6215
A warez rossz
-
#125 :) Azon gondolkodom, lehet, hogy az emberbe genetikailag kodolva van: a fizetese ?%-at hajlando GAME-ra kolteni. akkor igy matematikailag kijon ez a warez tema. Pl nemet, amerikai stb, megveszi a neki tetszo 4-5 jatekot havonta, addig a magyar megveszi az 1db-ot es a tobbit warezba CD aron nyomja. Vannak olyan renitens faszok :), akik nem hajlandok beletorodni abba, hogy nem szerezheti meg a kedvenceit legalisan, ezert megszerzi ahogy tudja. Azt meg, hogy kinek mennyi cucc tetszik meg havonta, azt bizzuk rajuk.
En meg abba nem tudtam beletorodni, hogy (ami a vagyam volt) a Street Legal RR, Monster Garage (by Activision) CSAK Amerikaban adta ki a jatekot. Bewarezoltam, pedig magyar csapat munkaja, amit mindenkepp megvettem voln. (Az 1NSANE, Screamer4x4 is megvan orig.) De pl az MS-t is gazdagitottam az AOK reven.
A warez nem jo, de itt szuksegszeru. Ilyen nagy mertekben modjuk tarthatatlan.
Kozvelemenykutatas:
Ki mennyit warezol havonta? Mennyi legalis cuccot vesz havonta? -
#124 Ha ennyire kapzsik a kiadok (fokent a zenei) es nem tudjak egy adott orszag fizeteseihez igazitani az arakat, akkor megerdemlik, hogy az emberek mp3-at toltsenek le. Most jonnenek azzal, hogy akkor minden kereskedo\csempesz a szegenyebb orszagogba jarna felvasarolni a cuccokat. Ezt is siman meg lehetne oldani (pl nem lehetne kereskedelmi mennyiseget vasarolni, nem lehetne mas orszagokban kereskedelmi forgalomba hozni stb)
Mindenhol azt lehet hallani, mennyi kart okoznak. Milyen karrol beszeleunk? Akik warezzel elnek azoknak a 90% NEM tudna megvenni, vagy nem is venne meg (en is voltam mar ugy egy jatekkel, hogy nem nagyon teccik, de mindenki errol beszel, hat belenezek, vegignyomom, ha nem hosszu, de penzt nem adtam volna erte.)
A modchip beepitese IS illegalis! Nem buheralhatod a sajat vasadat! Azt csak hiszed. Egy altalad megvasarolt gazpisztolyt (18 elmulta, beadsz egy kervenyt,megindokolod es megkapod az engedelyt) sem alakithasz at eles fegyverre, mert a torveny szigoruan bunteti (pl a GLOCK-oknal csak a csovet kell kicserelni, ha van geped, kifurod)
Lasd meg DVD regiokodok.
"Amúgy, ha fele annyiért adnák, akkor is lenne rajta elég hasznuk, és szerintem annyival többet adnának el, hogy még meg is érné nekik."
Honnan a túróból veszed ezt? Qrwára ki van élezve, hogy hány pédányt kell eladniuk és mennyiért! Nézd csak meg, hogy hány kiadó megy csődbe, mentik ki vagy csak áll a szélén!
Ki van szamolva, de csakaz osszeg. Amiben biztos vagyok, hogyha fel aron adnak, akkor 4x-5x, de lehet, hogy 10x annyian vennek meg. Ugye az eloallitasi koltsegeket nem befolyasolja ez az ar (CD=35Ft tok=15Ft, leiras=15 Ft)
10 vasarlo 10.000Ft-s aron (100.000Ft) vagy 45 vasarlo 5.000 Ft-s aron (225.000Ft)
:)
Azt gondold vegig, ha csokkenne a warez, neadjisten megszunne, hagy munkahely, infrastruktura, szunne meg (BSA, szoftverrendorseg, RIAA)
Ez nem tunik jo kifogasnakMert de ilyen az emberiseg. Ha nem lenne bunozes, terrorizmus, haboru stb, azon kb 60%-ot!!! sporolna az emberiseg, de mi lenne ezekkel az emberekkel, akik ezeken a teruleteken dolgoznak? (Kuldjuk el oket fat vagni, mint az AGE Of-ban, vagy delete, hogy legyen hely a poplimitig) (nem, kepezzuk ki katonanak:) )
:)
-
#123 Ja, bankigazgatóknak, politikusoknak meg a sleppjüknek talán. De remélem erre a fórumra nem ők meg a kölykeik írogatnak, mert az összes ember közül (beleértve a sorozatgyilkosokat is) ezeket vetem meg a legjobban.
