Elkészült a Windows XP második javítócsomagja

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Volt alkalmam látni NT 4.0 Servert ami még 1998-ben lett telepítve és meg mindég OK mûködik, tehát nem érzem ezt éppen Guiness Record-nak. De vagy hiszed vagy nem, nemrég egy haverom hozott egy Olivetti notebookot amin olasz Win 95 volt, még 1997-bõl, és müködött (igaz, hogy ultra slow volt), megszenvedtem vele,mig angol Win-t raktam rá, elég bonyolult OS védelem volt rajta, csak a mai napig sem tudom felfogni, hogy miért :)

Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan

kiváncsian várom.
jóéjt.
Na jó éjszakát nektek, majd holnap ha még érdekes a téma valakinek utánanézek...

továbbra sem látom mi védi meg az amigát ettõl. (azon kivül hogy nincsen normális net elérése)
Fura lenne, ha valami olyat tudnia amit a win-unixok-linuxok nem tudnának...
Én a WB-rõl beszéltem inkább, tény hogy ebbõl fejlõdött ki az AmigaOS, de ez már megint nem teljesen ugyanaz. Itt még bonyolultabbá válik a kérdés, én benne vagyok, de asszem majd inkább holnap, mer kezdek fáradt lenni:)

"behatolásos ronggyá töréseket" Vagyis külsõ behatolással való póbálkozás esetén.

"A biztonsági rések javítására mindig ígéretet tesznek, de mivel sok ponton meg lehet fogni egy win-t "

Az amigát viszont nem javítják, pedig az is olyan lyukas mint a szita... A win (linux, unix stb) ellenben folyamatosan válik egyre biztonságosabbá. Egy álomvilágban élsz, ha azt hiszed, hogy az amigaos-ben nincs hiba. Egyszerûen nem keresnek benne...
"1.5 éves uptime gépre :)" Do you want to call Guiness? Y/N :)))

milyen hibaüzenet gátolja meg a ronggyá töréseket? Ja javíts ki ha tévedek, de feltélezéseim szerint az amigaos mégcsak nem is multiuser (oprendszer szinten, kiegészitõk ebbõl a szempontból nem érdekesek), igy "admin" vagy, azaz korlátlan nagyságú kár okozható. Szemben pl. a win és unixok multiuserével ahol is egy virus csak korlátozottan tud rombolni -> amihez a usernek joga van... ezen kivül lehetõség van a szolgáltatásokat is user mode-ban futtatni igy a férgek-törések is korlátozhatóak.
Ehh kezd egy kiadós chat-eléssé alakulni a mi kis párbeszédünk

Na azért ne feledjük sokan panaszkodnak rá nem teljesen alaptalanul. A biztonsági rések javítására mindig ígéretet tesznek, de mivel sok ponton meg lehet fogni egy win-t (rengeteg beállító-felülete van, rengeteg behatolási pont, a memóriakezelése is sokkal bonyolultabb mint (megint hw-problémáról is szó van) más rendszereknél, sokkal több lehetõséget kap egy virus/trojan hogy a memoriából megtámadja a rendszert. Az Amigánál teljesen más memoriakezelés van, de olyan nagy hülyeséget nem akarok írni, úgyhogy ennek inkább majd még utánanézek. Mindenesetre ott "terv szerint" mennek a dolgok, ezért nem lehet behalasztani minden szarral.

Na lenyomtam a slipstreaming-et (integráltam az SP2 az XP-be) felirtam a CD-re, és elindult a clean install a 1.5 éves uptime gépre :)

Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan

Épp e hibaüzenetes példám amit jóval elébb írtam nem tenné lehetõvé az ilyen behatolásos ronggyá töréseket. Itt nincs olyan hogy a felhasználó nem tud valamirõl, úgy van megcsinálva, hogy bármi történés esetén tudni mit tölt/ha bármiféle hiba történik -> ha nem a rendeltetése szerint mennek az oprendszerben a dolgok. Vírus tekintetében ott is lehetne mit rombolni, mert a lámer tényleg elindítaná ott is az ilyen esetben arra írt programot, de behatolni, meg lefagyasztani csakúgy nem lehet. És ez a rendszer alapjaiban is rejlik.

"Ez a wint biztos pozicióban tartja, de sajnos felhasználói oldalról meg mégsem a legjobb megoldás koránt sem, még így sem."

De jelenleg éppenhogy a legjobb megoldás. Nem tökéletes, hanem a jelenleg elérhetõ legjobb. Nem véletlen éli a fénykorát ma is, a longhorn meg nagyot fog ütni, be is vannak tojva a vetélytársak, hogy mi lesz utána, mert már ma is le vannak maradva.
"Dossal nem fogunk tudni CD-t írni, grafikát/szöveget szerkeszteni és zenét hallgatni egyszerre. "

dehogynem, csak neked kell megirni az ütemezõt...

