2234
\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
  • Roger6
    Immovable!

És mennyi időközönként jusztírozod? Gondolom a lézerrel megvan fél perc alatt, de azért érdekelne. Nekem egy 127/1200 Fraunhoferem refraktorom van, mint a Nightrunnak, és azon gondolkodtam, hogy lassacskán be kéne újítanom egy Newton-t. Én egy 250/1200-es Celestron-ra gondoltam, mechanika nélkül, mert a Fraunhoferhez van acéllábas EQ5, ami meg elég lesz hozzá. Csak ez a jusztírozás... Nem tudom... Gyorsan bele lehet jönni?
  • NaNoKuTyA
    hmm értem! köszi ;)
  • immovable
    A tubus EQ3 mechanikán, plusz két barium okulár, plusz egy plössl okulár akciósan volt 79 ezer egynehányszáz forint amúgy a tubus mechanikával két báriummal 98 ezer forint. Nekem eddig 124 ezerbe van mert vettem hozzá pólustávcsövet, jusztírlézert, barlow normál kétszerezőt, meg egy Synta Gold Line okulárt 6 mm.
  • NaNoKuTyA
    egy ilyen mennyibe kerül?
  • NaNoKuTyA
    :D
  • TommyC
    Itt üzenném meg (elnézést)hogy a fekete lyukak témaindítója írja már be a xaros első üzenetét hogy más is tudjon má oda irkálni!!
  • Nightrun
    Szép ez a SkyWatcher. Én is gondolkodtam egy Newtonon, csak közben részletre eladta nekem a Németh Ákos a refraktorát. Így olcsóbban jutottam hozzá, és kényelmesebb is volt részletekben fizetni. Ezúton is szeretném neki megköszönni. Azt sajnálom, hogy mire megvettem a refraktort, addigra pont lement az Orion köd, és majd csak ősszel lesz újra alkalmam megfigyelni. Ebben a SkyWatcherben biztos szebb látvány mondjuk, de majd idővel beszerzek én is egyet...
  • immovable
    áááh látom vannak itt amatör csillagászok, én is lenni az ... legalábbis remélem én egy skywatcher newton 150/750-es távcsövet használok. ime egy fotó a picimről.
  • immovable
    Még jó csillagász progi a hunsky vagy cartes...
  • Nightrun
    Én csak javasolni tudom, rettentő jó dolog! Tegnap atom felhős volt az ég, de a Hold még átvilágított a felhőkön. Hát csodálatos látvány, mit ne mondjak. Megpróbálok a közeljövőben felvételeket készíteni a távcsövön keresztül. Még csak most próbálkozom az asztrofotózással, így nem ígérek semmit... Majd meglátjuk.
  • LittleL
    köszi szépen, majd letöltöm a programot is.

még nincsen távcsövem, de tervezem hogy veszek majd....

• TommyC
    Ezek a boldog emberek... én meg itt csorgatom a nyálam a yó-bb nál yó-bb távcsövek után...,de semmi baj ;)
  • Nightrun
    Hétvégén otthon voltam Pápán a szüleimnél. Aztán jött a földrengés! Nagyon félelmetes volt. Nem az erőssége, mert az nem nagy szám, hanem a hangok közben, meg ahogy utána ugrottak be a képek a fejembe a ledőlt házakról, meg minden. Hát nem semmi, az biztos. Remélem, hogy többször nem fogom érezni...
  • Nightrun
    Csillagaszat.at

Innen tudjátok letölteni a programot. (CyberSky)

Itt van egy CyberChart program is, ami szebb, de szerintem nem tud annyit, mint a CyberSky. Próbáljátok meg mindegyiket. Arra figyeljetek, hogy a Location-ra állítsátok be Budapestet, különben valahonnan máshonnan mutatja az égen található objektumokat, amiket itthonról nem látni. Szóval csak ésszel. Jó szórakozást!
  • Nightrun
    Szia LittleL!

