6215
A warez rossz

• aabyssx
    "Felírok három emberi szintet"

Jó volt. Közben felírtam ötöt (emberit?). Na mindegy! :DDD
  • aabyssx
    ;) - Az írásoddal kapcsolatban jutott eszembe:

Felírok három emberi szintet:

1. Naív és egyszerű. Nem túl okos. Nem gondolkozik sokat. Nem kérdőjelez semmit, teszi a dolgát és lesz, ami lesz.
    Játékok esetében megveszi az eredetit és eszébe sem jut alternatívára gondolni. Mindegy, hogy mit vesz meg, neki újdonság lesz és jól fog szórakozni (boldogok a hülyék).

2.
    Fejlettebb, okosabb. Rájön, hogy nem feltétlenül kell mindenért megdolgozni, hiszen kerülőutakat, sunyizást felhasználva egész jól el lehet ficánkolni a dagonyában. Önző. A saját érdekeit nézve hülye lesz valamit a nehezebb úton megcsinálni, hülye lesz másért tenni valamit. A saját érdekeit nézve optimális a gondolkodása, mindenből jól és olcsón jön ki, de nem tesz semmit az életében.
    Játékot is hülye lesz megvenni, ha töredék áron megkaphatja (aztán a kukába dobja, vagy a polcon hagyja megrohadni, legelfajultabb még a DVD-t is újraírja).

3.
    Szélesebb látókörű, túl van már az előző státuszon. Rájött, hogy nem vezet sehova, ha állandóan menekül. Összefüggést kezd látni távoli témák között és megérti, hogy csak az akadájok vételével tehet előrelépést (és nem csak egyedül). Megérti, hogy a rendszer, amiben él nem tökéletes, de ha ő nem tesz lépést és teszi meg a magáét, akkor semmi sem fog változni. Nem önző már, és a megoldásokat sem csak mástól várja.
    Megveszi az eredetit, ítél, majd jutalmazza a jót és bűnteti a rosszat.

4.
    Bölcs

5.
    Halhatatlan

:DDD

Ebből az első 2 kihaló faj. A második a mai átlagember (oda tartunk). Ki hova akar tartozni (és már nem csak játékról van szó)? ;)
  • aabyssx
    / sértegetés nélkül, általánosságban (nehogy valaki támadásnak vegye)

Azt szokták mondani, hogy az ember magából indul ki. Ha valaki így végzi a munkáját, akkor miért várja el, hogy többet keressen és más (a fejlesztők) még olcsóbban szolgálják ki, hibátlanul és teljes odaadással?
  • Sephi
    Errol van szo. akarmilyen furcsa is de en baszot buszken fogom kezbe az erdeti GC jatekaimat. Imadom hogy szep a borito es hogy van kezikonyv... mindent :)

A erdeti Ps2 jatekaimmal ugyan csak parral vagyok igy sajnos...
  • Rincewind
    Szerintem egy olyan ember, aki egész életében lopott, csalt, és nem fizetett semmiért tisztességesen, soha nem fogja megérteni, hogy mennyiben más eredeti játékkal játszani. Sajnos láttam már elég ilyen szánalmas alakot, aki eredeti játékot, CD-t, DVD-t csak TV-ben meg kirakatban látott, de rohadt büszke volt rá, hogy neki mi mindene van meg. Amikor pedig kiderül, hogy én a jó játékokat, amik szerintem megérdemlik megveszem eredetiben, általában ki vagyok röhögve, hogy de barom vagyok, mikor ingyen is letölthetném. Na az én szememben az ilyenek nem többek egy nulla értékű piti tolvajnál, megpróbálok oda sem figyelni rájuk. Nyilván aki anyagi lehetőségei miatt kényszerű erre az más tészta, de ők általában legalább nem kérkednek vele.
  • Devla
    A jatekot nem teszi jobba hanem tobb idot szentelsz neki, igy kevesebb az esely hogy kihagyj egy gyongyszemet.
  • Takezó
    :D
  • Neme.
    De biztos megérti, csak mivel természeténél fogva chaotic good, nem érdekli. :)
  • Rincewind
    Ennél sokkal többről van szó, de minek magyarázni egy tolvajnak, úgyse érti meg... :P
  • Takezó
    igen... és ez jobbá teszi a játékot? vagy csak egy rossz játékkal is időt pazarolhatok? :D
  • Devla
    Senki nem mondta, hogy masolt jatekba nem melyedhetsz bele. Egyszeruen csak arrol van szo, hogy ha kiadtal x ezer penzt egy jatekert, akkor nem fogod az elso palya utan kidobni a szemetbe. Lehet par ora jatek utan megtetszik a cucc, lehet csak az eleje szivas amig nem sajatitod el stb.
  • SaVaGe
    Így igaz.
  • Neme.
    Nem ezt mondom? Az a fejlesztő, aki elvárja, hogy milliószámra vegyék a játékát, rossz helyen jár. Egy valamirevaló fejesztőnek a munkája a hobbija, a szenvedélye, és ha nem jönnek be az eladások, magát kell hibáztatnia, nem a játékosokat.
  • SaVaGe
    Tudod, van aki lelkiismeretesen és élvezettel végzi a munkáját. Ők csinálják a minőségi játékokat...
  • Neme.
    "A saját idejüket cseszik el akár éveken keresztül, hogy egy példányt a játékos szája elé tudjanak tenni."

