KOZMOSZ

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

LittleL
de szép, akár a Kiskunsági Nemzeti parkban is lehetne ez. D

Szédült Simon mondta a vásáron a cukrásznak: Ide a sütikkel vagy átkúrom a fejed a palánkon !

Punkerwork

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

Dzsini

bocsi a méretért...
de azért ne feledkezzünk meg a Marsról sem, a lányok ezerrel munkálkodnak a felszínen - most éppen egy szép reggeli felhõs eget fotózott nekünk Opportunity 😊 a bal szélen szép valódi vízfelhõk vannak, ezen kívül porfelhõk és széndioxidból álló felhõk vannak a Marson.
odaát már jön a tél, egyre hidegebb van, rövidülnek a nappalok, egyre kevesebb energiából dolgoznak a roverek...

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

LittleL
igen, jó a cikk.
remélem sokat meg fogunk tudni a Szaturnuszról.

Szédült Simon mondta a vásáron a cukrásznak: Ide a sütikkel vagy átkúrom a fejed a palánkon !

nagyon állat.tiszta mátrix!! a végén még kiderül, hogy a világ rengeteg õrültje, teológusa és parafenoménja valójában igazat mond, csak éppen eddig nem lehetett tudományosan is, mindenki számára elfogadhatóan bizonyítani ezeket a dolgokat. én nem vagyok ellene hogy így legyen, a valóság az átlagemberek elképzeléseitõl nagyon távol áll, de azért nem is tudom hogy örülnék e, hiszen minden ami eddig fontos és logikus volt, szertefoszlana. majd meglátjuk mit hoz a jövõ, megállja e az elmélet a gyakorlatban is a helyét, ha igen sem leszek szomorú, legfeljebb felkavart

LittleL
Na itt a fris kép.
Jól látható a #719, es és a mostani közti különbség.
az idõkülönbség 34 óra, a szonda sebessége közben lassult,
de átlag 10100 km/h kábé..
ez körülbelül 340 000 km megtett út ennyi idõ alatt,
amik kábé a Föld-Hold közti távolság.
Így lehet érzékelni, hogy mekkora is ez a bolygó,
és a hozzá tartozó holdak rendszere.

LittleL
szépek benne a gafikák.

LittleL
köszönöm, nagyon hasznos programok.

[NST]Cifu
A következõket tudom még ajánlani:

Solar System Simulator Project
Celestia

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu

FtranX
csak ezt találtam: Simsolar

LittleL
megnézed ? felderíted ?

FtranX
ú télleg! ez nekem is kéne!

LittleL
most látom csak a programot. P
Solar system simulator v4.0

vajon le lehet szedni valahonnan ?

LittleL
És látható a honlapon a percre pontos pozíciója is:
majd beteszek egyet máskor is, összehasonlításul.

(a zöld kör a Titán pályája, a zöld kereszt meg a Cassini)

LittleL
Asszem egypárat még körözni fog a Cassini a szaturnusz körül. Íme:

ugyanaz más nézetbõl:

igy érkezik meg a szonda a Szaturnuszhoz.:

LittleL
Azért biztos bonyolult, odairányatani egy mûholdat,
mert a bolygókon kívül még milliónyi kisbolygót/üstököst/sziklát is be kell vonni az egyenletbe,
nehogy a mûhold menetközben nekiütközzön.

A NASA -nál még az ûrben "elejtett" csvarkulcsok, eszközök pályáját is pontosan ismerik.
(nem kispályáznak)

Azért valamennyi korrigálási lehetõségük biztosan van menet közben,
ha bejönne valami gixer.

Dzsini
"Hogyan tudják a mûholdakat ilyan sebészi pontossággal odairányítani ilyen messzi pontokra?"
a bolygók meg a holdjaik ilyen sebészi pontossággal keringenek, úgyhogy nem olyan nehéz... csak (relative egyszerû) matematika 😊

http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap040711.html
egy kis "térkép" meg adatok univerzumunkról... a kora, összetétele, méretei - 1%os pontossággal..
és ami a legjobban meglepett: hogy most már elég biztosak benne, hogy kijelentsék így: "...and will expand forever."
(és örökké tágulni fog)

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

cifuatwork
Csupán néhány jó fizikus és/vagy matematikus kell (vagy egy kellõen jó szoftver 😄), akik kiszámolják a repülési pályát. Ismertek a nap és a bolygók pályái, azok gravitációs erõi és innentõl kezdve már csak a képletekbe kell behelyetesíteni a számokat. Persze ennél egy "kicsit" bonyolultabb, de ez a lényege.

