6215
A warez rossz

• hzx
    Anubys, már elnézést a kirohanásomért, de akkor mi a (már bocsánat) faszért véded a warezt? Természetesen nem kell álszentnek lenni, tudjuk, hogy pl. az emulátorok rom -jai is warez kategória, az meg kinek nincs, ugye, de azt olyan nehezen viselem, ha valaki elméleteket kezd gyártani arról, hogy miért is _jogos_ a másolás.
  • Sephi
    Annyit jacottam eddig vele. Kb :) Nem azt jelenti hogy vegig toltam mar ... sokszor meg is haltam.
  • Banyapapa
    Metroid Prime 14 ora????? O_______o
  • Anubys
    Nekem meg az volt az érdekem, hogy díszelegjen a doboza a polcon a Mortal Kombat 1-2, Primal Rage, Alien Breed 3D II és (később) az On Escapee bodozok mellet... :)

Ezekből az MK1-2-n és a Primal Rage-en kívül mást nem vettem volna meg akkor sem warez nélkül... ;)
  • aabyssx
    Egyszer a kezem közé került egy Enemy Unknown és Terror from the Deep bundle (nevetséges áron). A TFTD az egyik kedvencem volt akkoriban (PC-n), de nem vettem meg, mivel már megvolt a gépemen és amúgyis nagyívben sz*rtam mindenre, csak a magam érdekeit néztem...
  • Anubys
    Okés, akkor javasolnám, hogy a családi hátteret hagyjuk, mert abból igen sértődések lehetnek bárkinél...
  • Anubys
    Ne gondold...
    Én Amigán is így gondolkoztam, habár akkor lényegesen keevsebb pénzem volt az ilyenekre (akkoriban a meló helyett tanulás ment, egyebár), de az akkori kedvencek ugyanúgy eredetiek voltak, ha sikerült megkapom...
    Pont nemrég pakolás közben találtam egy eredeti Amigás UFO-t... :p
  • aabyssx
    Sephi nem az első hozzászólásomat olvassa.

BTW azt, hogy kinek a szülei nincsenek jó egészségi állapotban nekem (sajnos) nem kell magyaráznod.
  • Anubys
    Áh, sosem sikerül pontosan fogalmazni... Szóval Dead To The Rights az 576-ból... :)
  • aabyssx
    Dehogy nyernek. Ez olyan ritka, mint a lottó 5-ös. Még az ilyen (Dreamcast óta) megtért szentfazéknak, mint én is csak egy eredeti játéka van a sötét időszakból (az pedig a Grim Fandango), pedig a C64 óta nem csak egy volt.
  • UNREG
    Ne máár, komolyan vetted?
  • Anubys
    "Áááh! Hülye! Vedd észre a (gonoszkodó, de vicces) szmájlikat! :DDD"

Öregem, ha nem ismered Sephi-t személyesen, akkor honnan tudod, hogy ez jó poén volt? Tudod nem mindenki mutterja fit és egészséges, honnan veszed, hogy mindennel poénkodhatsz?
  • Anubys
    Azért ott volt a smiley - nem mondta komolyan a dolgot, de ez pont olyan volt, amiről beszéltem az előző hozzászólásban...
  • aabyssx
    Áááh! Hülye! Vedd észre a (gonoszkodó, de vicces) szmájlikat! :DDD
  • Anubys
    "Nem kell direkt drága helyről linket másolgatni, hogy az igazadat bizonyítsd.
    (Na ez már személyeskedés volt! ;)"

Annyira azért nem volt személyeskedés, mint az, hogy mindenre Sephi hozod fel, mint negatív példa... ;)

Egyszerűen azért onnan másoltam ki, mert a MediaMarkt-nak nincsen a homepage-én ilyen szép árlista, de a 19.990 FT-os Resident Evil-t ott láttam pár éve. :/
    Én meg Dead To The Right-ot vettem ott 4990-ért, és tudod miért? Mert pc-re letöltöttem warezba kb. egy héttel azelőtt, hogy megvettem vol, és tetszett. Na és erre mondom én azt, hogy még a kereskedőnek/kiadónak is jót tesz a warez, mert amennyit vesztenek az ilyen "az üres CD olcsóbb, nem veszek eredeti stuffot" arcokon, annyit nyernek is (főleg a kevésbe ismert játékoknál) a hozzám hasonlókkal, akikre néha rájön, hogy "na, nézzük csak meg, mi ez?"
  • Sephi
    Ja most mar anyazunk! Ebbol is kiderul mekkora az inteligencia szinted hogy mar nem birod anyazas nelkul. Egyebkent ha valamit utalok az az ha az anyamat szidjak (meg van az oka) szoval te az en szemembe mostantol egy nagy 0 vagy.
  • aabyssx
    Eddig egyszer vásároltam az 576-nál. Egy Ratchet and Clank Platinum-ot 6 ezerért.