Ők meg téged :-) -
#122 mp3-at és filmet szabadon másolhatsz saját magadban bármennyit.
magyarországon nem büntetendő.
szoftver viszont nem.
amiből csak a saját eredeti példányodból készíthetsz biztonsági másolatot, az a szoftver. -
#121 És ami a magyarra szinkronizált FPS-eket warezolni meri, annak velem gyűlik meg a baja!
Ennyit erről dióhéjban.
Szerintem ebben a mondatban minden benne van :) -
#120 Csak nem kell a mozigépészt játszani és megvetiteni hogy a warez ilyen meg olyan franko.
Nem frankó. Pfuj warez!
Én például mindegyik magyarra szinkronizált FPS akciójátékot boltban veszem meg. Egytől egyig -
#119 Másik szokásos példa:
Egy mozijegy kerül 1e-be, ami ad 2 óra (gyakran borzasztó) szórakozást. Egy játék ennél egy kicsit többet nyújt és arányosan még jobban is jössz ki.
A filmeket leszinkronizálják.
De a legrosszabb esetben is feliratozzák.
A játékok többsége idegen nyelven van.
Fordítás nélkül.
Persze, hogy a magyar ember csak szinkonizált cuccért fizet! -
#118 "Jehova tanúi"
Találó. :))
-
#117 Nem öreg, ez a tipikus MAGYAR mentalitás: HA Ö SEM AKKOR ÉN SEM, KAPJÁK BE!
Senki nem keverte bele a politikát, senki nem irta hogy mi vagyunk a világ közepe.
Csak nem kell a mozigépészt játszani és megvetiteni hogy a warez ilyen meg olyan franko.
UI: a fasz se kérte hogy válaszoljál:P -
#116 Már megint a tipikus magyar mentalitás, hogy mi vagyunk a világ közepe. A fejlett országokban a fizetések átlag 8x ekkorák, a játékok meg harmadával-negyedével olcsóbbak. Az ott élők mondhatják hogy ki akarják próbálni mielőtt megveszik. De mi NEM vagyunk piac. A kiadók megtehetnék hogy magyar nyelvű fix feliratokkal (pluszköltség gyakorlatilag 0) itthon kiadják a játékokat 5-ödáron. De ők magasról leszarják azt a párezer dollárt amit így keresnének. Inkább nem tekintik az olyan régiókat piacnak ahol túl alacsonyak a fizetések ahhoz hogy fizetőképes kereslet alakuljon ki. Szóval nekünk marad a warez. Meg a csomó álszent vagy ostoba, akik szajkózzák hogy az lopás, stb stb. Ezek vagy hülyék, vagy a játékokból akarnak megélni Valószínű a hülyék vannak többen, pl. mennyi ember tartozik olyan szektákhoz mint a Jehova tanúi. Vagy mennyi hiszi azt hogy számít az hogy a Fidesz vagy MSZP nyeri-e a választásokat. Tök mind1, mindegyik csak a maga hasznát nézi. Hozzáértésük, tenniakarásuk egyaránt nulla. Lopni tudnak csak meg a felelősség alól kibújni. Tényleg, ez egy jó példa. A legostobábbak kivételével mindenki megértheti. Szóval egy párhuzam a hazai politikai élet meg a warezolás között:
1. A múlt rendszer (szocializmus) miatt hazánkban hosszú ideig Cocom listán (gyk. tiltólistán) voltak a számítógépek, így értelemszerűen a rájuk írt programok is. Ezért aztán az emberek nem vehették meg őket, úgy szerezték meg ahogy tudták, lemásolták stb. Tehát ezért nem alakult ki a játékok eredetiben való megvásárlásának a kultúrája. (bár valószínűleg az eltúlzott ár is elég lenne, hiszen pl. az eltúlzott adók miatt hazánkban az adócsalás is bocsánatos bűn, míg pl. az USÁban az átlagember megveti az adócsalókat)
2. Szintén a múlt rendszer, a szocializmus miatt NEM alakult ki a politikai életben sem a felelősségrevonás gyakorlata. A politikusok tudják hogy mindent megtehetnek. A képviselőket NEM hívhatják vissza a választópolgárok, így aztán mindent megtehetnek, és az se áll az érdekükben hogy ők maguk számon kérjék a végrehajtó hatalom (a kormány) tagjait. Tehát gyakorlatilag mindenki azt csinál amit akar, MÉG LEMONDANI SE SZOKÁS, akkor se ha az illető éppen adócsalt vagy zsarolt vagy megvesztegették.
