KOZMOSZ

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Dzsini

íme a Prométheusz nevû holdacska, amint éppen anyagot lop az egyik gyûrûbõl 😊
Cassini Photojournal

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

LittleL
nemsokára landolás..

Szédült Simon mondta a vásáron a cukrásznak: Ide a sütikkel vagy átkúrom a fejed a palánkon !

Punker
<#eljen>

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Dzsini

Szaturnusz, gyûrûk, gyûrûárnyékok, a bolygó éjszakai oldala, és a Mimas

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

LittleL
tényleg, tényleg mostantól figyerljünk megint a Titánra,
kezdõdik az attrakció

van ott a NASA oldalán egy oldal, ahol az összes
Cassini által felvett képet is meg lehet nézni, de
elég körülményes a keresgélés...

Szédült Simon mondta a vásáron a cukrásznak: Ide a sütikkel vagy átkúrom a fejed a palánkon !

Dzsini

Dzsini
vissza a kozmoszba 😊
A Titan és a Tethys

FtranX
szerintem sem 😉

LittleL
meg a Holdon is lesznek hotelek, hallottam, õk azt mondták 15 év múlva,

szerintem, 50 év múlva sem.

FtranX
sztem mi már csak akkor utazhatunk szuperszónikus utasszállítón, ha scramjet technológiát sikerül megfelelõ szintre fejleszteni (>15 év).

Dzsini
szerintem a jövõt egyelõre az A3XX és társai fogják benépesíteni, 700-1000 vagy még több utassal. szuperszonikus/hiperszonikus géprõl egyelõre csak koncepciókat láttam

amúgy a Concorde baleset csak egy 'jó ürügy' volt, hogy a nagyon szennyezõ gépet végre letilthassák...

LittleL
Igen kár, de állítólag a Boing -nál már tevezik
az új szuperszónikus utasszállítót.

KM
Sajnos. Nagy kár érte!

Punkerwork
azért tiltották le mert nem volt nyereséges 😞

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

KM
Volt ott más probléma is...

Punkerwork

LittleL
jah, letiltották a világ legbiztonságosabb repülõgépét, a Concorde -ot.

Csak egysze történt baleset, de az is azért mert egy másik géprõl
leesett alkatrész kiszakította a Concorde gumiját,
a gumidarabok, meg szanaszét repültek,
és felrobbant a gép.

Dzsini
és mikor tiltják le õket, mint a Concorde-ot?

LittleL
a kérdés csak az, hogyha megépítik is, mikor lesznek
elég biztonságosak ezek a repülõgépek ?

Dzsini
van, ha sikerül normális módon, újrafelhasználható rendszerrel biztosítani a felgyorsulást (úgy, hogy azért az utasoknak ne kelljen mondjuk ûrhajósképzésben részt venniük).
a másik cél pedig pont az ûrbe kijutó rakétáknak az egyik köztes fokozat leváltása. a scram-technológia határa számítások szerint olyan 25-30 mach körül van (persze ez magasságfüggõ is, a fenti légkör jóval ritkább), ami 30ezer km/h, vagyis 8,3 km/s - a szökési sebesség pedig az egyenlítõ felszínén 11,2 km/s

LittleL
lehet hogy mégis van jövõje ennek a tecnikának ?

ha polgárilag alkalmaznák, már az is nagy elõrelépés lenne.
1 óra alatt elrepülhetnénk Ausztráliába..

LittleL
Azt olvastam, hogy a Phobos több szempontból is különleges hold. Hmm.

Érdekesek azok a srégen végigfutó barázdák is.
Vajon hogyan keletkezhettek ?
Olyan mintha valaki felszántotta volna holdat..

Dzsini
Az X43-A pilóta nélküli scramjet ismét megdöntötte a légköri sebességrekordot, 9.8Mach, vagyis kb 11 260km/h (7000 mérföld/h)

egy Pegasus gyorsítja fel, hogy a scramjet beindulásához elegendõ sebességet szerezzen.

õ lenne az.

Punkerwork
"Az Európai Ûrügynökség SMART-1 ûrszondája jelenleg a pályára állás kritikus mûveletét végzi a Hold körül. A fedélzeten lévõ új technológiák eddig kitûnõen vizsgáztak."

ezen is ion hajtómû van már.

Punkerwork
"A nagyfelbontású sztereókamera az eddigi legrészletesebb európai képeket készítette a Mars Phobos nevû holdjáról, kevesebb mint 200 kilométeres távolságból. A felbontás körülbelül 7 méter/pixel."

Punkerwork

LittleL
szépek..

Dzsini

õõõõszi éjjel izzik az ég alja izzik az ég alja Missouriban...
kellemes napfoltaktivitás, egy rendes kitörés, és máris van a csillagok mellé pár szép színes látnivaló az égen.

Dzsini
én kezdem azt hinni, hogy értem a dolgot és tudom úgy látni a világot ahogy azt "kellene" - most jön majd a kvantumelmélet...

LittleL
jaja, megvan még : Einstein : Válogatott tanulmányok is,

csak az egész kínai nekem. D

Dzsini
nekem meg van egy Bibliám itt a polcon, mégse vagyok vallástudós vagy pap 😊

érteni, érezni is kell, hogy a relativitás hogy mûködik (elég kemény szemléletváltás), utána viszont az megválaszolja neked a fekete lyukas kérdéseket 😊

LittleL
csak kicsit ismerem a relativitás elméletet, nagyvonalakban mondjuk.