Nem kell direkt drága helyről linket másolgatni, hogy az igazadat bizonyítsd.
    (Na ez már személyeskedés volt! ;)
  • Anubys
    Ja, egyébként Petyus, csak egy kis kötekedés: Miféle DivX? Fúúúúúúúúúúúúúúúúúúj, az illegális, olyan, mint a warez, hát mit képzelsz te?! :)

Ami meg Sephi-t illeti volt egy kis vitánk, de ezt leszámítva nekem nincs vele bajom... Annyira meg nem ismerem, hogy negatív véleményem legyen róla. :)
  • Anubys
    Én a doboz alapján egyedül a Nocturne-t vettem meg, de azt is csak azért, mert 4990 volt, és amint láttam a dobozon a sok vámpírt meg zombit, biztos voltam benne, hogy ez kell nekem... :D
    Abban tényleg nem csalódtam, de sajnos nem ez az átlagá, ezért nem is kockáztatok...
    Aki meg azért lenéz, mert szerem kipróbálni mielőtt megveszem, -sőt néha randomra szemezgetek cím alapján- az tehet egy szívességet, ha megengedem neki... :)
  • aabyssx
    OFF

A WotS2-höz Bacardi-s kólát iszok. Ez az első játék, amihez ezt a kombinációt használom. Először whiskey-t akartam, de aztán megkívántam ezt. ;)
  • Anubys
    Én is ritkán veszem ott, általában MediaMart vagy van egy konzolbolt a Jászai Mari térnél -azt egyébként mindenkinek ajánlom, állati jó hely, bár szerintem sokan ismeritek-, ott szoktam még venni... Illetve a Cheapboy-tól néha...
  • Anubys
    "2. Látszik hogy nem igazán vásárolsz, mer' ár téren tök tájékozatlan vagy."

Taníts, Mester! :D

Amúgy elég bekukkolni az 576.hu-ra, és nézz körbe kicsit az újdonságok terén... Vagy segítsek, és másoljak be ide pár egekbeszökő árat?
  • Petyus_
    Én doboz alapján vettem meg az Anachronoxot (Akkoriban nem igen játszottam, ott volt a Tescoban, megláttam, megnéztem a borítót, meg a hátulján a screenshotokat, és zsupsz a kosárba. Aznap este az egyetemi buli előtt nem Bacardit ittam, hanem Borsodit, nagy lemondás volt :P). És az egyik legtökéletesebb játék! =)
  • UNREG
    "most éppen 16e az 576-ban"

Nem akarom az 576-ot bántani, de az az ország egyik legdrágább helye. A kissebb konzolboltokban rendre 2-4ezerrel olcsóbb minden.
  • Anubys
    "A helyzet az, hogy az emberek többsége (Anubys, stb.) piti tolvaj, aki mindent ellop, amit csak tud."

Erre viszont azt mondjuk, hogy k. nagy tahó személyeskedés. Ha le akarnék sülyedni a szintedre azt írnám, hogy egy ilyen f*sztól nem is várok mást, de nem írom, mert eddig ez az egy hozzászólásod volt ellenszenves, egy hozzászólás után meg nem ítélek elsőre, ellenben veled. Amúgy, ha kifigyelted volna amiket eddig írtam, akkor tudnád, van pár másolt játékom, de majd 70 eredeti (kb. 45 pc-s, 7v8 GC-s, a maradék meg Dreamcast), a másoltak pedig mind olyanok, amiket már nem lehet kapni itthon vagy nem is lehetett... (ez ugyebár egyes "énnemwarezolok" szemében teljesen legális - lásd lentebb)
  • Petyus_
    Szerintem az nem volt tahóság, személyeskedés Sephivel szemben, egyszerűen így van. Sephi tipikusan nagyon belelkesül a játékoktól, utána egy nap múlva már a világ mocskának elhordja, és jöhet a következő. =) Én is így vagyok ezzel, ha tömegesen warezolom a "jobbnál jobb" játékokat.

