2234
\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
  • jointeer
    a vörös óriások és fehér törpék is jó könyv, bár megvan 40 éves
  • KM
    Nagyon jó könyv, érdemes elolvasni: Werner Braunbek: Az atommag regénye.
  • TommyC
    hülye vagyok....

"ez egy egy töltéssel(+)..."..."és ez a W+ vektor bozon továbbomlik"
    javítom:
    !ez egy egy töltéssel(-)...!...!és ez a W- vektor bozon továbbomlik!

sry....

[már fáradt]
  • TommyC
    "E. Rutherford 1903-ban ki­mu­tatta, hogy a radioaktív bomlás bétasugárzását nagyenergiájú elektronok alkotják"
    egyszerűbben az enc.hu-ról....

ahha....hm...szal igen a béta sugárzásnál a neutronból proton lesz...avagy a negatív béta bomlás asszem...és ienkor mi is történik pontosabban?...a n0 egyik d kvarkja u kvarká alakul, miközben W- vektor bozont sugároz...ez egy egy töltéssel(+) és tömeggel rendelkező erő közvetítő részecske....és ez a W+ vektor bozon továbbomlik egyből egy elektronra és egy anti elektron neutrínóra....szal ennyi ;)
  • KM
    Ismerkedjünk az elektonnal!
  • TommyC
    háát...hm...kuató diákhoz tartozok...s mégcsak money sem jön érte:P
  • TommyC
    szal mit nm enged a Standard Modell?("Ezt eddig úgy tudtam, hogy nem engedi meg a standard modell")
  • kuncika
    Te meg mi az hogy nyáron itt konferenciázgatsz?
  • kuncika
    Hm de egy kicsit eltértünk a tárgytól.
  • kuncika
    Lehet hogy skizofrén vagyok és én vagyok a csoportvezetőtök is? Amúgy meg mostanában nagyon megszaporodtam a hozzám hasonló nevű emberek, mert van valami divatbuzi csávó is akinek a faje ki van plakátozva a blahán és őt is így hívják. Meghóditom az országot!
  • TommyC
    +van...csak az azérdekes, h a csoportvezetőnket is pont úgy hívják mint téged, vazzz!!!!
  • kuncika
    Nah elküldtem privátba. Nehogy itt a rajongóim elkezdjenek fölvenni:P
  • TommyC
    nm lehetk okosabb mint Te?különben sem biztos h az vagyok...:)
  • TommyC
    add emeg a tiéd és fölveszlek én :P.....
    csak most épp fehérje konferencián vagyok....és nm took msn-ezni...de majd....
    mit nm enged a SM?
  • kuncika
    Ehh ő vaze. Akkor elvileg ugyanannyi idő vagy mint én, mégis okosabb. Ez hogy lehet?Ezt eddig úgy tudtam, hogy nem engedi meg a standard modell. Amúgy meg adj egy msn címet és fölveszlek, persze csak ha akarod.
  • TommyC
    nm igazán...net....
    eddig egy fél könyvet olvastam....:)
  • TommyC
    különben bioszos vaygok meg kéttannyelvűs..a fizika csak hobbi :P

de kérdezz nyugodtan bármit, most amúgyis uncsizom...
  • kuncika
    Mert én a Mi, micsoda könyvekből és barátaiból szoptam eddig a tudást. Gondolom te nem onnan.
  • TommyC
    másodikos vagyok középiskolában :)
    és 2 hónapja csöppentem bele a fizikába :)
  • kuncika
    TommyC te mit tanulsz, vagy mivel foglalkozol?
  • TommyC
    "sok proton szeretkezik egymás hegyén-hátán"
    csak azért voltam ennyira csodálkozó, na :P

az elektrona standard modell szerint, meg ahogy én tudom nem bontható tovább...
    az elektron a leptonok családjába tartozik, ahol a neutríno, meg tau, meg elektron-neutrinó, meg ienek vannak....szal sztem nm bontható tovább...ha a standard modell helyes....