De megvan a könyv, amit Einstein írt. <#circling>

Dzsini
a válasz attól függ, hogy mennyire ismered a speciális és az általános relativitást.
nem olyan egyszerû, hogy "elnyeli oszt annyi", mert a mi vonatkoztatási rendszerünkbõl nézve semmi soha nem léphet át az eseményhorizonton egyetlen irányban sem. a fénysugár vonatkoztatási rendszerébõl nézve természetesen gond nélkül berepül a fekete lyukba, ahogy bármilyen másik objektum is, és ki is jön belõle.
persze, csomó minden át is alakul sugárzássá és kicsapódik az eseményhorizont határán, de az is attól függ, hogy honnan nézzük.

FtranX
a fény a feke lyukban található végtelenül sûrû és végtelenül kicsi pontba, a szingularitásba zuhan, ahol már nem értelmezhetõk a fizika "kinti" törvényei.

Bandew
Ja meg ték. :-)

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all... and in the darkness bind them.

Bandew
Elnyeli, oszt annyi, de ezek olyan dolgok, amiket az ember még nem tud és csak találgat.

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all... and in the darkness bind them.

LittleL
Hát ez is érdekes,
És mi van a fénnyel amit elnyel a fekete lyuk ?
Mert azt ugyebár állandóan elnyeli, mert ha nem nyelné el
akkor látnánk a fekete lyukat.

Szóval minden fény átalakul röntgen sugárzássá, vagy
egyáltalán mi történik a fénnyel ?<#nemtudom>

Dzsini
ráadásul az idõdilatációból adódóan a mi vonatkoztatási rendszerünkben a fekete lyukak csak végtelen idõ múlva fogják elnyelni a beléjük zuhanó anyagot, mert minél közelebb kerül hozzá valami, a külsõ, álló vonatkoztatási rendszer (pl. mi) számára egyre lassabban zuhan.
általános relativitás.

a gravitáció pedig a távolság arányában négyzetesen csökken, és fénysebességgel terjed (ami az eseményhorizonton ki sem igazán jut)... vagyis még ha számunkra felismerhetõen is növekedne egy fekete lyuk tömege ahoz, hogy érezhetõ legyen a növekedõ tömegbõl adódó gravitációváltozása végtelen idõnek kell eltelnie számunkra :o)

iszonyatosak a távolságok, és gravitációs erõ viszonylag gyenge
Hasonlitsd össze a naprendszer határának és a legközelebbi csillag távolságát, több nagyságrendnyi különbség van aközött, hogy milyen gyorsan ér el hozzájuk a fény, rettenetes nagy az aránytalanság

FtranX
azért szerintem ehhez túl kevés az anyag a fekete lyuk környezetében és túl nagy ok a távolságok a galaxisban.

LittleL
Nagyon érdekes cikk,

csak azon morfondíroztam közben, hogy mi van akkor
ha a fekete lyuk egyre több csillagot nyel,
ezzel egyre csak nõ a tömege, és akkor
már távolabbról vonzza magába a csillagokat,
mert egyre erõsebb lesz.

Végül egy olyan nagy fekete lyuk az egész galaxist is
magába szippanthatja. Nem ?

Punkerwork

Free
Jah meg miután rosszúl szált le az ember a géppel és odavertecsak azt mondták neki na sebaj egy hónap és megint repülni fog. A lényeg hogy több felszabadítható pénzük van és ez igen megemeli a kreativitási tényezõt.
minél több a pénz annál inkább szabadabb az emberi képzelet

http://iaro.3dmax.hu http://www.clanwar.hu Minket nem lehet kirúgni... A Rabszolgákat eladni szokták..

LittleL
tegnap volt a Discovery -n ax X díjhoz vezetõ út,
a rakétákat tesztelték.

Azt is vizsgálták milyen haása van a kiáramló gázoknak a
környezetre,
és rájöttek hogy a NASA 50 év alatt még nem végzett ilyen kísérletet.
Úgyhogy a kerítést telerakták virslikkel <#wow1>, cukorkákkal <#wow1>,
meg pólókkal,
és a begyújtás után úgy értékelték a tesztet, hogy megkóstólták/ megették
a virsliket, és a cukorkákat.<#idiota>
Milyen találékonyak a kísérletezõk ? DDD
A nasa is megirigyli õket. D

Punkerwork

LittleL
frankó-

Punkerwork

LittleL
Itt követem nyomon a Cassini útját.
Szépen halad, a mostani forduló már sokkal rövidebb lesz.
Mindjárt pályára áll....
SG

LittleL
Igen így már midjárt máshogy fest a kép, de
azért még így is érdekes lehet.

Emlékszem, régen olvastam au UFO magazint, még most is megvan a cikk róla, hogy ott vannak ugyebár a piramisok, nem is egy hanem 5, és az arc,
érdekes fejtegetésekkel találgatásokkal kiderítették, hogy az egyész
egy Marsi város része lehetett.

Dzsini

egyre újabb, részletesebb képek ugyanarról a területrõl... nem hasonlít archoz, természetes(nek tûnõ) képzõdmény.
ugyanígy a piramis(ok), az erõd, és az egész Cydonia terület érdekes, de természetes alakzatokkal rendelkezik. a régi alacsony felbontású nagy kontrasztú képekbe könnyebb beleképzelni dolgokat 😊