2234
\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
  • Dzsini

íme a Prométheusz nevű holdacska, amint éppen anyagot lop az egyik gyűrűből :)
    Cassini Photojournal
  • LittleL
    nemsokára landolás..
  • Punker
  • Dzsini

Szaturnusz, gyűrűk, gyűrűárnyékok, a bolygó éjszakai oldala, és a Mimas
  • LittleL
    tényleg, tényleg mostantól figyerljünk megint a Titánra,
    kezdődik az attrakció

van ott a NASA oldalán egy oldal, ahol az összes
    Cassini által felvett képet is meg lehet nézni, de
    elég körülményes a keresgélés...
  • Dzsini
    és vissza a földre :)
    [URL=http://www.news.com.au/common/story_page/0,4057,11483286^13762,00.html]talán az első fotó egy meteorbecsapódás pillanatáról[/URL]
  • Dzsini
    vissza a kozmoszba :)
    A Titan és a Tethys
  • FtranX
    szerintem sem ;)
  • LittleL
    meg a Holdon is lesznek hotelek, hallottam, ők azt mondták 15 év múlva,

szerintem, 50 év múlva sem.
  • FtranX
    sztem mi már csak akkor utazhatunk szuperszónikus utasszállítón, ha scramjet technológiát sikerül megfelelő szintre fejleszteni (>15 év).
  • Dzsini
    szerintem a jövőt egyelőre az A3XX és társai fogják benépesíteni, 700-1000 vagy még több utassal. szuperszonikus/hiperszonikus gépről egyelőre csak koncepciókat láttam

amúgy a Concorde baleset csak egy 'jó ürügy' volt, hogy a nagyon szennyező gépet végre letilthassák...
  • LittleL
    Igen kár, de állítólag a Boing -nál már tevezik
    az új szuperszónikus utasszállítót.
  • KM
    Sajnos. Nagy kár érte!
  • Punkerwork
    azért tiltották le mert nem volt nyereséges :(
  • KM
    Volt ott más probléma is...
  • Punkerwork
    Utazás a Marsra rekordidő alatt
  • LittleL
    jah, letiltották a világ legbiztonságosabb repülőgépét, a Concorde -ot.

Csak egysze történt baleset, de az is azért mert egy másik gépről
    leesett alkatrész kiszakította a Concorde gumiját,
    a gumidarabok, meg szanaszét repültek,
    és felrobbant a gép.
  • Dzsini
    és mikor tiltják le őket, mint a Concorde-ot?
  • LittleL
    a kérdés csak az, hogyha megépítik is, mikor lesznek
    elég biztonságosak ezek a repülőgépek ?

• Dzsini
    van, ha sikerül normális módon, újrafelhasználható rendszerrel biztosítani a felgyorsulást (úgy, hogy azért az utasoknak ne kelljen mondjuk űrhajósképzésben részt venniük).
    a másik cél pedig pont az űrbe kijutó rakétáknak az egyik köztes fokozat leváltása. a scram-technológia határa számítások szerint olyan 25-30 mach körül van (persze ez magasságfüggő is, a fenti légkör jóval ritkább), ami 30ezer km/h, vagyis 8,3 km/s - a szökési sebesség pedig az egyenlítő felszínén 11,2 km/s
  • LittleL
    lehet hogy mégis van jövője ennek a tecnikának ?

ha polgárilag alkalmaznák, már az is nagy előrelépés lenne.
    1 óra alatt elrepülhetnénk Ausztráliába..
  • LittleL
    Azt olvastam, hogy a Phobos több szempontból is különleges hold. Hmm.

Érdekesek azok a srégen végigfutó barázdák is.
    Vajon hogyan keletkezhettek ?
    Olyan mintha valaki felszántotta volna holdat..
  • Dzsini
    Az X43-A pilóta nélküli scramjet ismét megdöntötte a légköri sebességrekordot, 9.8Mach, vagyis kb 11 260km/h (7000 mérföld/h)

egy Pegasus gyorsítja fel, hogy a scramjet beindulásához elegendő sebességet szerezzen.

