, és emellett fullban versenyez, h felmérhesd a sosemvolt tudását
    amúgy én még nem találkoztam olyan WT-sel, aki tudott bunyózni. szal lehet h sokan vagytok, de minek szvsz. innentől kezdve tök mindegy h milyen stílust gyakorolsz, az a kérdés h mennyit bunyózol élesben. amit wt-edzésen egyáltalán nem lehet látni, az az életszerű küzdelem.
    OFF: ha megnyomod a "válasz erre"" című gombot a jobbfelső sarokban, akkor igazán egyértelmű h kinek válaszolsz.
  • VolvexGlobator
    Nem nagy cucc utánnanézni,kitől kérdeztem,csak el kell olvasni 1-2 hozzászólással lejebb,ki állította a dolgot,melyre rákérdeztem.
    Nem tudom,direkt rosszul értelmezed-e,vagy csak félreolvastad,de nem mondtam olyat,hogy csak a saját rendszerem fogadom el.Azt írtam,hogy van olyan , amit nem tudok elfogadni,ergó nagyon sok olyan is ,aminél belátom , hogy nagy harci értékkel rendelkező dolog.
    A hazai kung-fu versenyekről meg inkább ne nyissunk vitát,mert az egész nagy kung-fu szakszövetség -a ki tudja hány stílusával - nem áll annyi emberből,mint a Wing Tsun egyesület egymaga.
    Továbbá egyértelmű a létjogosultsága a chi-kungnak,tai-chinek,és sok más kungfunak.Szerencsés vagyok,mert több ember van,akit a barátomnak nevezhetek több más rendszerből-stílusból.A bajom azzal van,amikor sosemvolt mesterek sosemvolt dolgokat tanítanak lelkes,tanulni akaró embereknek (tehát becsapják őket).
  • bens
    ügyes vagy, csak 1: nem írtad oda h kitől kérdeztél, 2: ezt írtad: "nem igazán tudok elfogadni pár dolgot (stílust)" erre reagáltam, 3: szted arról ki tehet h tájékozatlan vagy a hazai kungfu verseny eredmények terén?
  • VolvexGlobator
    Az elfogadás az egy másik téme.
    "...Véleményem szerint az országban tanulható Shaolin megállja a helyét. Az eredmények is alátámasztják ezt, meg lehet nézni. ..."
    Annyi volt a kérdés,hogy milyen eredményekről van itt szó?Persze választ azt nem kaptam,csak igaztalan bírálatot...ráadásul nem is attól,akinek a kérdést feltettem.ha nem válaszol,persze az is egyfajta válasz,elfogadom.
    Hovatovább azt sem mondtam,hogy azért kételkedem benne,mert nincs harci értéke.Ezt te mondtad...
  • bens
    ha nem tudsz elfogadni egy másik stílust, mint amit te csinálsz, az a te butaságod.
    ennyi erővel a tenisz is egy szar sport, mert nincs harci értéke...
  • VolvexGlobator
    "...Tisztelni kell minden rendszert azzal együtt, hogy hol és kik tanulják azt..."
    Jómagam maradok annál,hogy embereket tisztelek,akik gyakorolnak.Egy eszme nem felelős a követőiért.Azért,mert nem igazán tudok elfogadni pár dolgot (stílust) ,attól még tudom tisztelni az adott dolgot szívvel-lélekkel gyakorló embereket.
  • VolvexGlobator
    Milyen shaolinos eredményekről beszélsz?
  • bens
    teljesen értelmetlen stílusokról vitát nyitni. a shaolinban rengeteg a lehetőség... ha valaki shaolinozik, és közben fullban versenyez, az lehet jó bunyós. akit inkább a formai része vonz, az nem biztos h jól bunyózik, de ezért nem kell lenézni, mert az meg látványos, és sokak azt szeretik.
    én személy szerint, ha nem is shaolinban, de karatéban szeretem a formagyakorlatokat is csinálni. nem mindig van kedvem bunyózni, és olyankor jól jön egy kis másfajta mozgás...
  • Jont100
    Véleményem szerint az országban tanulható Shaolin megállja a helyét. Az eredmények is alátámasztják ezt, meg lehet nézni.
    Tisztelni kell minden rendszert azzal együtt, hogy hol és kik tanulják azt.
  • VolvexGlobator
    Kaptam emailt,hogy érkezett privát üzenetem,de a fórum meg azt mondja,hogy üres a potaládám...most mizu?
  • VolvexGlobator
    ..helyesbítek: az országban tanulható shaolin....
  • VolvexGlobator
    Két hozzáfűznivaló:

- wingtsunos és wingtsunos között is van különbség.Ha lement a tréningjeidre,és te elkalapáltad őket...jól tetted.Megérdemelték.Ad1.: minek mennek le emberkedni más tréningjeire? Ad2.: ha lemennek,akkor vállallják a következményeit annak,ha valaki szájbaveri őket.

- a shaolinnal kapcsolatban viszont vannak elég erős aggályaim,de ez megint csak az én saját véleményem.

Más : "... tradícionális stílusokat lehet életformának is tekinteni..."
    No,az én meglátásom szerint (pár napja WT-zek) a Wing Tsun aztán minden,de nem tradicionális...