2234
\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
-
#1234 Persze, tudom, hogy az feény sebessége állandó(pl. Michelson Moreley elmélet)... -
ANT #1233 Akkor másszunk mélyebbre, de garantálom, hogy csak érthetetlenebb lesz.
Az egész ott kezdődik, hogy akármilyen mozgó inerciális rendszerben mérjük meg a fény sebességét, mindig c-nek adódik. Ez azoknak, akik előszőr találkoznak ezzel a _ténnyel_, reflexből azt mondják, ez lehetetlen.
Sajnos ez a szomorú valóság. Rengetek kisérlet támasztja alá, többek közöt a helyzetmeghatározó műholdak is csak az Einstein-i korrekciókkal pontosak, pedig eleinte ezt nem akarták alkalmazni ezeken.
Jön a következő lépés. Hogy lehet ezt geometriailag leírni? Itt lép be a Minkowski-tér, avagy a téridő.
Ebben a metrika, avagy a távolság nem a hagyományos dt2=dx2+dy2+dz2, hanem ds2=cdt2-dx2-dy2-dz2 ahol a c a fény sebessége a t pedig az idő.Látszik hogy a negyedik dimenzió valójában nem az idő, hanem a fény útja.
Folyt.köv. -
#1232 Vagy magyarázzátok már el egy kicsit érthetőbben,mert hülyére idegesítt, hogy akárhol olvasom ezt sosem értem megy, és máe jópárszor elolvastam.És a végére csak azt tudom, hogy nem értem az egészet és nem tudom hogy mit akarok kérdezni...
(Ez a kép nem a petárdás példa) -
#1231 akkor miért vana az, hogy az űrhajós többnek látja azt az időt mint a bent lévő?
-
#1230 -
ANT #1229 Ja, ez tévedés
..." amikor mi is az űrhajón vagyunk" .."Hogyhogy nem éri el hamarabb a hátsó petárdát, hisz most is mozog az űrhajó?"
Az űrhajó önmagához képest nem mozog. -
#1228 hát ez fogós kérdés.
több napot el lehet ezen gondolkodni. -
#1227 Kösz, még nem de utánanézek... -
ANT #1226 Minkowski metrika mond valamit?
Ha nem, előbb ismerd meg, e nélkül nem hinném hogy megválaszolható a kérdésed.
Addig is ne gondolkozz feleslegesen. -
#1225 Én most csak azt nem értem, hogy az első rendszerben amikor mi is az űrhajón vagyunk akkor ott is hogyhogy nem halad máskéép a fény.Hogyhogy nem éri el hamarabb a hátsó petárdát, hisz most is mozog az űrhajó?
Segítsetek már lécci... -
#1224 Képzeljünk el egy gyorsan mozgó űrhajót - de akár egy vasúti kocsit, mint Einstein kedvenc példáiban -, és annak két végén egy-egy petárdát. Tegyük fel, hogy ezeket egy-egy fényjellel lehet begyújtani; amit most meg is teszünk egy olyannal, amelyet pont az űrhajó közepén adunk ki, vagyis tőlük egyenlő távolságra.
Mit tapasztalunk az űrhajón belül, azaz vele együtt mozogva? Semmi különöset: elindul a két fényjel, majd megérkezik a két petárdához, és azok megörvendeztetik az utasokat egy-egy szép pukkanással. Természetesen egyszerre, mert hiszen a középtől egyenlő távolságra vannak, és a fény sebessége is ugyanaz a két irányban. No és mit tapasztalunk, ha mindezt kívülről szemléljük, egy olyan rendszerből, amelyhez képest az egész űrhajó mozog? (Vagy amely az űrhajóhoz képest mozog, ez az egyenértékűség miatt mindegy.) A fény most a mi rendszerünkben halad ugyanazzal a sebességgel minden irányban, így a hajóval együtt és azzal szembe is. Ezért nem kétséges, hogy a hajó elején lévő petárdát később fogja elérni, mint a végén lévőt; az utóbbi ugyanis a saját mozgásával elébe megy, az előbbi elszalad előle. Tőlünk nézve tehát a két petárda nem ugyanakkor pukkan.
-
#1223 Jah, ha egyszemélyes, akkor már helyes a világrekord.
Amikor megérkezett visza, ahonnan felszállt ott
várta a kifutón a Virgin tulajdonosa. Ezt mondta neki:
- Te jó ég. !! Hogy neked micsoda szagod van !! -
#1222 Nem, Steve Fosset repülte körül a Földet először egyszemélyes géppel. -
#1221 Bár ha a gyorsaságot nézzük akkor egy SR-71 -es lenne a leggyorsabb,
persze légi utántöltéssel.
de a B2 -es bombázók is oda-vissza repültek, amikor Afganisztánban bombáztak.. -
#1220 Asszem azok akik a 70- es években csinálták a repülést,
azok légcsavaros géppel repültek,
úgyhogy akkor ez a sugárhajtású gép biztos gyorsabb volt.