Persze... Reggel beslattyog a kiadó által vásárolt légkondis irodába, és lehangoltan megjegyzi: "Csak ezt a napot éljem túl...", majd kedvetlenül nekiáll valamelyik félbehagyott rutinjának/modelljének/zenéjének stb. Így megy ez...
  • Takezó
    Fasz ;) olvasd el mire válaszoltam és megérted...
  • Rincewind
    Ki nem szarja le, hogy milyen lopott cuccba mélyedtél bele, és mibe nem?!
  • Takezó
    hát te hülye vagy??? :D
    "igazán belemélyedni az adott suff-ba. Szerintem ez tök jó érzés, és sokkal nagyobb játékélményt ad, mintha csak simán letöltenéd a netről."
    Hidd el, hogy volt már pár olyan játék, amibe igencsak belemélyedtem anélkül, hogy megvettem volna. Így pl Age of Kings, Diablo II, Championship Manager... ;)
  • aabyssx
    Ha sz*rt dobnak eléd, akkor egyszerű a teendőd. Szokásos dolog, hiszen minden mással is ezt teszi az ember. Nem vesz több olyat, és mindenkinek elmondja a környezetében, hogy "hú, vaze' ezt ki ne próbáld"! Ez sok téren nagyon-nagyon jól működik és ha ténylegesen hulladékot adnak ki, akkor nagyon gyorsan befuccsolnak.

Van még egy másik dolog is. Az, hogy mi sz*r nagyon relatív. Én például hulladéknak tartom a játékfelhozatal 90%-át. De ehhez úgy érzem, hogy ma már Magyarországon is elegendő segítséget kap az ember (internet-en, magazinokból), hogy mi való neki és mit éri meg megvennie. Nincs szükség arra, hogy kipróbálja a másolatot és így támogassa azokat, akik illegálisan terjesztenek (pl. egy fájlcsere letöltés már támogatásnak számít).

Szinte minden kifogás csak duma és önigazolás azoknak, akik lusták (és gyávák) szembenézni azzal, hogy mit is művelnek.
  • Rincewind
    "Az igazan jo jatekoknak a fejlesztoi, amiken lehet latni hogy szivvel-lelekkel dolgoztak rajta es valami egyedit akartak alkotni, meglehetosen jol elnek es meg a tomeges warez ellenere is milliokat adnak el beloluk."

Bár így lenne, de ez sajnos nem igaz. Vannak kivételes fejlesztők, akikre ez tényleg áll. De azthiszem túl sok példát is lehetne hozni a játéktörténelemből, amikor tehetséges és ígéretes fejlesztők hasaltak el az eladásokat tekintve, pedig nagyon megérdemelték volna az elismerést. Kedvenc példám erre a PC-s Undying, ami egy mestermű minden tekintetben, mégis bukott az eladásokat tekintve.