Csak gondolj bele, hogy már évszázadokkal ezelött is milyen elmék gondolkoztak el az egész lényegén, a testek gravitációs kölcsönhatásáról, Newton és Kepler voltak az úttörõk, és az õ törvényeiket azóta folyamatosan finomítva, kiegészítve már a XX. század közepén képesek voltak ilyen szintû számításokra.

LittleL
Igen igazad lehet.
Kell nekik egy viszonylagos támpont.
Mert elõször ugyebár részletesen feltérképezik a terepviszonyokat a bolygón.
Aztán összeülnek a geológusok, stb., hogy eldöntsék melyik részén kell leszállni.
Majd pályát módosítani a Cassinivel, és elindítani a leszállást.

Mindez idõbe tellik.
Lehet, hogy a végén egy-két napot csúszni fog a program.

Mégegy kérdés.
Hogyan tudják a mûholdakat ilyan sebészi pontossággal odairányítani ilyen messzi pontokra?
Honnan ez a pontosság, mert ugye menet közben már nem sokat korrigálhatnak, mert az ûrszondák nagyon kevés üzemanyagot visznek magukkal.

[NST]Cifu
Két válaszom is van. Egyfelõl gondolj bele milyen iszonyatos méretû ez a program. A tervszerû végrehajtás alapkövetelmény, hiszen mindenképpen kell egy viszonyítási alap, amihez tartani kell magukat (pályatervek, feladattervek, stb.). Másfelõl viszont az idõpont nem kõbe vésett, és lehetõségük van annak megváltoztatására, pl. ha úgy döntenek, hogy a hold egy bizonyos részén akarják a leszállást, amihez viszont elõször alaposan fel kell térképezni a Titánt. Szóval azért is írtam, hogy elvileg ez az idõpont. Ez a terv, legalábbis egyenlõre.

gondolom elõre ki van számítva minden...
lehet hogy pont akkorra lesz jó a hold állása stb...
LittleL
megnéztem. köszi.

frankó az a visszaszámolás ott a honlapon.
ezek szerint december 25.én lesz a leszállás ?

és miért pont akkor. miért nem akkor amikor a mérnökök
egy üzenetet küldenek a Földrõl, hogy most .?

cifuatwork
Elvileg 2004 December 25.én UTC szerint 02:00-kor.

A NASA szaturnusz honlapja

Szaturnusz.elte.hu

LittleL
Mikor fog leszállni a leszállóegység a Titánra?

gondolom elõbb feltérképezik a szaturnuszt mégegyszer alaposan, majd a Titánt is.

LittleL
- Halló Houston ?
Ja, és még valami ....Van levegõ. DDD

Na ezen behaltam, napok alatt tökéletes légör lett a MArson, anélkül hogy a Földi többspektrumos távcsövek ezt észrevették volna. Loál.

Punkerwork
Mars mentõakció?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

[NST]Cifu
Erre már nem is egy féle módszert képzeltek el, de amennyire én tudom, csak elméleti síkon. Gyakorlati tesztek még nem készültek...

egyenlõre még a Föld légkörével sem boldogulunk😞
(szennyezés)
FtranX
Amúgy a napokban pont idegen bolygók terraformálásáról gondolkoztam, mert régeben valahol olvastam erre vonatkozó megvalósítási tervekrõl. Például hogy a Marsra olyan algákat(?) telepítenének, amelyek a légköri szédioidot átalakítanák oxigénné és ezzel párhuzamosan fel is dúsítanák a légkört (FeO-->O2). Szépen sorban egyre magasabb rendû élõlényeket telepítenének oda, amíg végül ember számára is lakható lenne a bolygó.

FtranX
köszi!

Érdekes, hogy mit kibírhat az élet.

[NST]Cifu
Kettõs a cél. Az egyik dolog, hogy nagyon érzékeny mûszerekbõl és berendezésekrõl van szó. Bizony némi por is okozhat kellemetlenségeket, hiszen egy eléggé kiélezett rendszerrõl van szó, ahol minden gram tömegért megküzdenek, szóval a berendezések olyan törékenyek és érzékenyek, hogy a mûködõképesség határán egyensúlyoznak. Egy kis por, vagy szennyezõdés elég lehet az egész küldetés kudarcáért...