Keress rá Google-ban a CyberSky szóra, és letöltheted a demó-verzióját a programnak. Egyszerû kezelni, és szinte mindent tud, amit kell. Én is ezt használom, nagyon pontosan be lehet vele lőni a rektaszcenziós, meg deklinációs koordinátákat. Szinte profi a program. És be lehet állítani Budapestet is központnak, így mindig azt mutatja neked, amit éppen látnod kellene az égbolton. Több ezer csillag adatait találod meg benne, meg planetáris ködöket, nyílt halmazokat, meg mindent, ami kell. Tényleg csak ajánlani tudom. Ha nem találod, akkor elküldhetem az én verziómat nekem mail-ben. De asszem a CSILLAGASZ.AT lapon le lehet tölteni. Van távcsöved? Itt egy egyserû természetfigyelő binokulárra gondolok. Én egy 10X50-essel kezdtem. Kb. 10.000 Ft egy ilyen használtan, és ezzel rengeteg dolgot láthatsz már. Pl: a Jupiter négy holdját is! Emlékszem, hogy mennyire megörültem neki, amikor először megpillantottam! Felejthetetlen, az biztos. A mostani 127/1200-al meg egy más világba csöppenek. A 20mm-es Barium okkulárral hihetetlen dolgokat találni az égen! A Szaturnusz gyûrûje penge élesen látszik, a Jupiteren különálló felhősávok. Bár ehhez már inkább a 10-es Barium-ot használok. Ezt nem szeretem annyira, mert nekem túl sötét képet ad. De Hold ebben is csodálatos látvány! Jövő hónapban meglesz a Super Plössl 6.3-as, meg a 4 mm-es Ortho. Na azok ám az igazi Planet Killer okulárok!!! :DD Kíváncsi vagyok már nagyon rá... Még 15 nap...
  • LittleL
    ki kellene próbálni...
  • sz4bolcs
    Kis koromban sokat nagyítóztam.. piromán szándékkal, és azt vettem észre, hogy ha egy papirlapot akarok simán begyújtani vagy átlyukasztani, akkor sokkal könnyebb, ha piszkosabb területtel próbálkozok, vagy rászórok egy szem homokot, vagy fűrészport, és azt kezdem melegíteni. Nem lehet, hogy alufóliánál is van ilyen? Pl van benne egy kis kosz és az ott szépen gerjed.. :) (Népi megfigyelés)
  • [NST]Cifu
    Yepp, a vízre igaz ez, az aluminium esetén viszont valahol 400C° körül (sacc-per-kábé, lusta vagyok utánanézni) kezdődik meg ez a jelenség, annyi pedig egy sütő esetén aligha lesz...
  • TommyC
    A jég is 0 fokon válik folyékonnyá, de minusz nemt0omhány fokon már párolog...
    Nem lehet hogy 150 fokon azért még kerül némi AL a pizzába?
  • TommyC
    Kezdőknek...
    :)
  • LittleL
    Nem rossz ez a Stella,
    kezdőknek megéri telepíteni...
  • LittleL
    Hát, ami grillsütőnkön van hőfokkijelzés,
    és kb 180 - 240 fok szokott lenni benne..
  • sz4bolcs
    És amikor grillezek valamit, azt lehet tudni hány fokon megy? Mert nem írja ki hanem egy külön fokozat. (egyébként köszi a választ)
  • [NST]Cifu
    Az Aluminium olvadáspontja ~660C°, egy sűtőben jobbára 160-180C° szokott lenni, szóval azt kényelmeen elbírja, így az a veszély sem áll fent, hogy a pizzában kimutatható mennyiségű aluminium jelenjen meg...
  • sz4bolcs
    Sziasztok! Tudja valaki, hogy az alufólia ami ilyen vékony, boltban lehet kapni az hány fokon olvad? Egy sütő át tudja rendezni a részecskéit, mondjuk úgy, hogy a fölötte levő pizza kapjon egy kis fémet valami formában? Nem akartam ehhez új topicot nyitni, de talán tudtok segíteni. :)
  • TommyC
    Stella 2000
    Egy próbát megér(het).
  • TommyC
    mármint kukkold meg yómagad.:)
    sry
  • TommyC
    Stella 2000...lehet h egy kicsit régi, de megér kukkold meg yómagad.:)
  • TommyC
    Kár, hogy csóró vagyok, mert én is vennék egyet...:((((
    Irgalmatlanul érdekel a csillagászat, de távcsőre soha nem lesz pénzem...sajna!
  • LittleL
    Köszi fiúk.

Tényleg hasznos segítség, meg is nézem őket.
    Mindenkinek ajánlható

Még egy kérdésem lenne:

Nincs egy olyan oldal a neten,
    ahol a lehető legrészletesebb térkép van az univerzumról ?

Olyanra gondolok, mint egy autós térkép,
    csak nem papírformábanm, hanem amit a neten lehet nézegetni,
    keresgélni rajta,
    hogy hol, milyen csillag van, illetve milyen csillagot kéne látni - amatőr csillagászoknak.

• Nightrun
    Így van.

A linkeken Newton rendszerû távcsöveket látsz, amik a mély-ég objektumok megfigyelésére alkalmas elsősorban. Az első egy 150/750-es Newton, nekem is volt, nagyon frankó kis mûszer, és a fénygyûjtőképessége eléri az emberi szem 300 szorosát. (Azaz 300-szor annyi csillagot látsz az égen, mint szabad szemmel). Nagyon baba, csak ajánlani tudom.

Adok három linket, akik itt Magyarországon a legjobbak, és fair emberek. Jó áron kiváló minőség. (Ez az én véleményem, mert eddig semmi gong nem volt a nálunk vásárol arukkal.)
    Távcső Szolgáltató - nálam a number 1!!!

Távcső diszkont - sok érdekesség van rajta, kezdőknek is!
    Szintén jó oldal!