Manapság (és ezt már csak úgy általánosságban írom) a folytatások és a trend-ek korát éljük, amikor egy igazán innovatív és szívvel lélekkel készített játék ritkaságszámba megy, miközben a fantáziátlan, tömegtermékek halmokban árasztanak el minket. Nekem nincs chipeltetve a gépem, viszont megvan a titkos jótevőm, akinek sokat köszönhetek és hébe hóba ellát jó(!) játékokkal. Ez kiegészítve azzal, amit én veszek meg, már egy elég szép játékpaletta. De, ha ő nem lenne, akkor bevallom én is chipeltettem volna a gépet, mert hiába jár utána az ember, néha egy jónak ígérkező játékról is kiderül, hogy beletenyerelt a trutyiba és nem jön be neki (nekem is van ilyenem) és akkor már késő bánat a 10+ ezer forintért. A warez arra jó, hogy az ember kipróbálja a cuccokat és, ami bejön neki azt megvegye. Aki erre használja ezt a "lehetőséget" én azt nem tudom elítélni. Játékdemókhoz itthon hozzájutni kicsit körülményes, de a demók amúgy is gyakran csalókák: belerakják a legjobb pályát, aztán csak akkor szembesült a játék igazi valóságával, amikor már nincs visszaút.

A warezolásban szerintem az a legszörnyűbb, hogy elvész a játék értéke. Letölti az ember és anélkül, hogy tényleg igazán belemélyedne, már dobja is a kukába és jöhet a következő, pedig lehet, hogy baromira megtetszett volna az illetőek a játék, ha ad neki több időd. Az ilyen emberek soha nem fogják megérteni, hogy milyen jó érzés egy olyan játékkal játszani, amiért megdolgoztál: nézegetni a kézikönyvet, felrakni a dobozt a polcra és minden kis apró titkát kikutatni, igazán belemélyedni az adott suff-ba. Szerintem ez tök jó érzés, és sokkal nagyobb játékélményt ad, mintha csak simán letöltenéd a netről.
  • aabyssx
    Aki magára veszi.
  • Devla
    Azt ne felejtsd el, hogy tomegesen baxxak az orrunk ele a gagyi, silany, bugos, elavult es otlettelen jatekokat es elkernek ertuk 10-19E Ftot, mikor kb fel oranyi szorakozast nyujtanak. Ezek felolem nyugodtan tonkre is mehetnek.

Az igazan jo jatekoknak a fejlesztoi, amiken lehet latni hogy szivvel-lelekkel dolgoztak rajta es valami egyedit akartak alkotni, meglehetosen jol elnek es meg a tomeges warez ellenere is milliokat adnak el beloluk.
    Es nem azert veszik meg az emberek, mert felnek a bortontol, hanem mert megerdemlik a fejlesztok.
    Tehat szvsz aki megerdemli az meg is kapja a megfelelo fizetest a munkajaert, abba meg meg senki nem halt bele hogy 4 sportkocsi helyett csak 3at tudott venni a warez miatt :)
  • CoolStuff
    Ez most kinek szólt?
  • aabyssx
    Összegzem, amit olvastam: a kiadó a szemét mert nem igazítja az árat úgy, hogy a magyarországi mimimálbérből havi 5 vadi új játékot lehessen venni.

Ez hihetetlen! Én ezt komolyan nem értem. Tehát valakik fejlesztenek és dolgoznak (programoznak, animálnak, zenélnek, marketingelnek, szállítanak) azért, hogy a játékos szórakozzon. A saját idejüket cseszik el akár éveken keresztül, hogy egy példányt a játékos szája elé tudjanak tenni. Ráadásul ezt olyan médián terjesztik, amit gyakran másolni is lehet (mert nem akarják, hogy még magasabbra szökjenek az árak). És léteznek emberek (90%), akik elég pofátlanok ahhoz, hogy ezt kihasználját (mert ugye ez a warez) és nagyívben szarjanak az egészre.