A fenti párhuzam miatt ezennel vállalom hogy mihelyst a politikai mentalitás megváltozik én is megváltozom az eredeti játékok vásárlása tekintetében. (gyk. vagyis SOHA )
Na persze ez megint túl hosszú és bonyolult eszmefuttatás volt azok számára akik három mondatnál hosszabb összefüggő szöveget képtelenek elolvasni. Csak tudnám hogy az ilyenek mit keresnek netes fórumokon És ilyeneknek magyarázok úristen, mikor csomó jobbnál-jobb warez vár rám hogy végigvigyem. Ennél még a csalókkal teli CS is értelmesebb időtöltés. Szóval én leléptem. Intelligencia = értelem + műveltség. És az előbbit sajnos (vagy szerencsére ? ) NEM lehet megszerezni. Azzal születni kell (vagy legalábbis a 3.-5. életévre már kialakul és aztán már nem változik) -
#115 Well said. -
#114 Szerintem is dögöljenek meg, aztán..... nem lesz játék és meg is szünik a warezgame:PP -
#113 A warezt nem lehet egyik pillanatról a másikra megszüntetni, ez legfeljebb egy lassú folyamat eredménye lenne. Amennyiben ez bekövetkezne, nagyobb igény lenne az eredeti szoftverekre, így azok ára csökkenne (még ha nem is drasztikusan). -
#112 Vagy megvarod amig a Tescoba kerul olcson vagy warezolsz...? -
#111 szerintem bizonyos szinten az lenne a megoldás, ha felszámolnák a warezt, és levinnék a szoftverárakat.
Pl. a Tescoban szokott lenni olcsó játék, meg az EA-nek is van az EA classics nevű sorozata, ahol max. 4k egy játék, de hát sajna az újak tényleg eléggé kifizethetetlenek. -
#110 72cmes TV - 65 ezer FT, DVD lejátszó - 15 ezer FT, 5.1es hangrendszer - 35 ezer FT. A legjobb ár / teljesítményű videókártyák minden generációban 40-45 ezer FT körül vannak. Ezeket elég egyszer megvenni, kivéve a VGA-t és procit, azokat 1 - másfél évente érdemes cserélni. Egy eredeti PS2 / Xbox játék 14-18 ezer FT. Szóval telik az eredeti játékokra? Ja, bankigazgatóknak, politikusoknak meg a sleppjüknek talán. De remélem erre a fórumra nem ők meg a kölykeik írogatnak, mert az összes ember közül (beleértve a sorozatgyilkosokat is) ezeket vetem meg a legjobban.
Ugyanaz a játék ha PCre is kijön 8-10 ezer FT. Vagyis a maradék átlag 6 ezer FT az amit a Sony / Mikrofos / Nintendo kap minden egyes eladott játék után. És még van pofájuk sírni hogy nem megy a konzolüzlet. -
#109 hmmmm az a 20 ezer átlagban picit sok:P
1991-ben a minimálbér volt 8990 ft, asszem de megnézem a munkakönyvemet:DD -
#108 tutko boltban: Skála -Coop :) -
#107 1988ban MAGYAR fejlesztésű C64es játékokat forgalmazott a Novotrade (asszem, lehet más volt a nevük, rég volt) 300-400 FT volt darabja. Az akkori átlagfizetésben nem vagyok biztos, talán 20 ezer FT körül lehetett. -
#106 Amit elöször vettem anno ölég régen az egy ZX Spectrum kazetta : Cookie- Ultimate nevü cégtöl 120 Ft volt:))
Végülis télleg értelmetlen, de ha valaki 1-2 konzol+72 cm szupersik tv meg házimozi + legdrágább ATI mitomén mellet azt irja nincs pénze eredetit venni az igen furcsesz:/
Hi-fi stereo videot meg a mindent tudo DVD lejátszot nem is nézem bele............... -
#105 ez egy ördögi körforgás... ez olyan kb mint "mi volt elöbb a tyúk vagy a tojás???"
Azt azér' az érdekesség kedvéért megnézném, mennyi volt anno Mo-n az első játékszoftver amit kitettek a polcra(az akkori szoftverár/átlagfizu arány érdekelne)...
-
#104 Ertelmetlen tema akkoris. Ha jot akarsz veszekdeni javaslom irjal a Politikai forumba. Ott legalabb nem nez a fele nep agyalagyultnak :)) hogy ilyen temat nyitsz egy olyan forumba ahol a 90% -a (jatekosok) az embereknek warezol.
