2234
\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
  • TommyC
    Persze, tudom, hogy az feény sebessége állandó(pl. Michelson Moreley elmélet)...
  • ANT
    Akkor másszunk mélyebbre, de garantálom, hogy csak érthetetlenebb lesz.
    Az egész ott kezdődik, hogy akármilyen mozgó inerciális rendszerben mérjük meg a fény sebességét, mindig c-nek adódik. Ez azoknak, akik előszőr találkoznak ezzel a _ténnyel_, reflexből azt mondják, ez lehetetlen.
    Sajnos ez a szomorú valóság. Rengetek kisérlet támasztja alá, többek közöt a helyzetmeghatározó műholdak is csak az Einstein-i korrekciókkal pontosak, pedig eleinte ezt nem akarták alkalmazni ezeken.
    Jön a következő lépés. Hogy lehet ezt geometriailag leírni? Itt lép be a Minkowski-tér, avagy a téridő.
    Ebben a metrika, avagy a távolság nem a hagyományos dt2=dx2+dy2+dz2, hanem ds2=cdt2-dx2-dy2-dz2 ahol a c a fény sebessége a t pedig az idő.Látszik hogy a negyedik dimenzió valójában nem az idő, hanem a fény útja.
    Folyt.köv.
  • TommyC
    Vagy magyarázzátok már el egy kicsit érthetőbben,mert hülyére idegesítt, hogy akárhol olvasom ezt sosem értem megy, és máe jópárszor elolvastam.És a végére csak azt tudom, hogy nem értem az egészet és nem tudom hogy mit akarok kérdezni...

(Ez a kép nem a petárdás példa)
  • TommyC
    akkor miért vana az, hogy az űrhajós többnek látja azt az időt mint a bent lévő?

• TommyC
  • ANT
    Ja, ez tévedés
    ..." amikor mi is az űrhajón vagyunk" .."Hogyhogy nem éri el hamarabb a hátsó petárdát, hisz most is mozog az űrhajó?"

Az űrhajó önmagához képest nem mozog.
  • LittleL
    hát ez fogós kérdés.

több napot el lehet ezen gondolkodni.
  • TommyC
    Kösz, még nem de utánanézek...
  • ANT
    Minkowski metrika mond valamit?
    Ha nem, előbb ismerd meg, e nélkül nem hinném hogy megválaszolható a kérdésed.
    Addig is ne gondolkozz feleslegesen.
  • TommyC
    Én most csak azt nem értem, hogy az első rendszerben amikor mi is az űrhajón vagyunk akkor ott is hogyhogy nem halad máskéép a fény.Hogyhogy nem éri el hamarabb a hátsó petárdát, hisz most is mozog az űrhajó?

Segítsetek már lécci...
  • TommyC
    Képzeljünk el egy gyorsan mozgó űrhajót - de akár egy vasúti kocsit, mint Einstein kedvenc példáiban -, és annak két végén egy-egy petárdát. Tegyük fel, hogy ezeket egy-egy fényjellel lehet begyújtani; amit most meg is teszünk egy olyannal, amelyet pont az űrhajó közepén adunk ki, vagyis tőlük egyenlő távolságra.

Mit tapasztalunk az űrhajón belül, azaz vele együtt mozogva? Semmi különöset: elindul a két fényjel, majd megérkezik a két petárdához, és azok megörvendeztetik az utasokat egy-egy szép pukkanással. Természetesen egyszerre, mert hiszen a középtől egyenlő távolságra vannak, és a fény sebessége is ugyanaz a két irányban. No és mit tapasztalunk, ha mindezt kívülről szemléljük, egy olyan rendszerből, amelyhez képest az egész űrhajó mozog? (Vagy amely az űrhajóhoz képest mozog, ez az egyenértékűség miatt mindegy.) A fény most a mi rendszerünkben halad ugyanazzal a sebességgel minden irányban, így a hajóval együtt és azzal szembe is. Ezért nem kétséges, hogy a hajó elején lévő petárdát később fogja elérni, mint a végén lévőt; az utóbbi ugyanis a saját mozgásával elébe megy, az előbbi elszalad előle. Tőlünk nézve tehát a két petárda nem ugyanakkor pukkan.
  • LittleL
    Jah, ha egyszemélyes, akkor már helyes a világrekord.

Amikor megérkezett visza, ahonnan felszállt ott
    várta a kifutón a Virgin tulajdonosa. Ezt mondta neki:

- Te jó ég. !! Hogy neked micsoda szagod van !!
  • [NST]Cifu
    Nem, Steve Fosset repülte körül a Földet először egyszemélyes géppel.
  • LittleL
    Bár ha a gyorsaságot nézzük akkor egy SR-71 -es lenne a leggyorsabb,
    persze légi utántöltéssel.

de a B2 -es bombázók is oda-vissza repültek, amikor Afganisztánban bombáztak..
  • LittleL
    Asszem azok akik a 70- es években csinálták a repülést,
    azok légcsavaros géppel repültek,
    úgyhogy akkor ez a sugárhajtású gép biztos gyorsabb volt.