De tudjátok, mit? Nekem ezzel még nincs is olyan nagy gondom (azon kívül, hogy én térítem meg a tolvajokon keletkező kárt is). De hogy még néhányan fel vannak háborodva és úgy érzik, hogy igazságtalanul bánnak velük...
    ...ez, hihetetlen.
  • Lammer
    Mielött céloznál, hogy apuci vette meg tévecc, tudod az a gond, hogy tényleg nem tudom megtenni, más fórumban már leírtam(itt a zesgén ;), hogy fegyveres őr vagyok és volt mód tavaly majdnem fél évet 48/24be(24 fegyveres+24 sima, mert 48 fegyveres az törvénytelen...) nyomni, gondolhatod, hogy a "második" fizumat elbasztam ilyen ökörségekre... 9700pro 70E svarcba stbstb... Most is megtehetném, csak akkor elfolyna az agyam a nemalvástól stbstb... Inkább csinálok egy melót+1-2 nap beugrót havonta... De mivel "halálra" keresem magam manapság sajna nem engedhetem meg magamnak Tudom ez egy olyan gyík hasonlat, hogy gürizek egy Ferrari-ért, az üzemanyagot meg lopatom, sajna ez van... De legalább megvan.
  • CoolStuff
    A warez igenis "rossz"!:D
  • Takezó
    :D
  • CoolStuff
    Sztem, ha valaki föltesz egy progit a netre, megosztja másokkal, az törvényellenes, szal rossz...
    De nekünk jó, mert egy hét alatt 20-30 játékot, filmet, progit töltök le, ammit, ha megvennék, akkor minimum 200-300 ezer forintot költenék el ilyenekre, sőt megsem tudnám venni őket...
    Szal relatív, hogy kinek rossz a warez!
  • Devla
    PS2 eseteben meg igaz is. Mas kerdes, hogy ott maga az olvasofej a szar :)
  • Anubys
    lehet, de egyelőre még nincsennek ilyen törvények... Habár az EU szerinte állítog teljesen jók a törvényeink... De majd kiderül, mi lesz.
  • Anubys
    www.bsa.hu -szoftvervédelem menü... ott is írnak jópár dolgor, de ha szerzel egy CD-jogtárat, ott konkrétan a törvényt olvashatod...

Ja, ezt a gyöngyszemet meg most találtam: "Itt szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy a hamis, másolt audiovizuális termék a játékokat is beleértve tönkre tehetik a sok pénzért megvásárolt lejátszókat és játékgépeket." :D
  • torrente
    Akkor egyértelmű, hogy nálunk is ilyen törvényeket vezetnek be hónapokon belül a filmekre, zenékre.
  • Anubys
    "De ha egy barátoddal nézel meg egy letöltött filmet, akkor már büntethető valaki? Az már vetítésnek bizonyul, ha 3-an nézitek meg. 3 mozijeggyel kevesebb a szerző bevétele."

Ez meg már kötekedés... :) Vetítésnek az minősül, ha nyilvános helyen (pl. egy kocsmában) levetíted, vagy ha pént kérsz a haverjaidtól azért, hogy menézhassék...
  • Anubys
    "Dehát, ha a zene másolása, letöltése, megosztása nem büntetendő, akkor miért nem lehet megosztani kazaan?"

A _MEGOSZTÁS_ büntetendő...
  • Anubys
    "És miért száltak rá a fájlcserélőkre?"

Mert a legtöbb úgy működik, hogy neked is meg kell osztanod cuccot, ahhoz, hogy tölthess... És ez már illegális.

"És miért találták ki mostanában, hogy pénzért már le lehet tölteni a kedvenc zenéidet? Ha az mp3 legális, ki a fene töltené pénzért?"

Mert az internet nemzetközi, nem csak magyar... Nálunk lehet magáncélra tölteni zenét, nem az USA-ban (pl.). Megkérdezhetem, hogy mennyi idős vagy, hogy erre magadtól nem jöttél rá?
  • Anubys
    Bazz, olvasd már el a törvényt, külön kitér a szabad felhasználásra, de külön leírja, hogy _SOFTWARE-T_NEM_SZABAD_!!!

A PS2 játék pedig igencsak software... Ettől függetlenül ugyanolyan lopás szerintem az mp3 is, mint a ps2 játék, ezért nem szeretem ha az ilyen "verem a mellem, hogy nem lopok játékot, de a kedvenc együtteseimet mp3-ban hallgatom, és a kedvenc filmjeim is mind divx-ben sorakoznak a polcon"-fazonok letolvajoznak... :)
  • ricsi1
    törvények..hmm...TILOS!!!_)
  • Devla
    Valogass: http://www.1000ev.hu/
  • torrente
    Egyetértek. Nincs semmi értelme ennek a topicnak. De valaki írhatna egy oldalt, ahol leírják hogy milyen törvények vannak a warezzel kapcsolatban. Ez szerintem többeket érdekelne.
  • Devla
    Itt nem arrol van szo, hogy a kiadok es a torveny szerint rossz-e a warez, hanem hogy a magyar kozosseg hogy all hozza. Egyebkent nekem minden ps2 jatekom eredeti, pcnel mar "kisse" mas a helyzet.:)