• kuncika
    Ja izé, és az elektron még bontható kisebb alkotóelemekre? Mert jelenleg úgy tudom, hogy nem, de hát sosem lehet elég biztos az ember.
  • kuncika
    "Neutron csillag?....PROTONOKBÓL?

jó vicc:).....hisz azért neutron csillag a neve, mert neutronokból áll;)
    "

Hát nem azért, de ez mintha azt suggalná, hogy az egész neutronkból áll.
  • TommyC
    Csak nem godndoltad, h tiszta neutron az egész :P

Na szal ja az udd a neutron...az uud pedig a proton....
  • kuncika
    Az elnevezésekből nem igazán merek következtetni az egyes égitestek anyagára, és azzal, hogy elolvastam a belinkelt cikket rájöttem, hogy itt sem szabad. A neutronokon kívül azért vannak ott protonok is, nem is kevés.

A down-down-up azok a kvarkok, amik a neutronokat alkotják ugye?
  • TommyC
    Egyébként down-down-up kvarkokból vannak ;)
  • TommyC
    Neutron csillag?....PROTONOKBÓL?

jó vicc:).....hisz azért neutron csillag a neve, mert neutronokból áll;)

szal neutroncsillagok !

olvass és okulj...
  • kuncika
    "Egy sárga gumikacsa hápogástól megvadult orángután erejével" indítom útjára hülyébbnél hülyébb kérdéseim özönét, melynek első állomása a neutroncsillagok.

Mibő vannak?

Vagyis szóval ezek is szupersűrű anyagból állnak? Arra gondolok, hogy nincs atommag, hanem sok proton szeretkezik egymás hegyén-hátán, és ezt az egész orgiát egy nagy elektronfelhő veszi körül. Bocs a buta kérdésért, de hát ennyi telik tőlem.
  • jointeer
    ma kezdődött el az MCSE ifjúsági tábora Ágasváron. asszem csak vasárnap megyek
  • LittleL
    de olyan közel ahhoz a Naphoz, amelyik bolygó 4 nap 6 óra alatt
    kerüli meg a Napját,
    az csak gázóriás lehet.....
  • [NST]Cifu
    Semmi gond. Bár nemrég egy másik fórumban az volt a kérdés lényege, hogy honnan tudjuk, hogy valóban gázóriások? Azért mert nálunk az óriásbolygók gázóriások, még nem zárja ki azt, hogy más naprendszerben szilárd felszinű óriásbolygók legyenek. Legalábbis kb. ez volt a végkövetkeztetés. :Ð
  • jointeer
    igaz. tévedtem, elnézést kérek
  • LittleL
    Igen, nemrég volt a Spektrumon egy adás a bolygókról,
    és találtak egy másik csillag körüli bolyót ami 4 nap alatt kerüli meg a csillagát.

Mindez akkora gázóriást eredményez, sejtet, amekorát elképzelni is nehéz.
    Akkora a bolygón a vonzás, hogy mindig ugyanaz a fele néz a nap felé,
    a nap felőli oldalon 2500 fok, innen csikokban áramlik a forró gáz a bolygó másik fele felé.
  • [NST]Cifu
    Javíts ki, ha tévednék, de az eddig felfedezett Exobolygók elsöprő többsége gázóriás, és sok közülük nagyon-nagyon közel kering a csillagjához, olyannyira, hogy egyik-másik pár nap alatt kerüli meg...
  • jointeer
    legalábbis kőzetből állnak
  • jointeer
    ez biztos, mert a csilaghoz közeli bolygók szilárdak
  • [NST]Cifu
    Erre nincs válasz jelenleg. De feltehetően a csillaghoz közelieknek nincs.
  • Punkerwork
    [URL=http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20050629tavak.html]Az eddigi legbiztosabb "tójelölt" nyomát figyelte meg a Titanon a Cassini-űrszonda.[/URL]
  • jointeer
    tényleg szar kérdés, minden oriásbolygónak van gyűrűje a szoláris rendszerben legalábbis, dehogy más csillagok bolygóinak van-e tudja valaki?
  • LittleL
    múltkor meg a Legyen ön is milliomosban az volt a kérdés hogy :

Melyik bolygónak van gyűrűje ?:

A:Mars
    B:Jupiter
    C:Szaturnusz
    D:Neptunusz

DDDD, csak a MArs -nak nincsen gyűrűje, mert a Jupiternek ott a vékony porgyűrüje, a Neptunusz -nak meg ott a hármas gyűrűje.
    rosz kérdés volt, de Szaturnuszt beikszelte...