2234
\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
  • Crokin
    Sokáig volt hátterem :)
  • Nightrun
    Hm... Egy Meisser objektum. A neve Sombrero galaxis? Hát ez nagyon szép. Magam is foglalkozom amatőrcsillagászattal, ezek a dolgok nagyon érdekelnek. Csak itt a városban elég fényszennyezett helyen vagyok, ezért nem lehet kihasználnom a refraktoromat teljesen. Kár...
  • Punkerwork
  • gazdi
    Nem biztos, hogy csak képletesen. Gondolom tudod, hogy az űrállomásokon (a 20 évhez képest rövid ideig) dolgozó asztronauták hosszú "reklimatizáló" folyamaton esnek át hazatéréskor. Ez nyilván nem véletlen. Hosszú időtartamnál pedig még az izmok erőteljes satnyulásával is számolni kell (és itt elsősorban a belső szerveket tartó izmokra gondolok, mert a többi úgy-ahogy edzhető). Jönne tehát vissza a szerencsétlen Holdatjárt, és a Földön egy hét után egy rossz mozdulatnál leszakad a veséje. Sőt, le sem érne a Földre, hisz a leszállás sem apró megterhelés...
  • Nightrun
    Szerintem először itt lent kéne rendet raknunk a Földön, aztán irány az ûr. 2030-ban csak ennyit fogok mondan: a Marsa egy egészet, csak oda kérném. :DDD

Egyébként nem értem, hogy miért kellett ennyi ideig tervezni a Holdbázisok helyeit. A Hold mindig a nehezebbik felét mutatja felénk, ezért nyilvánvaló, hogy a másik oldal halál, vakság. Csak egy sík terepet kellett keresniük, nem? Az meg van egy kevés.

Azon gondolkodtam, hogy aki ott él mondjuk a Holdon tegyük fel 20 évet, aztán irány vissza a Föld, akkor az szinte belehal az itteni gravítációba, nem? Persze csak képletesen.
  • LittleL
    holdbázist már igazán megépíthetnék,
    bár igen költséges lenne jelenleg a működtetése.....
  • Nightrun
    Egysejtûek a Marson

Itt van egy teória, hogy 3.5 milliárd évvel ezelőtt elhettek egysejtûek a Marson.
    A Mars és az Antarktisz a címe a fejezetnek, ami foglalkozik vele. Érdekes olvasmány, nézzétek meg. További szép napot.
  • Nightrun
    Milyen háborúra? Menjenek inkább a Marsra, hogy összeszedjék a kacatot. Ha már végre megtalálták, és ott van a felszínen, akkor igazán megjavíthatnák, hogy véghezvigye a küldetését. Nekem ez lenne a normális. De sajnos nem én vagyok a főnök a NASA-nál... Pedig tudnék mit kezdeni a pénzzel. Na mindegy. Ennyi fárdtságos munka után nem hagynám, hogy elvesszen a gépezet.
  • Punkerwork
    NASA pénzét elvették mert kell a háborúra.....
  • gazdi
    Nem hiszem, hogy bármit akarnak csinálni vele, a nagy hír az, hogy megtalálták. Egy bolygón egy félméteres szöszt egy másfél méteres felbontású eszközzel. Gondolj bele...
    Mi ez az egysejtű dolog? Én erről miért nem hallottam? Az én emlékeim szerint a "legjobb" amit eddig találtak, az valamiféle metánvegyületet lebontó (nem sejtes fejlettségi fokú) élőlény _nyoma_ volt.
  • Nightrun
    Az ok,hogy megtalálták, de mi lesz vele? Leszállnak, aztán szétbuherálják? Vagy hazahozzák? Ne menjen már fölöslegbe az a sok fém... :DD

Na de most komolyan. Mi a tervük? A Marson elvégre találtak már egysejtûeket is, nem? Én a NASA helyében rágyúrnék a Mars projektekre!
  • Punkerwork
    Megtalálták az öt éve elveszett Mars-szondát
  • Punkerwork
    Megtalálták a holdbázisok legalkalmasabb helyeit
  • LittleL
    Wow,
    már most 230 fényévre levő csillagokat tudunk fotózni, illetve azok bolygóit,
    azért ez nem semmi.