Ezzel szemben az összes eredeti játékomat végigjátszottam (van amit többször is), és nem azért, mert "hamármegvettembazzeg", hanem mert jól esett.
  • aabyssx
    Áh, csak hívni kell. ;)
  • aabyssx
    1.
    Doboz alapján? Már megint ismételnem kell magamat:

Rengeteg jó és legális módszer van, hogy meggyőződj a játék minőségéről.

(on/offline lapok, fórum, játékos társak)

2.
    Látszik hogy nem igazán vásárolsz, mer' ár téren tök tájékozatlan vagy.

3.
    A tahózáshoz nem szólok hozzá.
  • Anubys
    "1. a játékfüggő warez-es bizony megvenné (ha csak 5-öt az 30 helyett egy évben az már megérte)"

Én nem lennék ebben olyan biztos. Egy játékfüggő warezes rá sem szokna a játékokra, ha nem lehetne másolni...

"2. valamint így elvesztik a játékos éhségét a játékok iránt (amíg nem játszotta, addig vágyik rá és VAN esély a vásárlásra, de ha már játszotta, akkor semmi)."

Nálam pont fordítva van, felőlem nézhet ki bármilyen k.rva jól a doboz, ha nem játszottam vele, akkor hagyom a francba.

"Többre sem időm, sem pénzem, és mivel jól utánajárok, hogy mit érdemes, ez tökéletesen kielégít."

Én meg úgy járok utána, hogy mit érdemes, hogy letöltöm, és kipróbálom. Nekem arra nincs időm, hogy napokat futkossak, hogy kiderítsem, hogy érdemes-e megvenni a Csilivili Quest 3D 8-at...

"Abból, ha valaki csak rohan (nem is élvezi) és minden sz*rt ki akar próbálni az lesz, mint Sephi-vel. ;)))"

Két dolog:
    1. Ez egy kicsit tahó személyeskedés volt részedről...
    2. Nem tudom, hogy pölö Sephi mindent ki akar-e próbálni, de engem csak a (jó) verekedős és horror stuffok érdekelnek valamint az RPG-k...

"BTW egyre magasabbra teszed egy játék árát. ;)"

Csak azt mondtam a legutóbb, hogy majdnem 20... :)
    De vegyük akkor 15e-nek, az teljesen átlagos (sőt, mondhato azt is, hogy minimális) ár egy új játék esetében (és meg csak nem is egy hiresebb sorozat legújabb részéről beszélünk, azok olyan 17-18 korul kezdenek ugyebár pl. a 2 eves Resident Evil 0 most éppen 16e az 576-ban... :) Amúgy ki emlékszik még azokra a jétákárakra, amik a nextgen konzolok kiadásának idején voltak? a legolcsóbb is 17 rugó volt, de a Resident Evil már súrolgatta a 20e-t... :o...
  • UNREG
    "a warez-es nem fog igényt érezni a játék beszerzésére (ha már úgyis játszotta)!"

Ez nem teljesen így van, -legalábbis nálam-, mert én az arra érdemes játékoknál megvárom míg 6-7ezerre esik az ára és megveszem. A warezt afféle demónak fogom fel.
  • hzx
    Na, akkor itt is írjuk le, amit már olyan sokszor leírtunk :)

1.) chip. Maga az a tény, hogy chip van a gépedben, még nem jogellenes. Az más kérdés, hogy ha ilyen van a gépedben, akkor az _gyanúok_, ahogy a rendőrök mondják. Az, hogy az MS miért tilt ki a hálózatából, annak semmi köze nincs a jogszerűséghez vagy a jogellenességhez - úgy döntöttek, hogy nem támogatják azt, akinek a gépe módosított. Ennyi.

2.) A játékok ára. Egy 14e forintos játék árában kb. 30% adótartalom és kb. 40% kereskedelmi (kisker, importőr, forgalmazó, stb.) árrés van. Azaz abból a pénzől, amit a kasszánál hagytál, kb. 4000 forint jut a kiadónak és a fejlesztőnek: a kiadó ebből szeretné visszakapni a megelőlegzett millióit (kb. 5 millió dollár egy AAA játék fejleztési költsége), a fejlesztő pedig a megélhetését - ergo felesleges őket vádolni vagy anyázni.