-
#103 "(valami ilyasmit mesélt egy okos közgazda haverom, hogy az amerikai dolgozó/munkás adott idő alatt több értéket állít elő, mint a magyar munkás (jobb gépek, nagyobb hatékonyság, hatékonyabb tőkebefektetés, stb.)"
Igen ezt már halottam én is korábban egy ismerőstől aki szintén közgazdász... de akkor is csak mosolyogtam... Csak valamit elfelejt sajnos mindenki, lehet, hogy több tőkebefektetés, meg jobb gépkörülmény, de egy magyar munkás képzése, szakértése, kreatívitása még mindig szintekkel felette jár egy amcsiénak, nemhiába jönnek ide egyetemre tanulni stb(najó a tandij alacsony ára is húzóerő)... Kérdezem én iylenkor, hol az igazság??? a túloldalon?
-
#102 A warez rossz mert az egyenlőtlennek született embereket (vagyoni és földrajzi helyzet) egyenlőbbé teszi. LE VELE ! Éljen a 3. Birodalom soká ! -
#101 "Amig pedig magyarországon kb 15000 forint egy új játék bármilyen platformra,addig kétlem hogy sokan osztanák a "warez rossz" kijelentést."
Az, hogy Magyarországon az eredeti progik ára irreálisan magas, részben a wareznak "köszönhető".
-
Gabe18 #100 A warez rossz...
De kinek?
Mert hogy a játékfejlesztőkre,kiadókra nincs döntő hatással,az biztos,mert ha a warez világmértékben döntő lenne,akkor már jó régen minden kiadó,fejlesztő csődbe ment volna,és senki nem csinálna játékot.
Ám ehelyet egyre több van,sőt egyre több pénzt tesznek egy-egy játékba,márpedig kétlem hogy ha ez az egész veszteséges lenne,akkor ezt tennék...
Amig pedig magyarországon kb 15000 forint egy új játék bármilyen platformra,addig kétlem hogy sokan osztanák a "warez rossz" kijelentést.
Az egy más kérdés hogy aki rendszeressen megveszi a játékokat ennyiért,az néha elgondolkodik hogy a "sok kis köcsög warezos" a tizedéért szerzi azt amiért ő súlyos pénzeket kifizet,és ilyenkor esetleg ideges lesz.De azt már neki kell eldöntenie hogy a jogtiszta progik neki megérnek-e ennyit.
Jogilag persze mindig az eredetit vevőnek lesz igaza,de kétlem hogy ezt bárki is vitatná./de azt is hogy a warezt használokat különösebben érdekelné/
Az meg hogy erről meggyőzni valakit...
Most van egy sokat játszó egyén,tegyük fel.XY meggyőzi hogy vegyen eredetit,és ezután eredetit vesz.De havonta csak egyre jut pénze,és abban a hónapban már elköltötte az arra szánt pénzt.De a net-en meglátja a hónapok óta várt game-et,mit tesz vajon?Vár jövő hónapig hogy megvegye?Vagy download? -
hzx #99 Na, akkor újabb félreértések eloszlatása.
1.) Az mp3 algoritmus nem free: royaltyköteles. Szinte 100%, hogy a GPL-es lame, az egyik legelterjedtebb encoder nem fizet az algoritmusért, tehát nem jogtiszta a felhasználás. Erre jött létre az OGG egyébként: egy teljesen patent-free, fizetési-kötelezettségmentes, nyílt hangtömörítési szabvány.
2.) Az (egyébként EU normáknak is megfelelő) magyar szerzői jogi törvény szerint a letöltött mp3 magáncélú, így szabad felhasználásnak minősül. Ennek a díját a felhasználók az adathordozók árába beépített átalánydíjon keresztül róják le (ez az írható CD-n lévő hologramos matrica lényege). Azaz a letöltött mp3 önmagában nem jogellenes. Az ún. 24 órás szabály urban legend - hiába minden, makacsul tartja magát netes körökben :)
Warezfreak: a keresetek kérdéséhez - hozzáértés hiányában - nem tudok hozzászólni (valami ilyasmit mesélt egy okos közgazda haverom, hogy az amerikai dolgozó/munkás adott idő alatt több értéket állít elő, mint a magyar munkás (jobb gépek, nagyobb hatékonyság, hatékonyabb tőkebefektetés, stb.), ezért is keres jobban). A lényeg, hogy nyilván senki nem gondolja azt, hogy lőjünk le mindenkit, aki másolt játékkal tolja. Sőt, kimutatható, hogy van egy bizonyos warezszázalék, ami eladásösztönző hatású (demóként felfogott warez), de ez nyilván nem a magyarországi 90%. Mert éppen ez a 90% a gond, illetve az a nagyszájú hozzáállás, amivel a fórumokon pár alulfejlett mindenkit leordítva beszél hülyeségeket arról, hogy neki miért van _joga_ lopni a játékot. Gondolok itt a kiadó- és nyugatellenességre, a nagyon is átlátszó érvelésre arról, hogy ilyenkor nincs kár, hogy nem is venné meg a delikvens, ha nem tudná lemásolni, stb. Ha innen tovább lehetne lépni, már az hatalmas dolog lenne. -
Darkboy #98 A warez rossz ejnye, ijjet nem szabad mondani!
