2234
\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
-
#1434 a vörös óriások és fehér törpék is jó könyv, bár megvan 40 éves -
#1433 Nagyon jó könyv, érdemes elolvasni: Werner Braunbek: Az atommag regénye.
-
#1432 hülye vagyok....
"ez egy egy töltéssel(+)..."..."és ez a W+ vektor bozon továbbomlik"
javítom:
!ez egy egy töltéssel(-)...!...!és ez a W- vektor bozon továbbomlik!
sry....
[már fáradt] -
#1431 "E. Rutherford 1903-ban kimutatta, hogy a radioaktív bomlás bétasugárzását nagyenergiájú elektronok alkotják"
egyszerűbben az enc.hu-ról....
ahha....hm...szal igen a béta sugárzásnál a neutronból proton lesz...avagy a negatív béta bomlás asszem...és ienkor mi is történik pontosabban?...a n0 egyik d kvarkja u kvarká alakul, miközben W- vektor bozont sugároz...ez egy egy töltéssel(+) és tömeggel rendelkező erő közvetítő részecske....és ez a W+ vektor bozon továbbomlik egyből egy elektronra és egy anti elektron neutrínóra....szal ennyi ;) -
#1430 Ismerkedjünk az elektonnal! -
#1429 háát...hm...kuató diákhoz tartozok...s mégcsak money sem jön érte:P -
#1428 szal mit nm enged a Standard Modell?("Ezt eddig úgy tudtam, hogy nem engedi meg a standard modell") -
kuncika #1427 Te meg mi az hogy nyáron itt konferenciázgatsz? -
kuncika #1426 Hm de egy kicsit eltértünk a tárgytól. -
kuncika #1425 Lehet hogy skizofrén vagyok és én vagyok a csoportvezetőtök is? Amúgy meg mostanában nagyon megszaporodtam a hozzám hasonló nevű emberek, mert van valami divatbuzi csávó is akinek a faje ki van plakátozva a blahán és őt is így hívják. Meghóditom az országot! -
#1424 +van...csak az azérdekes, h a csoportvezetőnket is pont úgy hívják mint téged, vazzz!!!! -
kuncika #1423 Nah elküldtem privátba. Nehogy itt a rajongóim elkezdjenek fölvenni:P -
#1422 nm lehetk okosabb mint Te?különben sem biztos h az vagyok...:) -
#1421 add emeg a tiéd és fölveszlek én :P.....
csak most épp fehérje konferencián vagyok....és nm took msn-ezni...de majd....
mit nm enged a SM? -
kuncika #1420 Ehh ő vaze. Akkor elvileg ugyanannyi idő vagy mint én, mégis okosabb. Ez hogy lehet?Ezt eddig úgy tudtam, hogy nem engedi meg a standard modell. Amúgy meg adj egy msn címet és fölveszlek, persze csak ha akarod. -
#1419 nm igazán...net....
eddig egy fél könyvet olvastam....:) -
#1418 különben bioszos vaygok meg kéttannyelvűs..a fizika csak hobbi :P
de kérdezz nyugodtan bármit, most amúgyis uncsizom... -
kuncika #1417 Mert én a Mi, micsoda könyvekből és barátaiból szoptam eddig a tudást. Gondolom te nem onnan. -
#1416 másodikos vagyok középiskolában :)
és 2 hónapja csöppentem bele a fizikába :) -
kuncika #1415 TommyC te mit tanulsz, vagy mivel foglalkozol? -
#1414 "sok proton szeretkezik egymás hegyén-hátán"
csak azért voltam ennyira csodálkozó, na :P
az elektrona standard modell szerint, meg ahogy én tudom nem bontható tovább...
az elektron a leptonok családjába tartozik, ahol a neutríno, meg tau, meg elektron-neutrinó, meg ienek vannak....szal sztem nm bontható tovább...ha a standard modell helyes....