ő lenne az.
  • Punkerwork
    "Az Európai Űrügynökség SMART-1 űrszondája jelenleg a pályára állás kritikus műveletét végzi a Hold körül. A fedélzeten lévő új technológiák eddig kitűnően vizsgáztak."

ezen is ion hajtómű van már.
  • Punkerwork
    "A nagyfelbontású sztereókamera az eddigi legrészletesebb európai képeket készítette a Mars Phobos nevű holdjáról, kevesebb mint 200 kilométeres távolságból. A felbontás körülbelül 7 méter/pixel."
  • Punkerwork
  • LittleL
    szépek..
  • Dzsini

őőőőszi éjjel izzik az ég alja izzik az ég alja Missouriban...
    kellemes napfoltaktivitás, egy rendes kitörés, és máris van a csillagok mellé pár szép színes látnivaló az égen.
  • Dzsini
    én kezdem azt hinni, hogy értem a dolgot és tudom úgy látni a világot ahogy azt "kellene" - most jön majd a kvantumelmélet...
  • LittleL
    jaja, megvan még : Einstein : Válogatott tanulmányok is,

csak az egész kínai nekem. D
  • Dzsini
    nekem meg van egy Bibliám itt a polcon, mégse vagyok vallástudós vagy pap :)

érteni, érezni is kell, hogy a relativitás hogy működik (elég kemény szemléletváltás), utána viszont az megválaszolja neked a fekete lyukas kérdéseket :)
  • LittleL
    csak kicsit ismerem a relativitás elméletet, nagyvonalakban mondjuk.

De megvan a könyv, amit Einstein írt.
  • Dzsini
    a válasz attól függ, hogy mennyire ismered a speciális és az általános relativitást.
    nem olyan egyszerű, hogy "elnyeli oszt annyi", mert a mi vonatkoztatási rendszerünkből nézve semmi soha nem léphet át az eseményhorizonton egyetlen irányban sem. a fénysugár vonatkoztatási rendszeréből nézve természetesen gond nélkül berepül a fekete lyukba, ahogy bármilyen másik objektum is, és ki is jön belőle.
    persze, csomó minden át is alakul sugárzássá és kicsapódik az eseményhorizont határán, de az is attól függ, hogy honnan nézzük.
  • FtranX
    a fény a feke lyukban található végtelenül sűrű és végtelenül kicsi pontba, a szingularitásba zuhan, ahol már nem értelmezhetők a fizika "kinti" törvényei.
  • Bandew
    Ja meg ték. :-)
  • Bandew
    Elnyeli, oszt annyi, de ezek olyan dolgok, amiket az ember még nem tud és csak találgat.
  • LittleL
    Hát ez is érdekes,
    És mi van a fénnyel amit elnyel a fekete lyuk ?
    Mert azt ugyebár állandóan elnyeli, mert ha nem nyelné el
    akkor látnánk a fekete lyukat.

Szóval minden fény átalakul röntgen sugárzássá, vagy
    egyáltalán mi történik a fénnyel ?
  • Dzsini
    ráadásul az idődilatációból adódóan a mi vonatkoztatási rendszerünkben a fekete lyukak csak végtelen idő múlva fogják elnyelni a beléjük zuhanó anyagot, mert minél közelebb kerül hozzá valami, a külső, álló vonatkoztatási rendszer (pl. mi) számára egyre lassabban zuhan.
    általános relativitás.

a gravitáció pedig a távolság arányában négyzetesen csökken, és fénysebességgel terjed (ami az eseményhorizonton ki sem igazán jut)... vagyis még ha számunkra felismerhetően is növekedne egy fekete lyuk tömege ahoz, hogy érezhető legyen a növekedő tömegből adódó gravitációváltozása végtelen időnek kell eltelnie számunkra :o)
  • Cat #996
    iszonyatosak a távolságok, és gravitációs erő viszonylag gyenge
    Hasonlitsd össze a naprendszer határának és a legközelebbi csillag távolságát, több nagyságrendnyi különbség van aközött, hogy milyen gyorsan ér el hozzájuk a fény, rettenetes nagy az aránytalanság
  • FtranX
    azért szerintem ehhez túl kevés az anyag a fekete lyuk környezetében és túl nagy ok a távolságok a galaxisban.