És mi lenne ha még nagyobb űrtávcsöveket lőnének az űrbe ?
  • TommyC
    különben írd be a gugliba s kiad egy csomó oldalt!
  • TommyC
    Itt nézz szét!!
  • Hege11
    Szilárd, mint a Föld vagy gáz mint a Jupiter?
  • Hege11
    Mekkora a központi csillaga?
  • Hege11
    Milyen messze van?
  • gazdi
    Ötször akkora, mint a Jupiter, és kétszer olyan távol kering a barna törpéje körül, mint a Neptunusz a Nap körül. Nem túl barátságos vidék.
  • Hege11
    Hali gazdi. Tudnál erröl a bolygóról pár konkrét dolgot is mondani?
  • gazdi
    Megvan az első kép a 2M1207b-ről, az elsőként megtalált Naprendszeren kívüli bolygóról. Eddig is tudtuk, hogy létezik, de lefotózni csak vasárnap sikerült. A képet három infravörös-közeli tartomány fotójából állították össze.
  • Punkerwork
    #1285 -öt ő lőtte.
  • LittleL
    Akkor ennek Sanyi.

de a tervet azért ígyis rendesen túlteljesítette.

Apropó, mivan a Cassinivel ?
  • TommyC
    Csorikám....S mi van a Spririt-tel?
  • Punkerwork
    "Az Opportunity marsjáró az elmúlt időszakban több mint 110 métert haladt előre öt kerékkel, mivel a hatodik meghibásodott és kikapcsolták az irányítók. Az elmúlt hat nap során egy helyben állva vizsgálta környezetét, amikor azonban ismét nekiindult a Meridiani-síkság végtelen homoktengerének, 40 méter után elakadt egy homokdűnében. Miközben meg akart mászni egy körülbelül 30 centiméter magas homokbuckát, négy kereke csaknem félig süppedt a finom poranyagba. Míg a földi laboratóriumban a marsjárók élethű másán tesztelik a kijutás lehetőségét, az Opportunity egyelőre kényszerpihenőre szorul."

• jointeer
    na ne komolytalankodjunk
  • Punkerwork
    azt hittem a Tazmán ördög ottani verziója csinálja :)
  • LittleL
    ez nem is boszorkányszél, hanem a Marsi földönkívüliek csinálják,
    mert persze láthatatatlanok, ezért látod csak a szelüket, ahogy felkavarják a homokot. DD
  • Punkerwork
    marsi porördög :)

• TommyC
    A K mezonnak van mind a négy formája:K+,K-,Ko és anti Ko...Van anti pimezon, melynek nincs töltése?Vagy abbólcsak három van?
  • [NST]Cifu
    Nekem ebben ez tetszik:

"...the Crew Exploration Vehicle now scheduled for its initial piloted launch in 2014."

Szóval ennyit az STS gyors leváltásáról... ;)
  • TommyC
    Bushnak a tudodmijét...!!
  • Ren
    Bár szerintem már nem sok esélye van a Hubble-nak, de mint tudjuk, a remény hal meg utoljára:

http://www.space.com/news/griffin_hearing_050412.html
  • TommyC
    Ez a link nem inkább a pályamomentumot magyarázza el?
  • TommyC
    Ez a link nem inkább a pályamomentumot magyarázza el?
  • TommyC
    Nem tudtok valahol olcsó távcsövet (úgy 8.000ig)?
  • ANT
    The Stern-Gerlach Experiment, Electron Spin, and Correlation Experiments
  • TommyC
    Mekora fordulat után látszik ugyanolyannak?!?
    Mert amikor a dámát forgatjuk akkor értem h amikor elforgatom 90 fokot akkor fektetve látom a nőcit...
    Amikor nem ugyanolyannak látszik akkor milyen egy részecske?Minden részecskének van spinje,nem? Mondj egy példát egy részecskével...lécci
  • ANT
    Egyáltalán nem forgás, se rejtett forgás ahogy néha emlegetik.
    Egyeszerűen fogalmazva forgásszimmetria. Nagyjából azt mutatja meg, hogy mekkora fordulat után látszik a részecske ugyanolyannak.
    Pl ahogy Hawking bemutatta az egyik könyvében, egy kör dámát 180 fokos elforgatás után látjuk ugyanolyannak. Ez 2-es spinnek lehet nevezni.A feles spinű elektron 720 fokos forgás után látszik ugyanolyannak.
    Jelzem maga a spin ennél sokkal több, ez csak egy hasonlat.
    Mert írhatnák olyanokat hogy topologikus csoport meg hasonlók, de kinek hiányzik az.