"pont amennyire az amiga "biztonságosabb" a winnél."

Pont ezért lenne megoldás az Amiga rendszere."

Már mitõl lenne megoldás? Épp azt mondom, hogy az 10x olyan lyukas mint egy win vagy linux csak mivel nincs hálózaton plusz az elterjedsége gyakorlatilag 0 ezért nem keresnek benne hibát. Ha elkezdene terjedni szinte azonnal meg is bukna, mert ronggyá törnék pillanatok alatt. Ahogy a dos-t is, ha komolyabban hálózatosítanák.
"Meg lehet oldani azon is mindent, csak lenne aki megcsinálja." - Ez a wint biztos pozicióban tartja, de sajnos felhasználói oldalról meg mégsem a legjobb megoldás koránt sem, még így sem.

Ez már ahhoz hasonlít mint amit valaki itt valamelyik topikban irt: vmi ilyesmi, hogy a win3.1 alapjaira kéne új win-t irni vagy mit irt az illetõ.

" és a kutya se keres benne hibát -> hibátlan. ahogy a dos is..."
Azért ne egyszerûsítsük le a dolgokat. Dossal nem fogunk tudni CD-t írni, grafikát/szöveget szerkeszteni és zenét hallgatni egyszerre.

"pont amennyire az amiga "biztonságosabb" a winnél."

Pont ezért lenne megoldás az Amiga rendszere.

"nincs használható hálózati kiterjesztése"

Ahhoz újra el kéne terjeszteni ezt is. Sajnos a gép ellátottsága nagy ellensége. Ettõl még az oprendszere struktúrája azonban elég jó. És ez nem függ az ellátottságtól sem. Meg lehet oldani azon is mindent, csak lenne aki megcsinálja.

ill. nem térül meg a befektett munka, mert mire elkészül a program már rég elavul a hardver meg már olyan gyors, hogy 10 db nem kioptimalizáltat is elvisz úgy mint a projekt kezdetekor létezõ hardverek vittek volna egy kioptimalizáltat....
Jó tudom az ember sok mindent hall meg olvas, de hátha....

ebbõl a szempontból nincs különbség közöttük a multitask most mindegy.

"De a dos lehet biztonságosabb winxp-nél."

pont amennyire az amiga "biztonságosabb" a winnél. nincs használható hálózati kiterjesztése és a kutya se keres benne hibát -> hibátlan. ahogy a dos is...
Assemblyben kioptimalizálva lehet hogy csodákra lennénk képesek, de azt is el kéne akkor terjesztenünk hogy másnak is hasznos legyen:)

Azért elég nagy a különbség egy DOSPC meg egy AmigaWB között. A multitasking ott tényleg nem megy, grafikus kezelefelület sincs. De a dos lehet biztonságosabb winxp-nél.

Egyébként valakitõl hallottam hogy a 70es években az oroszok már multitaskingos dos-t írtak. Nade 80-tól van pécé meg ms-dos. Nemtom pontosan mire gondolhatott. Valszeg nem is személyi számítógéprõl beszélt. Tud errõl valaki valamit?

pont erre írtam a dos-os hasonlatot. bármit meg lehet rajta csinálni, ha kioptimalizálod assemblyben, akkor még kevesebb erõforrás igényû is lesz mint bármelyik "normáis" oprendszer alatt, hiszen ott nincsenek valós háttérfolyamatok (tsr-ek nem azok) sem context switching. De mégsem mondom, hogy akkor a dos a jobb, vagy akár csak egy lapon említhetõ egy xp-vel...
"hanem azt a listát amit lentebb írtam, amibõl az amiga egyetlent egyet sem tud ellátni.." - Ezt mi alapján állítod? Honnan tudod? Városi tévénél is DVD-t vettek fel és szerkesztettek Amigán. C64-essel is lehet webszervert mûködtetni(néhány fanatikus emberkének köszönhezõen:))) és szövegszerkesztõ is van rá.

Ez most csak egy példa volt egy másik témáról(inkább az ms-t jellemezvén)

1 szó mint 100- két ilyen külön rendszert ebben a topicban összehasonlítani végtelen hosszú lesz, de ha már elkezdtük megpróbálhatjuk:))) Végülis technikai dolgokban okosodhatunk:)

az amiga jár a stereo hangnál a win inkább a 6-7-8 csatornás digitális surrondot támogatja, nemsokára pedig mindezt vezetéknélküli hálón is...
És nem ezt reklámozzák, hanem azt a listát amit lentebb írtam, amibõl az amiga egyetlent egyet sem tud ellátni...
Najó de ezek alapdolgok, ezek azért befolyásolják a program futtathatóságát/futási sebességét. Szvsz nem annyira mindegy. Ez mondjuk függhet egyéntõl is.