A másik dolog viszont az, hogy nem akarjuk beszennyezni az idegen világokat, még akkor sem, ha konkrétan a jelenlegi tudásunk szerint nincs élet ott. Valamely Apolló leszállásnál visszahozták a fölre egy korábbi holdszonda egyes berendezéseit. A tudósok megdöbbenve látták, hogy a szondán lévõ egyszerû életformák (baktériumok, vírusok) egy része bizony túlélte a holdutazást, noha ki voltak téve légüres térnek, nagy melegnek és dermesztõ hidegnek, sõt, még kozmikus sugárzásnak is. Namost el lehet képzelni, hogy mi történne, ha egy élõ bolygóra eljutattnánk egy, ott addig ismeretlen vírust/baktériumot. Simán képes lehet akár kipusztítani is az ottani életet. Anno a nagy tengeri felfedezõutak esetén (XV.-XVII. sz.) nem egyszer megesett, hogy egész népcsoportok haltak ki, vagy legalábbis tizedelõdtek meg az európai ember által odavitt betegségekben. Az legénység immunrendszere már ismerte ezeket, és tudott ellene tenni, a benszülöttek immunrendszere viszont sose találkozott ilyennel azelõtt, és nem volt képes leküzdeni...
Továbbá az is lehetõség, hogy az odavitt baktériumok fejlõdésnek indulnak. Tegyük fel a Titánra a leszálló egység levisz egy adag bacit, amelyek ott szaporodni kezdenek (csak feltételezés!), majd fejlõdni. Mondjuk 100 év múlva odajut az ember, akkor ott lesz egy nagy kérdés: mit tegyenek a Titán életformáival? Iszonyatos etikai kérdések merülhetnek fel...

A fentiek miatt ha jól tudom kötelezõ minden földet elhagyó ûrszondát/ûrjármûvet sterilizálni, és minimalizálni annak esélyét, hogy valami kellemetlen potyautast vigyenek fel...

FtranX
nem teljesen értem, hogy miért kell olyan tisztaság egy ûrszondához? nehogy por menjen a cuccba?

a szupertiszta leszállóegység meg mehet a koszos Titánra
LittleL
az kötél.. D
de szerintem olyan tisztaság volt ott a laborban.
hogy a földrõl is nyugodtan lehetett volna enni.

The Garrett
mégis bottal piszkálják 😄

I\'m a Goodfella just like Deniro, punk.

LittleL
na mivan, senki nem vágja a témát ?

A Cassius. !!

LittleL
csak nagyobb, és drágább.
ez lehet a mérnökök játékszere. és tényleg.

nemcsakfeel
mint egy legó

*hihi ** *

LittleL
Na, itt van a mûszer.
Biztos nem fillérs holmi.

LittleL
A gyûrûk, teljes nagyításon.
Olyan mint a bakelitlemez.:

ÁjjLe BoBBi
narancs.

\'\'Racing is life. Anything that happens before or after is just waiting.\'\'

LittleL
vastag a légköre.

LittleL
Közelebbrõl a Titán.
mozaikkép.

ÁjjLe BoBBi
szép narancs!

LittleL
Íme a célpont, a Titán tegnapelõtt.

ÁjjLe BoBBi
az betyár!

LittleL
Na gyerekek
megérkezett a Cassini ûrszonda a Szaturnuszhoz, és pályára állt.
Ez a legelsõ Szaturnusz mûholdunk.
Nemsokára leszáll a leszállóegysége a Titan -ra.

nemcsakfeel
sikerült végig olvasnom. azért még van benne egykét dolog amit nem teljesen értek.
hogy most attól hogy kitalálták hogy jajj ez mennyire hasonlít a hologrammhoz, még nem kéne az egész mindenségre ráhúzni hogy akkor az is biztos olyan.

" A világ megfogható képe így csak másodlagos valósággá változik, a tényleges környezet pedig frekvenciák holografikus kavalkádja lesz. "

ezt hogyha részletezné valaki..
vmi hosszabb magyar leírás van errõl az egészrõl?

*hihi ** *