-
kuncika #1413 Ja izé, és az elektron még bontható kisebb alkotóelemekre? Mert jelenleg úgy tudom, hogy nem, de hát sosem lehet elég biztos az ember. -
kuncika #1412 "Neutron csillag?....PROTONOKBÓL?
jó vicc:).....hisz azért neutron csillag a neve, mert neutronokból áll;)
"
Hát nem azért, de ez mintha azt suggalná, hogy az egész neutronkból áll. -
#1411 Csak nem godndoltad, h tiszta neutron az egész :P
Na szal ja az udd a neutron...az uud pedig a proton....
-
kuncika #1410 Az elnevezésekből nem igazán merek következtetni az egyes égitestek anyagára, és azzal, hogy elolvastam a belinkelt cikket rájöttem, hogy itt sem szabad. A neutronokon kívül azért vannak ott protonok is, nem is kevés.
A down-down-up azok a kvarkok, amik a neutronokat alkotják ugye? -
#1409 Egyébként down-down-up kvarkokból vannak ;) -
#1408 Neutron csillag?....PROTONOKBÓL?
jó vicc:).....hisz azért neutron csillag a neve, mert neutronokból áll;)
szal neutroncsillagok !
olvass és okulj... -
kuncika #1407 "Egy sárga gumikacsa hápogástól megvadult orángután erejével" indítom útjára hülyébbnél hülyébb kérdéseim özönét, melynek első állomása a neutroncsillagok.
Mibő vannak?
Vagyis szóval ezek is szupersűrű anyagból állnak? Arra gondolok, hogy nincs atommag, hanem sok proton szeretkezik egymás hegyén-hátán, és ezt az egész orgiát egy nagy elektronfelhő veszi körül. Bocs a buta kérdésért, de hát ennyi telik tőlem. -
#1406 ma kezdődött el az MCSE ifjúsági tábora Ágasváron. asszem csak vasárnap megyek -
#1405 de olyan közel ahhoz a Naphoz, amelyik bolygó 4 nap 6 óra alatt
kerüli meg a Napját,
az csak gázóriás lehet..... -
#1404 Semmi gond. Bár nemrég egy másik fórumban az volt a kérdés lényege, hogy honnan tudjuk, hogy valóban gázóriások? Azért mert nálunk az óriásbolygók gázóriások, még nem zárja ki azt, hogy más naprendszerben szilárd felszinű óriásbolygók legyenek. Legalábbis kb. ez volt a végkövetkeztetés. :Ð -
#1403 igaz. tévedtem, elnézést kérek -
#1402 Igen, nemrég volt a Spektrumon egy adás a bolygókról,
és találtak egy másik csillag körüli bolyót ami 4 nap alatt kerüli meg a csillagát.
Mindez akkora gázóriást eredményez, sejtet, amekorát elképzelni is nehéz.
Akkora a bolygón a vonzás, hogy mindig ugyanaz a fele néz a nap felé,
a nap felőli oldalon 2500 fok, innen csikokban áramlik a forró gáz a bolygó másik fele felé. -
#1401 Javíts ki, ha tévednék, de az eddig felfedezett Exobolygók elsöprő többsége gázóriás, és sok közülük nagyon-nagyon közel kering a csillagjához, olyannyira, hogy egyik-másik pár nap alatt kerüli meg... -
#1400 legalábbis kőzetből állnak -
#1399 ez biztos, mert a csilaghoz közeli bolygók szilárdak -
#1398 Erre nincs válasz jelenleg. De feltehetően a csillaghoz közelieknek nincs. -
#1397 [URL=http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20050629tavak.html]Az eddigi legbiztosabb "tójelölt" nyomát figyelte meg a Titanon a Cassini-űrszonda.[/URL] -
#1396 tényleg szar kérdés, minden oriásbolygónak van gyűrűje a szoláris rendszerben legalábbis, dehogy más csillagok bolygóinak van-e tudja valaki? -
#1395 múltkor meg a Legyen ön is milliomosban az volt a kérdés hogy :
Melyik bolygónak van gyűrűje ?:
A:Mars
B:Jupiter
C:Szaturnusz
D:Neptunusz
DDDD, csak a MArs -nak nincsen gyűrűje, mert a Jupiternek ott a vékony porgyűrüje, a Neptunusz -nak meg ott a hármas gyűrűje.
rosz kérdés volt, de Szaturnuszt beikszelte...