-
#97 A témához...
Persze, hogy rossz, DE! ha moncca mindenki megvenné a stuffot, akkor bizti olcsóbbak lennének a stuffot, sajnos én nem engedhetem meg magamnak, hogy megvegyek mindent, ami nagyon rulzik nálam, az megvan eredetiben PCn, konzolon? csak Cube...
Namost teszem azt fel, hogyha nem tudom megvenni, akkor I.J.? Kérdem én pl. amcsiban méért keres egy hasonló állásban dolgozó ember a többszörösét(nembeszélve a megélhetés-kereset arányt)? UAolyan ember, mint én és ez felháborít, mitöl különb blabla etc. Ez nem igazság. Nekem is szükségem van, egy kis luxusra, kikapcsolódásra, egy kis lazításra... Sajnos ezt illegálisan tehetem meg... I.J. Ez a dolog szerintem túl van lihegve, törödnének nagyobb volumenü dolgokkal... Drogcsempészet, Terrorizmus, Szociális körülméynek jobbátétele... stbstb... Szerintem ez a dolog pitibb egy hangyányit... -
#96 a Lame free...
-
#95 Így van, ha olyan védett audio állományod van MP3-ban, aminek a felhasználását nem vásároltad meg, akkor az illegális tulajdon.
Az MP3-ban való tárolás nem önmagában nem illegális (az eljárás maga védett, de az a programok része és a fejlesztők fizetik a licenszt). Onnantól illegális, ha olyan védett audio anyagot tartasz, aminek nincs meg a vásárolt változata (vagy a vásárlást igazoló bizonylata).
Tehát ha pl. az eredeti CD-met digizem be az MP3 lejátszommal (ami amúgy nincs ;), az még nem gond. -
#94 Nem beszélve arról, hogy globálisan a vevők fizetik ki a warez miatt keletkezett veszteséget is. -
#93 HUMMMMM, egy másik topicban ma irták hogy " én aztán nem adok a szemét nyugatnak lét", na akkor hogyisvanez??
Igaz tuti a srácnak Videoton tv meg Videoton erösitö van otthon.
UI: lusta vagyok benézni a rossz ps2 gamek topicba:PP
-
#92 Na... tehen meg a balet. -
#91 Azt elfelejtettem mondani hogy a pc-nél van igy, de szvsz a konzolknál is igy van! -
#90 nya! A Deviance csapat minden egyes "kiadott" játéka mellé ad egy szöveges file-t amiben az áll, hogy ezt ők csak azért csinálják hogy te kipróbáld a játékot és megvedd eredetiben!
A Másik hogy ezzel az erővel az mp3 is illegális.
Azért kiváncsi lennék hogy neked van-e 1 darab mp3 szám a gépeden! Régebbi 24óránál? Akkor máris illegális... ez van... -
hzx #89 Sephi: mert bármilyen hihetetlen, VAN hatása a dolognak. A warez miatt nincs pl. itthon érdemi Xbox és PC használtjáték piac. A warez miatt nincs érdemi limited edition piac - ott van a DVD dobozos cumó, és kész. A warez miatt nincs pl. több magyar nyelvű Digital Reality játék :( Egyébként meg, ne haragudj, de suttyó kérdés volt: nekem egyáltalán nem fáj, ha pl. téged éjszaka összevernek és kirabolnak, de azért szeretném, ha jobb lenne a közbiztonság... -
#88 Vannak/lesznek jó rpg-k GC-ra:Baten Kaitos,Tales of Symhonia,Paper Mario 2 stb...
Nekem 2 dolog nem tetszik a GC,Nintendo duóban:
1.le se szarják Európát,fél-egy évet kell várni egyes játékokra
2.rohadt drágák a játékok rá Európában -
#87 a warez rossz.. de kit erdekel?:) -
#86 De varj... teged/titeket miert is uizgat ez a dolog? Hol faj ez nektek? Hol befolyasoja az eleteteket ez a dolog?