Azt is olvastam hogy az Amiga CPU-tól függetlenüél is programozható:) Namost ez megin egy érdekes kérdés lehet, de ez már tényleg nem egészen topic téma:)))

nem úgy értem, ma semmivel nem jobb egy 20 éves amiga egy mai géptõl, hogy 20 évvel ezelõtt 10 évvel elõbb lett benne normális multitask mint winben...
Ezen el lehet mélázni egy nosztalgia topicban, hogy milyen jó is volt akkoriban, de ma ennek nincs technikai jelentõsége a win már legalább 10 éve túlhaladt ezen.
Akkor is ezt mondták az ms emberei: Mire jó a stereo hang a színek meg a multitasking. Aztán lekoppintották (ugy ahogy) és most azt reklámozzák

OK, habár a 16/32 bites 68xxx szerintem nem igen volt erre képes, alapból az execution layer, a ringek meg stb. nem éppen gondolnám, hogy így van, na de azért megengedem, hogy tévedek, lehet, hogy a zsenik megoldták másképpen, OK.

Úgy érted olyan gyorsak már a gépek hogy azért nem kell?

"más kérdés, hogy ma már ez semmire sem jó..." Mi? A preemptive multitasking?

"in 1985, 10 years before this feature found its way into Microsoft Windows"

Ez hazugság, mert 93 óta (nt megjelenése) van winben, de ez kétségkivül egy nagy dolog az akkori amigákkal. más kérdés, hogy ma már ez semmire sem jó...
"Na mindegy, majd meglátjuk..." Hát ja...

A fejlõdés megálíthatatlan, a Longhorn pedig nagyon nagyot fog ugrani a jövõbe. Na mindegy, majd meglátjuk...

"Amiga 1000. 1985-ben jelent meg, Jay Miner tervezésében az Amiga1000-es. Az
elsõ olyan gép, amely igazi multitask (preemptive) operációs rendszerrel " - persze az Amiga.hu-ról, (na azért nem az az a forrás, amelyik hazudni szokott)

"The Amiga operating system has had preemptive multitasking since its inception
in 1985, 10 years before this feature found its way into Microsoft Windows" - www.webopedia.com

"490 mm x 250 mm x 70 mm (WxDxH) AmigaOS 3.1 with preemptive multitasking Manuals:
AMIGA 1200 User Manual, AMIGA OS 3.1 Workbench Each A1200 comes with the ..." - Amiga.com

"Still relatively new for today's computers, 32-bit, "preemptive multitasking"
has been part of the Amiga's operating system since Day One" - www.wired.com

stb...

" itt azért elég sok lényeges eltérés van, többek között ez is, dát ezt má' írtam."

amigán 0 ms a context switch? Ne nézzél már hülyének mindenkit...
de lényeges eltérés tényleg van, csak a másik irányban :)
pedig nem kéne :)
nem véletlen van minden sp-bõl külön nyelvi verzió, mert csúnya gondok lehetnek, ha nem passzoló nyelvû dll-eket raksz a rendszeredbe...
Szerintem egyébként utánanézhetnénk ennek a multitasking témának és beszámolhatnánk késõbb róla. Ez azért szvsz kapcsolódhat egy oprendszerrõl szóló topichoz. De mondom itt azért elég sok lényeges eltérés van, többek között ez is, dát ezt má' írtam.

nem, én írtam el, ham64 nem létezik.
""Amiga tudomásom szerint nem volt" A WB volt az elsõ multitasking oprendszer, ugyhogy az volt."

Azt tudom, csak arra gondoltam, hogy tudomásom szerint nem volt Preemptive Multitasking.

"Na mindegy a multitasking egy olyan környezetben már részben újradefiniált dolog lesz" - Bárcsak igazad lenne, de az eddigi winbejelentések tapasztalatai alapján sajnos...

Attól még, hogy az update angol, feltelepítheted magyar XP-re is, csak akkor egyes részei angolul fognak beszélni. Ezt ott valakinek az elején küldöm válaszul.
"Errõl meg olvastam egy A Commodore Amiga 500 Felépítése címû interneten közzétett mûben (lámer lett volna a szerzõ?). Ezexerint valaki valamit rosszul írt. A szerzõ nevét majd lehet elõtudom keresni."

biztos voltam, hogy nem magadtól találtad ki ezt a marhaságot. De valószínû nem a szerzõ volt lámer, hanem te értettél félre valamit, mint a longhornnál.
hal64 -> HAM64. Elírtam, vagy mi?

A Longhornak olyan dolgokkal kell majd foglalkoznia, mint a multicore + HT + anyámtudja. Ezért valószinûleg még az MS sem tudja hogyan fog az kinézni. Na mindegy a multitasking egy olyan környezetben már részben újradefiniált dolog lesz.

A "valós multitasking" kifejezést már nem csak ebben a forrásban láthatjuk viszont az Amiga-val kapcsolatban, viszont az biztos hogy van egy többprocesszoros üzemmódra mutató jelentése is.