Ezeken az oldalakon minden megtalálsz, amit egy kezdő tudni akar. Nem csak távcsőveket árulnak, hanem tanácsokat adnak, és nem szaroznak, ha valami rossz, akkor azt is leírják. Szerintem érdekes ellátogatni, és olvasgatni...
  • gazdi
    A 60 a lencseátmérő, igen.
    A 800 viszont nem a nagyítás, hanem a fókusztávolság. A nagyítás az okulártól is függ, az enyémhez egy 20, egy 12.5 és egy 8mm-es jár ha jól emlékszem. A elérhető nagyítások tehát: 40x, 64x és 100x. De a nagyítás messze nem minden, én fontosabbnak tartom a részletgazdagságot, amit elsősorban a lencse átmérője és minősége határoz meg.
    Ahogy Nightrun is írta, nem fogsz vele új bolygókat találni. A Hold krátereit gyönyörűen, részleteiben mutatja, a Szaturnusz gyűrűiben az A és B rés is kivehető vele, és a Jupiter felhőinek struktúrája is látható. Elsősorban azonban mélyég objektumokhoz ajánlom, amihez szerintem jobb, mint egy kétszer ekkora átmérőjű reflektor.
    Röviden: a 60/800-as megszeretteti veled az eget, és utána valami komolyabbra vágysz majd.
  • LittleL
    Valami ilyesmi,
    ez már műszer ?

Az eBay -en is találni sok távcsövet, kedvező áron

ez sem rossz

vagy ez ?
  • LittleL
    a 60 -as az ugye a lencse átmérője mm-ben ?
    a 800 -as az meg a nagyítása ?

gimnázimban régen, volt egy tükrös távcső.
    a tubus átmérője volt kb.30 cm,
    benne az alján a homorú tükörrel,
    a tubus hossza kb.1 m volt.
    Amikor a 30 méterre levő antennára felé fordítottuk,
    a vezetékek bekötését simán meg lehetett vele nézni,
    láttuk a kis csavarokat is. DDD

Az vajon mennyibe kerülhet ?

De amit írtatok, az is biztos elegndő egy kezdőnek...
  • Nightrun
    Kezdésnek egyébként jó a 60/800-as, csak nem kell tőle csodákat várni. Nem egy "Planet Killer", az biztos...
  • gazdi
    Nekem van egy 60/800-as refraktorom, ha Nightrun Fraunhoferje nem nyerte volna meg a tetszésedet. Az enyémet megnyerte, csak azzal is az a baj, mint a sajátommal: ekkora fényben és ennyi szabadidővel nem ez az elsőszámú kikapcsolódásom.
    Szóval ha érdekel, keress priviben.
  • Nightrun
    Ok,ok, nem kell mindent komolyan venned. Nem kötözködni akartam. Természetes, hogy nem hülyeségből keresték őket eddig. Köszi, hogy segítettél.
  • [NST]Cifu
    Egyébként nem értem, hogy miért kellett ennyi ideig tervezni a Holdbázisok helyeit. A Hold mindig a nehezebbik felét mutatja felénk, ezért nyilvánvaló, hogy a másik oldal halál, vakság. Csak egy sík terepet kellett keresniük, nem? Az meg van egy kevés.

Ezt a gondolat kicsit nehéz megemészteni...
    1.: Az északi pólus egyes részen kimutattak víz nyomait. Ez egy eléggé komoly indok alaphelyzetben.
    2.: A sarkoknál vannak folyamatosan árnyékos részek, amelyek ideális egy csillagvizsgálók felállításához (állandó hőmérséklet, és a napfény hiánya).
  • Nightrun
    Ha gondolod, akkor adok egy-két internet címet,ahol nézegelődhetsz! Semmiképpen ne áruházban, meg ilyen helyeken vegyél, mert azok gagyik!!!

Nekem egy 127/1200-as Fraunhoferem van, ez újan kb. 145.000 Ft. Ez csak a tubus maga, a mechanika hozzá még 70.000 Ft, meg nem árt egy-két prémium minőségû okulárt sem venned, ez 5000 Ft-től a csillagos égig terjed. Na nem kell megijedni, ez azért ilyen "drága", mert ez egy félprofesszionális refraktor, ennél nagyobbat nem is érdemes venni, ha saját használatra lesz.

Ha nem akarsz ilyen drágát venni (egy kicsit fanatikus vagyok ilyen szempontból), akkor is találsz magadnak megfelelőt mert vannak ennél jóval olcsóbbak is a termékpalettán kb. 30.000 Ft-nél kezdődnek azok, amelyeket már lehet is használni valamire. Ha érdekel, szívesen segítek mindenkinek. Csak nehogy bevásárlóközpontokban vegyétek, mert az szart sem ér, ne hagyjátok magatokat átverni!!!

• LittleL
    én is gondolkodtam, ho gy vezsek egy amatőr - távcsövet,
    csak nemtudom, hogy milyenek egy jó távcső paraméterei.