A helyzet az, hogy az emberek többsége (Anubys, stb.) piti tolvaj, aki mindent ellop, amit csak tud. Otthon a játékot, a McDonalds WC-jében a WC papírt, stb., stb. És amíg a játék drágább lesz, mint a nyers CD, mindig meg is fogja tenni, amíg az orrára nem koppintanak. Erről többet felesleges is beszélni, IMHO.
  • aabyssx
    ;)

BTW a GC nagyon jó példa az elhangzottakkal kapcsolatban. GC-n nincsen warez. De mivel néhányan nagyon szerettek volna játszani pár játékkal, vették a fáradságot és kidolgoztak maguknak (minimális kompromisszummal) egy működő és (viszonylag) tisztességes megoldást a játékok beszerzésére.

Ezt a többi plattform a warez miatt teljesen elveszti, mert a warez-es nem fog igényt érezni a játék beszerzésére (ha már úgyis játszotta)!
  • Petyus_
    Na látom ugyanezeket írta Aby is, csak ő erkölcsi kérdést csinál belőle. =))

Ja még annyi, hogy önkorlátozásként =) a következő konzolom nem lesz chippel sem felvértezve, az XBox-ot "muszáj" volt a DivX lejátszás miatt.
  • UNREG
    Én már nem is merek Sephihez szólni, mert csak vérigsértődés lesz a vége.
  • aabyssx
    Mivan?!? Na, a Te anyád! >:)

BTW télleg' unatkozok, mert éppen dokumentálok (szoftverfejlesztőként nem a legérdekesebb munka fejlesztői doksit írni) és bármivel szívesebben foglalkozok. ;)
  • Petyus_
    PAL suxx, 50Hz egyrészt, kutyadrága és késve érkező játékok másrészt.

Nekem a nextnextgen =) konzolom tuti amerikai NTSC darab lesz, még vámmal együtt is olcsóbban kijövök belőle szvsz. Onnan meg lehet rendelni játékokat. Másrészt konzolos játékok nem olyanok mint a PC-sek, hogy Voodoo3 után két évvel már a GeForce2 volt a menő, teljesen más grafikai minőséget hozva.. konzolra nyugodtan megveheted a több éves játékokat is, és nem igazán fogod "elavultnak" érezni. Ezeket pedig megkapod 20-25 dollárért simán. Ha meg újat akarsz venni, akkor valsz rá vagy kattanva, és nem bírod kivárni amíg lemegy az ára.. de akkor előrendelheted általában átszámítva 9 ezer forintért. Ha meg a magyar/amerikai fizetéseketés az árakat nézed, akkor azt mondom, hogy ne járj szórakozni, ne járj moziba, ne vegyél ruhát, ne egyél kenyeret, ne járj autóval stb. stb. =) "Rövid játék" másik legjobb érv pfff, ha mindenki így gondolkodna, nem létezne MGS2, nem készülne a 3, mert a rövid fos MGS-t senki se vette volna meg, csak tolta volna warezból ahogy kell.

Persze én is warezolok XBox-ra, PC-re, és nem csinálok belőle "erkölcsi" kérdést. Nekem ez inkább saját érdeket szolgál: ha nem warezolok minden szart (különben jó játékok azok, de de..), amit félóra után megunok, akkor gondosan kiválasztva, csak a legminőségibb, engem legjobban érdeklő cuccokkal játszom.. aminek van szép doboza, ami jól mutat a polcon =), van hozzá kézikönyv, stb. stb. És így igazi játékélményhez jutok.. míg ha akár csak a 7 pontos értékelést kapó játékokat kipróbálnám egytől-egyig, mert biztos mind jó, egyszerűen nem tudnám tartani az iramot a játékkiadókkal, mindenbe belakapnék, semmi se fogna meg, "majd a következő" - így elsikkad az egész lényege, a játékélmény.

Persze lehet ezzel csak én vagyok így, de számomra az eredeti játéknak van egy határozott varázsa, és ezért szeretem.
  • Sephi
    Ez a szoveg kicsit regi mar nem gondolod? Szerintem te unatkozol es elvezed az ilyen dolgokat :))))))))))
  • aabyssx
    Tedd félre a paranoiádat! Ne vegyél már minden írást személyes sértegetésnek. Én így írok. Mindenkivel (egyenesen) közlöm a (gyakran szélsőséges) véleményemet, ami néha vág, de nincs mögötte rosszindulat.
  • Sephi
    Nem vetted eszre hogy soha sem egyezik a velemenyunk , megis te vagy az ellenseges es lekezeloen beszelo?
  • UNREG
    Ja, te is észrevetted..