Ja és ők is alig tudtak felszállni az induláskor,
    mert annyira teli volt üzemanyaggal.
  • Shaman
    asszem nem első volt hanem leggyorsabban talán,de erre nem tenném a nyakam......
  • LittleL
    Tényleg,
    volt múlt hónapban, hogy ez a Steve Fossett megkerülte leszállás
    nélkül a Földet.
    Azt mondták, hogy ez világrekord.

Pedig én láttam egyszer a Discovery -n , hogy a 70 -es években
    egy Amerikai nő, és egy fickó, először repülte körbe a Földet leszállás nélkül, 3 nap alatt.

Most akkor hogy is van ez ?
    Mert aki azt állítja hogy Stave Fossett repülte először körbe a Földet leszállás nélkül, az
    hazudik,
    Vagy csak úgy kell érteni, hogy " egyedül " ??
  • nemcsakfeel
    Ha nem lenne gravitációs tér, az atomok is megállnának és az abszolut nulla fok ALÁ hűlnének.
    sry.
  • Shaman
    Fekete lyuk a laborban......
  • gazdi
    Ez 8888x4544-es. És ugye nem kell beszélnem a jpg és a tiff közötti különbségekről? :)
  • LittleL
    kösz, megnézem akkor ezt...
  • [NST]Cifu
    Nekem egy hasonló kép van a Szaturnuszról (ott felülről látni a gyűrűket), ami egy 5.79MB-os JPG file. Mérete 8400x3300 pixel :))
  • Punkerwork
    passz :)
  • LittleL
    majd lehet hogy letöltöm. Hmmm

mekkora a mérete ? hányszor -hányas ?
  • Nightrun
    Ő a Szaturnusz?

Idén télen kifejezetten jól látható volt, de a többi bolygót a nap közelsége szinte megfigyelhetetlenné tette. Na mindegy, nem vagyok tudós, csak egy amatör csillagász.
  • Punkerwork

és az eredeti 28 megás képecske :)
  • LittleL
  • Cat #1207
    két furcsaság:

Az Opportunity a Vosztok kráter felé halad

Egy ma a netre kitett fotón a rovert jobbról előzi egy Lada Szamara
  • LittleL
    csak az első nem működik,
    amúgy érdekesek ezek a cikkek.
  • Punkerwork
    Az első kráterek és vulkanizmus a Titánon
  • ivjoe
    Vazzz... Csak a barnatörpés link lyó! [nemérti]
  • ivjoe
    Híradó [Csak úgy! :D]:

AZ ELSŐ LÁTHATATLAN GALAXIS

Felfedezték az első olyan galaxist, amely egyáltalán nem tartalmaz csillagokat, és szinte teljes
    egészében az ún. sötét anyagból áll.
    Cikk

ÚJ EREDMÉNY A FEKETE LYUKAK NÖVEKEDÉSÉRŐL

A legújabb számítógépes modellek szerint a galaxisok középpontjában lapuló fekete lyuk jelentős
    hatással bír a galaxis egészének fejlődésére. Ez megmagyarázza, miért van közvetlen összefüggés
    a központi fekete lyuk és a galaxis csillagainak tömege között. Lehetséges, hogy a fekete lyukak
    saját maguk vetnek véget hízásuknak.
    Cikk

MÉRLEGEN EGY BARNA TÖRPE

Először határozták meg pontosan egy fiatal barna törpe tömegét. A kapott eredmény mintegy
    kétszerese annak, amit a csillagfejlődési modellek jósolnak.
    Cikk
  • LittleL
    hmmm
  • Dzsini
    Sötét galaxis
  • Punkerwork
    Szenzációs felfedezés a Marson
  • LittleL
    Ha meg valami megint balul üt ki,
    akkor megint ropogósra sülnek, mint
    az előző legénység. D
  • [NST]Cifu
    Bejelentették, hogy a Discovery űrsikló Május 15.-én indul útnak. A Columbia két évvel ezelött katasztrófája óta ez lesz az első STS misszió. Amennyiben bármi probléma adódna az űrsiklóval, a hajó legénysége az Alfa űrállomáson húzhatja meg magát, természetesen ez egy feltételes lehetőség, amennyiben a hajóval kapcsolatban a visszatérés elött bármi hibaforrás felderítésre kerül. Az Atlantis űrsikló, mely egyébként Júliusban indulna, szükség esetén rendelkezésre áll, mint mentőhajó, ez esetben leghamarabb Június 14.-én indulhatna az ISS-re a Discovery legénységéért.
  • LittleL
    igen, ez furcsa. olyan hamar....
  • Dzsini
    persze, de ebben az az igazán lényeges, hogy alig 1 milliárd évvel az ősrobbanás után már galaxisok alakultak ki
  • artschiatwork
    lol