Ja és ők is alig tudtak felszállni az induláskor,
mert annyira teli volt üzemanyaggal. -
#1219 asszem nem első volt hanem leggyorsabban talán,de erre nem tenném a nyakam...... -
#1218 Tényleg,
volt múlt hónapban, hogy ez a Steve Fossett megkerülte leszállás
nélkül a Földet.
Azt mondták, hogy ez világrekord.
Pedig én láttam egyszer a Discovery -n , hogy a 70 -es években
egy Amerikai nő, és egy fickó, először repülte körbe a Földet leszállás nélkül, 3 nap alatt.
Most akkor hogy is van ez ?
Mert aki azt állítja hogy Stave Fossett repülte először körbe a Földet leszállás nélkül, az
hazudik,
Vagy csak úgy kell érteni, hogy " egyedül " ?? -
#1217 Ha nem lenne gravitációs tér, az atomok is megállnának és az abszolut nulla fok ALÁ hűlnének.
sry. -
#1216 Fekete lyuk a laborban...... -
gazdi #1215 Ez 8888x4544-es. És ugye nem kell beszélnem a jpg és a tiff közötti különbségekről? :) -
#1214 kösz, megnézem akkor ezt... -
#1213 Nekem egy hasonló kép van a Szaturnuszról (ott felülről látni a gyűrűket), ami egy 5.79MB-os JPG file. Mérete 8400x3300 pixel :)) -
#1212 passz :) -
#1211 majd lehet hogy letöltöm. Hmmm
mekkora a mérete ? hányszor -hányas ? -
#1210 Ő a Szaturnusz?
Idén télen kifejezetten jól látható volt, de a többi bolygót a nap közelsége szinte megfigyelhetetlenné tette. Na mindegy, nem vagyok tudós, csak egy amatör csillagász. -
és az eredeti 28 megás képecske :) -
#1208 -
Cat #1207 két furcsaság:
Az Opportunity a Vosztok kráter felé halad
Egy ma a netre kitett fotón a rovert jobbról előzi egy Lada Szamara -
#1206 csak az első nem működik,
amúgy érdekesek ezek a cikkek. -
#1205 Az első kráterek és vulkanizmus a Titánon -
#1204 Vazzz... Csak a barnatörpés link lyó! [nemérti] -
#1203 Híradó [Csak úgy! :D]:
AZ ELSŐ LÁTHATATLAN GALAXIS
Felfedezték az első olyan galaxist, amely egyáltalán nem tartalmaz csillagokat, és szinte teljes
egészében az ún. sötét anyagból áll.
Cikk
ÚJ EREDMÉNY A FEKETE LYUKAK NÖVEKEDÉSÉRŐL
A legújabb számítógépes modellek szerint a galaxisok középpontjában lapuló fekete lyuk jelentős
hatással bír a galaxis egészének fejlődésére. Ez megmagyarázza, miért van közvetlen összefüggés
a központi fekete lyuk és a galaxis csillagainak tömege között. Lehetséges, hogy a fekete lyukak
saját maguk vetnek véget hízásuknak.
Cikk
MÉRLEGEN EGY BARNA TÖRPE
Először határozták meg pontosan egy fiatal barna törpe tömegét. A kapott eredmény mintegy
kétszerese annak, amit a csillagfejlődési modellek jósolnak.
Cikk -
#1202 hmmm -
#1201 Sötét galaxis -
#1200 Szenzációs felfedezés a Marson -
#1199 Ha meg valami megint balul üt ki,
akkor megint ropogósra sülnek, mint
az előző legénység. D -
#1198 Bejelentették, hogy a Discovery űrsikló Május 15.-én indul útnak. A Columbia két évvel ezelött katasztrófája óta ez lesz az első STS misszió. Amennyiben bármi probléma adódna az űrsiklóval, a hajó legénysége az Alfa űrállomáson húzhatja meg magát, természetesen ez egy feltételes lehetőség, amennyiben a hajóval kapcsolatban a visszatérés elött bármi hibaforrás felderítésre kerül. Az Atlantis űrsikló, mely egyébként Júliusban indulna, szükség esetén rendelkezésre áll, mint mentőhajó, ez esetben leghamarabb Június 14.-én indulhatna az ISS-re a Discovery legénységéért. -
#1197 igen, ez furcsa. olyan hamar.... -
#1196 persze, de ebben az az igazán lényeges, hogy alig 1 milliárd évvel az ősrobbanás után már galaxisok alakultak ki -
#1195 lol